Străzi, canalizări, construcții, ziare locale. Eurocandidații care iau milioane de euro de la stat

04 iun., 2024

O candidată a partidului extremist AUR a marcat contracte publice de 30 de milioane de euro. La mare distanță, un membru PMP de pe lista Alianței Dreapta Unită, care aleargă în cursa pentru Parlamentul European, a pus mâna pe un contract de peste cinci milioane de euro cu o comună din județul Buzău. Socrul acestuia, un fost consilier județean PSD, a prins și el contracte publice. Într-un caz a primit bani publici fără licitație chiar de la actualul premier, Marcel Ciolacu. Vezi în text cine sunt politicieni cu priză la banul public.

Ionuț Simioncă (PMP- lista Alianța Dreapta Unită), minunea de 26 de milioane de lei și legături cu Ciolacu

WhatsApp Image 2024 06 04 at 20.36.51

Ionuț Simioncă (foto: Inquam Photos)

Ionuț Simioncă e în cursa pentru postul de la Bruxelles pe lista Alianței Dreapta Unită, find membru al PMP. Proaspăt căsătorit cu fosta deputată PSD Ionela Dobrică, Simioncă a bifat prima afacere cu statul: 26 de milioane de lei pentru sistemul de canalizare din comuna buzoiană Pârscov. Proiectul este finanțat prin programul Anghel Saligny, notoriu pentru alocarea discreționară a fondurilor. 

Contractul a fost semnat de firma SC Sido Concept Construct, un SRL fondat anul trecut de cuplul Simioncă Dobrică, în asociere cu Mecan Construct,controlată de Dumitru Dobrică. Cunoscut om de afaceri buzoian, Dumitru Dobrică, patronul Mecan și socrul candidatului Simioncă, a fost consilier județean PSD. În 2014, Agenția Națională de Integritate a dezvăluit că Dobrică a votat mai multe hotărâri de Consiliu Județean care au adus firmei sale, Mecan Construct, încasări de aproape 7 milioane de euro. Dobrică l-a denunțat pe liderul PSD Valeriu Zgonea, pe care l-ar fi mituit ca s-o angajeze pe fiica sa la Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională.

În 2007, Urbis Serv, firma Municipiului Buzău, i-a servit lui Dobrică un contract de aproape 2 milioane de euro pentru întreținerea străzilor din Municipiul Buzău. Directorul Urbis care a sărit peste licitație era Marcel Ciolacu, arată un raport al Camerei de Conturi Buzău. Tot Ciolacu a aprobat și o parte din situațiile de plată umflate cu circa 1.000.000 de euro. În 2010, Curtea de Apel Ploiești a anulat raportul Camerei de Conturi.

Laura Gherasim de la AUR, campioană a contractelor publice 

ID237834 INQUAM Photos George Calin

Laura Gherasim (Inquam Photos / George Călin)

Președinta interimară a filialei Vaslui a partidului extremist AUR are în palmares o companie care a accesat contracte cu statul de aproape 30 milioane de euro. Vezi aici alte detalii din CV-ul candidatei AUR (link).  

E asociata unică și administratoarea ACG CONSTRUCTION & PROJECTS S.R.L., care în 2023 declara o cifră de afaceri de 39 de milioane de lei. Compania profilată pe construcții e abonată la contracte cu statul. Portalul oficial al licitațiilor publice consemnează contracte în valoare totală de aproape 150 de milioane de lei. Firma Laurei Gherasim a primit contractele prin licitații, atribuiri directe, uneori a fost parte din asocieri cu alte companii sau a semnat contractele ca singură.  

Doar în 2024 a prins 70 de milioane de lei de la stat. Printre autoritățile contractante se numără Primăria Sinaia, Primăria Bușteni sau Universitatea din București. Afacerea profitabilă îi aduce Laurei Gherasim și venituri sub formă de dividende în valoare de peste 109.000 euro.

Gheorghe Piperea (AUR), 130.000 de euro din contracte publice  

ID246459 INQUAM Photos George Calin scaled

Gheorghe Piperea (sursa foto: Inquam Photos / George Călin)

Avocatul Gheorghe Piperea de la AUR este unul dintre cei mai bogați candidați la europarlamentarele în 2024. Vezi aici mai multe detalii despre banii politicianul

Conform informațiilor publice, în perioada 2016-2023, Societatea de Avocați Piperea & Asociații a avut contracte publice de aproximativ 130.000 de euro. În 2013, casa de avocatură a primit bani de la EuroInsol, compania care administra Hidroelectrica la acel moment. 

Într-un răspuns pentru Context.ro avocatul a precizat că și-a câștigat banii în mod cinstit. Despre contractele publice, a spus că va continua să le acceseze dacă legea îi va permite. „Voi continua toate acele contracte care sunt permise de lege și le voi termina pe toate acelea care fie nu îmi sunt permise, fie mă pun în conflicte de interese ori în stare de incompatibilitate”, a adăugat Piperea. 

În 2023, Piperea a declarat venituri de aproximativ 668.000 de euro. Cei mai mulți bani au venit de la SCA Piperea și Asociații și RomInsolv SRL, unde este partener coordonator. Piperea a mai câștigat din salariul de profesor la Universitatea București, ca arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă CCI București, din drepturi de autor și din chirii. Soția sa a câștigat aproximativ 35.000 de euro, ca director al direcției juridice la Unicredit Leasing.

Pe listele AUR, Piperea deține în patru conturi suma de aproximativ 659.000 de euro, are acțiuni la două companii, în valoare de 412.000 de euro și a oferit împrumuturi de aproximativ 1 milion de euro. De asemenea, are credite și împrumuturi luate de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe detalii despre acest candidat puteți găsi aici. 

Vezi aici punctul de vedere complet transmis de Gheorghe Piperea la solicitarea Context.ro. 

Adrian George Axinia (AUR), contracte în Ilfov și București

WhatsApp Image 2024 06 04 at 20.36.51 1

Adrian George Axinia (foto: Inquam Photos)

Axinia Adrian George a devenit în 2020 deputat AUR în Parlamentul României, după o carieră petrecută în privat. Inginer de meserie, el activează vreme de peste aproape 20 de ani în domeniul construcțiilor.

Această activitate continuă prin firma SC Axial Procon SRL, a cărui unic acționar este și care a încheiat, din 2018 până în prezent, 16 contracte cu diverse instituții publice din România.  Valoarea totală a contractelor, care nu sunt trecute în declarația sa de interese, se ridică la peste 80.000 de euro. Majoritatea contractelor sunt pentru dirigenție de șantier.

Cu o singură excepție, contractele au fost semnate cu trei instituții publice: Primăria Sectorului 4 București, Primăria Comunei Ștefăneștii de Jos (Ilfov) și Consiliul Local al Comunei Tunari (Ilfov), unde candidatul deține și terenuri de peste 3.500 mp.

Candidatul a explicat că, după ce și-a preluat mandatul de parlamentar, compania sa nu a mai câștigat contracte publice. „Aceasta a fost o decizie conştientă, mai ales în condiţiile în care un punct important pentru AUR este separaţia dintre activitatea politică şi cea economică, noi considerând că partidele vechi (îndeosebi PSD şi PNL) au «jupuit» statul român, au construit reţele clientelare şi au întreţinut un climat de corupţie generalizată.”

Pe portalul oficial al achizițiilor publice am depistat un contract semnat de compania sa cu Primăria Sector 4 în decembrie 2021, la un an de la preluarea mandatului. Candidatul a precizat că a făcut verificări și că în acest caz lucrările n-au început și compania sa nu a facturat și nu a încasat bani. 

De asemenea, fosta soție a candidatului, Daniela Luciana Axinia, este acționar și parte a structurii de conducere a companiei Ideal Proiect Architecture & Engineering, firmă la care este director și acționar Marius Lulea Dorin, prim-vicepreședintele AUR, și la care a lucrat și liderul partidului, George Simion, înainte de a intra în parlament în 2020.

Vezi aici punctul de vedere complet transmis de Adrian Axinia la solicitarea Context.ro. 

Dan Motreanu (PNL) ia bani publici cu un ziar local 

ID249458 INQUAM Photos George Calin scaled

Dan Motreanu (sursa foto: Inquam Photos / George Calin)

Daniel Motreanu este membru al Parlamentului European din 2019. Și-a început cariera profesională ca profesor de istorie și educație civică în 1995, dar a fost și jurnalist vreme de un an. Este activ politic de la sfârșitul anilor ‘90 și a ocupat diverse funcții publice în ultimele două decenii, atât la nivel local cât și național. A fost ministru al Agriculturii în perioada 2006-2007.

El a declarat venituri anuale de peste 200.000 de euro, precum și peste 300.000 de euro în conturi. Deține un apartament de 155 mp și 1.450 mp de terenuri.

Acestora li se adaugă acțiuni de aproape 100.000 de euro, deținute de soția europarlamentarului în compania SC Unirea Press SRL – o companie din Alba Iulia a cărei principal obiectiv de activitate sunt „activitățile de editare a ziarelor” și care editează unul din cele mai vechi ziare din județul Alba – Ziarul Unirea.

Conform datelor obținute de pe Lege5, compania cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei a semnat, în perioada 2016-2024, peste 2.200 de contracte cu diverse instituții ale statului, majoritatea dintre ele din Alba Iulia. Contractele au o valoare totală de peste 4 milioane de lei și sunt, în mare măsură, pentru publicitate și publicare de articole individuale, diverse anunțuri și comunicate de presă.

⁠Nu exista conflict de interese pentru că soția mea nu a avut nicio implicare în managementul executiv al acelei societăți. Singurul contact pe care l-a avut cu societatea cu răspundere limitată a fost votul anual pe care îl exercită în Adunarea Generală a Asociaților conform procentului de acționar minoritar de doar 8,49% din părțile sociale pe care îl deține în calitate de asociat. Mai mult, cabinetul meu parlamentar nu a avut nicio legătură de nicio natură cu SC Unirea Pres SRL”, a transmis Dan Motreanu, pentru Context.ro. 

Daniela Motreanu, soția europarlamentarului, deținea 388 de părți sociale în cadrul companiei SC Unirea Press SRL, până la data de 5 aprilie 2024, cu o zi după depunerea declarației de avere a acestuia, când i-a fost retrasă calitatea de acționar în cadrul companiei, iar acțiunile sale au fost cesionate către Popa Zelu, directorul ediției tipărite a Ziarului Unirea, conform site-ului publicației.

Daniela Motreanu a fost în 2018 angajată la Transgaz, instituție publică cunoscută pentru angajarea rudelor și apropiaților mai multor politicieni.

Vezi aici punctul de vedere complet transmis de Dan Motreanu la solicitarea Context.ro. 

Gheorghe Falcă (PNL): „99% din activitate este în legătură cu sistemul privat”

ID249500 INQUAM Photos George Calin scaled

Gheorghe Falcă: Inquam Photos / George Calin

Fost baron local al PDL în era Băsescu și actual europarlamentar PNL, Gheorghe Falcă are două firme în asociere cu soția sa cu care au câștigat trei contracte publice în Timiș și Arad. Două au fost date prin achiziții directe și unul prin licitație, în valoare totală de aproximativ 137.000 de euro.

Aceste firme sunt înființate din anii 2000, 99% din activitate este în legătură cu sistemul privat, dar atunci când se va considera că este oportun să participe la competițiile pentru o lucrare în sistemul public o vor face, având acest drept conform legii. Soția mea este administrator și ea va lua aceste decizii. Soția mea este de profesie arhitect și 99% din arhitecți lucrează în domeniul privat”, a explicat Gheorghe Falcă pentru Context.ro. Citește aici mai multe despre Gheorghe Falcă. (link)

Vezi aici cum a răspuns Gheorghe Falcă la întrebările reporterilor Context.ro. 

Vezi aici răspunsurile integrale transmise de candidații menționați în acest material.

Reporteri: Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey, Cosmina Ungureanu, Marionela Toma, Oana Manițiu, Cristian Andrei Leonte, Andreea Pavel, Gabriel Mateescu, Petruț Iacob, Mircea Pătrașcu, Alexandru Cozadin

Editori: Attila Biro, Ioana Epure

Grafică: Delia Dascălu

Mulțumiri Bianca Oanea și Cristian Movilă

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema