Project Description
Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Câteva sute de milioane de euro sunt furate printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români.
O investigație transfrontalieră realizată de Context.ro alături de jurnaliștii bulgari de la BIRD.bg vă prezintă beneficiarii acestor fraude.
Episoade
Murfatlar, o fraudă cât două spitale. Secretul de milioane de euro din Bulgaria
O firmă bulgărească este în centrul unei inginerii financiare de zeci de milioane de lei. Banii sunt paguba adunată prin evaziune fiscală de Murfatlar România.
Cum a scăpat senatorul Pîrvulescu de datoriile la stat cu ajutorul unui bulgar
Un bulgar misterios a preluat firma senatorului PNL Eugen Pîrvulescu după ce politicianul din Teleorman a încărcat compania cu datorii la stat.
Consiliul Fiscal spune că evaziunea fiscală din România e instituționalizată
Colectarea deficitară a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) reprezintă o problemă de securitate economică pentru România și fenomenul evaziunii fiscale este aproape instituționalizat, arată o analiză a Consiliului Fiscal, publicată la finalul anului 2023.
Fraudă la caserole. Cum să furi milionul de euro cu 400 de lei
Un om de afaceri din Vrancea e acuzat că a fraudat Uniunea Europeană cu un milion de euro. N-ar fi reușit dacă nu profita de un ieșean amărât. L-a plătit cu 400 de lei ca să devină omul său de paie într-o firmă bulgărească care a tăiat trei facturi și a produs documente false. Cu ele a luat bani europeni pentru o fabrică de caserole de plastic.
Cum să furi milioane de la Stat în cel mai sărac județ din Ardeal
Firme bulgărești, documente false și oameni de paie plătiți cu câteva sute de euro. Asta a fost rețeta unei fraude de milioane de euro operate de doi afaceriști din Sălaj. Au fost investigați și condamnați, dar au reușit să scape de pușcărie. În plus, statul nu a recuperat niciun leu din pagubă.
Fixerul din afacerea Hexi Pharma. Oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. Partea II
Un consultant bulgar a fondat una din firmele folosite în afacerea Hexi Pharma, compania care a vândut dezinfectanți diluați spitalelor din România. Bulgarul este unul dintre pionierii unui mecanism transfrontalier prin care societăți comerciale bulgărești sunt folosite în fraude majore în România.
Kovesi: “Lupta împotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru România / În continuare nivelul de detectare este foarte scăzut / Nu vreau să transformăm România într-un paradis al evaziunii fiscale (Interviu cu șefa EPPO)
Nu vreau să transformăm România într-un paradis al evaziunii fiscale, afirmă procurorul șef al Parchetului European, Laura codruța Kovesi, într-un interviu acordat Context.ro.
EXPLICATIV Ce este TVA, cum se fraudează și cum pierdem șapte miliarde de euro anual
România a pierdut în 2021 șapte miliarde de euro din cauza fraudelor la taxa pe valoarea adăugată, cunoscută mai simplu drept TVA. Din acești bani, statul putea să finanțeze construcția a zeci de spitale, dar n-a făcut-o pentru că banii au dispărut în buzunarele unor evazioniști.
Oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. Partea I: ”Paradis fiscal în UE”
În timp ce guvernul României împovărează firmele și cetățenii cu noi taxe, un consultant financiar vinde liber pe internet rețeta fericirii economice. Îi învață pe afaceriștii români cum să fenteze plata taxelor la stat printr-un paradis fiscal care funcționează chiar sub nasul Uniunii Europene.
EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ: Furt fără frontiere
Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Câteva sute de milioane de euro sunt furate printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români.
Pe aceeasi tema
Detaliile dosarului Pîrvulescu-ORNISS. 60.000 de euro pentru un certificat de securitate: „Da, mă, da’ cum să ne iei banii, frăţioru’, fără să faci nimic?!
Senatorul Eugen Pîrvulescu e acuzat de DNA că ar fi fost parte dintr-o schemă de trafic de influență pentru obținerea unui certificat de securitate.
Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles
66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri.
Studenții de la Sociologie, revoltați de cursurile unui profesor candidat pe listele AUR: „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”
Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București candidează pe listele AUR la europarlamentare și între timp le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.