Rețeaua minciunilor: Influencerii de pe Facebook care ventilează conspirații, dezinformări și propagandă pro-Kremlin

11 apr., 2023

Dezinformări, narațiuni pro-ruse, opinii de extremă-dreapta și teorii conspiraționiste sunt rostogolite pe rețelele de socializare în contextul războiului din Ucraina sau al crizelor medicale și economice din ultimii ani. În România, ecosistemul de radicalizare a opiniei, de influențare a dezbaterii publice și de alterare a valorilor democratice folosește drept vehicul principal platforma Facebook. Operațiunea de dezinformare este condusă de figuri publice, politicieni, avocați sau jurnaliști care au zeci sau sute de mii de urmăritori. Printre influencerii dezinformării se remarcă George Simion, Dana Budeanu, Cristian Terheș, Iosefina Pascal, Diana Șoșoacă, Mihai Lasca, Dan Chitic, Adriana Bahmuțeanu sau Șerban Nicolae.

O echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări, cu sprijinul DebunkEU.org, a mapat rețeaua minciunilor împânzită pe Facebook, cea mai populară platformă de socializare.

Flavia Durach, specialist în studiul dezinformării, a explicat, într-un interviu acordat Context.ro, că termenul de dezinformare “definește în mod specific informațiile care sunt denaturate sau care sunt complet false și care sunt diseminate intenționat”.

Utilizatorii de internet cu un nivel mai scăzut al educației media, care au o neîncredere cronică în mass-media mainstream, în autorități, cu o gândire înclinată spre teoriile conspirației, ajung să fie expuși aproape exclusiv dezinformărilor, mai adaugă Flavia Durach, conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA București, explicând că de fapt, se răstoarnă echilibrul acesta între ceea ce ar însemna o sursă de tip expert și acest ecosistem alternativ de informare, care doar pare de informare, dar de fapt constați un mix de informații puțin credibile, altele false, alteori opinii care nu sunt fundamentate pe dovezi”.

În urma analizei tehnice din cadrul investigației Rețeaua minciunilor, unde am identificat site-urile care publică dezinformări, am descărcat, cu ajutorul CrowdTangle API, lista de grupuri și pagini publice de Facebook care au distribuit link-uri către oricare dintre acele domenii. Am rafinat datele pentru a include doar postările din anul 2022. Am selectat grupurile și paginile care au distribuit cel puțin 3 link-uri de la aceste site-uri, rezultând 1.696 de grupuri și pagini Facebook (harta aici). Într-o altă etapă, baza de date a fost limitată la acele grupuri și pagini publice care au partajat cel puțin 5 postări care conțineau link-uri către respectivele domenii. Astfel, am redus colecția inițială la un total de 782 de grupuri și pagini publice din România. 

Harta de mai jos, realizată cu Gephi, un program open-source, prezintă site-urile cu conținut dezinformator (noduri roșii) și grupurile și paginile Facebook conectate (noduri în alte culori). Culoarea aglomerărilor de grupuri și pagini depinde de algoritmul de modularitate al Gephi, care grupează nodurile mai puternic conectate. Ceea ce înseamnă că o aglomerare de grupuri și pagini Facebook de o singură culoare a furnizat legături către un anumit site (site-uri).

Influencerii de pe Facebook

ID108210 INQUAM Photos Octav Ganea

Cristian Terheș

Cristian Terheș (sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Cristian Terheș este membru al Parlamentului European din iulie 2019. Este cunoscut pentru poziția sa împotriva certificatului verde Covid, fiind un promotor al teoriilor conspiraționiste despre Covid-19 și vaccinare. A afirmat, spre exemplu, că “țările cu cea mai mare rată de vaccinare au exces de mortalitate” sau că “boosterele (vaccinurile) bivalente produse de compania Pfizer provoacă atacuri cerebrale ischemice”. A organizat mai multe proteste anti-vaccinare și anti-certificat verde, atât în România, cât și la Bruxelles.

În 2021, a votat împotriva drepturilor LGBTQ+ în Parlamentul European. Terheș se opune și educației sexuale în școli, susținând că astfel copiii “vor învăța poziții pentru acte sexuale, cum deja se întâmplă în SUA sau în alte țări, și vor putea face avort ori tratamente hormonale pentru schimbare de sex în voie și fără acordul părinților”. Se opune și dreptului femeilor la avort și a organizat „marșuri pentru viață”, protestând împotriva avortului și pentru familia tradițională.

A fost membru PSD până în 2020, după care a trecut la PNȚCD. Cristian Terheș are pregătire teologică și a fost preot greco-catolic subordonat ierarhic Episcopiei greco-gatolice din Oradea.

Sputnik, publicația de propagandă a Rusiei, l-a clasat pe locul al doilea în topul personalităților politice ale anului 2021.

Liderul partidului extremist AUR, George Simion, a anunțat, în februarie 2023, că eurodeputatul Terheş va conduce lista AUR la europarlamentarele din 2024.

Peste 380.000 de persoane îl urmăresc pe Cristian Terheș pe Facebook, platformă pe care o folosește pentru a propaga diverse dezinformări, care ulterior sunt preluate și de grupuri de susținători create pe rețeaua socială.

Într-un răspuns transmis la solicitarea Context.ro, europarlamentarul a precizat că nu finanțează nicio entitate media în scopul de a se promova și că decizia de a prelua ceea ce scrie ține de opțiunea fiecărei platforme. “Ceea ce postez e verificat și, de cele mai multe ori, conține și referire la sursa primară a informației. Că unele poziții de-ale mele nu sunt pe placul altora, asta face parte din pluralitatea de opinii specifică unei democrații”, a adăugat Terheș.

Site-uri românești direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care îl promovează pe Cristian Terheș:

 • ortodoxinfo.ro
 • activenews.ro
 • flux24.ro
 • gandeste.org
 • informatialibera.ro
 • ioncoja.ro
 • solidnews.ro
 • stiriledeastazi.ro
 • *ro.sputniknews.com
ID217515 INQUAM Photos George Calin

george simion

George Simion (sursa foto: Inquam Photos / George Călin)

George Simion este liderul partidului AUR și deputat din partea formațiunii politice. Înainte de a fi politician, s-a remarcat în fruntea grupării “Noii Golani”, care s-a dorit a fi continuatoarea curentului civic studenţesc din Piaţa Universităţii anului 1990. El ar fi popularizat în mediul suporterilor de fotbal sloganul “Basarabia e România”.

Este cofondator al unor grupuri care susțin echipa națională de fotbal, „Honor et Patria” și „Uniți sub Tricolor”, ultima fiind sursa unor scandaluri și derapaje la meciurile reprezentativei, soldate cu amenzi consistente pentru FRF și cu sancțiuni care au mers până la jocuri disputate cu porțile închise, potrivit GSP.

Simion a înfiinţat și „Platforma Unionistă Acţiunea 2012″, care militează pentru unirea României cu Republica Moldova. Cu toate acestea, a fost expulzat din Republica Moldova și i-a fost interzis să intre pe teritoriul țării de patru ori. Prima dată în 2009, pentru că ar fi încălcat ordinea publică. În decembrie 2014 i s-a interzis din nou accesul în Republica Moldova, în mai 2015 fiind declarat persoană indezirabilă în Moldova, pe un termen de cinci ani. Autoritățile nu au făcut publice argumentele care au stat la baza deciziei. Peste câteva luni, decizia de expulzare a fost suspendată în instanță, iar în februarie 2016 a fost anulată.

În 2018, Simion a fost din nou expulzat și a primit o altă interdicție, tot pentru cinci ani, din cauza unui “comportament agresiv și neadecvat” în postul vamal moldovenesc, precum și “din motive de securitate”.

În 2019, a candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European, fără succes, iar apoi a fondat partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), pe care l-a definit ca un partid patriotic, de esență conservatoare, devenit partid parlamentar în 2020 și văzut ca partid extremist.

În timpul pandemiei, Simion a organizat proteste împotriva certificatului de vaccinare și anti-restricții, iar unele dintre ele s-au soldat cu violențe. Prin intervenții violente verbal, dar și fizic, s-a făcut remarcat și în Parlament.

Drepturile LGBT, educaţia sexuală în şcoli sau declinul valorilor familiei „tradiţionale” sunt pretinse ameninţări de inspiraţie occidentală pe care Simion le invocă adesea.

După ce Rusia a început războiul în Ucraina, Simion a promovat teme folosite de vocile pro-ruse, încercând să descurajeze apropierea economică și energetică a Republicii Moldova de România, dar și ajutorul oferit refugiaților ucraineni.

Recent, un fost ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, a afirmat într-un interviu că Simion ar fi avut o întâlnire cu “rezidentul FSB-ului”, în 2011, iar aceasta nu ar fi fost singura ocazie în care liderul AUR ar fi stat la aceeași masă cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. Într-un răspuns pentru Adevărul, departamentul de comunicare al AUR a transmis că George Simion nu a avut nicio întâlnire cu un rezident al FSB-ului și că “este un politician deschis oricărui dialog”.

Potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, un general ucrainean din serviciile de spionaj afirmă că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului Simion cu serviciile speciale rusești. Publicația citează o sursă din cadrul serviciului de securitate ucrainean, care susține că Simion are interdicție de a intra în Ucraina din 2021, fiind valabilă până în martie 2024. Partidul AUR a postat ulterior o reacție pe Facebook, afirmând că “adversarii tradiționali ai intereselor României și Republicii Moldova au declanșat o ofensivă susținută împotriva celui mai cunoscut politician unionist din țara noastră”, reluând o narațiune a propagandei pro-Kremlin, aceea că Ucraina a “răpit României Mari regiuni întregi”.

George Simion are 1,3 milioane de urmăritori pe Facebook, iar discursurile sale sunt partajate pe grupuri cu mii sau zeci de mii de susținători, pe care se distribuie și link-uri către mai multe site-uri cu conținut dezinformator. Grupul cu cei mai mulți urmăritori – 69.000, denumit „Prietenii lui George Simion”, a fost creat în mai 2019 și este administrat de un membru al partidului AUR.

George Simion nu a răspuns solicitării unui punct de vedere.

Site-uri direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care îl promovează:

 • ioncoja.ro
 • ortodoxinfo.ro
 • r3media.ro
 • solidnews.ro
 • stiriledeastazi.ro
 • *ro.sputniknews.com
ID207460 INQUAM Photos George Calin

diana sosoaca

Diana Șoșoacă (sursa foto: Inquam Photos / George Călin)

Diana Șoșoacă este avocat de profesie și a intrat în politică pe listele AUR, partid care a propulsat-o în Parlamentul României, pe o poziție de senator, în 2020. S-a remarcat încă dinainte de a fi demnitar, ca militant împotriva măsurilor de combatere a virusului Covid-19 și din postura de avocat al lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, când acesta a dat în judecată autoritățile din Constanța, în 2020, pentru a ridica restricțiile impuse ]n contextul pandemiei la pelerinajul de Sfântul Andrei.

A fost în fruntea mai multor proteste anti purtare a măștii și restricții sau împotriva vaccinării și a vehiculat numeroase teorii ale conspirației legate de boală și vaccin.

De-a lungul ultimilor ani, a amplificat mai multe dezinformări, precum că “UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa”, că “în România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați”, “cutremurele din Turcia au fost provocate la comandă” și s-a arătat pro mișcării RoExit (ieșirea României din UE).

În februarie 2021, AUR i-a retras sprijinul politic, iar din 2022, Șoșoacă face parte dintr-un partid nou, S.O.S. RO.

Sputnik, oficiosul Kremlinului, a declarat-o personalitatea politică a anului 2021.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Șoșoacă a mers în audiență la ambasadorul Rusiei în România, cu alți trei parlamentari, pentru a prezenta “poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în război”. Senatoarea participă constant la evenimentele organizate de Ambasada Rusiei în România.

În mai, Șoșoacă, împreună cu alți parlamentari, a cerut public ca România să nu sprijine militar Ucraina. Ulterior, a fost lăudată pe Telegram pentru poziția sa de către Killnet, un grup de hackeri pro-ruși.

Diana Șoșoacă a fost protagonista mai multor scandaluri, după intrarea sa în politică, prevalându-se de funcția de demnitar, la diverse proteste de mici sau mari dimensiuni, în Parlament sau cu orice ocazie i s-a ivit.

După o multitudine de manifestări anti-ucrainene, senatoarea Șoșoacă a depus în Parlament, pe 20 martie, o propunere legislativă, care ar trebui să modifice legea de ratificare a Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, semnat în 1997, considerat esențial pentru aderarea țării noastre la NATO. Senatoarea cere anexarea Nordului Bucovinei, Herței, Buceagului, Maramureșului istoric și Insulei Șerpilor, teritorii pe care le consideră a fi deținute abuziv de Ucraina. Demersul constituie o premieră legislativă, prin care validează totodată narațiunea Moscovei lansată la începutul invaziei în Ucraina, care susținea că România dorește anexarea unor teritorii ale Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a anunțat că demarează impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă, pe care o numește „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. În replică, Diana Șoșoacă reia teza Kremlinului privind „politicile naziste ale Kievului”, acuzând un „atac mârșav” al Ucrainei, care „îşi dovedeşte caracterul de stat abuziv şi fascist”.

Think tank-ul Robert Lansing Institute (RLI) susține într-o analiză că Diana Șoșoacă are legături cu serviciile secrete militare rusești. RLI mai spune că „este probabil ca Șoșoacă să fi intrat în atenția serviciilor secrete rusești ca fost membru al partidului de extremă dreapta neonazist antisemit pro-rus Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), din care a fost exclusă”.

O pagină de Facebook a Dianei Șoșoacă are peste 451.000 de urmăritori, alta peste 242 de mii. Un grup de pe aceeași platformă, numit Susținem Diana I, Sosoaca Presedintele României, pe care sunt distribuite link-uri către site-uri cu conținut dezinformator, a adunat peste 27.600 de membri într-un an jumătate. Moderator al grupului este soțul senatoarei.

După ce Context.ro i-a solicitat un punct de vedere, senatoarea Șoșoacă a confirmat pe Facebook că a primit e-mail-ul nostru, dar că a tratat cu „ignore”.

Site-uri românești direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care o promovează pe Diana Șoșoacă:

 • ioncoja.ro
 • ortodoxinfo.ro
 • r3media.ro
 • solidnews.ro
 • *ro.sputniknews.com
ID177316 INQUAM Photos George Calin

Mihai Lasca

Mihai Lasca (sursa foto: INQUAM Photos/ George Calin)

Mihai Lasca este deputat în Parlamentul României, ales în 2020 pe listele partidului AUR, Bihor. Cunoscut pentru discursurile conspiraționiste, pro-ruse, Lasca este suveranist declarat.

În 2021, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce, în 2019, a blocat în trafic o mașină și a lovit un bărbat. Într-un alt dosar, disjuns și judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, este acuzat de DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat.

Biroul Naţional de conducere al AUR a decis, în februarie 2021, excluderea deputatului Lasca din partid, deoarece acesta a omis să anunţe formaţiunea că este urmărit penal şi condamnat, continuându-și mandatul ca deputat neafiliat. Apoi, s-a înscris în Partidul Patrioților Români (PPR).

A afirmat public că pandemia este “jocul malefic al globaliștilor”, iar vaccinurile anti-covid sunt “arme biologice” și “pot ucide”, a inițiat proteste „anti-botniță” și împotriva certificatului de vaccinare.

Printre conspirațiile pe care le promovează este și cea legată de tehnologia 5G, pe care o numește “experiment criminal”, sau cea despre „liniile albe de pe cer” pe care le lasă avioanele în urma lor, despre care spune că sunt, de fapt, “otravă pulverizată”.

Susține că România ar trebui să iasă din UE, a cărei politică a afirmat că “nu este foarte diferită de doctrina nazistă”, dar și din NATO, considerând că este “singura șansă de a evita intrarea României în război”. Iar despre războiul din Ucraina a declarat că e declanșat de „păpuşarii care au creat şi instrumentat falsa pandemie”.

În martie anul trecut, a mers în audiență la ambasadorul Rusiei în România, împreună cu Diana Șoșoacă și alți doi parlamentari, pentru a prezenta “poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în război”. 

În mai 2022, a cerut public, alături de senatoarea Șoșoacă și alți parlamentari, ca România să nu sprijine militar Ucraina.

Mihai Lasca are peste 79.000 de urmăritori pe Facebook. Rostogolește dezinformări și pe un grup al partidului PPR, cu 11.400 de membri, pe care îl administrează din aprilie 2021. Deputatul face parte şi din grupul privat de Facebook Prietenii lui Vladimir Putin, cu aproape 9.900 de membri.

Mihai Lasca nu a răspuns solicitării unui punct de vedere.

Site-uri românești direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care îl promovează pe Mihai Lasca:

 • informatialibera.ro
 • ortodoxinfo.ro
 • *ro.sputniknews.com
ID203208 INQUAM Photos Octav Ganea

Dan Chitic

Dan Chitic (sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea)

Dan Chitic este avocat și a fost unul dintre primii promotori ai curentului RoExit (ieșirea României din UE). Împreună cu Daniel Dragomir, fost colonel SRI, condamnat penal pentru corupție și trimis în judecată de DIICOT în dosarul Black Cube, a fondat și un partid anti-european, în 2019, numit Alianța Națională.

Împreună cu tatăl său, Chitic a fost asociat într-o companie la care acționar majoritar era Sorin Roșca Stănescu, înființată în 2004 și radiată în 2011. Mai târziu, Dan Chitic era avocatul lui SRS. De asemenea, l-a reprezentat și pe soțul Dianei Șoșoacă.

La sfârșitul lui 2020, Chitic a înaintat Tribunalului București o cerere de chemare în judecată pentru a “aduce în fața justiției române pe pârâtul Facebook”, scria avocatul pe aceeași rețea de socializare. Îi fusese restricționat accesul la pagină după ce încălcase de mai multe ori standardele comunității. Cerea despăgubiri de 50 de mii de euro, însă cererea a fost anulată de instanță.

A organizat și a participat la proteste împotriva restricțiilor din perioada pandemiei Covid și s-a ales cu amenzi. Apoi, a făcut apel la susținătorii săi să doneze bani ca să poată plăti sancțiunile și a postat conturile bancare personale pe Facebook.

Către finalul anului 2021, Sputnik titra: “Dan Chitic și George Simion și-au unit eforturile”, după ce cei doi și-au anunțat sprijinul reciproc pentru proiectele pe care le promovează.

În 2022, Legea suveranității, concepută de Chitic, Roșca Stănescu și alți “reprezentanți ai societății civile”, a fost depusă în Parlament de 23 de aleşi, dintre care 15 de la AUR, Diana Șoșoacă şi Mihai Lasca. Proiectul cu prevederi controversate, care a fost susținut și de George Simion, a fost respins atât de plenul Camerei Deputaților, cât și de cel al Senatului.

Mai târziu, în august, a fost anunțată înființarea unui nou partid fondat de Dan Chitic, medicul Răzvan Constantinescu, un cunoscut adept al teoriilor conspiraționiste Covid, și alții. Coaliția pentru Națiune este un partid suveranist și conservator al cărui proiect de țară este trasat de Legea suveranității, după cum susține Chitic.

Dezinformările sunt propagate pe paginile de Facebook ale lui Dan Chitic, cu peste 60.000 de urmăritori, respectiv 37.000, dar și pe grupul de pe aceeași platformă, numit Alături de Dan Chitic, pe care îl moderează, și care a adunat peste 5.400 de membri în doi ani.

După ce Context i-a cerut un punct de vedere, Dan Chitic a scris pe Facebook: “Se pregătește o nouă campanie de calomniere, diabolizare și defăimare împotriva mea. Am fost în mod “oficial” informat despre asta prin solicitarea unui “punct de vedere” legat de ceea ce pare a fi un articol în care voi fi înfierat cu mânie “corect politică” ca fiind “putinist”.” Dan Chitic nu a răspuns întrebărilor trimise de Context.ro.

Site-uri românești direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care îl promovează pe Dan Chitic:

 • stiriledeastazi.ro
 • activenews.ro
 • cristoiublog.ro
 • gandeste.org
 • ioncoja.ro
 • ortodoxinfo.ro
 • r3media.ro
 • solidnews.ro
 • sroscas.ro
 • *ro.sputniknews.com
ID105277 INQUAM Photos George Calin

Șerban Nicolae

Șerban Nicolae (sursa foto: Inquam Photos / George Calin)

Șerban Nicolae a intrat în politică în 1990, în partidul condus de Ion Iliescu, Frontul Salvării Naționale. A fost numit de Iliescu consilier de stat pentru probleme juridice, în 2001, iar în 2004 a fost propus de prim-ministrul Adrian Năstase și numit de președintele Iliescu în funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul. Este de profesie avocat, a avut trei mandate de senator din partea PSD și a fost șef al Comisiei Juridice a Senatului. A introdus mai multe amendamente şi propuneri controversate, printre care şi amendamentul la proiectul de lege privind graţierea condamnaților pentru corupție.

După ce o senatoare a depus un proiect de lege care incrimina insulta și calomnia, Nicolae a susținut că „dacă legea nu previne aceste fapte antisociale greu reparabile, oamenii vor simți nevoia să își facă dreptate singuri”, însă tot el s-a remarcat în mai multe rânduri, când a insultat alți politicieni.

De asemenea, fostul senator e cunoscut pentru derapajele sale cu referințe naziste la adresa președintelui Klaus Iohannis și pozițiile sale antioccidentale.

Şerban Nicolae s-a poziţionat împotriva legalizării parteneriatelor între persoanele de același sex, invocând religia, iar argumentul său principal era că aceste cupluri nu pot procrea.

În timpul pandemiei SARS-CoV-2 și-a declarat admirația față de Flavia Groșan, medicul care deși a afirmat “nu ştiu nimic de el (n.r. Covid-19), că eu nu-s virusolog”, prescria pacienților infectați propria schemă de tratament, dar și față de doctorul Răzvan Constantinescu, care susține că “virusul e prelucrat de derbedei” și “porcăria din flacon va distruge lumea”.

Înainte cu câteva zile ca Rusia să invadeze Ucraina, într-o postare pe Facebook, a afirmat că Republica („vecină și prietenă”) Sovietică Socialistă Ucraineană a primit (și păstrează și azi!), nordul Bucovinei, ținutul Herța, nordul și sudul Basarabiei, împreună cu populația românească aferentă”. Iar după declanșarea războiului a scris pe rețeaua de socializare că “Vladimir Putin a dovedit că știe istorie când a spus că Ucraina s-a format cu teritorii luate de la România. Rusia tocmai a ocupat un astfel de teritoriu. Ar fi timpul ca Insula Șerpilor să revină proprietarului legitim”.

L-a felicitat pe Andrei Marga după ce acesta a declarat că “Ucraina este în granițe nefirești” și că “după toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor”.

Avocatul Dan Chitic și-a arătat public susținerea pentru Șerban Nicolae, atât în perioada în care acesta făcea parte din PSD, dar și în 2020, când a candidat pentru Senat pe listele PER. Chitic îl lăuda, spunând că e un om “cu niște convingeri solide și cu mult caracter”.

La rândul său, și Nicolae a ținut să atragă atenția public că Dan Chitic a fost cenzurat pe Facebook, “exact în ziua în care omagiem sacrificiul tinerilor pentru libertate și drept la opinie necenzurată, lui Dan MV Chitic i-a fost cenzurată opinia”, scria fostul parlamentar pe rețeaua socială.

Nicolae moderează un grup de Facebook cu 4.400 de membri, denumit Sustinem pe Serban Nicolae, unde sunt distribuite link-uri către mai multe site-uri care publică dezinformări.

Șerban Nicolae are două pagini pe rețeaua socială, una cu peste 18.100, cealaltă cu peste 37.000 de urmăritori.

Publicația Sputnik l-a prezentat pe Șerban Nicolae drept “omul politic experimentat și realist, la rândul său victimă a Sistemului, a trădării, lașității și nimicniciei”, alocându-i spațiu generos pentru articole laudative.

Șerban Nicolae nu a răspuns solicitării unui punct de vedere.

ID148860 INQUAM Photos Octav Ganea

Adriana Bahmuțeanu

Adriana Bahmuțeanu (sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea)

Adriana Bahmuțeanu a fost prezentator la mai multe televiziuni naționale, ulterior la postul News România, pentru care CNA a refuzat prelungirea licenței din cauza modului în care a abordat subiecte precum vaccinarea sau războiul din Ucraina, cu accent pe conspiraţii şi informaţii neverificate, pentru care postul a fost și amendat

S-a poziționat împotriva purtării măștii și vaccinare, participând și la proteste și a susținut că “sindromul morții subite face ravagii” post-vaccinare.

În prezent, este gazda unei emisiuni la “singurul canal naţionalist autentic”, așa cum se prezintă Global News. Are și o emisiune care este transmisă online, în care a promovat-o puternic pe senatoarea Șoșoacă, dar și pe Dan Chitic sau Cozmin Gușă.

A amplificat distribuirea pe Facebook a diverse teorii conspiraționiste sau teme de propagandă rusă, precum laboratoarele biologice din Ucraina “întreținute de SUA”, sau speculațiile despre așa-zisele „pregătiri” pentru mobilizarea rezerviștilor armatei, lansate de Cozmin Gușă recent, pe care MApN le-a respins și a venit cu lămuriri.

Adriana Bahmuțeanu are două pagini de Facebook, cu peste 285.000 de urmăritori, respectiv peste 278.000 de urmăritori.

Adriana Bahmuțeanu nu a răspuns solicitării unui punct de vedere.

339138668 600873858731912 3722301601239623753 n

Iosefina Pascal

Iosefina Pascal (sursa foto: Facebook/ Iosefina Pascal)

Iosefina Pascal susține că este jurnalist de investigație independent și cere pe rețelele de socializare donații în conturile sale personale. Este și gazda unei emisiuni la postul de radio Gold FM, prezintă o emisiune pe postul Tv Realitatea Star și este membru al “Clubului de presă” înființat “la îndemnul lui Maricel Păcuraru, antreprenorul grupului de televiziuni Realitatea, și cu susținerea lui Cozmin Gușă și a Grupului de Gândire Liberă Gold FM”, după cum a anunțat Sorin Roșca Stănescu.

Pascal rostogolește în spațiul public diverse teorii ale conspirației, printre care și cele cu privire la tehnologia 5G sau Covid și vaccinare. În 2020 a fost unul dintre organizatorii unui protest anti-restricții, în Piața Victoriei.

Portavocea Kremlinului, Sputnik, a clasat-o pe locul al doilea în topul presei române pe anul 2021.

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu 50.000 lei postul de radio Gold pentru o serie de emisiuni, între care și cea a Iosefinei Pascal, difuzată pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a invadat Ucraina. CNA a susținut în decizia sa că în contextul subiectului referitor la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei “au fost făcute comentarii părtinitoare, tendențioase, lipsite de echilibru și obiectivitate, astfel încât întregul mesaj s-a transformat, cu preponderență, într-unul favorabil Rusiei”.

Același post a încasat de la Consiliul Național al Audiovizualului cea mai mare amendă cu care a fost sancționat vreodată un post de radio: 100.000 lei pentru dezinformare. Potrivit CNA, referitor la războiul din Ucraina, prezentatoare a făcut o serie de afirmații lipsite de imparțialitate, în sensul cărora în Ucraina acționează forțe paramilitare, batalioanele Azov și Aidar, tolerate de guvernul de la Kiev, că “aceşti nazişti radicalizează, antrenează paramilitar copii de 8-12 ani”, că se încearcă radicalizarea oamenilor printr-o propagandă de extremă dreaptă. Licența postului este deținută de o firmă a lui Cosmin Andrei Gușă, fiul lui Cozmin Gușă.

Împreună cu Cozmin Gușă, Adrian Severin, Roșca Stănescu și alți coautori, a scris o carte, publicată în două volume, care conține și afirmațiile pentru care au fost sancționați de CNA, iar banii din vânzări îi vor folosi pentru a plăti amenzile, după cum a afirmat Gușă la lansare. Acesta a lăudat-o pe Iosefina Pascal, spunând că e „prima care a scris și a dovedit în România existența laboratoarelor de cercetare în Ucraina cu potențial de arme biologice”, narativ parte din discursul de dezinformare al Kremlinului.

“Dezvăluirile incredibile” ale Iosefinei Pascal sunt distribuite pe Facebook, unde are 83.000 de urmăritori.

Iosefina Pascal a precizat, într-un răspuns la solicitarea Context.ro, că pe rețelele de socializare publică “opinii și analize cu privire la subiectele din presa din România, UE, SUA, sursele fiind agențiile de știri bine cunoscute”, dar și “materiale video despre activitățile ilegale, sau imorale, ale politicienilor, sau ale altor persoane fizice și juridice”. “Oricare site de știri din România poate prelua materialele video publicate de mine în spațiul public virtual. Nu am fost contactată de Sputnik ca să puteți spune că „sunt promovată” de Sputnik”, a mai spus Iosefina Pascal.

Site-uri românești direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care o promovează pe Iosefina Pascal:

 • cristoiublog.ro
 • informatialibera.ro
 • ioncoja.ro
 • ortodoxinfo.ro
 • solidnews.ro
 • stiriledeastazi.ro
 • sroscas.ro
 • *ro.sputniknews.com
339913375 177030861436344 676459695199193887 n

Dana Budeanu

Dana Budeanu (sursa foto: Facebook/ Dana Budeanu)

Dana Budeanu a intrat în atenția publicului ca stilist și critic de modă. Ulterior, s-a orientat către analiză politică sau geopolitică, pe social media, la televiziuni și pe o aplicație numită „Verdict”. Ion Cristoiu spune despre ea că este “stilista arenei politice”.

În perioada pandemiei Covid, a contestat purtarea măștii, vaccinarea, restricțiile, susținând că totul e un fals și că ea știe adevărul. “În mascarada pe care ați halit-o majoritatea, am ieșit din casă când a vrut aia a mea, n-am purtat d-aia pe față niciodată, nu m-am înțepat, am călătorit continuu și n-am avut certificat… pentru că așa cum v-am repetat, a fost doar pentru ‘săraci’, scria Budeanu pe Facebook. Același gen de discursuri le-a rostit și la postul de televiziune Antena3, în prime-time, de mai multe ori.

Despre războiul început de Rusia în Ucraina, Budeanu spune că e o “mascaradă”, numindu-l simplu: „conflict militar”. Pe 9 mai, când Rusia sărbătorea Ziua Victoriei, Dana Budeanu publica pe pagina de Facebook fotografii cu Putin și parada din Moscova, cu descrierea “enjoy the silence”. Preşedintele rus a ținut atunci un discurs în care a afirmat că intervenţia Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul „se pregătea să ne invadeze pământul„.

Dana Budeanu are peste 757.000 de urmăritori pe Facebook.

Dana Budeanu nu a răspuns solicitării unui punct de vedere.

Site-uri direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, care o promovează:

 • flux24.ro
 • cristoiublog.ro
 • informatialibera.ro
 • ortodoxinfo.ro
 • r3media.ro
 • solidnews.ro
 • *ro.sputniknews.com

Mulțumiri lui Jakub Kubs de la DebunkEU.org, autorul reprezentării grafice a rețelei (harta).

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

3 Comments

 1. Avatar of Tiberiu
  Tiberiu 12 apr., 2023 at 11:56 - Reply

  Dezvăluirea ar trebui să ne arate un alt unghi. Ceea ce ați cercetat, documentat, arătat, este doar osatura sistemului. Dezinformarea, perspectivele conspiraționiste sunt de fapt doar instrumente ale unui ecosistem socio-politic. Liderii acestui sistem se folosesc de ecosistem, pentru a obține notorietate, putere, bani, privilegii. Pentru a ajunge la putere ca să obțină notorietate, putere, bani, privilegii. Ca, odată ajunși la putere, unii dintre ei să „închidă” gurile multora, pe umerii cărora s-au ridicat folosindu-se tocmai de dezinformare, teorii conspirațoniste. Adică masa mare de „membri” ai acestui nou ecosistem va constata pe propria piele, nefiind membri decidenți – formal ai vreunui partid, că împotriva lor se vor folosi aceleași instrumente precum cele folosite să fie aduși la putere liderii lor. Consider că „Rețeaua minciunilor” este de fapt un nou model economic și politic, alternativ – nu cun sens pozitiv, de extragere de rentă (bani) și de beneficii politice. Poate fi privit ca o alternativă la sistemul clasic, curent, predominant, imperfect, un alt fruct al democrației. PS. Furia celor care critică această analiză este de neînțeles, ca și cum ar fi fost descoperiți? Este de neînțeles. PS1. Felicitări pentru munca științifică, de documentare și cercetare.

 2. Avatar of Pheno
  Pheno 20 apr., 2023 at 5:45 - Reply

  Site-urile dovedite ca fiind site-uri direct implicate în distribuirea de conținut dezinformator, conspiraționist sau de extremă-dreapta, pe care o promovează, nu pot fi interzise/blocate/desfiintate pe retelele sociale, pe Facebook, Youtube, Instagram, Twitter, TikTok, etc.? Cei care le detin nu sunt raspunzatori in fata legilor? Cum raportam si unde anume, cand intalnim astfel de cazuri?
  Ma refer la lista de mai jos:

  flux24.ro
  cristoiublog.ro
  informatialibera.ro
  ortodoxinfo.ro
  r3media.ro
  solidnews.ro
  *ro.sputniknews.com
  stiriledeastazi.ro
  activenews.ro
  gandeste.org
  ioncoja.ro
  r3media.ro
  sroscas.ro

 3. Avatar of Viorel Patrichi
  Viorel Patrichi 22 sept., 2023 at 19:15 - Reply

  Haideți să facem aici o școală de „tăguitori”, de turnători de tip nou: pe cine blocăm? pe cei care au alt părere decât noi! Nu știți nimic despre comunismul primitiv. Tot așa se manifesta: pe cine declarăm noi „dușmanul poporului”?

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema