Observatorul Crimei Organizate și al Corupției. Ediția regională nr. 11. De la asasinatul organizat al unui jurnalist în Olanda până la un videoclip deepfake folosit în alegerile parlamentare din Slovacia

28 dec., 2023

În Slovacia, un videoclip deepfake a fost utilizat în perioada premergătoare alegerilor într-o încercare de manipulare a votului. Polonezii din Olanda au organizat asasinatul unui jurnalist care raporta despre traficul de droguri. Ambasada Ungariei din Washington a plătit un fost susținător și lobbyist al campaniei lui Trump pentru a apăra guvernul ungar pe rețelele de socializare. În Olanda, traficanții de droguri angajează hackeri pentru a-și localiza importurile de cocaină confiscate în porturile europene. În Malta, o încăierare care s-a soldat cu un deces a condus și la o investigație care a dezvăluit existența unui grup de crimă organizată din România; iar în Bulgaria, serviciile de consultanță includ scheme de evaziune fiscală în valoare de sute de milioane de euro în România.

Alegerile slovace, țintite de un videoclip deepfake pro-Kremlin

Perioada de campanie electorală care a precedat alegerile parlamentare din Slovacia din 2023 va rămâne, probabil, în istorie pentru un motiv destul de sumbru: a fost una dintre primele ocazii în care așa-numitele deepfakes – sau, înregistrări video și audio generate de calculator – au fost folosite în bătălia pre-electorală.

Cu două zile înainte de vot, a circulat online un videoclip care pretindea că prezintă un jurnalist din presa locală alături de președintele Slovaciei Progresiste, în prezent cel mai puternic partid de opoziție și principalul adversar al partidului lui Robert Fico, SMER-SSD (Direcție – Social-Democrația Slovacă), în scrutin. Dar a apărut o problemă: presupusa înregistrare a conversației dintre cei doi nu a avut niciodată loc. Cu toate acestea, aceasta ajunseseră deja la zeci de mii de oameni.

Unii politicieni au distribuit videoclipul deepfake, inclusiv fostul șef al Curții Supreme și fostul ministru Štefan Harabin și candidatul independent și fostul parlamentar Peter Marček, ambii cu viziuni pro-Kremlin.

Source Telegram Stefan Harabin

sursa: Telegram: Štefan Harabin

E posibil ca videoclipul să fi făcut parte dintr-un plan mai amplu? Se întreabă jurnaliștii în ancheta lor, pe care o puteți citi în limba engleză aici sau în limba slovacă aici.

Traficanții polonezi de droguri implicați în serviciul cartelurilor de droguri din Olanda

Un articol de pe frontstory.pl explică cum polonezii au ajuns în centrul lumii interlope din Olanda, organizând asasinatul unui jurnalist devenit martor în procesul unei brutale mafii din Olanda.

Bătăliile cu droguri din Olanda fac parte dintr-o schemă mai amplă. Aici intră și porturile poloneze, pe unde trece una dintre rutele de contrabandă. Aceasta a devenit una dintre cele mai importante de la izbucnirea războiului din Ucraina. Investigația, care a făcut parte din proiectul NarcoFiles, dezvăluie, de asemenea, cum în laboratoarele poloneze cocaina este diluată înainte ca drogul să ajungă pe piață.

FRONTSTORY narco eng

sursa: Frontstory

‘Polonia a fost întotdeauna un soi de ‘centru’ pentru traficul de droguri’, a spus un oficial din Divizia de Suprimare a Crimei Maritime a Biroului Vamal și Fiscal Pomeranian. ‘Recent, acest rol a fost întărit și mai mult de ceea ce se întâmplă peste hotarele estice’.

Citiți articolul original în poloneză pe frontstory.pl sau în versiunea în limba engleză pe vsquare.org.

Baza de date a Departamentului de Justiție al SUA dezvăluie încercările de lobby ale lui Viktor Orbán

‘Diabolicul George Soros le cere lui Biden și UE să distrugă Ungaria și Polonia. Trebuie să ne opunem acestui lucru’, se arată într-o postare pe contul X al lobbyistului DC David Reaboi, rețeaua socială anterior cunoscută sub numele de Twitter.

Documentele arată că Ministerul de Externe al Ungariei i-a plătit lui Reaboi 35.000 de dolari pentru diverse servicii, inclusiv pentru apărarea guvernului lui Victor Orban pe rețelele sociale.

Reaboi, care anterior a făcut campanie pentru Donald Trump, a încercat să aducă politicieni unguri în emisiuni TV din SUA, dar a avut rar succes. Conform unor rapoarte media, administrația Biden este tot mai preocupată de lobby-ul guvernului Orban la Washington DC, pe care îl consideră o interferență în politicile interne ale SUA, în contextul unei recente campanii de împiedicare a lobby-ului străin. Puteți citi întreaga poveste aici.

O altercație mortală în Malta dezvăluie o grupare de crimă organizată din București

O altercație violentă pe străzile Maltei toamna trecută a expus o întreprindere ilegală care profita de pe urma drogurilor și prostituției și care era legată de o grupare criminală din București.

Ceea ce părea inițial a fi o întâmplare în fața unui bar din Malta a devenit rapid un caz de omucidere, după ce un cetățean britanic care locuia în România a fost ucis. Confruntarea a dezvăluit legături cu un grup implicat în operațiuni ilicite, inclusiv prostituție și trafic de droguri.

Jurnaliștii de investigație Rise Project și OCCRP au dezvăluit o rețea complexă de criminalitate organizată înfiptă într-un cartier din București. Grupul, cu membri implicați activ în traficul de droguri și diverse afaceri ilegale, a acumulat o avere semnificativă, cum ar fi mașini de lux și proprietăți de mare valoare, fără surse credibile de venit. Investigația poate fi citită aici.

Șefii drogurilor angajează hackeri pentru a trece cocaina prin controalele portuare

Davy de Valk ducea o viață relativ neinteresantă într-un cartier din Rotterdam. Avea o prietenă și doi copii și mergea la meciuri de fotbal, unde uneori se bătea. La școală, de Valk a învățat bazele programării și a dobândit o înțelegere de bază despre cum să spargă sisteme la care nu știa parola.

hacker Davy de Valk FB picture

Captură Facebook

Abilitățile sale de hacking au fost folosite în cele din urmă pentru un scop profitabil, dar ilegal. Cartelurile de droguri au început să-l angajeze pentru a afla unde se aflau containerele de droguri pe care le ascunseseră de cealaltă parte a oceanului – și de Valk a început să facă milioane. Citiți întreaga poveste, care a făcut, de asemenea, parte din proiectul NarcoFiles, aici.

Consultanții bulgari facilitează fraudarea fiscală românească la scară industrială

Mai mulți consultanți financiari din orașul Ruse, de la granița cu România, au ajutat oameni de afaceri români să comită fraudă cu TVA și, în unele cazuri, să sustragă fonduri de la Uniunea Europeană.

Partenerul OCCRP, Context, a dezvăluit înșelătoria după ce a investigat-o în colaborare cu jurnaliști de pe platforma bulgară BIRD. Reporterii au descoperit că infractorii au folosit așa-numita metodă ‘missing trader intra-community‘, care exploatează regulile de taxare zero pentru comerțul între statele membre UE prin crearea de exporturi fictive.

În mod tipic, este creată o serie de una sau mai multe companii-fantomă care apoi încep să facă comerț cu bunuri între țările UE, care este scutit de TVA, deoarece TVA-ul în UE se aplică doar comerțului intern. În cazuri simple, infractorii importă bunuri pe care le vând în țară și apoi cer cumpărătorului local fără a remite valoarea TVA-ului autorităților fiscale. Citiți întreaga anchetă aici.

Despre autor: Context

Avatar of Context

3 Comments

 1. Avatar of Atri
  Atri 10 ian., 2024 at 1:54 - Reply

  Interesante articole și bine documentate. Bravo că le zici pe șleau!

 2. Avatar of Teknik Telekomunikasi
  Teknik Telekomunikasi 27 mai, 2024 at 8:09 - Reply

  how database reveals Viktor Orbán’s lobbying efforts ? Link

 3. Avatar of Roexit
  Roexit 31 mai, 2024 at 6:57 - Reply

  Bărbatul care l-a împușcat pe premierul Slovaciei este pro SUA, UE și NATO! Nu este „pro Rusia”, așa cum ați încercat voi, jurnaliștii de kkt, sa dezinformați. Cei care sunt pro SUA, UE și NATO sunt corupți, ticăloși și au înclinații spre a comite crime, asasinate.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema