Jurnalist bulgar reținut de poliție după ce a scos arma deținută legal pentru a se apăra de un atacator

23 apr., 2024

Jurnalistul bulgar Dimitar Stoyanov a fost reținut de poliție după ce a scos arma pe care o deține în mod legal pentru a îndepărta un individ care l-a atacat din senin, potrivit BIRD.bg. Marți după-amiază, după ce a fost audiat, Dimitar a fost eliberat.

Într-o postare publicată pe pagina organizației, reporterii BIRD.bg au scris că jurnalistul se afla împreună cu soția sa la cumpărături, luni, când un necunoscut în stare vizibilă de ebrietate l-a agresat verbal și fizic, precizând totodată că Dimitar a scos arma pe care o deține legal pentru a-l înfrunta pe atacator.

Jurnalistul bulgar, după ce a fost atacat, Sursa: Facebook / Dimitar Stoyanov

Jurnalistul bulgar, după ce a fost atacat, Sursa: Facebook / Dimitar Stoyanov

Jurnalistul bulgar, după ce a fost atacat, sursa: Facebook / Dimitar Stoyanov

BIRD.bg este o publicație independentă din Bulgaria afiliată organizației internaționale de jurnaliști de investigație The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Individul care l-a agresat pe jurnalist a mers apoi la poliție și a depus plângere, recomandându-se drept angajat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, mai relatează reporterii BIRD.bg. Ulterior, Dimitar a fost reținut de polițiști, i-au fost confiscate arma și telefonul și i-a fost percheziționată locuința, după cum au precizat colegii săi într-o postare publică.

Redactorul șef al BIRD.bg, Atanas Tchobanov, susține că “toate acestea s-au petrecut în timp ce BIRD.bg documenta cazul unui fost inspector fiscal care s-a dovedit a fi fostul cumnat al actualului ministru de Interne din Bulgaria și care se dădea drept inspector chiar și după ce nu a mai fost în funcție pentru a extorca oameni”. Atanas mai precizează că “în mod evident, a fost o greșeală că Dimitar a scos arma, dar era în situația de a se apăra pe el și pe soția sa”.

După audierile de marți după-amiază, Dimitar a fost eliberat. Potrivit lui Atanas Tchobanov, procurorii pot rcontesta decizia, iar colegul său poate fi reținut din nou.

Cazul investigat de BIRD.bg în momentul arestării jurnalistului Dimitar Stoyanov:

Un fals inspector fiscal din Bulgaria a șantajat un comerciant să îi plătească 300 de euro pentru a nu-i întocmi un raport. Cazul a ajuns la poliție și chiar la Agenția de Stat pentru Securitate Națională. După trei ani și nicio măsură luată de autorități, jurnaliștii de la BIRD.bg dezvăluie că falsul inspector are legături cu actualul ministru de Interne din țara vecină.

În august 2021, un inspector fiscal verificat un comerciant din Sozopol și i-a spus acestuia că a găsit o neregulă pentru care va trebui să sigileze chioșcul, dar că îl poate lăsa să-și continue activitatea în schimbul unei sume de bani. Proprietarul chioșcului a plătit echivalentul a 300 de euro. Însă întâmplarea i-a trezit suspiciuni, astfel că a depus plângere la poliție.

Ulterior s-a dovedit că „inspectorul” era un impostor care se folosea uniforma și insigna unui inspector fiscal. Mai mult, jurnaliștii de la Bird.bg au descoperit că bărbatul a fost căsătorit cu sora actualului ministru de Interne din Bulgaria, Kalin Stoyanov.

Falsul inspector Georgi Shurelov are 45 de ani și a fost ofițer de poliție, la fel ca și fostul său cumnat, actualul ministru.

Din informațiile obținute de reporterii bulgari, procuratura a închis cazul în mai 2023.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema