logo color v7
2023-11-28T06:36:54+02:00

Project Description

Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Câteva sute de milioane de euro sunt furate printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români.

O investigație transfrontalieră realizată de Context.ro alături de jurnaliștii bulgari de la BIRD.bg vă prezintă beneficiarii acestor fraude.

Episoade

Consiliul Fiscal spune că evaziunea fiscală din România e instituționalizată

Eurofrauda română-bulgară, Explicative, featured, Știri, Update Context, Update Investigații|20 dec., 2023|

Colectarea deficitară a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) reprezintă o problemă de securitate economică pentru România și fenomenul evaziunii fiscale este aproape instituționalizat, arată o analiză a Consiliului Fiscal, publicată la finalul anului 2023. 

Citește mai mult

Fraudă la caserole. Cum să furi milionul de euro cu 400 de lei

Eurofrauda română-bulgară, featured, Investigații|20 dec., 2023|

Un om de afaceri din Vrancea e acuzat că a fraudat Uniunea Europeană cu un milion de euro. N-ar fi reușit dacă nu profita de un ieșean amărât. L-a plătit cu 400 de lei ca să devină omul său de paie într-o firmă bulgărească care a tăiat trei facturi și a produs documente false. Cu ele a luat bani europeni pentru o fabrică de caserole de plastic.

Citește mai mult

Cum să furi milioane de la Stat în cel mai sărac județ din Ardeal

Eurofrauda română-bulgară, featured, Investigații|12 dec., 2023|

Firme bulgărești, documente false și oameni de paie plătiți cu câteva sute de euro. Asta a fost rețeta unei fraude de milioane de euro operate de doi afaceriști din Sălaj. Au fost investigați și condamnați, dar au reușit să scape de pușcărie. În plus, statul nu a recuperat niciun leu din pagubă.

Citește mai mult

Fixerul din afacerea Hexi Pharma. Oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. Partea II

Eurofrauda română-bulgară, featured, Investigații, Nu uităm|05 dec., 2023|

Un consultant bulgar a fondat una din firmele folosite în afacerea Hexi Pharma, compania care a vândut dezinfectanți diluați spitalelor din România. Bulgarul este unul dintre pionierii unui mecanism transfrontalier prin care societăți comerciale bulgărești sunt folosite în fraude majore în România.

Citește mai mult

Kovesi: “Lupta împotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru România / În continuare nivelul de detectare este foarte scăzut / Nu vreau să transformăm România într-un paradis al evaziunii fiscale (Interviu cu șefa EPPO)

Eurofrauda română-bulgară, Explicative, featured|29 nov., 2023|

Nu vreau să transformăm România într-un paradis al evaziunii fiscale, afirmă procurorul șef al Parchetului European, Laura codruța Kovesi, într-un interviu acordat Context.ro.

Citește mai mult

EXPLICATIV Ce este TVA, cum se fraudează și cum pierdem șapte miliarde de euro anual

Eurofrauda română-bulgară, Explicative, featured|28 nov., 2023|

România a pierdut în 2021 șapte miliarde de euro din cauza fraudelor la taxa pe valoarea adăugată, cunoscută mai simplu drept TVA. Din acești bani, statul putea să finanțeze construcția a zeci de spitale, dar n-a făcut-o pentru că banii au dispărut în buzunarele unor evazioniști.

Citește mai mult

Oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. Partea I: ”Paradis fiscal în UE”

Eurofrauda română-bulgară, featured, Investigații|28 nov., 2023|

În timp ce guvernul României împovărează firmele și cetățenii cu noi taxe, un consultant financiar vinde liber pe internet rețeta fericirii economice. Îi învață pe afaceriștii români cum să fenteze plata taxelor la stat printr-un paradis fiscal care funcționează chiar sub nasul Uniunii Europene.

Citește mai mult

EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ: Furt fără frontiere

Eurofrauda română-bulgară, featured, Investigații|28 nov., 2023|

Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Câteva sute de milioane de euro sunt furate printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români.

Citește mai mult

Pe aceeasi tema

Latifundiarii. Averile imobiliare ale politicienilor care vor la Bruxelles

featured, Investigații, Update Investigații|06 iun., 2024|

66 de candidații analizați de Context au un portofoliu imobiliar impresionant: 80 de apartamente, 70 de case, 12 spațiii comerciale. Au peste 170 de parcele de teren. În total, proprietățile lor au o suprafață de peste 300 de hectare. Citește mai departe să vezi care candidat deține cele mai multe case și terenuri. 

Citește mai mult

Studenții de la Sociologie, revoltați de cursurile unui profesor candidat pe listele AUR: „Ne-a spus că femeile cu părul desprins sunt în căutare de bărbați”

featured, Știri, Update Investigații|23 mai, 2024|

Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București candidează pe listele AUR la europarlamentare și între timp le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.

Citește mai mult

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip

Go to Top