Despre Context

Platforma CONTEXT este un start-up media independent care își propune să crească și să extindă comunitatea jurnaliștilor de investigații din România, să scoată la lumină corupția, crima organizată și fraudele de orice natură prin publicarea de investigații jurnalistice.

Obiectivul principal al CONTEXT este să îmbunătățească nivelul investigațiilor jurnalistice cu ajutorul educației, tehnologiei și prin programe de mentorat dedicate tinerilor reporteri sau celor care doresc să devină jurnaliști de investigație. 

CONTEXT este un hub pentru cooperarea între jurnaliștii de investigație din România. 

Ca parte a rețelei internaționale Organised Crime and Corruption Reporting Project,  CONTEXT promovează activ cooperarea transfrontalieră între jurnaliștii de investigație.  

Echipa

attila biro

Attila Biro

Attila Biro este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani. Lucrează deseori în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Reporting Project. Înainte de a se alătura CONTEXT a  făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020. A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice în Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro. E mentor și coordonează cursuri pentru jurnaliști si alte categorii profesionale. 

iul stanoiu

Iulia Stănoiu

Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

stephen

Stephen McGrath

Cofondator CONTEXT, Stephen este un jurnalist britanic care trăiește și lucrează în România. Articolele sale au fost publicate în mod regulat de publicații internaționale precum Financial Times, BBC, The Associated Press, The Guardian, The Times, The Telegraph și multe altele. A scris materiale pe orice teme, de la politică la mediu, de la probleme sociale la cultură. În 2019 a ajuns pe lista scurtă a finaliştilor desemnați de Fundația pentru Combaterea Traficului de Persoane pentru cea mai buna investigație despre traficul de persoane. În plus, Stephen realizează material radio pentru diverse posturi, precum BBC și Deutsche Welle.

mihaela

Mihaela Tănase

Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în  analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

cristian andrei leonte

Cristian Andrei Leonte

Cristian Andrei Leonte este cofondator CONTEXT.RO și jurnalist din anul 2011. A înființat și Info Sud-Est, o publicație independentă în Constanța -principalul port al României la Marea Neagră. A publicat numeroase investigații și articole despre corupția locală, distrugerea patrimoniului istoric și cultural, problemele de mediu din Marea Neagră și Delta Dunării precum și despre cooperarea multi-etnică. El este de asemenea reporter și editor al G4Media și a documentat mai multe investigații transfrontaliere împreună cu jurnaliști de la OCCRP, Suddeutsche Zeitung (Germania) sau NRC (Olanda).

Taisiia

Taisiia Bakharieva

Taisiia Bakharieva este o jurnalistă din Kiev, Ucraina, care acum locuiește în România. Este în media din 1994 și a lucrat pentru agenția de presă RATAU, ziarele Kray și Vseukrainskie Vedomosti și ca redactor-șef al departamentului de cultură al ziarului și al site-ului FAKTI. Taisiia a intervievat numeroase personalități din Ucraina și este autor și prezentator al secțiunii de televiziune TV-FAKTI. După ce Rusia i-a invadat țara, Taisiia s-a mutat în România și s-a alăturat echipei CONTEXT. Munca ei se concentrează acum pe investigații privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina și realizează interviuri cu victimele și martorii terorii rusești. Este de multă vreme membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina.

vasile varlam

Mircea Varlam

Vasile-Mircea Varlam a studiat științele politice și în 2021 a obținut două masterate în acest domeniu. S-a familiarizat cu jurnalismul de investigație în cadrul mai multor traininguri. Alături de echipa CONTEXT documentează subiecte legate de mediul înconjurător, corupție și crimă organizată.

Yana

Yana Skoryna

Yana Skoryna are o experiență de 10 ani în jurnalismul TV din Ucraina, unde a lucrat de la proiecte de anvergură la emisiuni de divertisment pentru diverse canale TV și a fost, de asemenea, editor pe platou. De când s-a mutat în România, Yana scrie la CONTEXT un jurnal al crimelor de război, documentând atrocitățile comise de ruși în Ucraina. Ea face interviuri și scrie poveștile victimelor pentru ca acestea să nu fie uitate și criminalii să fie pedepsiți într-o bună zi. Yana spune că produsele media de calitate sunt create din detalii.

Math

Matthew Garvey

Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Alina Okolot

Alina Okolot

Alina Okolot este o jurnalistă ucraineană din Kiev care lucrează în presă din 2017. Alina a lucrat ca reporter TV în departamentul de știri al canalului PravdaTut TV unde a documentat știri din sectoare diverse, de la politic la economic, cultură și sport. Ea a lucrat de asemenea ca editor de programe educaționale și de divertisment pentru canalul Kiev TV și pentru ediția online a Adevărului de Irpin. Alina spune că jurnalismul este vocația sa. Ea s-a alăturat echipei CONTEXT, după ce s-a mutat în România. Ca jurnalist, ea se ocupă de investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, țara sa natală. Ea scrie des despre corupție și documentează poveștile martorilor în subiecte legate de război. Țelul Alinei este să arate lumii adevărul printr-un jurnalism de calitate.  

alexandra stara

Alexandra Stara

Ca studentă, Alexandra și-a început cariera la Canalul Național de Televiziune Ucraina din Kiev, unde s-a alăturat programului TV de investigații. Timp de trei ani, Alexandra a lucrat la o varietate de subiecte, inclusiv politică, ecologie și economie și a călătorit foarte mult în Ucraina și în străinătate. După începerea invaziei Rusiei la scară largă, s-a mutat temporar la Budapesta, unde a lansat un blog de informații pentru ucraineni și a moderat un program de radio pentru refugiați. După ce a acumulat experiență, Alexandra a lucrat și în media internațională și s-a mutat la București, unde s-a alăturat echipei Context.

Parteneri

OCCRP logo bun
recovery files logo
ISE logo

Codul de etică al Context.ro

Context.ro documentează și publică investigații jurnalistice, știri, interviuri, opinii și alte produse media în beneficiul general al informării publicului. Scopul nostru este ca publicul să fie informat ca să poată decide asupra problemelor actuale. 

Reporterii Context.ro nu abuzează de statutul profesional pentru scopuri egoiste sau necinstite și nu trădează încrederea publicului. 

Documentăm în mod independent activitatea instituțiilor publice, companiilor și entităților responsabile din societate, inclusiv comportamentul reprezentanților oficiali de la toate nivelurile administrative și guvernamentale.  

Suntem preocupați ca instituțiile și actorii societății noastre să fie supuși unui control civil real. 

Ne ghidăm munca respectând standarde de onestitate și reguli clare privind conflictele de interese. 

Onestitatea în relația cu cititorul este baza a tot ceea ce facem. Facem toate eforturile pentru a ne asigura că produsele noastre media au conținut corect, contextualizat și imparțial față de toate părțile implicate. 

Erorile noastre, precum și erorile cauzate de omiterea involuntară a oricărei informații, sunt corectate prompt și clar în baza procedurilor noastre interne. 

Suntem responsabili în fața publicului pentru corectitudinea și acuratețea materialelor noastre.

În comunicarea publică respectăm principiile generale de decență.

Protejarea surselor de informații este prioritară pentru noi în conformitate cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. 

Materialele noastre se bazează pe informații publice și pe informații de interes public furnizate de avertizori de integritate sau scurgeri de informații de interes public.

Respectăm dreptul celor despre care scriem să își prezinte punctul de vedere și facem toate demersurile în acest sens. Asta nu înseamnă că ne angajăm să publicăm integral și fără o analiză orice drept la replică sau punct de vedere pe care îl primim. Nu publicăm informații denigratoare sau nesusținute de probe. 

Context.ro își asumă responsabilitatea pentru toate materialele publicate, la fel ca și autorii acestora.

Nu abuzăm de profesia de jurnalist pentru a obține foloase necuvenite. Nu publicăm reclamă mascată sau publicitate electorală. 

Nu acceptăm finanțări despre care știm că provin din surse necinstite, au fost obținute prin încălcarea legii sau în urma unor nedreptăți.

Vom face toate demersurile ca finanțarea activității noastre să fie transparentă prin publicarea de rapoarte anuale. 

Nu tolerăm plagiatul. 

Credem că persoanele au dreptul la intimitate. Cu toate acestea interesul public legitim va prima de fiecare dată dacă informațiile legate de viața privată se referă la acțiuni care au un impact în societate, pot duce la justificarea acțiunilor sale, la credibilitatea opiniilor sale publice, la valoarea concluziilor sale exprimate public. 

Avem o procedură clară de verificare a informațiilor pe care le publicăm.

  • Ce facem noi

Suntem jurnaliști de investigație în interesul cetățenilor. 

Publicăm investigații de presă despre criminalitatea organizată transfrontalieră, despre corupție sau alte tipuri de nedreptăți și efectele lor în societate, astfel încât acestea să fie utile publicului ca să poată lua decizii responsabile.

Influența crimei organizate asupra economiei, mediului de afaceri, pieței muncii și pieței de desfacere, a politicii și administrației publice este copleșitoare.

România este una dintre țările UE unde rețelele de crimă organizată internaționale funcționează și puțini își dau seama de impactul activității lor asupra vieții de zi cu zi a fiecărui cetățean.

Crima organizată nu respectă granițele și operează global. Încercăm să înțelegem și să descriem cum funcționează organizațiile criminale în România și în regiune. 

Pentru a acoperi cazuri internaționale complexe lucrăm cu jurnaliști de investigație din toate colțurile lumii. 

Facem parte din rețeaua globală a Organized Crime and Corruption Reporting Project și colaborăm cu International Consortium of Investigative Journalists.

De asemenea, dezvoltăm diverse programe multidisciplinare de mentorat și training legate de tehnicile jurnalismului de investigații și lupta împotriva corupției.  

  • Principiile și valorile care ne ghidează

Context.ro a fost creat în primul rând pentru a ajuta la dezvoltarea și îmbunătățirea jurnalismului de investigație.

Mandatul nostru de bază este să informăm corect publicul. Documentăm și scriem materialele onest cu scopul de a întări democrația din care facem parte activ. Vrem să sporim încrederea publicului într-o mass-media echilibrată și de calitate.

Ne propunem să îmbunătățim procedurile folosite în jurnalismul de investigație. Ne dorim să creștem calitatea muncii noastre prin inovare. 

Dezvoltăm cooperarea între jurnaliști și colaborarea între redacțiile de presă, între alte ONG-uri și entități care promovează democrația și lupta împotriva corupției.  

Codul nostru de etică este inspirat codurile etice jurnalistice și ghidurile The Organized Crime and Corruption Reporting Project ale Societății Americane a Editorilor de Ziare, Sindicatului Jurnaliștilor din Republica Cehă, Consiliului de Presă Irlandez, ale Centrului de investigații jurnalistice din Cehia – Investigace.cz și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Rapoarte anuale

1

Contact

    Dă-ne un pont/ Send Us a Tip