La limita regulilor. Plățile secrete pe care Abramovici le-a făcut la Chelsea

15 nov., 2023

Imediat după ce echipa londoneză de fotbal Chelsea a câștigat titlul în Anglia și jucătorii se pregăteau să plece într-un turneu în China și Singapore, în vara anului 2017, au început să apară primele informații că Antonio Conte a semnat un nou contract, valabil pe 2 ani.

Fanii jubilau. „Cel mai bun antrenor din lume”, a fost un comentariu la anunțul de pe pagina oficială a clubului Chelsea.

Antonio Conte urma să câștige 9,6 milioane de lire sterline pe an, devenind astfel unul dintre cei mai bine plătiți antrenori din lume. 

Numai că Roman Abramovici, miliardarul rus care a deținut clubul Chelsea, nu s-a rezumat la a semna doar un contract cu Conte în acea zi.

Plăți de milioane de dolari prin off-shore-uri

În aceeași marți din vara lui 2017, o companie din Insulele Virgine Britanice, deținută de Abramovici, a plătit 10 milioane de lire sterline lui Federico Pastorello, un agent italian care spunea în media engleză că era „foarte implicat în club” când Conte era antrenor.

Plata a fost făcută prin Conibair Limited, un off-shore care deținea avionul privat al lui Abramovici. Conibair Limited a mai fost folosită într-o schemă financiară ce viza achiziționarea drepturilor economice ale mai multor jucători promițători, printre care și Cristian Manea. 

Alte plăți de milioane de euro au fost făcute în conturile lui John Bico, agentul lui Eden Hazard, și către miliardarul rus Suleiman Kerimov, atunci patronul echipei de fotbal Anzi Makhachkala, de la care Chelsea i-a transferat pe Willian și pe Samuel Eto’o.

De exemplu, în martie 2013, Leiston Holdings a făcut o plată de 7 milioane de euro către o companie înregistrată în Emiratele Arabe Unite și deținută de Bico pentru „servicii legate de consultanță în sport”. 

Alte milioane de euro au mai fost plătite către agentul sârb Vladica ”Vlado” Lemic prin compania off-shore Top Pro Sport Investments SA și o altă companie deținută de fratele sârbului. 

Frank Arnesen, fostul director sportiv al clubului de pe Stamford Bridge, a primit 250.000 de lire sterline pentru „servicii de consultanță fotbalistică” printr-un alt off-shore deținut de Abramovici – Ovington Worldwide Limited. 

Alte plăți făcute din companiile off-shore ale lui Abramovici au ajuns la o companie deținută de fiul președintelui clubului rus CSKA Moscova, care concura împotriva lui Chelsea în Liga Campionilor. 

Off-shore-urile controlate de Roman Abramovici au fost folosite pentru a plăti inclusiv angajați ai clubului Chelsea. În 2014, poziția de CEO a clubului londonez a fost preluată de Marina Granovskaia. La scurt timp după numirea ei, un off-shore din Insulele Virgine Britanice au acordat trei împrumuturi, de 12,5 milioane de lire sterline, către Granovskaia. 

Dintre documentele care fac obiectul scurgerii de informații de la firmele de consultanță din Cipru se regăsește inclusiv o factură de 100.000 de lire sterline pe care compania off-shore Leiston Holdings a făcut-o în 2014 către o altă companie din Luxemburg – JLD Activities Sarl, deținută de avocatul Jean-Louis Dupont.

La acel moment, Dupont conducea o acțiune într-o instanță belgiană împotriva mecanismului FFP și spunea despre regulile UEFA că sunt „greșite” și „anti-competitive”. Dupont a confirmat ulterior că a fost susținut financiar de Chelsea în timpul procesului, deși acest lucru nu era public la acel moment. Procesul a fost, însă, pierdut de Dupont, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

La limita regulilor 

Din anul 2011, UEFA a instituit regulile Fair-Play-ului Financiar (FFP), ce vizează limitarea cheltuielilor pe care un club de fotbal afiliat forului european le poate face într-un an calendaristic. Concret, regulile își propun să creeze o balanță între cheltuielile și veniturile unui club de fotbal.

La începutul anilor 2000, însă, când Abramovici prelua Chelsea, UEFA încă nu instaurase regulamentul FFP, iar oligarhul rus a putut investi sute de milioane de euro pe jucători. 

Plățile secrete făcute de companiile off-shore deținute de Abramovici ar fi ajutat Chelsea să obțină succes pe plan sportiv în ciuda regulamentului FFP în vigoare, în condițiile în care oligarhul rus a tăiat artificial din plățile făcute de club, ceea ce i-a permis să crească limita de cheltuieli.

„Dacă un club își ascunde cheltuielile, cum ar fi salariile sau comisioanele de transferuri, prin plata acestor sume prin diverse alte entități, e de conceput că ar putea încălca regulamentul FFP (…) Ai putea să ocolești regulile care îți limitează cheltuielile și să faci aceste plăți printr-o companie off-shore”, a comentat Samuel Cuthbert, un avocat specializat în litigiile din sport, de la Outer Temple Chambers, din Londra.

Cuthbert a mai subliniat că evitarea regulamentului FFP îi poate oferi unui club de fotbal un avantaj față de competiție. 

UEFA a instituit și penalități în cazul în care un club de fotbal încalcă regulile fair-play-ului financiar, care pot fi amenzi, deduceri ale punctelor din clasament, excluderea din anumite competiții sau chiar impunerea unui prag salarial.

Chelsea a mai primit 10 milioane de dolari amendă, în luna iulie, pentru că a încălcat regulamentul FFP în perioada în care Abramovici deținea clubul din Londra, iar o anchetă a ligii profesioniste de fotbal din Anglia este încă în derulare. 

*Aceasta este o traducere adaptată a unui articol apărut pe OCCRP. Materialul complet poate fi citit aici.

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema