Project Description
În acest serial ne propunem să scoatem la lumină fenomenele din spitalele românești, care uneori duc la moartea pacienților. Vom arăta cum corupția sistemică generează victime printre pacienții care-și caută sănătatea în spitale.
În prima parte a serialului SĂNĂTATEA CARE NE ARDE am încercat să vedem daca incendiile din spitale, soldate cu zeci de morți, au ceva în comun. Am constatat că o parte au izbucnit de la instalații electrice uzate sau proaste. Concluziile sunt în articolele de mai jos.
Episoade
Spitalele din Galați: Instalații electrice vechi de zeci de ani, scandaluri de malpraxis și probleme de integritate
Spitalele din Galați funcționează în clădiri care datează chiar și de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar investițiile în infrastructura electrică veche, din cauza căreia zeci de români au murit în incendii în ultimii ani, nu se ridică la nevoile din teren.
Operațiune eșuată. Cu fonduri europene de 200 de milioane de euro, autoritățile nu au reușit să rezolve problema spitalelor în care pacienții ard de vii
După ce zeci de români au ars în spitale, România a avut la dispoziție 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea rețelelor electrice și a instalațiilor de oxigen din peste 100 de unități medicale.
Teleorman. Spitale vulnerabile la incendiu, medici șpăgari și manageri corupți
Spitale care nu au capacitatea de a preveni incendii, cu secții care funcționează în clădiri vechi de peste 120 de ani, medici șpăgari și conducere coruptă - aceasta este imaginea de ansamblu a infrastructurii spitalicești din județul Teleorman.
SĂNĂTATEA CARE NE ARDE Ialomița, județul cu spitale noi, fără medici și multă șpagă
Județul Ialomița are două spitale noi, zeci de milioane de lei investiți în renovări și se remarcă prin șpăgile care circulă în secțiile unde sunt tratați bolnavii.
Șpăgile de la Spitalul Județean Botoșani: Inele de aur și mii de euro pentru un post de asistentă
O întreagă rețea se ocupă, de cel puțin 5 ani, cu fraudarea concursurilor de angajare de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În schimbul unor șpăgi de mii de euro, bijuterii sau la intervenția unei persoane care deține o funcție politică importantă în județ, rotițele acestui mecanism sunt puse în mișcare, mai arată procurorii anticorupție.
SĂNĂTATEA CARE NE ARDE Profil de județ: Banii spitalelor din Vaslui merg la firme cu legături penale, conexiuni cu offshore-uri și abonate la stat
Firme cu legături penale, conexiuni cu offshore-uri din paradisuri fiscale sau abonate la banii publici au luat în ultimii ani contracte de zeci de milioane de lei de la spitalele din Vaslui.
SĂNĂTATEA CARE NE ARDE Profil de județ: Bacău, fruntaș la șpăgi, codaș la instalații electrice
Statul român a cheltuit în ultimii 10 ani cel puțin 38 de milioane de euro pentru renovarea celor opt spitale din Bacău. Am încercat să aflăm câți bani au fost folosiți pentru schimbarea instalațiilor electrice însă ne-am lovit de netransparență.
Ministerul Sănătății ascunde documente despre zecile de mii de infecții nosocomiale din spitalele românești
Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila ascunde documentele unui raport care arată că zeci de mii de români se infectează anual în spitale.
Terapia Intensivă ocolită de banii europeni
Peste 4000 de pacienți bolnavi de Covid au fost tratați în secția de Terapie Intensivă a unui spital din Vâlcea, care, la acel moment, nu mai trecuse printr-o renovare capitală de zeci de ani.
Pericolul de incendiu din spitale, văzut din interior. Mărturia unei foste asistente de la Maternitatea Botoșani: „Giulești scria pe mine”
„Mă simt iubită de Dumnezeu” - și-a spus constant, ani de zile, o asistentă de la Maternitatea din Botoșani în nopțile când trebuia să îngrijească singură într-un salon 15 copii, atunci când auzea oxigenul cum "scapă" din priză, dar și când, spune ea, a evitat producerea unei tragedii în ultimul moment.
“O să luăm foc. E simplu”. Cazul Spitalului Județean Mavromati din Botoșani
500 de nou-născuți din Botoșani ajung, anual, într-o secție de spital despre care un fost cadru medical susține că este în pericol de incendiu.
Vocea experților: Top cinci probleme ale instalațiilor electrice din spitalele românești
Doi experți în instalații electrice au explicat pentru Context.ro care sunt problemele de sistem care duc la incendii în unitățile medicale din România.
Cine a condus Sănătatea din România după Revoluție
Ne-am uitat la cei care au condus sistemul public de Sănătate după Revoluție și am descoperit că partidele care au dat cei mai longevivi miniștri sunt cele care conduc și în prezent România - PSD și PNL.
INTERACTIV Cât de veche e rețeaua electrică din spitalul tău
Context.ro a construit o bază de date în care poți vedea cât de veche este infrastructura electrică a spitalelor din România.
De ce ardem de vii în spitale?
În ultimii ani, zeci de români au ars în spitale publice în urma unor incendii care în unele cazuri au plecat de la instalațiile electrice.
Războiul de 532 de zile pentru Sănătate. Cum am învins birocrația ministrului Rafila
La finalul unei bătălii legale, Context.ro a reușit să oblige ministerul să predea documente despre care chiar ministrul Rafila spunea că le va face publice, dar nu s-a ținut de cuvânt.
Pe aceeasi tema
Detaliile dosarului Pîrvulescu-ORNISS. 60.000 de euro pentru un certificat de securitate: „Da, mă, da’ cum să ne iei banii, frăţioru’, fără să faci nimic?!
Senatorul Eugen Pîrvulescu e acuzat de DNA că ar fi fost parte dintr-o schemă de trafic de influență pentru obținerea unui certificat de securitate.
Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles
66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri.
Studenții de la Sociologie, revoltați de cursurile unui profesor candidat pe listele AUR: „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”
Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București candidează pe listele AUR la europarlamentare și între timp le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.