Rețeaua minciunilor: Facebook a eliminat mai multe postări de pe platformă, după ce Context.ro a semnalat conținutul dezinformator și conspiraționist

19 apr., 2023

Facebook a eliminat mai multe postări distribuite pe platformă, după ce Context.ro a semnalat companiei rezultatele analizei Rețeaua minciunilor. Paginile și grupurile de Facebook unde erau răspândite dezinformări, conspirații și propagandă pro-Kremlin și pe care Context le-a expus săptămâna trecută se aflau deja și în atenția experților Meta, după cum afirmă reprezentanții platformei.

Investigația transfrontalieră, bazată pe o analiză tehnică, indică faptul că, în România, dezinformări, narațiuni pro-ruse, opinii de extremă-dreapta și teorii conspiraționiste sunt diseminate în sute de grupuri și pagini publice, pe cea mai populară rețea de socializare.

Context.ro a solicitat o poziție oficială din partea Facebook cu privire la măsurile luate pentru a combate propagarea dezinformărilor pe platformă.

Un reprezentant Meta a explicat pentru Context.ro că dezinformarea reprezintă o provocare complexă pentru societate și nu există un remediu perfect. Totodată, a precizat că elimină cele mai grave tipuri de dezinformare, precum conținutul care ar putea duce la violență iminentă sau la vătămări fizice și se concentrează pe încetinirea răspândirii tuturor tipurilor de dezinformări.

După ce am prezentat rezultatele investigației Rețeaua minciunilor, Facebook a șters mai multe postări distribuite în grupuri, pentru încălcarea politicilor privind conținutul dăunător pentru sănătate, inclusiv pentru promovarea unor afirmații precum că vaccinurile Covid-19 ucid, sunt în mod inerent periculoase sau provoacă efecte secundare dăunătoare și că virusul Covid-19 nu există, potrivit răspunsului transmis de companie.

Totodată, experții Meta au analizat pagini și grupuri indicate în analiza noastră și au confirmat că au redus semnificativ distribuția mai multor profiluri și elemente de conținut, făcându-le nerecomandabile și mai greu de găsit pe platformă, chiar și înainte de publicarea seriei Rețeaua minciunilor.

  • “Eliminăm dezinformările atunci când acestea sunt susceptibile de a provoca vătămări iminente sau violență și colaborăm cu parteneri independenți de verificare a faptelor pentru a demasca alte afirmații false și pentru a le afișa mai jos în flux, astfel încât mai puțini oameni să le vadă. Programul nostru de verificare a faptelor de către terți este cel mai mare dintre toate platformele și, recent, ne-am extins și mai mult capacitatea de verificare a faptelor în Europa de Est. De asemenea, restricționăm accesul la RT, Sputnik și la alte mijloace de comunicare controlate de statul rus în UE și Ucraina și adăugăm etichete la orice postare pe Facebook care conține link-uri către site-urile acestora, astfel încât oamenii să știe înainte de a da click sau de a le distribui”, a precizat pentru Context.ro un purtător de cuvânt al companiei Meta. 

Compania are ca parteneri peste 20 de organizații independente de verificare a faptelor în Europa Centrală și de Est. În România colaborează cu Factual și AFP, atestați de către International Fact-Checking Network, o organizație independentă.

sursa foto: Unsplash

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema