Telegram, zonă liberă pentru dezinformare și conspirații

20 mart., 2023

Telegram, aplicația de mesagerie anonimă, este acum principalul teren de joc pentru extremiști, adepții teoriei conspirației și ai războiului informațional. Canalele în limba germană joacă un rol important, ca un hub care influențează restul Europei Centrale și de Est. În România, analiza arată că cei mai populari dezinformatori de pe Telegram și-au creat canalele în perioada pandemiei Covid-19. Acestea sunt câteva dintre concluziile jurnaliștilor de investigație din 13 țări europene, care au cartografiat modul în care se intensifică fenomenul radicalizării în Europa. 

O echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări și Debunk.org au petrecut șase luni urmărind îndeaproape răspândirea dezinformării, a propagandei și a opiniilor de extremă-dreapta pe rețelele de socializare și alte rețele de pe internet, din Europa. Ecosistemul de radicalizare a opiniei, de influențare a dezbaterii publice și de distrugere a valorilor democratice s-a orientat la un instrument de comunicare mai ascuns.

Telegram are câteva elemente comune cu rețelele sociale, utilizându-se canale și grupuri.  Concepută pentru a asigura anonimatul și capabilă să ajungă la sute de mii de cititori, Telegram a devenit instrumentul „preferat” al propagandiștilor ruși, al extremiștilor de stânga și de dreapta, al americanilor de la QAnon și al adepților teoriei conspirației. 

Telegram funcționează, în prezent, ca un vehiculul clandestin pentru dezinformarea și conspirațiile din Europa Centrală și de Est, și nu numai. 

Jurnaliștii de investigație din cadrul proiectului Rețeaua minciunilor (Firehose of Falsehood) au analizat aproape 18.000 de conturi Telegram (canale și grupuri) cu impact, în principal, în Europa Centrală și de Est, pentru a afla cum sunt interconectați utilizatorii.

Potrivit statisticilor, Telegram este a treia cea mai mare platformă de comunicare, după WhatsApp și Messenger. Este folosită de peste 700 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Compania nu oferă informații despre numărul de utilizatori din fiecare țară, dar, potrivit raportului Stata, Telegram nu este o rețea folosită doar în Rusia și Ucraina. De exemplu, 21,3% dintre germani și 46,5% dintre italieni o folosesc deja, în timp ce în România, 23,4% dintre utilizatorii de internet sunt pe Telegram.

În plus față de mesagerie, milioanele de utilizatori pot crea grupuri și canale similare grupurilor și paginilor de pe Facebook. Telegram nu oferă informații despre câte conturi personale, canale și grupuri există și cât de mari sunt acestea în țările din afara spațiului post-sovietic. Cel mai mare server cu statistici privind canalele și grupurile Telegram, TGStat din Rusia, raportează că are date despre peste 750.000 de grupuri și canale, majoritatea din țările post-sovietice. 

Pentru Germania, TGStat oferă date doar despre aproximativ 900 de canale și grupuri. Însă, după cum reiese din analiza noastră, există cel puțin 7.000 de grupuri și canale active în Germania, Austria și Elveția.

Echipa de jurnaliști din cadrul proiectului Firehose of Falsehood a creat un catalog cu canale Telegram din peste 13 țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Serbia, România, Bulgaria, Ungaria, Croația, Letonia și Lituania. În fiecare țară, unele dintre cele mai populare canale și grupuri Telegram fac parte din ecosistemul de dezinformare, fie prin asocierea cu scena extremei dreapta, fie cu grupuri pro-Kremlin sau anti-vacciniști. 

Telegram este cea mai mare platformă funcțională de dezinformare din Europa Centrală și de Est, în mare parte ferită de atenția publicului sau a forțelor de ordine, excepție făcând, de exemplu, Germania, dar fără rezultate semnificative.

tg network

tg-network

Imaginea arată grupurile și canalele din catalogul nostru care au peste 10.000 de membri și prezintă conexiunile dintre acestea, dacă există, în cazul în care un grup sau un canal a distribuit cel puțin o dată postări de la un alt grup sau canal. Dimensiunea nodurilor este determinată de numărul de membri.

În țările vorbitoare de limbă germană, unde Telegram este utilizat intens, aproape un sfert de milion de utilizatori sunt abonați la canalul de extremă dreapta AUF1 TV (Alternatives, unabhängiges Fernsehen – Televiziune alternativă, independentă).

AUF1 este o televiziune online care își are originile în mișcarea austriacă de extremă dreapta. Încă de la crearea sa, aceasta a prezentat în mod constant figuri cunoscute ale extremei drepte, precum Jürgen Elsässer și politicieni din partidul populist de dreapta german AFD (Alternativa pentru Germania). Canalul Telegram al AUF1TV a crescut de la 70.000 de utilizatori la mijlocul anului 2021, la un sfert de milion la începutul anului 2023. Creșterea rapidă a AUF1 este ajutată de întreaga rețea de media „alternative”, care fac referință una la cealaltă și își promovează reciproc conținutul. 

În februarie 2022, KommAustria, un organism austriac de reglementare a presei, a descris conținutul AUF1 ca fiind „o încălcare a standardelor conform legii austriece privind mass-media” și a început o anchetă. Ministerul de Interne austriac, întrebat despre AUF1TV la sfârșitul anului 2022 de către postul public de televiziune german ARD, a confirmat: „Din cauza selecției de subiecte făcută de către radiodifuzor, se poate presupune că există o anumită influență asupra publicului extremist sau adept al teoriiilor conspirației. Cu toate acestea, până în prezent, nu a putut fi detectat niciun conținut neconstituțional sau penal”.

În cazul în care autoritățile de reglementare austriece decid să închidă televiziunea online, AUF1TV și-ar putea păstra în continuare audiența prin intermediul canalului său Telegram, pe care guvernul nu îl va putea supraveghea și asupra căruia nu are autoritate juridică.

În Polonia, Ocalić życie (Salvează o viață), care răspândește, printre alte conținuturi, conspirații legate de QAnon, are aproape 30.000 de abonați. Printre canalele mai influente în răspândirea propagandei rusești se numără Niezależny Dziennik Polityczny (Cotidianul independent politic) și News Front Polska, care au fost semnalate anterior ca având legături cu operațiunile de manipulare ale Kremlinului. Site-urile lor au fost blocate de autoritățile poloneze atunci când a izbucnit războiul din Ucraina. De atunci, conform investigației noastre, aceștia și-au intensificat în mod activ prezența pe Telegram, câștigând sute de noi abonați lunar.

În Republica Cehă, o țară mult mai mică, canalul Absurdni svet (Lumea absurdă) are o dimensiune similară cu cea a canalului polonez Ocalić Życie. Conținutul e legat de o serie de site-uri germane, inclusiv de versiunea germană a RT (Russia Today) și de versiunea germană a site-ului rusesc de dezinformare News Front. Canalul Telegram CZ 24 NEWS are aproape 23.000 de abonați și aparține unuia dintre cele mai mari site-uri conspiraționiste ceho-slovace. Audiența a mai multe dintre aceste canale a crescut atunci când autoritatea cehă pentru internet CZ.NIC a blocat unele site-uri pro-Kremlin după invazia rusă în Ucraina

În Slovacia, cel mai mare canal Telegram analizat de reporteri este al unui cunoscut reprezentant al extremei dreapta, Danny Kollar, cu mai mult de 50.000 de adepți. La fel de influent este canalul Infovojna (Informații), cu peste 43.300 de abonați, un server de dezinformare care răspândește conținutul și narațiunea News Front Rusia. Versiunea slovacă a News Front are peste 31.000 de abonați.

În Ungaria, cel mai mare canal al serverului de dezinformare Orosz Hírek (Știri rusești) are 15.000 de fani.  Cel mai mare canal sârb de pe Telegram este canalul personal al lui Dejan Beric, un soldat sârb pro-rus care a luptat pentru autoproclamata Republică Donețk și care în prezent se ocupă de recrutarea de voluntari sârbi pentru armata rusă. Canalul său are peste 86.000 de abonați. În Bulgaria vecină, unul dintre cele mai mari canale este cel al Uniunii Militare Bulgare „Vasil Levski”, cu peste 11.000 de abonați. Canalul este condus de o organizație paramilitară cu legături în Rusia

În România, Veritas Necenzurat, cel mai popular canal care distribuie intens postări cu privire la diverse teorii ale conspirației, narațiuni pro-ruse, discursuri anti-americane și anti-NATO, are peste 26.000 de urmăritori. Un alt canal important pe scena dezinformării este ActiveNews România, cu peste 11.200 de urmăritori. Distribuie articolele publicate de unul dintre site-urile identificate în cadrul investigației Rețeaua minciunilor ca fiind direct implicate în propagarea de conținut pro-Kremlin, conspiraționist sau de extremă dreapta.

Pe lângă canalele regionale definite de limbă și de stat, există și canale transnaționale. Jurnaliștii din cadrul proiectului au analizat modul în care conținutul este distribuit între cele aproape 18.000 de canale și grupuri Telegram.

Site-ul Disclose.tv, este un site de extremă dreapta care operează din Passau, Germania. Postările acestui canal sunt cele mai frecvent distribuite în mai multe țări. Am identificat în analiza noastră postări distribuite în 21 de țări, printre care Polonia, Germania, Republica Cehă și Croația. 

Al doilea canal cu cele mai multe postări partajate în diferite țări este SGTnewsNetwork. Nu există prea multe informații publice despre acest canal, care diseminează în principal conținut legat de scena conspiraționistă de extremă-dreapta din SUA.

Al treilea canal cu cea mai mare parte a postărilor distribuite în diferite țări este canalul LauraAboli, care aparține cofondatorului platformei de informații World Check, utilizată de companiile de due diligence, și fondatorului din 2020 al Mișcării Internaționale Democratice Unite pentru Conștientizare și Libertate (United Democratic International Movement for Awareness and Freedom). Canalul promovează conținut axat pe așa-numitul „adevăr al vaccinurilor” și pune la îndoială dacă Covid a existat vreodată. Acesta prezintă conținut video din mass-media de dreapta alternativă din SUA. De asemenea, sunt partajate frecvent linkuri către alte site-uri de extremă dreapta, cum ar fi www.zerohedge.com, www.theepochtimes.com, www.disclose.tv și www.breitbart.com.

Toate aceste canale sunt în limba engleză, dar țările de origine sunt diferite. În plus, canalele și grupurile de limbă germană par să joace un rol major în răspândirea dezinformării, a conținutului de extremă dreapta și de conspirații. 

Conținutul canalelor în limba germană distribuite în străinătate a fost, în cea mai mare parte, din sfera dezinformării, a conspirației și a extremei dreapta.

Niciun alt cont Telegram din țările UE pe care le-am studiat nu joacă un rol atât de important în răspândirea opiniilor extremiste precum canalele și grupurile Telegram germane.

Așadar, activitatea în creștere a dezinformării în limba germană pare să aibă un impact major asupra unui public european numeros. Articolele de pe site-urile germane de dezinformare sunt distribuite pe scară largă de alte site-uri alternative din Europa Centrală și de Est, la fel ca și postările de pe canalul Telegram al acestora. Impactul este o radicalizare ascunsă a ecosistemului european de dezinformare care a scăpat până acum din atenția publicului.

 • Am adresat câteva întrebări către Telegram cu privire la activitatea sa. Iată conținutul integral al întrebărilor și al răspunsurilor:

1) Analiza noastră arată că Telegram este utilizat în mare măsură pentru a disemina dezinformare, teorii ale conspirației și conținut extremist, inclusiv conținut de pe site-uri sancționate de UE și de alte țări (de exemplu, RT, News-Front). Care este comentariul dumneavoastră?

2) Ce măsuri luați pentru a împiedica difuzarea de conținut nociv pe Telegram?

3) Ați avut cunoștință de acuzațiile conform cărora mare parte din conținutul dăunător și periculos care a fost eliminat de marile platforme de socializare, cum ar fi Meta, a reapărut apoi pe Telegram, deoarece este perceput ca având standarde mai scăzute?

4) Aveți în vigoare protocoale și proceduri similare cu cele ale marilor platforme de socializare (Meta, Twitter, YouTube)? Dacă da, ce protocoale și proceduri aveți în vigoare pentru a asigura siguranța serviciului Telegram?

5) Eliminați conținutul în anumite circumstanțe? Dacă da, care sunt regulile și procedurile de eliminare pe Telegram?

 • Răspuns din partea Telegram:

Dezinformare

Spre deosebire de alte platforme, Telegram nu utilizează fluxuri algoritmice pentru a recomanda conținut utilizatorilor. Ca atare, conținutul cu surse neverificate nu poate ajunge la utilizatorii care nu îl caută în mod activ.

Telegram este o sursă unică de informații independente, care altfel sunt suprimate. De exemplu, rușii pot accesa canale de știri interzise de Kremlin, cum ar fi Meduza (@meduzalive), BBC Russian (@bbcrussian) și Dozhd (@tvrain), precum și canale ale unor personalități și politicieni proeminenți, cum ar fi Alexander Nevzorov (@nevzorovtv), Mikhail Khodorkovsky (@khodorkovski) și președintele Zelensky (@V_Zelenskiy_official).

Telegram este, de asemenea, o platformă cheie pentru știri din Ucraina pentru utilizatorii din întreaga lume, cu canale verificate precum Ukraine NOW (@UkraineNow), The New York Times (@nytimes) și Financial Times (@financialtimes) care transmit cele mai recente informații.

Telegram respectă sancțiunile UE prin blocarea accesului la canalele RT și Sputnik pentru utilizatorii din UE. În timp ce orice utilizator poate crea un mic flux sau un canal pe Telegram, echipa noastră primește o notificare atunci când acesta obține un număr notabil de vizualizări sau de abonați, astfel încât să poată fi examinat.

Extremism

Îndemnurile la violență sunt interzise în mod explicit de Termenii de utilizare a serviciului Telegram. Moderatorii noștri monitorizează în mod proactiv secțiunile publice ale platformei noastre și acceptă rapoartele utilizatorilor pentru a elimina astfel de conținut.

foto deschidere: Josef Slerka / Midjourney

Despre autor: Context

Avatar of Context

2 Comments

 1. Avatar of Cornea Adrian
  Cornea Adrian 28 aug., 2023 at 20:47 - Reply

  Ei bine, de la noi se vede exact invers! Voi, cei de la context sunteți adepții promovării unei singure opinii? Aceea oficială? Ați auzit de dezbateri și dialog bazate pe idei și argumente?

 2. Avatar of Mihaela
  Mihaela 29 aug., 2023 at 10:41 - Reply

  Și eu care credeam că aflu de canale noi pe care să le accesez. Sincer, sunteți plictisitori cu informarile voastre…..mai interesanți sunt ei cu dezinformarile.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema