Sunt anti-UE, dar vor la Bruxelles. Cine sunt candidații cu discursuri anti-europene sau conspiraționiste

05 iun., 2024

Simpatizanți ai legionarismului, influenceri care au crescut promovând teorii ale conspirațiilor, promotori ai discursurilor anti-europene își doresc să ajungă la Bruxelles. O analiză a profilurilor a 60 de candidați la alegerile pentru Parlamentul European arată că mare parte din cei enumerați mai sus sunt din partidul extremist AUR. 

Peter Costea se luptă cu colonialismului ideologic UE, dar vrea în Parlamentul European

peter costea

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Peter Costea luptă „să aducă România pe calea cea dreaptă” din 2006, când a participat la prima încercare de includere în Constituție a definiției familiei heterosexuale. Candidează din partea AUR, după ce a încercat de două ori să intre în Parlamentul european ca independent. Candidatura lui din 2014 a fost sprijinită public de Steve Stockman, congressman republican care se opune și el dreptului la avort. În 2018, Stockman a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. După doar 2 ani, a fost grațiat de președintele Trump.

Peter Costea a avut și declarații anti-UE: „România rămâne o neo-colonie a Uniunii Europene, dată pe tavă Occidentului de clasa politică aflată la putere azi (…) Priviți în jurul vostru, așa cum fac și eu. Realizările interne și externe ale UE și ale NATO sunt inexistente.” Crede că în Europa, care a „distrus capitalul uman creștinii sunt marginalizați și conduși de seculariști.

Candidatul a generalizat că educația sexuală pentru adolescenți e nocivă: „Educația sexuală creează confuzie în mințile adolescenților (și nu numai), disforie sexuală, consecințe sociale negative imense (de genul celor de mai sus), și costuri financiare enorme care sunt puse pe spatele oamenilor responsabili, harnici, și prudenți. Adică pe spatele vostru!”

Claudiu Târziu a dat Like & Share mișcării legionare

Inquam Photos/Saul Pop

sursă foto: Inquam Photos/Saul Pop

În numeroasele scandaluri și derapaje publice, Claudiu Târziu a uzat de retorica revizionistă, pro-rusă, anti-Occident și anti-UE, legionaroidă și antisemită.

A minimalizat Holocaustul, în ianuarie 2021, într-un comunicat de presă în care istoria Holocaustului și educația sexuală erau numite „teme minore care au fost ridicate la rangul de materii” și se vorbea despre o „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

În aceeași lună, de la tribuna Parlamentului, Claudiu Târziu, copreședintele AUR la vremea respectivă, l-a amenințat pe Alexandru Muraru, consilier al premierului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, spunându-i că „o să dea socoteală”, iar mai târziu a amintit că „dacă era legionar, știți cum procedam, da?”. De precizat că mișcarea legionară a comis o serie de asasinate politice care au zguduit societatea românească în perioada interbelică.

Claudiu Târziu este admirator al Mișcării Legionare și apare în fotografii alături de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru. Tot Târziu a refuzat constant să spună dacă îl consideră sau nu criminal pe Corneliu Zelea Codreanu: ”Este un personaj istoric care trebuie tratat ca atare. Adică istoricii să-l judece, nu eu”.

Senatorul AUR a atacat în termeni duri, în aprilie 2024, serviciul militar ucrainean după ce Kyiv Post a scris că „partidul român pro-rus” Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-ar pregăti să lanseze în curând o serie de provocări anti-ucrainene.

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al partidului extremist AUR, a susținut în ianuarie 2024 la Iași un discurs revizionist în care a cerut unirea României cu teritorii aflate acum în Ucraina, precum și cu Republica Moldova. Discursul revizionist are loc în plin război revizionist lansat de Rusia în Ucraina.

Gheorghe Piperea și teoria umbrei

ID246459 INQUAM Photos George Calin

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Piperea este unul dintre „influencerii” conspirațiilor în social media, cu peste 173 de mii de urmăritori pe Facebook. Una dintre cele cele mai viralizate teorii ale conspirației promovate de el este cea referitoare la diferențele de temperatură dintre locurile umbrite și cele expuse soarelui.

Într-o postare pe Facebook, acesta se întreabă dacă e normal ca la umbră să fie mai puține grade și de ce în bordul mașinii este indicată o temperatură mai ridicată decât cea din termometre.

Pipera a clarificat, într-un răspuns adresat jurnaliștilor Context.ro, ce ar fi vrut să spună în postare: „Am spus atunci, în fața valurilor de manipulare de la TV și de pe social media, că diferențele de temperatură RESIMȚITĂ de unele persoanele de la țară, aflate în câmp deschis, sunt neglijabile. Dacă afară, în câmp deschis, sunt 33 de grade «la umbră» și 38 «la soare», diferența este minimală. E cam același grad mare de disconfort termic.”

A mai precizat că a observat o campanie de manipulare prin prezentarea alarmistă a temperaturilor în media. Vezi aici răspunsul integral al acestuia.

Piperea a declarat că a fost boicotat de propriii studenți, care nu s-au prezentat la un examen din cauza teoriilor conspirațiilor, pe care acesta le-a descris ca „trezire din somnambulism”.

Postările lui conspiraționiste propagă și mesaje anti-europene. Mai multe detalii despre conspiratiile lui Piperea, aici.

Vezi aici punctul de vedere integral transmis de Gheorghe Piperea pentru Context.ro.

Nicolae Vlahu militează pentru normalitatea care nu include comunitatea LGBTQ

Sursă foto: captură Nicu Vlahu / Facebook

Sursă foto: captură Nicu Vlahu / Facebook

Nicolae Vlahu este un avocat cu nouă ani de experiență din Constanța care a intrat în politică anul trecut, în partidul condus de George Simion, Alianța pentru Unirea Românilor. Într-un interviu pentru presa locală a susținut că nu e împotriva comunității LGBTQ“dar să nu se creeze un deziderat din acest lucru. Românul nu este foarte deschis față de așa ceva, românul ca nație este mai conservator. Trebuie să milităm ca să păstrăm normalitatea”, a declarat Vlahu pentru ziarulamprenta.ro

A donat în această campanie pentru AUR 300.000 de lei din fonduri proprii, 300.000 de lei dintr-un împrumut și 500.000 de lei din donații. Asta, în condițiile în care a declarat că a obținut un venit anul trecut de 3.000 de lei, la care se adaugă și venitul soției, de 90.000 de lei, primiți de la Vlahu și Asociații. Nu are case sau terenuri, dar are un ceas Rolex de aproape 40.000 de lei primit în 2023, un Audi și un Mercedes și aproximativ 160.000 de euro în conturi.

„Eu cred în cei patru piloni ai partidului – familia, credința, libertatea și patria, așa cum, cred eu, s-ar regăsi orice român (…) George sunt și eu, și dumneavoastră. George Simion cred că este fiecare dintre noi”, a spus Vlahu într-una dintre puținele apariții publice.

Mihai Tudose: „Nu toată lumea care pare victimă, e victimă. Poate să fie și agresorul”

Vicepresedintele PSD, Mihai Tudose, sustine o conferinta de presa la sediul partidului din Bucuresti, miercuri, 2 decembrie 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Mihai Tudose conduce campania Partidului Social Democrat pentru europarlamentare și locale, partid pe care l-a și părăsit pentru scurt timp în perioada în care era condus de Liviu Dragnea, dar la care s-a întors după o perioadă petrecută în Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Mihai Tudose nu a fost ferit de scandaluri publice. Cel mai recent datează de anul trecut, când o fostă asistentă a povestit pentru Europa Liberă mai multe episoade în care susține că a fost supusă hărțuirii de către europarlamentar.

Îmi spunea să merg în fața lui și a recunoscut la un moment dat că vrea să se uite la fundul meu. I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești»” – fragment din mărturia femeii pentru Europa Liberă.

Reacția lui Tudose a fost una de minimalizare, ba chiar el s-a victimizat. „Nu toată lumea care pare victimă, e victimă. Poate să fie și agresorul. Pentru ea, e o poveste interesantă despre de ce nu mai lucrează la Parlamentul European”, a spus atunci europarlamentarul, tot pentru Europa Liberă.

Cristian Terheș, arhanghelul conspirațiilor și propovăduitorul discursurilor anti-UE

ID108210 INQUAM Photos Octav Ganea

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Terheș are are pregătire teologică și a fost preot greco-catolic subordonat ierarhic Episcopiei greco-catolice din Oradea. Și-a început primul mandat de europarlamentar în 2019, pe lista PSD, printr-un protocol realizat cu PNȚCD, partid din care făcea parte la acea vreme, însă i-a părăsit pe social-democrați la doar un an mai târziu, în 2020.

Potrivit conducerii PNȚCD, și-a pierdut ulterior calitatea de membru în 2022 pentru că nu și-a plătit cotizațiile, însă europarlamentarul a declarat pentru Context că și-a dat demisia din partid în 2023, „din cauza litigiilor nesfârșite care sunt încă pe rolul instanțelor”. În același an s-a alăturat nou înființatului Partid Național Conservator Român, căruia i-a devenit și președinte. Acum, el deschide listele Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din 2024.

De-a lungul activității sale de europarlamentar, discursul lui Cristian Terheș a fost bazat pe euroscepticism, promovarea valorilor iudeo-creștine și a individualismului românesc. În acest context, el a acuzat Bruxelles-ul în repetate rânduri de „tiranie” și suprimare a suveranității naționale a statelor membre, atât pe rețelele de socializare cât și în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

Discursul eurosceptic al lui Cristian Terheș a inclus de-a lungul timpului vehicularea diverselor teorii ale conspirației populare, cum ar fi ideea că Uniunea Europeană ar vrea să impună “ca oamenii să nu mai mănânce carne, ci să mănânce în schimb insecte sau că, prin educația sexuală în școli, copiii “vor învăța poziții pentru acte sexuale, cum deja se întâmplă în SUA sau în alte țări, și vor putea face avort ori tratamente hormonale pentru schimbare de sex în voie și fără acordul părinților”. În 2021, a votat împotriva drepturilor LGBTQ+ în Parlamentul European.

Îndeosebi, Cristian Terheș a criticat în mod repetat politicile Bruxelles-ului pentru gestionarea pandemiei de Covid-19: a numit certificatele verzi o „tiranie la nivel UE” și a emis mai multe conspirații despre vaccinul anti-Covid, printre care faptul că ar avea efecte adverse ascunse de societatea medicală sau că 12.000 de oameni au „murit spontan” după ce au primit vaccinul.

El a mai acuzat UE, printre altele de cauzarea crizei energetice prin politicile verzi, de încercarea de a impune cenzura pe internet.

Vizavi de politicile verzi, Cristian Terheș a negat și existența crizei climatice, pe care a numit-o „o sperietoare” și „isterie”.

În 2023, Cristian Terheș a numit femeile transsexuale “perverse de sex masculin”, iar el și alți doi eurodeputați de dreapta au fost acuzați de propagarea discursului urii.

În 2021, a intrat în clasamentul Sputnik al personalităților partidelor politice din România. S-a numărat printre favoriții propagandei ruse, alături de Diana Șoșoacă și Liviu Dragnea, printre alții.

Punctul de vedere complet transmis de Cristian Terheș pentru Context.ro poate fi accesat aici.

Mihail Neamțu, anti-LGBTQ, fan legionari

ID256317 INQUAM Photos George Calin

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

A făcut parte din mai multe partide până să ajungă să candideze pe listele AUR la alegerile europarlamentare. În 2012, a făcut campanie în favoarea lui Traian Băsescu după suspendarea acestuia din funcția de președinte al țării. În același an, a fondat Partidul Noua Republică și a candidat pe listele Alianța România Dreaptă (ARD) pentru un mandat de deputat în Arad.

La lansarea candidaților ARD, Neamțu a recitat poezia „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane” semnata de Radu Gyr, scriitor, propagandist legionar și pro-hitlerist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o figură centrală a Mișcării Legionare. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) l-a acuzat apoi, într-un comunicat, de incitare la extremism si de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari.

În anul 2017 Neamțu s-a înscris în PNL, doi ani mai târziu făcea parte din PMP, în 2020 intrând în cursa electorală pentru funcția de primar al Sectorului 3 din Capitală. E cunoscut pentru opiniile sale conservatoare cu privire la familie și religie, fiind un aprig susținător al familiei tradiționale.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat cu un avertisment în 2022, după ce a făcut comentarii la adresa lui Raed Arafat, precum „vorbești română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine”.

Într-un interviu publicat în 2022 a declarat că nu îl interesează o apropiere cu AUR. Mai apoi l-a numit pe liderul AUR nulitate. Cu toate acestea, în 2024, a acceptat propunerea lui George Simion de a candida pe listele partidului pentru un loc de europarlamentar, motivând afirmația la adresa liderului AUR prin faptul că „ceața mentală, bulversarea emoțională, plămânii afectați și un ficat supraîncărcat de antibiotice m-au făcut să spun lucruri pe care astăzi le regret (…) Socot, așadar, enunțurile mele lovite de nulitate”.

De-a lungul vremii, Neamțu a făcut numeroase afirmații controversate, s-a poziționat împotriva LGBTQ+ și susține că din poziția de europarlamentar va solicita „blocarea propagandei LGBTQ în școli, televiziunile publice sau campusurile universitare din țările Uniunii”.

În declarația de avere menționează că deține tablouri în valoare de 10 mii de euro, un apartament și acțiuni în valoare de 32,5 mii de euro la mari corporații precum Microsoft, Tesla și altele. Mai declară că anul trecut a avut un venit de 17,7 mii de de lei.

Punctul de vedere complet transmis de Mihail Neamțu pentru Context.ro poate fi citit aici.

Șerban Dimitrie Sturdza și teoria dictaturii parlamentare a UE

ID228299 INQUAM Photos George Calin

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Candidat al AUR, Șerban Dimitrie Sturdza a făcut declarații anti-europene în cadrul conferinței organizate de partidul extremis și intitulate „Acea Europă în care credem”.

„Constatăm astăzi că de la zi la zi avem mai multe îngrădiri. Ni se spune câți porci avem voie să creștem și câți litri de țuică avem dreptul să producem, pe an, la noi în gospodărie. În timpul lui Ceaușescu trebuia să bem înlocuitori de cafea, astăzi ni se spune să mâncăm gândaci în loc de produsele noastre naturale, tradiționale, produse chiar de noi. Totuși, cât de multe asemenea atacuri împotriva ființei noastre mai suntem dispuși să acceptăm? (…)

Uniunea Europeană de astăzi este o dictatură parlamentară europeană, nicidecum o democrație. Personal nu îmi doresc ca Europa să fie organizată sub forma Statelor Unite ale Europei, ci ca o uniune a unor state independente și suverane, cu puterea lor de decizie, iar catalizatorul acestor state să fie credința și cultura”, declara el la conferință.

Aurelian Popa, antivaccinist și anti-UE

ID256360 INQUAM Photos George Calin

sursa: Inquam Photos / George Călin

Aurelian Popa, candidat din partea AUR, a avut ieșiri publice conspiraționiste în legătură cu vaccinul împotriva COVID-19. Într-o emisiune moderată de Adriana Bahmuțeanu, de pe Cetățeanul.net, Aurelian Popa, prezentat drept „cel mai viral activist civic” a vorbit, printre altele, despre infertilitate, în contextul administrării vaccinului împotriva COVID-19.

Acesta a transmis un mesaj și împotriva Uniunii Europene, la un eveniment de prezentare a candidaților AUR pentru alegerile europarlamentare.

„Eu până la 12 ani am trăit în comunism, de la 12 ani am trăit în democrație. Păi, fraților, ce vine de la bruxellocrația aceasta neomarxistă, cam începe să semene cu ce era înainte, nu vi se pare? Poate chiar mai rău. Cum adică să îmi denumesc mie, mamă sau tată, să îi spun părinte 1 sau părinte 2. Nu se poate așa ceva!”, a spus Aurelian Popa.

Diana Șoșoacă și teoriile conspiraționiste despre COVID-19

ID207460 INQUAM Photos George Calin

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Diana Șoșoacă, candidat din partea partidului S.O.S la alegerile europarlamentare din 9 iunie, spunea la un post de televiziune că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 pot fi identificate prin bluetooth.

Senatoarea a protestat împotriva purtării măștii și a restricțiilor în pandemia de COVID-19. Diana Șoșoacă mai afirma într-o postare, că „masca este tortură și aduce atingere directă dreptului la viață”.

Aceasta a mai lansat și alte teorii conspiraționiste, inclusiv în cadrul emisiunilor. România TV a primit o amendă de 5.000 de lei după unele afirmații făcute de senatoare, referitoare la tratamentul împotriva COVID-19.

„Mor pentru că îi omoară, îi omoară tratamentul lui Tătaru. Ăla-i criminalul-şef, împreună cu Arafat şi îmi asum ceea ce spun”, spunea Șoșoacă.

Vezi aici punctul de vedere integral transmis de Diana Șoșoacă pentru Context.ro.

Vezi aici reacțiile integrale ale europarlamentarilor menționați în acest articol și care au răspuns la întrebările reporterilor Context.ro.

Reporteri: Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey, Cosmina Ungureanu, Marionela Toma, Oana Manițiu, Cristian Andrei Leonte, Andreea Pavel, Gabriel Mateescu, Petruț Iacob, Mircea Pătrașcu, Alexandru Cozadin

Editori: Attila Biro, Ioana Epure

Grafică: Delia Dascălu

Mulțumiri Bianca Oanea și Cristian Movilă

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema