Cum s-a mobilizat extrema dreaptă din România pentru reabilitarea unui criminal de război. Cazul Mircea Vulcănescu

23 apr., 2024

Un ecosistem format din zeci de canale de Telegram, conturi de social media și site-uri au promovat ideea reabilitării lui Mircea Vulcănescu, un membru al guvernului condus de Ion Antonescu în anii ‘40, guvern responsabil pentru Holocaustul din România. O analiză realizată de cercetătoarea Adina Marincea, de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, arată cum grupurile de extremă dreapta din România au demarat, în perioada 2019-2023, campania de reabilitare a lui Mircea Vulcănescu, condamnat pentru crime de război. 

Odată cu intrarea AUR în Parlament, extrema dreaptă din România a devenit mult mai vizibilă. Ce nu se vede încă suficient de clar sunt legăturile dintre diferite grupuri și lideri de extremă dreapta, din stradă până în Parlament, și cum lucrează ele împreună online și offline în scopuri comune. 

Ne propunem să identificăm aceste conexiuni și tactici comune din rețeaua de extremă dreapta din România printr-o serie de investigații. 

În primul episod analizăm rețeaua și conținutul mai multor canale de Telegram și website-uri românești pentru a arăta cum se coordonează diferite grupări de extremă dreapta. Studiul de caz prezentat surprinde doar una din multiplele mobilizări ale acestei rețele pentru agende comune, în cazul de față: reabilitarea criminalului de război Mircea Vulcănescu.

Mircea Vulcănescu: un criminal de război văzut ca „martir” de extrema dreaptă

Mircea Vulcănescu a fost subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe în guvernul condus de Ion Antonescu, și el criminal de război și principalul responsabil pentru Holocaustul din România. Vulcănescu a fost numit în această funcție de conducere pe 27 ianuarie 1941 și a stat la guvernare până la finalul ei, în 23 august 1944. În această calitate, rezultă din stenograme, Vulcănescu a participat la numeroase ședințe în care nu doar că nu a arătat vreun dezacord cu privire la politicile antisemite, ci a și participat activ la jefuirea evreilor prin elaborarea de norme și instituții care să le pună, legal, în practică. 

Vulcănescu a fost condamnat în al doilea lot al membrilor guvernului Antonescu, în baza Legii 312/1945 pentru urmărirea şi sancţionarea celor vinovaţi de dezastrul ţării sau de crime de război. Acesta a murit la Aiud, în temnițele regimului comunist. 

Măriuca Vulcănescu – fiica lui Mircea Vulcănescu, a încercat reabilitarea în instanță a tatălui ei, acuzând „caracterul politic al condamnării”, însă Curtea de Apel București a respins în 2019 ipoteza unei condamnări cu caracter politic, reconfirmând statutul lui Vulcănescu de criminal de război. Decizia este definitivă și, prin urmare, în vigoare și astăzi. 

Deși legea 217/2015 interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de crime de război (inclusiv prin statui și nume de străzi), diferite grupări și parlamentari de extremă dreapta depun eforturi constante și de lungă durată de reabilitare și promovare a lui Mircea Vulcănescu. Aceștia îl elogiază drept „martir” al rezistenței anticomuniste (deși Vulcănescu nu a apucat să lupte contra regimului comunist) împreună cu alți așa-ziși „Sfinți ai închisorilor” – pentru care aceste grupări cer canonizarea. Ele pun laolaltă ca așa-ziși „martiri”, în mod nediferențiat, pe cei care s-au opus regimului comunist din considerente anti-autoritare, împreună cu foști membri ai Mișcării Legionare sau ai Guvernului Antonescu, de factură fascistă, vinovați de crime rasiale, antisemite, și chiar de infracțiuni contra umanității.

Cele mai influente voci în rețeaua de extremă dreapta în cazul reabilitării lui Mircea Vulcănescu

Pe baza analizei de rețea am reușit să identificăm care sunt cele mai centrale voci, cine setează agenda, cine inițiază mobilizarea și cine o amplifică. Ce reiese este că cel mai conectat și influent rol în rețeaua de extremă dreapta îl are Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” / Fundația Buna Vestire. Canalul se numește „Fundatia Buna Vestire | Naționaliștii români”, însă în adresa lui apare t.me/FundatiaOgoranu. Faptul că cele două fundații se suprapun este confirmat și de faptul că ambele au sediul la aceeași adresă din strada Veseliei nr. 21, iar pe canalul de Telegram abundă comunicările Fundației Ogoranu și ale secretarului ei, Florin Dobrescu, precum și articole de pe website-ul Fundației – buciumul.ro.  

Școala 9 a realizat un material amplu despre interdicția dată în ianuarie de Inspectoratul Școlar al Municipiului București școlilor, la cererea Prefecturii, de a mai realiza activități cu Fundația Ogoranu și Asociația „Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei” (și ea parte din rețea), dat fiind profilul lor de extremă dreapta. 

În perioada iulie 2022-mai 2023, pe canalul Fundației Ogoranu au fost distribuite nu mai puțin de 61 de postări despre criminalul de război Mircea Vulcănescu. Centralitatea canalului Fundației Ogoranu este dată de faptul că distribuie cele mai multe canale de extremă dreapta care scriu despre Vulcănescu (19 la număr) și este la rândul său distribuit de alte 3 canale din lista noastră (a se vedea tabelul de mai jos).

Însă centralitatea și influența Fundației Ogoranu este mult mai mare, având în vedere că website-ul ei, buciumul.ro, este la rândul lui distribuit în nu mai puțin de 52 postări despre Vulcănescu, cel mai adesea chiar pe canalul Fundației (33 postări), dar și pe cele trei canale amintite mai sus: CredintaOrtodoxa (8 postări), NIcadori Squad (4 postări), Casus Belli (3 postări), precum și pe canalele Comunității Identitare (3 postări) și Frăției Ortodoxe (1 postare) – o organizație naționalist-ortodoxistă cu profil neo-legionar care a avut legături cu AUR și Călin Georgescu.

Dacă ne uităm la cele mai influente 14 canale din rețeaua de extremă dreapta mobilizată în cazul reabilitării lui Mircea Vulcănescu, le putem grupa în următoarele categorii:

 • Grupări Neo-legionare, formale (ex. ONG-uri) – Fundația Ogoranu, sau informale (fără statut juridic cunoscut) – legionarii, Nimic fara Dumnezeu si TpT, Nicadori Squad 
 • Media alternative de extremă dreapta, hiperpartizane, care distribuie conținut dezinformator și/sau conspiraționist: Activenews, R3media. Ambele promovează în mod repetat politicieni AUR sau pe Diana Șoșoacă și narațiunile pro-Kremlin, a arătat investigația de presă Rețeaua Minciunilor
 • Grupuri Naționalist-Ortodoxiste neo-legionare: CredintaOrtodoxa, OrtodoxINFO, Frația Ortodoxă 
 • Ultrași neo-legionari și neo-naziști: Casus Belli 
 • Grupări anti-comuniste cu înclinații neo-legionare: Sfintii din inchisori
 • Alte grupări de extremă dreapta cu înclinații neo-legionare: NEAMUNIT, Comunitatea identitară 
 • Grupuri neofasciste cu o agendă radical antisemită: Stratinfo (canal condus de cel puțin o parte din echipa website-ului fascist, negaționist, radical antisemit incorectpolitic.com) 

Cele 14 canale au fost create astfel: unul în 2019, unul în 2020, 10 în 2021, două în 2022. Astfel, majoritatea canalelor a fost creată în 2021, în al doilea an de pandemie COVID-19, când a fost pusă în aplicare campania de vaccinare. Multe dintre canalele din listă au în comun scepticismul față de pandemie și revolta față de vaccinare și de modul în care autoritățile au gestionat pandemia, informarea și restricțiile.

1. RO Grafic Final grupate pe categorii editat culori cercuri cu legenda

Topul celor mai distribuite website-uri de extremă dreapta

Cele mai distribuite surse sunt cele două Media alternative de extremă dreapta, care produc în mod regulat conținut și au resurse pentru producția de « știri » și publicuri mari, beneficiind probabil și de un tip de capital de legitimitate ca « presă alternativă ».

În topul website-urilor alternative de extremă dreapta distribuite de minim 3 canale diferite de Telegram se numără

activenews.ro, R3media.ro (propaganda AUR, Diana-Iovanovici Șoșoacă și pro-Kremlin) și buciumul.ro (website-ul Fundației Ogoranu). 

La acestea se adaugă, deși mai puțin influente:

– website-ul neofascist incorectpolitic.com; din rapoartele anuale ale INSHR-EW aflăm că publică în mod sistematic, cel puțin din 2019 până astăzi, sub protecția anonimatului prin pseudonime, articole extremiste, negaționiste, conspiraționiste și incitatoare la ură antisemită și rasistă, având chiar două secțiuni numite „Chestiunea Jidănească” și „Problema Țigănească”.

– website-ul ortodoxist dezinformator ortodoxinfo.ro; a fost blocat de autorități în 2020 pentru știri false cu titluri precum „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”.

– website-ul de extremă dreapta napocanews.ro fondat de Ioan Vasile Țene, fost editorialist Sputnik România (site interzis în 2022 pentru propagandă rusă), implicat în încercările de reabilitare a criminalului de război Ion Antonescu, activ și vocal în mișcări de extremă dreapta precum Noua Dreaptă și Partidul România Unită (PRU). Țene a făcut propaganda pentru PRU, deși statutul funcționarilor publici interzice acest lucru. În pofida protestelor societății civile, acesta ocupă în continuare, din 2017, funcția de șef al biroului pentru cultură din Primăria Cluj-Napoca.

Roluri în rețeaua de extremă dreapta care îl reabilitează pe Mircea Vulcănescu

Inițiatori – principalele surse ale „știrilor” sau producători de conținut. De regulă, Media alternative de extremă dreapta amintite mai sus, dar și diferite grupări neo-legionare: 

 • Activenews, R3media, Haiducii Dobrogei, OrtodoxINFO, incorectpolitic.com, Arhiva digitala, napocanews.ro, Noua Dreapta (și liderul ei Tudor Ionescu).

Amplificatori – acele canale și website-uri care dau mai departe conținutul publicat de Inițiatori către propriile rețele de urmăritori, amplificând astfel mesajul lor și ajutându-I să ajungă la publicuri mai mari și mai variate (inclusiv în rândul adolescenților și tinerilor):

 • CredintaOrtodoxa, legionarii, Nicadori Squad, Stratinfo, Cetatea neamului, NEAMUNIT 

Inițiatori și Amplificatori (dublu rol, cei mai influenți și centrali în rețea) – produc propriul  conținut dar și amplifică mesajele altor canale, fiind astfel conectori între diferite surse de extremă dreapta din rețea: 

 • Fundația Ogoranu, Casus Belli, Comunitatea Identitară, Frăția Ortodoxă, Sfintii inchisorilor, Nimic fara Dumnezeu si TpT, Mihai Andrei Aldea 

Oportuniști – canale relativ deconectate de rețea, care preiau unele dintre mesajele Inițiatorilor și par a încerca să-și aproprieze anumite teme, rămânând mai degrabă izolate sau nerecunoscute de restul rețelei: acestea sunt canalele de sprijin pentru senatoarea de extremă dreapta Diana Iovanovici-Șoșoacă: Diana Iovanovici Șoșoacă – SOS ROMÂNIA Oficial, Susținătorii Diana Iovanovici-Șoșoacă.

Izolați – canale care produc propriul conținut pe subiectul Vulcănescu și își distribuie aproape exclusiv propriul conținut, fiind complet izolate de restul rețelei. Nu sunt nici interesate, nici recunoscute de celelalte surse. Acesta este cazul canalelor explicit și în principal neo-naziste România (canalul website-ului nationalisti.ro) împreună cu canalul grupării neonaziste Naționaliștii Autonomi Timișoara – care în 2013 propuneau sterilizarea femeilor rome.  

Din analiza postărilor de pe cele 28 de canale Telegram pe durata a 3 ani și jumătate, rezultă câteva concluzii:

 • Între 2019 și 2021, subiectul atrage puțin interes, abia în 2022 începe să prindă atenție, odată cu inițiativa de redenumire a Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din Capitală și, apoi, și cu cea de demolare a bustului său. În plus, majoritatea canalelor de Telegram analizate au luat ființă începând cu 2021. 
 • Maximul de interes a fost atins în decembrie 2022, cu câteva intensificări în lunile precedente – octombrie și noiembrie. Vârful de atenție a fost generat de proiectul (respins) de demolare a bustului lui Mircea Vulcănescu, care a mobilizat rețeaua de extremă dreapta.
 • Există o recurență a atenției în jurul datelor anuale de comemorare a nașterii (3 Martie) și a morții (28 Octombrie) lui Mircea Vulcănescu, simboluri de omagiere și de cult al personalității sale.

Vârfurile de atenție se creează în jurul unor evenimente cheie:

29.10.2022 Comemorarea lui Mircea Vulcănescu prin distribuirea de texte despre moartea sa, cu apelativele „martir” și „mucenic”, și un interviu cu fiica lui, Măriuca Vulcănescu, publicat de Activenews (3766 vizualizări). Din cele 10 postări de la această dată, patru sunt linkuri la diferite articole omagiale pe Activenews și un fragment dintr-o carte publicată la o editură neo-legionară, care îl elogiază pe Vulcănescu, pasaj identic pe două canale diferite.

03.11.2022 Zvonuri coordonate: Presiuni asupra Liceului Vulcănescu

Mai multe surse din rețea publică zvonul că INSHR-EW, împreună cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, ar fi exercitat presiuni asupra conducerii Liceului „Mircea Vulcănescu” din București pentru a schimba denumirea liceului, în baza Legii 217/2015 care interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, cum este cazul lui Vulcănescu.

Zvonul pare a fi lansat de site-ul de presă alternativă Podul.ro care invocă surse proprii „bine informate”. Acestea susțin că directoarea liceului ar fi fost „convocată” pe 22 octombrie 2022  la sediul Institutului Elie Wiesel unde „i s-a trasat sarcina de a schimba degrabă numele de ”Mircea Vulcănescu”, fiind avertizată că e mai bine să facă asta la propria inițiativă decât în urma altor demersuri”. 

Din verificarea acestor informații rezultă însă că ele sunt cel puțin parțial false sau îndoielnice întrucât 

 1. 22 octombrie a fost o zi de sâmbătă, zi nelucrătoare pentru institut;
 2. Reprezentanții INSHR-EW susțin că întâlnirea a fost solicitată chiar de conducerea școlii, nu de institut.

Zvonul cu informațiile denaturate și neverificate s-a răspândit rapid în rețeaua de site-uri de extremă dreapta, relativ coordonat, postările fiind la scurt timp între ele – Podul.ro, Buciumul.ro, Rostonline.ro, R3media.ro, Activenews.ro, Incorectpolitic.com. Niciunul dintre aceste website-uri nu a verificat corectitudinea informației înainte de a o publica.

Dintre aceste website-uri, doar Activenews și R3media au schimbat imaginea folosită, însă informațiile sunt preluate fără nicio verificare de la sursa inițială, la fel ca în cazul celorlalte preluări. Conținutul articolelor este similar sau uneori identic, iar tonul este unul hiperpartizan, care contestă verdictul de criminal de război și îl glorifică și martirizează pe Mircea Vulcănescu, descris ca victimă eternă a comuniștilor de ieri și a celor închipuiți de azi. Motivul invocat este că verdictul ar fi fost unul de „poliție politică”, însă acest argument este demontat chiar de verdictul Curții de Apel București din 2019, care a respins apelul de reabilitare inițiat de familia Vulcănescu.

La acestea, Incorectpolitic.com adaugă afirmații cu tentă antisemită: „cei care au acceptat să facă treaba murdară a neo-rolleriștilor [referire la Mihail Roller, istoric și propagandist marxist român cu origini evreiești] de la Elie Wiesel sunt români de-ai noștri, de la Primăria Sector 4 și de la Liceul Mircea Vulcănescu. Trădarea, eternul blestem al Neamului Românesc”.

02-06.11.2022 Mobilizarea începe cu petiții online 

Două petiții sunt inițiate de jurnaliști, activiști și istorici neo-legionari și ambele au fost promovate de website-ul senatorului AUR Claudiu Târziu – rostonline.ro. Prima petiție este împotriva INSHR-EW și este inițiată de Miron Manega, redactor-șef al ziarului neo-legionar “Certitudinea”, care a fost subiectul scandalului distribuirii sale la Teatrul Național la un eveniment realizat de Dan Puric – și el conectat cu mișcările neo-legionare. Ziarul Certitudinea a fost distribuit și la manifestația din 24 ianuarie de la Iași, de Ziua Unirii, organizată, separat, de AUR și SOS România, și este vândut regulat la unele chioșcuri de ziare chiar în centrul Capitalei. Pe 6 martie, Miron Manega apărea la o emisiune online a lui Luis Lazarus împreună cu Diana Iovanovici-Șoșoacă, pe care acesta o promovează frecvent. Senatoarea a făcut numeroase evenimente cu Miron Manega și l-a promovat frecvent pe pagina sa de Facebook. 

Miron Manega este unul dintre membrii “Grupului pentru România” și semnatar (alături de Florian Colceag de la AUR) al comunicatului recent (publicat și pe Certitudinea) cu tentă antisemită prin care grupul îi cerea lui Vladimir Putin să intervină în România pentru a o ajuta “să redevină o țară suverană” și să o salveze de “situația dezastruoasă în care a fost adusă de regimul politic iudeo-euro-atlantic”. Grupul, care include numeroase persoane cunoscute pentru derapajele antisemite și negarea Holocaustului, este considerat a fi apropiat de AUR și de Diana Iovanovici-Șoșoacă – aceasta din urmă promovând mulți din membrii săi în mediile sociale ale sale și ale partidului SOS România.

9. Petitieonline

A doua petiție este inițiată de istoricul Marius Oprea, apropiat la Fundației Ogoranu, participant activ la numeroase evenimente neo-legionare și numit de AUR în 2023  în cursa pentru un mandat de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

10. Petitieonline 2

07.11.2022 Senatorul AUR Sorin Lavric preia ștafeta cu declarații antisemite incitatoare

Într-o „intervenție în exclusivitate pentru R3media”, senatorul AUR Sorin Lavric îi „îndeamnă” pe români să semneze petiția pentru Mircea Vulcănescu. Articolul reușește să facă audiență, ajungând la 5547 de vizualizări pe Telegram, fiind distribuit de 4 ori de 4 conturi diferite din lista noastră, în timp ce pe Facebook a fost distribuit de 36 de ori și postat de 14 pagini și grupuri publice – în mare parte cele ale susținătorilor AUR, ai lui Claudiu Târziu, Sorin Lavric și George Simion.

Lavric folosește adresări puternic depreciative, dezumanizante, cu caracter incitator la ură antisemită, la adresa directorului INSHR-EW:

„Ștergerea lui Mircea Vulcănescu de pe frontispiciul liceului omonim este ultima recidiva a urii răzbunătoare cu care Alexandru Florian îl urmărește pe cărturarul interbelic. E un prilej de uimire sa vezi cum un pigmeu mediocru vrea sa-l supună epurării pe autorul “Dimensiunii românești a existentei”. Ce nu-și dă seama acest gnom vindicativ e ca, departe de a-i macula memoria lui Vulcănescu, nu face decât sa-i sporească prestigiul. Consacrarea lui Vulcănescu descinde tocmai din încercarea de a-i periclita posteritatea. Ii indemn pe români sa semneze petiția spre a-i arăta acestui sinistru masoret marxist de cita simpatie se bucura cărturarul interbelic”.

Afirmaţii similare antisemite cu scopul reabilitării lui Vulcănescu şi al demonizării a doi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti au fost lansate de Sorin Lavric, citat de buciumul.ro, cu ocazia comemorării morţii criminalului de război cu doar câteva zile înainte: 

„Toți contemporanii au vorbit despre el la superlativ. A-l considera drept criminal de război nu e doar o minciună, e un semn de batjocorire crasă. Pe 28 octombrie 1952 trupul avea să-i fie aruncat într-o groapă al cărei loc precis nu-l știm nici azi. Nu-i nimic, duhul lui e cu noi spre a ne ajuta să-i apărăm memoria împotriva abjectelor atacuri venite din partea masoreților marxisti: Alexandru Florian și Silviu Vexler.”

De când a intrat AUR în Parlament, senatorul Sorin Lavric este o prezenţă constantă în rapoartele anuale ale INSHR-EW care monitorizează antisemitismul în România, din cauza afirmaţiilor sale publice antisemite şi a elogierii, „de sub cupola Parlamentului”, a criminalilor de război şi altor personaje din trecutul fascist al României.

11. R3media

R3media.ro

23.12.2022 – un nou „atac” la memoria „martirului” criminal de război: proiectul de demolare a bustului lui Mircea Vulcănescu

Presa alternativă de extremă dreapta Activenews publică în stil senzaţionalist vestea că „VOR SĂ DEMOLEZE STATUIA filosofului martir Mircea Vulcănescu”. Consilierul local PNL Sector 2 Silviu Feroiu a depus o iniţiativă de îndepărtare a bustului lui Mircea Vulcănescu aflat în parcul Sfântul Ștefan din Capitală, situat chiar în Cartierul Evreiesc, la 5 minute distanţă de Centrul Comunitar Evreiesc. Bustul fusese amplasat aici în 2009, nerespectând legislaţia în vigoare la acea dată (OUG 13/2002), care interzicea explicit autorităţilor locale ridicarea sau menţinerea în locuri publice a unor statui referitoare la persoane vinovate de săvârșirea infracțiunilor de genocid contra umanității și de crime de război, cum este şi cazul lui Vulcănescu. Astfel, iniţiativa demolării prevedea intrarea în legalitate prin aplicarea prevederilor în vigoare.

ActiveNews califică inițiativa cu un limbaj inflamator, incitator, drept o „atrocitate”, un „sacrilegiu” făcut de „noii cioclii ai ideologiei bolșevice și antiromânismului post-comunist”, o „tentativă de asasinare” şi „atentat terorist cultural”. Autorul, Victor Roncea, un cunoscut activist de extremă dreapta şi apropiat al  avocatului Mihai Rapcea – fostul membru activ în Noua Dreaptă care „bătea gay la Pride”, şi fost avocat şi apropiat al Dianei Iovanovici-Şoşoacă, a făcut apel la istorici care au susținut în trecut reabilitarea lui Vulcănescu, precum Ioan Aurel Pop, cu legitimitatea sa derivată din conducerea Academiei Române. 

Din nou, fără nicio dovadă, INSHR-EW este acuzat ca fiind în spatele acestei inițiative, prin afirmaţii cu tentă antisemită de tipul “evreii conduc lumea”, sunt “malefici şi manipulatori”: potrivit Activenews, Silviu Feroiu este „mâna murdară prin care lucrează propagandistul comunist Alexandru Florian”, iniţiativa legală fiind o „Operațiune […] în stil hoțesc”. 

ActiveNews creează acelaşi antagonism demonizator cu tentă antisemită între „propagandistul bolșevic” Alexandru Florian şi „Martirul” Mircea Vulcănescu, inversând rolurile istorice dintre victimă și agresor pentru a absolvi un criminal de război cu verdict legal în vigoare de răspunderea pentru implicarea directă în Holocaust. Pe scurt, nu criminalul de război este vinovat pentru crimele antisemite de sub mandatul său, ci evreii „bolşevici” care l-ar fi persecutat şi ar continua să îl persecute şi astăzi pe „martirul” Vulcănescu.

12.0 Activenews

Articol Activenews.ro distribuit de minim 141 ori pe pagini publice de Facebook şi de minim 12 grupuri şi pagini diferite de Facebook. Pe Telegram a fost distribuit de 4 conturi diferite din lista noastră, cu 4491 vizualizări.

27.12.2022 Apel coordonat pentru solidaritate sau intimidare? – #JeSuisMirceaVulcănescu

Fundaţia Ogoranu se mobilizează rapid, publicând pe siteul propriu Buciumul.ro un apel de manifestare publică în fața Primăriei Sectorului 2 din București pentru a doua zi, 28.12.2023, ziua votului Consiliului – o potențială tactică de intimidare sau presiune. 

Aceștia au cerut participanților să aducă cu ei „portrete/icoane” ale „martirului Mircea Vulcănescu sau câte o carte din opera acestuia, lumânări/candele sau drapele tricolore”.

13.0 buciumul

Buciumul.ro

Apelul Fundaţiei Ogoranu a devenit viral în reţeaua de extremă dreapta, fiind distribuit de minim 193 de pagini şi grupuri publice diferite de Facebook (ortodoxiste, anticomuniste, ultranaţionaliste şi neo-legionare, sau cele conectate cu SOS România – partidul Dianei Şoşoacă, AUR şi George Simion).

Pe canalele de Telegram din lista noastră, apelul a fost distribuit de 9 ori de 4 conturi diferite, în manieră coordonată, aşa cum rezultă din intervalul scurt dintre postări. Deducem de aici fie că aceste conturi s-au coordonat atent unele cu altele, fiind în strânsă comunicare, fie că unele ar putea avea administratori comuni.

vulcanescu retele

28.12.2022 Victoria „oamenilor inimoși, curajoși și incorecți politic”

Pe 28 decembrie 2022, proiectul de demolare a fost respins în ședința Consiliului Local Sector 2 București care s-a desfăşurat, conform relatărilor din presă şi comunicatului Fundaţiei Ogoranu, sub presiunea unor parlamentari şi grupări de extremă-dreapta care au „pledat” în stilul tipic pentru reabilitarea lui Vulcănescu, punând presiune asupra votului. Între aceştia s-au numărat

 • Parlamentari de extremă dreapta: Diana Iovanovici-Şoşoacă (senator independent, intrată în parlament pe listele AUR), Antonio Andrușceac (atunci lider al Grupului Parlamentar AUR), generalul în rezervă condamnat cu suspendare Mircea Chelaru (deputat AUR, ulterior iniţiatorul apelului xenofob cu tente naţionalist-autoritare care cerea naționalizarea resurselor, limitarea drepturilor românilor cu dublă cetăţenie și apărarea „fondului biologic sănătos”);
 • Reprezentanţi de asociaţii neo-legionare şi de extremă dreapta: liderul de facto al Fundaţiei Ogoranu – Florin Dobrescu, Alexandru Costache (Fundaţia Ogoranu), Alexandru Balcu (Noua Dreaptă), Valentin Florea (FDC Valeriu Gafencu);
 • Sociologi, istorici şi avocaţi apropiaţi de grupările de extremă dreapta: Ovidiana Bulumac (Expertă la Institutul Cultural Român la momentul respectiv; promovată de Activenews), Iuliu Crăcană (consilier superior în cadrul CNSAS), Marina Ioana Alexandru (Preşedinta Asociaţiei Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor care cerea dovezi pentru existenţa COVID; autoare pe Activenews).

Pe lângă aceştia, în faţa Primăriei Sectorului 2 extremiştii de dreapta au organizat şi un protest, la chemarea Fundaţiei Ogoranu, pentru presiune suplimentară. Au fost prezente majoritatea grupurilor care apar şi în reţeaua amintită mai sus, dar şi altele în plus: AUR, Rost, Frăția Ortodoxă, Noua Dreaptă, FDC Valeriu Gafencu, Starea de Libertate, Calea Neamului, NOI, Asociaţia Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei.

Acesta a fost momentul de vârf al atenţiei asupra cazului Mircea Vulcănescu. 

Atât mobilizarea offline cât şi celebrarea ei şi a succesului manifestat prin votul împotriva demolării au fost coordonate atent de reţeaua de extremă dreapta. Despre protest, prima care scrie pe Telegram este Asociaţia Gogu Puiu, postare distribuită de 4 conturi diferite totalizând 6176 vizualizări.

4 telegram

În aceeaşi zi, R3Media publică un articol despre o emisiune TVR din ziua precedentă despre proiectul demolării bustului, unde criminalul de război Mircea Vulcănescu este din nou reabilitat prin vocea fiului dizidentei anticomuniste Doina Cornea, la televiziunea publică, acesta îndemnând la încălcarea legii. Acest articol a fost cel mai viral în termeni de diversitate a canalelor de Telegram care l-au distribuit, 6 la număr, atingând un total de 2986 vizualizări pe Telegram şi 1398 interacţiuni pe Facebook, din care 185 redistribuiri – multe din ele pe pagini şi grupuri publice ortodoxiste, ultranaţionaliste, sau asociate cu liderul AUR George Simion.

22. R3media

R3media.ro

Altă reacţie virală aparţine Activenews, care acuză intelectualii anticomunişti că nu s-au implicat în reabilitarea lui Vulcănescu, care a fost „Salvat de o mână de oameni inimoși, curajoși și incorecți politic”. În ton populist incitator şi dezumanizant, oamenii virtuoşi luptă cu elita coruptă:

„Unde au fost filosofii să mărturisească în apărarea confratelui lor batjocorit? […] Răspunsul e simplu: voi nu sunteți intelectuali. Intelectualul nu are doar lecturi, are și o conștiință. Și simțul dureros al apartenenței la poporul din care s-a născut. Intelectuali au fost Vulcănescu, Steinhardt, Pillat, Voiculescu…Voi sunteți doar o adunătură de scroafe care s-au cocoțat fraudulos în copacul cu cărți.”

Acest articol virulent cu ton de anii ’30 a fost distribuit de 5 canale diferite din lista noastră de Telegram, totalizând 6564 de vizualizări. Pe Facebook a adunat 1277 interacţiuni, din care 254 distribuiri. Aceste tendinţe par a confirma că mediile sociale viralizează conţinutul polarizant, inflamator, hiper-emoţional.

23. Activenews

Activenews.ro

După această juisare în jurul „victoriei”, se aşterne liniştea până în luna februarie a anului următor.

14-23.02.2023 O nouă mobilizare în jurul votului asupra schimbării numelui Liceului „Mircea Vulcănescu” din Bucureşti

Acelaşi proces de informaţie pe surse – apel la mobilizare – mobilizare online şi offline este pus în practică de reţeaua de grupări de extremă dreapta şi în cazul iniţiativei Liceului „Mircea Vulcănescu” din Capitală de a-şi schimba numele pentru a respecta prevederile în vigoare. 

Pe 14 februarie, R3media anunţă că pe 16 februarie Consiliul liceului urmează să voteze

Pe 15 februarie, Fundaţia Ogoranu, prin vocea lui Florin Dobrescu, încurajat de succesul în cazul bustului, cheamă din nou la protest în faţa liceului, folosind aceleaşi naraţiuni antagonizante, demonizatoare, cu caracter antisemit:

„Cei ce nu încetează să urască tot ceea ce acest popor a avut mai bun și i-a fost exterminat în bolgiile comuniste, își continuă opera distructivă. Se pare că au făcut o obsesie pentru Mircea Vulcănescu, unul dintre spiritele cele mai blânde și omenoase ale elitei românești interbelice. Martirizat între zidurile Aiudului, el a spus murind, în 1949: „Să nu ne răzbunați!” Pe el nu se opresc nici astăzi a-l persecuta, post-mortem, cei care au făcut din memoria Holocaustului o sursă de afaceri și o fațadă care acoperă activitatea lor reală: subminarea memoriei Rezistenței anticomuniste.”

24. Buciumul

Buciumul.ro

Pe 15 şi 16 februarie protestează în faţa liceului Mircea Vulcănescu mai multe grupuri din reţeaua de extremă dreapta amintită: ultrași de extremă dreapta precum Camarazii și Honor et Patria (fondată de George Simion), Frăția Ortodoxă, Fundația Ogoranu şi alte asociații neolegionare, Eugen Sechila – veteran al Legiunii Străine şi organizator al taberelor de îndoctrinare neo-legionară din partea Asociaţiei Gogu Puiu, precum și senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă şi parlamentarii AUR Claudiu Târziu, Sorin Lavric, Antonio Andrușceac şi Mircia Chelaru. Politicienii de extremă dreapta ţin discursuri în care fac „Scut pentru Mircea Vulcănescu” şi intră la intimidare peste şedinţa Consiliului, potrivit relatărilor presei. Protestatarii împart elevilor pliante care îl glorifică pe criminalul de război Mircea Vulcănescu. Sunt ridicate întrebări cu privire la legalitatea acțiunii, având în vedere prevederile care interzic activitățile de natură politică și prozelitismul religios în școli.

În pofida sau poate tocmai din cauza presiunilor, profesorii decid amânarea votului.

25. R3media

R3Media.ro

Pe 23 februarie, R3Media şi Fundaţia Ogoranu (Buciumul.ro) îl citează din nou pe senatorul AUR Sorin Lavric care ar fi solicitat Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Senat convocarea directorului Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, pentru „a da explicații în legătură cu atitudinea inacceptabilă față de memoria lui Mircea Vulcănescu”. Deşi iniţiativa schimbării numelui liceului a venit de la însuşi liceul în cauză, şi nu de la INSHR-EW, institutul este din nou acuzat, fără temei sau dovezi, că ar fi în spatele acestei decizii.

wiesel lavric

Buciumul.ro: 1502 vizualizări pe website, 1407 pe Telegram unde e distribuit de 4 canale. Pe Facebook e redistribuit de 68 ori, publicat pe 10 pagini şi grupuri publice de Frăţia Ortodoxă şi alte pagini ortodoxiste şi naţionaliste.

lavric telegram

05.04.2023 „S-au lepădat de martirul Mircea Vulcănescu” – Profesorii decid schimbarea numelui

În pofida presiunilor, conducerea decide schimbarea numelui Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” în „Liceul Economic nr. 1”. Vestea generează un nou val de atenție și nemulțumire în rețeaua de extremă dreapta. 

Apare același antagonism între criminalul de război Mircea Vulcănescu – descris ca „mare savant”, „un spirit atât de luminos”, „martir creștin”, și conducerea liceului și „unele cadre didactice”, demonizate laolaltă cu INSHR-EW și primarul Sectorului 4 cu etichete derogatorii precum: „un pigmeu, un vierme lipsit de coloană vertebrală, ce preferă să colcăie în zeama fetidă a compromisurilor doar pentru satisfacerea meschinelor sale necesități materiale”; „terorist cultural”, „cozi de topor autohtone”, „trădători”, „dușmani”, „oportuniști”.

30. Buciumul

Buciumul.ro. Articol redistribuit de 529 ori pe Facebook, totalizând 3290 reacții. Printre paginile și grupurile de Facebook pe care a fost distribuit se numără cele conectate cu senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă și partidul ei, SOS România, care au făcut articolul viral. Pe Telegram articolul a fost distribuit de Fundatia Ogoranu și preluat de CredintaOrtodoxa, Nicadori Squad, Fortresse Europe și Comunitatea Identitara.

Din studiul de caz prezentat rezultă cu claritate că în România s-a format o rețea de grupări de extremă dreapta, de regulă cu profil neo-legionar, care aduce împreună atât grupări la firul ierbii ultranaționaliste, ortodoxiste, ultrași neo-fasciști, cu reprezentanți ai unor instituții publice și ai forurilor democrației, precum parlamentarii AUR și SOS România, care se organizează împreună cu aceștia și promovează mesaje cu caracter instigator la ură, reabilitând criminali de război precum Mircea Vulcănescu, construind un cult în jurul lor, deși legea interzice expres aceste fapte. Rețeaua este sprijinită de o așa-zisă presă alternativă de extremă dreapta cunoscută pentru partizanatul politic în favoarea AUR și SOS, pentru informațiile adesea înșelătoare și narațiunile pro-Kremlin, suveraniste și ultraconservatoare, surse care amplifică mesajele de extremă dreapta din rețea. Aceste mesaje pătrund însă și în mainstream, inclusiv la televiziunea publică, și sunt legitimate de unii istorici, sociologi, avocați, profesori sau funcționari publici din diverse instituții ale statului, care îngreunează respectarea prevederilor în vigoare și contribuie la rescrierea istoriei și normalizarea radicalizării societății către extrema dreaptă.

Despre autor: Adina Marincea

Avatar of Adina Marincea
Adina Marincea este cercetătoare la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” (INSHR-EW).

2 Comments

 1. Avatar of Constantin
  Constantin 26 apr., 2024 at 23:33 - Reply

  He he he,va este frica de Adevar, Bine si Frumos. Nimic nou sub soare.

 2. Avatar of Costache Nechita
  Costache Nechita 28 apr., 2024 at 5:55 - Reply

  Adina Marincea omite să spună că ministrul de finanțe, șeful lui Vulcănescu, era evreu. Dacă Vulcănescu a fost criminal de război, de ce șeful lui nu este considerat similar? Gheron Netta a fost și el o victimă a regimului iudeo-bolșevic, dar reabilitat și cu proprietățile redobândite după anul 1999. Un istoric care scrie doar o parte din adevăr e un istoric care minte. Adina Marincea este o mincinoasă prin omisiune. Iar stăpânul ei, Alexandru Florian, este contestat inclusiv de rabini în funcție. Vezi cazul Vișovan din Sighet. Gunoiul Florian, mizeria fără justificări în declarația de avere, filozoful cu state de plată la facultatea de agronomie, beneficiază de o sinecură din partea guvernului României. Un individ dubios este stăpân peste mizerii ca Marincea, o slugă bine plătită să mintă prin omisiune.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema