Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles

06 iun., 2024

66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri. 

Primii șase candidați în funcție de numărul de case, apartamente și spații comerciale au în total 42 de imobile.

Șerban Dimitrie Sturdza (AUR) apare în următoarele articole din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Al doilea în topul candidaților cu cele mai multe imobile este penelistul clujean Daniel Buda

Actual europarlamentar PNL, Daniel Buda și soția sa dețin o avere imobiliară impresionantă cu șase case și două apartamente în Bruxelles. „Dobânzile scăzute la credite și chiriile foarte mari din Bruxelles m-au determinat să fac investițiile în cele două apartamente, care de altfel sunt situate în aceeași clădire„, a declarat Buda despre apartamentele din Belgia. 

Soții Buda dețin opt terenuri de aproximativ 1,3 hectare.

Europarlamentarul a mai declarat și că are de restituit și șase credite la bănci, în valoare de aproximativ 500.000 de euro .

Punctul de vedere transmis de Daniel Buda poate fi citit integral aici.

Daniel Buda mai apare în următorul articol din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Laura Gherasim de la AUR are o casă și cinci spații comerciale. Candidata partidului extremist conduce în topul contractelor cu statul cu peste 30 de milioane de euro din licitații publice și apare în următoarele articole din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Ionuț Simioncă (PMP – Alianța Dreptei Unite) apare în următorul articol din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Gheorghe Piperea (AUR) apare în următoarele articole din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Marin Ștefănel Dan (SOS) apare în următorul articol din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Șerban Dimitrie Sturdza (AUR) apare în următoarele articole din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Dan Nica (PSD) apare în următoarele articole din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Ionuț Simioncă (PMP – Alianța Dreptei Unite) apare în următorul articol din seria „Averile și Integritatea Eurocandidaților”:

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, acum candidat PNL la europarlamentare, deține aproximativ 13 hectare de teren. Virgil Popescu este, totodată, proprietarul a două case, dintre care una de vacanță de 200 mp, dobândită în 2010 prin donație, și una de 61.50 mp, dobândită prin moștenire. Soția lui deține și două apartamente pe care le-a achiziționat în 2007.  

Fostul ministru este absolvent al Politehnicii București, Facultatea de Automatică. Are și studii postuniversitare în Securitate și Apărare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și un doctorat în Management la Universitatea din Craiova. 

În 2007, a fost numit Secretar de Stat în Departamentul pentru Dialog Social, iar în 2013, devine vicepreședintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și, în luna noiembrie a aceluiași an, este numit Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei. A fost ministru între 2019 și 2023: inițial în fruntea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și, din decembrie 2020, în nou-înființatul Minister al Energiei.  A menționat un venit de peste 34.000 de de euro lunar.

Silviu Gurlui (AUR) este licențiat al Facultății de Fizică specialitatea Fizică Tehnologică, profesor universitar și director al Laboratorului de Optica Atmosferei Spectroscopie și Laser la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A menționat că are în proprietate 8 hectare de teren.  „Acesta a fost al bunicii mele, Ojog Aritina, care a decedat de foarte multă vreme, iar eu sunt moștenitorul familiei”, a declarat candidatul. 

În 2019 acesta se regăsea pe lista din partea USR, pe locul 13. A demisionat din USR Iași în 2020 după ce și la doar 3 săptămâni, profesorul a migrat la un alt partid și anume Partidul Ecologist Român. În 2022 a trecut la AUR. „În partidul AUR m-am înscris pentru ca mă regăsesc, pentru ca promovează valorile naționale și pentru ca am suportul colegilor sa pot implementa proiectele pe care doresc sa le realizez pentru Iași și pentru întreaga țară”, a explicat Gurlui. 

În 2019 Silviu Gurlui a lovit cu mașina un bărbat în apropierea barajului de la Bicaz. Victima a murit pe loc. A fost acuzat de ucidere din culpă, însă a scăpat nepedepsit, întrucât instanțele au clasat dosarul pe motiv că accidentul nu a putut fi evitat. „Legat de accident, justiția s-a pronunțat și a hotărât ca sunt nevinovat. Totul s-a desfășurat în justiție, conform legilor și procedurilor în vigoare”, a precizat politicianul AUR. 

Acesta a mai moștenit și un teren agricol în 2011, de 3 hectare, de la Gurlui Pavel. Acestea nu sunt singurile imobile pe care profesorul le-a moștenit. Mai are două case de locuit în comuna Traian, Bacău, moștenite, și un apartament în Iași, pe care l-a cumpărat în 2017 prin credit bancar. Silviu Gurlui nu a declarat că ar avea bani în conturi (de altfel, un singur candidat la europarlamentarele din acest an și-a declarat banii cash), dar în schimb are datorii în valoare de 123.797 de euro. Conform declarației de avere, acesta are un venit de 50.417 euro pe an.

Citește aici răspunsul lui Silviu Gurlui la întrebările Context.ro.

Reporteri: Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey, Cosmina Ungureanu, Marionela Toma, Oana Manițiu, Cristian Andrei Leonte, Andreea Pavel, Gabriel Mateescu, Petruț Iacob, Mircea Pătrașcu, Alexandru Cozadin

Editori: Attila Biro, Ioana Epure

Grafică: Delia Dascălu

Mulțumiri Bianca Oanea și Cristian Movilă

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema