SĂNĂTATEA CARE NE ARDE Profil de județ: Banii spitalelor din Vaslui merg la firme cu legături penale, conexiuni cu offshore-uri și abonate la stat

21 nov., 2023

Firme cu legături penale, conexiuni cu offshore-uri din paradisuri fiscale sau abonate la banii publici au luat în ultimii ani contracte de zeci de milioane de lei de la spitalele din Vaslui. Județul care a intrat recent în atenția publică după ce procurorii DNA au găsit în portbagajul președintelui Buzatu peste 1 milion de lei cash a mai fost adus în lumina reflectoarelor de problemele din spitale: de la pacienți morți din lipsa de medicamente, la infirmieri condamnați pentru că și-au bătut pacienții până i-au lăsat „fără dinți”.

În ultimii doi ani, Context.ro a documentat starea spitalelor din România, iar concluziile sunt îngrijorătoare.

Datele oficiale arată că opt spitale au instalațiile din secțiile de Terapie Intensivă vechi de peste 70 de ani și 17 spitale au secții ATI care funcționează cu instalații electrice mai vechi de 50 de ani. La 51 de spitale, rețelele electrice de la Terapie Intensivă au între 50 și 20 de ani, iar în cazul a  95 de unități sanitare, secțiile ATI au rețele electrice de după 2000.

De asemenea, 58 de spitale au mai multe secții ATI, cu rețele electrice de vechimi diferite, cea mai veche fiind cea de la Spitalul Sighișoara, din 1890. Aici, conducerea spitalului a raportat că a fost refăcută partea exterioară a instalației, dar “partea inclusă în pereți”, veche de peste un secol, a rămas neschimbată. La Brăila, Spitalul Județean de Urgență are și el o secție unde instalația electrică are aproape 100 de ani.

Baza de date pe care am construit-o prezintă o imagine de ansamblu asupra sistemului sanitar defectuos din fiecare județ. Am obținut date despre starea instalațiilor electrice după ce am dat în judecată Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila. 

Am câștigat procesul și am obținut informațiile care arată că județul Vaslui are o infrastructură electrică la ATI relativ nouă, în sensul în care are 14-15 ani de la ultima renovare. 

În județul Vaslui există patru unități medicale: Spitalul Județean de Urgență din Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman din Bârlad, spitalul municipal Dimitrie Castroian din Huși și Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Unde merg banii alocați de stat pentru spitalele vasluiene

În ultimii ani, zeci de milioane de lei alocați pentru lucrări de extindere, modernizare sau dotare de laboratoare au mers către firme cu legături penale, conexiuni cu offshore-uri sau abonate la contractele publice. Am analizat trei dintre aceste achiziții.

  • Legături penale

Spitalul Județean de Urgență Vaslui a acordat, în septembrie 2023, un contract de 4,3 milioane de lei pentru construirea unui laborator de microbiologie unei asocieri formate din companiile Star Construct și Civil Proiect.

Star Construct a fost înființată în 2003 de Gabriela Marcela Safir, soția lui Ciprian Safir, care a fost condamnat în 2018 la un an de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de DNA de instigare la fals intelectual și prezentarea de documente false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. O companie pe care o administrează acesta – Conbetas SRL – a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru că o primărie din Iași a recepționat o serie de lucrări efectuate de Conbetas, deși contractul trebuia reziliat pentru că firma nu putea să finalizeze în termen. În 2021, Conbetas continua, însă, să obțină contracte cu Primăria Vaslui sau Consiliul Județean pentru lucrări de reparare a drumurilor. În 2013, Conbetas era deținută de Safir Ciprian și Star Construct

Mama lui Ciprian, Ecaterina Safir, fostă contabilă șefă a Consiliului Județean Vaslui, a fost condamnată în 2017 la patru luni de închisoare cu suspendare, după ce ANI a descoperit că în timp ce ocupa funcția, fiul ei, prin societatea Conbetas, obținea contracte de 854 de milioane de lei de la instituția pe care aceasta o reprezenta

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Vaslui susțin, însă, că persoana care administrează în prezent Star Construct „nu are fapte înscrise în cazierul judiciar”. Compania este administrată în prezent de Gabriela Marcela Safir, soția lui Ciprian Safir.

Reprezentanții Star Construct nu au răspuns solicitărilor Context pentru un punct de vedere. 

  • Abonați la banii statului

În 2022, Primăria Bârlad acorda un contract în valoare de 15,3 milioane de lei pentru „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate” al spitalului din oraș. Contractul a fost câștigat de Katar Conneg și Gruppo GE.DI

Katar Conneg apare în raportul lansat recent de Expert Forum, care arată că firma a obținut 24 de contracte (din 30 acordate în total) doar de la Compania Națională de Investiții, iar 7 dintre acestea (de 43 de milioane de lei) au fost acordate pe 1 septembrie, în mai puțin de 20 de minute. Cea care deține în prezent Katar Conneg, Ramona-Daniela Cioncu, mai are o companie care obține contracte pe bandă rulantă de la CNI – Stood Project (a obținut 21 din 24 de contracte atribuite în total de instituțiile din țară, în valoare de 293 de milioane de lei, ca unic participant sau în cadrul unor asocieri de companii)

Katar Conneg a fost înființată în 2018 de Bogdan Cioncu și Maria Cioncu, iar în 2020 beneficia de divizarea societății Elitconstruct. Acest lucru a venit după ce Bogdan Cioncu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru „folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false (…) dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”, în timp ce Elitconstruct a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 200.000 de lei și interzicerea de a participa la licitații publice pentru 3 ani

Reprezentanții Katar Conneg nu au răspuns solicitărilor Context pentru un punct de vedere. 

  • Offshore-uri și bani din pandemie

În 2021, Primăria din Huși a atribuit un contract de aproximativ 4,4 milioane de lei pentru achiziția de echipamente în cadrul proiectului „Modernizarea și dotarea Ambulatoriului” spitalului din oraș. Contractele au fost împărțite în cinci loturi și au fost câștigate de șase companii: Brava Medical, Elmed Medical, Soul Medical, BPM Tehnologica, Global Medical Solutions și Editronic International

Compania Editronic este deținută de doi afaceriști, unul dintre ei fiind trimis în judecată în 2018 de DNA pentru „complicitate la abuz în serviciu” în cazul unor achiziții realizate tot de o unitate medicală. Concret, Spitalul Județean din Piatra Neamț ar fi cumpărat de la o companie administrată de Cristian Mihuțoiu un computer tomograf la suprapreț. Procurorii i-au trimis în judecată, în acest caz, și pe fostul manager al spitalului, Ioan Lazăr, dar și pe fosta șefă a serviciului de achiziții publice, Oana Murariu. Prejudiciul era estimat la 2 milioane de lei

Celălalt acționar al Editronic, Valentin Sisoe, a apărut în scurgerea de date Panama Papers pentru că deținea un offshore gestionat de Mossad Fonsecka, potrivit Rise Project.

Reprezentanții Editronic nu au răspuns solicitărilor Context pentru un punct de vedere. 

Elmed Medical, altă companie câștigătoare a contractului, a fost menționată într-un articol Europa Liberă care arăta că este una dintre firmele care au câștigat cei mai mulți bani în urma afacerilor din pandemie – 27 de milioane de euro pentru dotarea medicală a spitalelor

Care este starea instalației electrice a spitalelor din Vaslui

În cadrul serialului Sănătatea care ne arde, Context.ro a cerut informații legate de starea infrastructurii electrice de la toate spitalele din România. Din cele patru spitale vasluiene, doar unul ne-a răspuns la solicitări: Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Vaslui.

Reprezentanții SJU ne-au transmis că actuala clădire în care funcționează spitalul a fost construită în anul 1972. În ceea ce privește infrastructura electrică, în corpurile A și B aceasta datează din anul 2015, în timp ce la corpul C datează din 2008, când au fost renovate în totalitate.

„S-a intervenit punctual remediindu-se disfuncționalitățile apărute la funcționarea la parametri optimi a instalațiilor electrice”, au mai precizat reprezentanții SJU Vaslui.

De asemenea, în 2015 a fost finalizat un proiect cofinanțat din fonduri europene care viza „Reabilitarea, modernizarea și echiparea” Spitalului Județean de Urgență Vaslui, în valoare totală de 69 de milioane de lei. 

Lucrările au vizat, printre altele, anveloparea clădirii, schimbarea instalațiilor electrice, schimbarea ușilor și ferestrelor sau realizarea instalațiilor de climatizare și tratare aer, și de detectare și alarmare incendiu.

Care este starea instalației electrice de la ATI

În județul Vaslui, trei din patru spitale au o secție ATI: Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Municipal de Urgență din Bârlad și Spitalul Municipal din Huși.

Instalația electrică din secția ATI a SJU Vaslui datează din anul 2008, instalația electrică a spitalului din Bârlad datează din 1974, dar a fost refăcută în 2009, în timp ce instalația electrică ATI de la spitalul din Huși datează din 2009.

signal 2023 11 20 203333 002

facsimil din răspunsul Ministerului Sănătății

Scandaluri publice: corupție, bătăi și lipsă de medicamente

Județul Vaslui a ajuns ultima oară pe harta scandalurilor publice din România odată cu prinderea în flagrant în timp ce ar fi luat 1,25 de milioane de lei mită a fostului baron PSD Dumitru Buzatu, cel care conduce Consiliul Județean de 11 ani.

Buzatu nu este singurul președinte al Consiliului Județean Vaslui intrat în atenția organelor de anchetă. În 2013, fostul președinte Ion Manole a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare după ce, în timp ce era manager al SJU Vaslui, a făcut achiziții de la firma la care era acționar. 

Pe aripa unităților medicale, Spitalul Municipal din Huși este campionul scandalurilor publice în județ. În 2023, o doctoriță a fost surprinsă de un pacient care aștepta pe hol în timp ce se juca pe telefon, în loc să consulte pacienții. Totodată, ea a urlat la pacient în momentul în care acesta a întrebat-o dacă va fi preluat de cineva pentru consultații. Reprezentanții spitalului ne-au transmis că medicul a fost sancționat cu „avertisment scris”. 

Tot în acest an, un doctor a reclamat faptul că Spitalul din Huși este un „cimitir” în care pacienții mor cu zile din cauza lipsei de medicamente. Acest lucru a fost confirmat ulterior de un raport cerut de Avocatul Poporului și citat de Vremea Nouă.

„Obligația spitalului de a asigura tratament adecvat pacienților internați și a respecta dreptul acestora la sănătate a fost încălcată”, era doar unul dintre cele 7 aspecte grave descoperite la Spitalul din Huși.

Șeful spitalului din Huși este Bogdan Popa, consilier județean PSD, un medic care a devenit celebru după o bătaie cu un consilier local social-democrat din oraș – Claudiu Romila. În urmă cu un an, în presa locală apărea un protest al medicilor de la SJU Vaslui, care amenințau cu demisia în masă, în condițiile în care lui Bogdan Popa i se pregătise transferul de la Huși la SJU, pentru a prelua funcția de director medical al spitalului din Vaslui.

Aici, în acest an, doi infirmieri de la secția de psihiatrie a SJU Vaslui au fost condamnați definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității după ce, în 2019, au bătut un pacient „până i-au dat jos dinții din gură”, după cum a povestit fiica victimei pentru Vremea Nouă.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema