Banii din apă

09 iun., 2022

Locuitorii unei comune din Teleorman au așteptat zeci de ani o rețea de apă potabilă. În urmă cu 12 ani, părea că soarta le surâde. Statul a turnat câteva milioane bune în conductele pentru apă, banii au curs în conturile firmei lui Eugen Pîrvulescu, dar robinetele localnicilor au rămas uscate. Direcția Națională Anticorupție cercetează în acest caz încă din 2016.

În comuna Olteni din nord-estul județului Teleorman locuiesc în jur de 3.000 de oameni. În cele două sate, Olteni și Perii Broșteni, funcționează un liceu, două școli gimnaziale și două grădinițe. Cei peste 500 de elevi și preșcolari din comună merg la școală și grădiniță cu sticle de apă de acasă. Dar nici în acasă nu au apă de la rețeaua publică.

Reporterii Context.ro au fost recent în comuna Olteni, unde localnicii ne-au relatat că apa potabilă promisă de 12 ani tot nu a ajuns în casele lor. Rețeaua făcută de firma lui Pîrvulescu duce apa doar până la câteva cișmele instalate pe marginea drumului. „Nu e rețea. Rețeaua e pe partea unde sunt cișmelele. Fiecare are baie făcută cu boiler, cu pompă, cu hidrofoare, fântâni în curte…”, a relatat o femeie din comună.

Un alt localnic este convins că fostul primar a furat din banii destinați rețelei de apă. „Doar la Olteni câteva pompițe funcționează. Dacă mergeți acolo să vedeți ce palat și-a făcut fostul primar. (…) Să veniți să vedeți despre ce e vorba și unde sunt milioanele de euro cheltuite”, a povestit teleormăneanul.

În 2010, primăria condusă de social-democratul Emilian Mărcușanu a organizat licitație pentru o rețea de apă potabilă care trebuia să deservească cele două sate ale comunei. Banii veneau de la Guvern prin Planul Național de Dezvoltare Locală (un program guvernamental politizat și netransparent, după cum arată mai multe analize ale experților).

Pentru contractul în valoare de 4 milioane de lei a concurat și Tel Drum, despre care procurorii DNA susțin că a fost controlată din umbră de Liviu Dragnea, care în 2010 era și șeful Consiliului Județean Teleorman.

Una dintre condițiile impuse ofertanților era ca societățile participante la licitația pentru alimentarea cu apă să prezinte o viză de la Inspectoratul de Stat în Construcții, care să ateste că firma ar fi dus la îndeplinire în ultimii trei ani un contract similar cu cel licitat de Primăria Olteni. Iar Tel Drum nu a putut prezenta viza, așa că a fost descalificată.

Compania a contestat licitația, dar și-a retras ulterior plângerea și nu e clar de ce a renunțat, întrucât experții care au analizat achiziția spun că impunerea condiției care a eliminat Tel Drum de pe lista de ofertanți nu a fost legală.

Comisia de evaluare a ofertelor, adică angajații primăriei conduse de Emilian Mărcușanu, a făcut tot posibilul ca banii pentru rețeaua de apă să ajungă la firma lui Pîrvulescu. O membră a comisiei a declarat procurorilor, potrivit unui document publicat de anticoruptie.com, că a întocmit documentația aferentă procedurii de achiziție împreună cu un apropiat al lui Pîrvulescu, adus de primarul Mărcușanu. Iar președintele comisiei le-a spus anchetatorilor că primarul i-a indicat în mod direct ca lucrarea să fie atribuită societății lui Pîrvulescu, conform aceluiași document.

În total, patru oferte au fost tăiate de pe listă, iar primăria a semnat contract, pe 30 decembrie 2010, cu firma lui Eugen Pîrvulescu. Clauzele prevedeau că lucrarea va fi gata în aprilie anul următor, dar în martie 2011 contractul se prelungește cu cinci luni, motivat de faptul că vremea ar fi fost nefavorabilă. După alte câteva luni, primăria îi oferă lui Pîrvulescu un bonus la contract, de peste un milion de lei. Inspectorii Autorității Naționale pentru Achiziții Publice, instituția care supraveghează licitațiile, au constatat că milionul a fost dat fără respectarea procedurilor.

Marcusanu apa Olteni

Firma politicianului a încasat aproape 5 milioane, dar localnicii n-au ajuns să-și racordeze robinetele la rețeaua de apă. An de an, până în 2014, contractul a fost prelungit, iar lucrarea n-a mai fost finalizată.

În 2016, procurorii DNA au început o investigație penală. Experții au constatat că rețeaua de distribuție a apei în satul Olteni a fost făcută pe jumătate, iar extinderea rețelei din Perii Broșteni n-a fost făcută deloc, deși a fost plătită.

Un articol publicat de Libertatea deslușește și misterul generozității primarului Mărcușanu. Edilul ar fi primit șpagă un Audi A7 pentru contractul de 5 milioane de lei.

Anchetatorii au constatat că mașina luată în leasing de o societate patronată de Pîrvulescu, era folosită de Mărcușanu, potrivit documentului publicat pe site-ul anticoruptie.com. În 2013, primarul a încasat patru amenzi pentru viteză și depășire. De fiecare dată, era la volanul aceleiași mașini, Audi A7. În mai 2014, a primit gratis autoturismul, după ce toate ratele de leasing fuseseră achitate.

În anul 2018, senatorul de Teleorman a fost acuzat oficial de corupție de către DNA în acest dosar.

Un expert a verificat pentru DNA modul în care contractul a fost executat și a constatat că peste 35% din bani au fost plătiți nejustificat. Primăria a achitat aproape 1.8 milioane de lei pentru lucrări care nu existau în realitate, dar erau facturate.

DNA ne-a răspuns oficial că senatorul este și în prezent investigat pentru corupție în acest dosar. Iar rețeaua de apă așteaptă să fie înființată, fiind parte din Planul de acțiuni al județului Teleorman pe anul 2022. Prefectura județului ne-a transmis că planul a fost întocmit în urma propunerilor venite de la unitățile administrativ-teritoriale.

În campania electorală din 2020, Pîrvulescu le promitea alegătorilor la un post de televiziune că va elibera Teleormanul de dictatura PSD și le plângea de milă că n-au alimentare cu apă sau canalizare.

Între timp, localnicii, firmele și școlile din comună se descurcă pe cont propriu. Inspectoratul școlar ne-a transmis că școlile se alimentează singure cu apă din puțuri forate, dar că apa nu e consumată de elevi.

Recent, senatorul liberal se lăuda că a atras sute de milioane de lei pentru rețele alimentare cu apă în Teleorman. “Dragi teleormăneni, sunt în măsură să vă anunț că județul nostru a primit suma de 1.532.000.000 lei, fonduri alocate prin programul Anghel Saligny (…) Lucrările pentru alimentare cu apă, canalizare și asfaltare vor fi demarate, cel târziu, în primăvara anului viitor”, scria politicianul pe pagina sa de Facebook.

Reporterii Context.ro l-au contactat pe Eugen Pîrvulescu de mai multe ori pentru ca acesta să-și prezinte punctul de vedere, dar politicianul a refuzat. Nici fostul primar al comunei Olteni nu a dorit să răspundă întrebărilor.

  • O parte din documentarea pentru această investigație a fost realizată în cadrul programului INVESTIGATIVE HUB – derulat de RISE Project cu susținerea Open Society Foundation.
Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema