Detaliile dosarului Pîrvulescu-ORNISS. 60.000 de euro pentru un certificat de securitate: „Da, mă, da’ cum să ne iei banii, frăţioru’, fără să faci nimic?!
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Senatorul Eugen Pîrvulescu e acuzat de DNA că ar fi fost parte dintr-o schemă de trafic de influență pentru obținerea unui certificat de securitate. Politicianul ar fi vrut să-și pună un coleg de partid la șefia Companiei Naționale de Investiții, doar că pentru această funcție, acesta avea nevoie de o aprobare de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Așa că senatorul Pîrvulescu și doi intermediari ar fi încercat să obțină certificatul prin metode corupte. Procurorii investighează alte trei persoane, între care și un fost șef al OSIM. Pîrvulescu mai are un dosar de corupție pe rol.
Potrivit informațiilor din dosar, în 2022, Eugen Pîrvulescu i-ar fi propus unui secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și membru PNL să ocupe poziția de director general al Companiei Naționale de Investiții (CNI), pentru care avea nevoie de un certificat de securitate care trebuia emis de ORNISS. Schema a fost denunțată la DNA chiar de liberalul pe care Pîrvulescu îl voia la conducerea CNI.
Pentru a urgenta eliberarea certificatului, secretarul de stat ar fi discutat cu senatorul Pîrvulescu și ulterior cu un apropiat al parlamentarului – directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), care era la acel moment doctorandul șefului ORNISS. Și acestuia din urmă Pîrvulescu i-ar fi promis funcția de adjunct în conducerea CNI.
Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) are atribuţii de reglementare, autorizare, evidenţă şi control privind protecţia informaţiilor clasificate, ale Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi ale Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în România.
În schemă ar fi intrat și un om de afaceri despre care Newsweek a scris în 2018 că ar avea legături cu Rusia. Afaceristul l-a pus pe secretarul de stat în legătură cu o altă persoană, “Radu”, despre care a afirmat că avea conexiuni în interiorul serviciilor de informații și care a susținut că poate interveni pentru urgentare în schimbul sumei de 60.000 euro, bani care ar fi urmat să ajungă la o persoană care deținea o funcție importantă. Pentru că secretarul de stat nu dispunea de sumă, Pîrvulescu s-a oferit să pună el banii la dispoziție: 150.000 lei la început, iar restul de 30.000 euro după obținerea certificatului și numirea în funcție.
Pîrvulescu i-ar fi spus secretarului de stat că agrease cu premierul numirea sa în funcție la CNI și că urma să discute și cu ministrul Dezvoltării, care deținea prerogativa de emitere a actului administrativ de numire.
Banii au ajuns la “Radu”, însă numirea a fost ratată.
„Da, mă, da’ cum să ne iei banii, frăţioru’, fără să faci nimic?! (…) Păi, mă prietene, iei banii de la mine şi nu faci nimic?! Mă minţi?!”, a reacționat Pîrvulescu ulterior, arată stenogramele din dosar.
În februarie 2024, când secretarul de stat ocupa funcția de secretar general al PNL Teleorman, senatorul Pîrvulescu i-ar fi cerut să își dea demisia, ca locul să fie ocupat de altcineva, altfel va trebui să îi restituie echivalentul în lei a 30 de mii de euro de lei pe care îi dăduse, din care cu 10 mii de euro contribuise fostul șef OSIM, iar cu restul Pîrvulescu.
Secretarul de stat a discutat subiectul și cu directorul general ORNISS, care a ținut să sublinieze că senatorul și directorul OSIM au fost cei care au negociat, şi care au dat banii. „Nu dumneata! Ei au, erau interesul lor, ei făceau planurile, și afară de asta, ei s-au dus și au negociat! N-ai negociat nici dumneata, nici eu!”, afirmat șeful ORNISS, potrivit unei interceptări din dosar.
În martie 2024, schema lui Pîrvulescu a fost denunțat la DNA chiar de către secretarul de stat pe care senatorul îl voia la vârful CNI.
Alături de senatorul Pîrvulescu, acuzat de instigare la cumpărare de influență, și fostul șef OSIM e urmărit penal de DNA pentru complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență. “Radu” a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influență, iar afaceristul pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență
Cine e Pîrvulescu
Eugen Pîrvulescu este senator în Parlamentul României din 2016, fiind ales pe listele PNL Teleorman. Pîrvulescu a fost și secretar al Senatului României. Recent, și-a anunțat ieșirea din Partidul Național Liberal și faptul că se alătură “candidatului Mircea Geoană și echipei sale de campanie”.
A intrat în politică în 2012, în Partidul Forța Civică înființat de Răzvan Ungureanu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), unde a început ca președinte al filialei Teleorman a formațiunii. După un an a migrat la PNL, unde inițial a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al filialei județene, iar din 2015 până în 2023 a fost președinte al liberalilor din Teleorman.
Dar până să ajungă la Casa Poporului, Pîrvulescu a fost mai întâi om de afaceri. A fost acționar, administrator sau fondator la zece societăți comerciale, iar în 2007, companiile sale au început să facă afaceri cu statul.
Milionul din Sănătate
În 2021, în timp ce aranja un concurs de angajare pentru protejații săi, Pîrvulescu se lăuda că a scăpat de mai multe anchete ale DNA. „Deci eu de 10 ani am șapte dosare la DNA (…) Ei la mine nu pot ajunge, că am imunitate, mie îmi sug p**a.” Una dintre ele a vizat și fraudarea unor contracte pentru dotarea unui spital din județul său, în urmă cu 15 ani, pe când încă nu intrase în politică.
Împreună cu Teodor Nițulescu, fost prefect de Teleorman, a dat o gaură de aproape 1.5 milioane de lei în bugetul unui spital care tratează bolnavi de tuberculoză. Firme controlate Pîrvulescu au vândut diverse produse și echipamente medicale la prețuri și de zeci de ori mai mari față de prețul pieței. Spre exemplu, pentru un microscop cumpărat cu 7.700 lei, spitalul a plătit 62.000 lei, un copiator pe care societatea l-a procurat de la Emag cu 7.563 lei l-a vândut spitalului cu 16.474 lei sau o casă de bani cumpărată de la Metro cu 269 lei a fost vândută unității sanitare cu un adaos comercial de 640%.

Teodor Nițulescu și Pîrvulescu (dreapta stânga) la sediul PNL din Teleorman în 2014. În timp, cei doi au ajuns colegi de partid și au fost implicați și în alte afaceri investigate de procurori
Prejudiciul calculat de procurorii DNA pentru achizițiile făcute de spital de la firmele controlate de Pîrvulescu a fost de aproape 930 mii lei. Restul până la 1.5 milioane lei a fost calculat în dreptul firmelor controlate de Teodor Nițulescu. Dosarul a fost închis, iar banii nu au fost recuperați. Găsiți detaliile afacerii aici.
Banii din apă
A mai încasat milioane de lei și pentru o rețea de alimentare cu apă a două sate din comuna Olteni din Teleorman. Firma politicianului a încasat aproape 5 milioane de lei, dar localnicii n-au ajuns să-și racordeze robinetele la rețeaua de apă. Din decembrie 2010, an de an, până în 2014, contractul a fost prelungit, iar lucrarea n-a mai fost finalizată.

Pompă apă, comuna Olteni
În 2016, procurorii DNA au început o investigație penală. Experții au constatat că rețeaua de distribuție a apei în satul Olteni a fost făcută pe jumătate, iar extinderea rețelei din Perii Broșteni n-a fost făcută deloc, deși a fost plătită.
Procurorii mai acuzau că Pîrvulescu a mituit primarul cu o mașină pentru ca firma sa să câștige contractul pentru construcția rețelei de apă. Amănunte din acest caz, aici.
În județul ăsta eu sunt Președinte
Tot de corupție este acuzat și în singurul dosar penal în care a ajuns în fața judecătorilor. Senatorul Eugen Pîrvulescu este judecat pentru că și-a construit, în 2021, o rețea de corupție în cadrul Serviciului de Ambulanță Teleorman. În timp ce candida pentru un nou mandat de președinte al organizației județene a PNL, politicianul a orchestrat fraudarea a unor concursuri pentru joburi plătite din bani publici. Nouă protejați ai parlamentarului urmau să ocupe posturile.

sursa foto: Facebook/ Eugen Pîrvulescu
“Ambulanța e a mea. Gândește-te că în județul ăsta eu sunt președinte (…) Nu poa’ să treacă de mine. Trei ani de acum încolo ești liniștit”, i-a spus Pîrvulescu asistentului-șef de la Ambulanță. Numai că acesta decisese deja să colaboreze cu procurorii și să-l denunțe pe senator, astfel că planul de fraudare a fost supravegheat și documentat de DNA. Senatorul a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Citiți detaliile pe larg, aici.
Șeful banilor din Sport
Alte peste 7 milioane de lei din banii statului au fost încasate de firmele controlate de Pîrvulescu pentru a construi săli polivalente de sport și o bază sportivă.
La sfârșitul lui 2009 urma să construiască o sală polivalentă de sport pentru Clubul Sportiv Școlar Teleorman, unde elevii ar fi trebuit să se antreneze și să susțină competiții oficiale.
Deși compania a încasat 90% din valoarea contractului până în 2016, abia în 2019 a fost montat acoperișul pe clădire.
În 2021, după ce Context.ro a trimis mai multe solicitări către instituții și a discutat cu reprezentanții acestora, Clubul Sportiv a dat în judecată societatea politicianului, cerând plata unor penalități și banii pe lucrările plătite și neefectuate.
Spre finalul anului, clădirea s-a ales cu pereți. Iar la câteva luni după ce Context.ro a expus public cazul, au apărut și ferestre.
- Sala de sport, Roșiori de Vede, 2021
- Sala de sport, Roșiori de Vede, 2022
În 2010, Primăria Măldăeni din Teleorman a semnat un contract cu o altă firmă controlată de politician pentru a construi o bază sportivă. După nouă luni, Pîrvulescu, care tocmai își pregătea intrarea în politică, a anunțat primăria că a finalizat lucrarea și că vrea plata. Însă proiectul nu era finalizat, dar banii i-au intrat totuși în conturi. Un raport al Curții de Conturi arată că lucrările erau făcute pe jumătate, cu materiale ieftine.

Baza sportivă, Măldăeni, decembrie 2020
În martie 2011, o companie înființată de actualul senator liberal a câștigat contractul pentru construirea unei săli de sport cu 941 de locuri în tribune, la Turnu Măgurele.
O investigație penală a consemnat că fostul prefect de Teleorman, Teodor Nițulescu, și un șef din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Teleorman au făcut presiuni pentru ca firma controlată de Pîrvulescu să câștige contractul pentru sala de sport. Direcția Națională Anticorupție a închis dosarul.
Mai multe amănunte aici și aici.
Senatorul și omul de paie
Una dintre firmele care au luat contracte din bani publici, au încasat, dar nu le-au și finalizat, a fost preluată de un cetățean bulgar, căruia nici Context.ro și nici lichidatorul judiciar nu i-a dat de urmă, și unul spaniol, care nu a răspuns reporterilor Context. Apoi, cu datorii de 300 de mii de lei la bugetul de stat, compania deținută anterior de Eugen Pîrvulescu a fost băgată în faliment. Detalii aici.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă