Fixerul din afacerea Hexi Pharma. Oamenii din spatele „Fabricilor de firme” de la Ruse. Partea II
Un consultant bulgar a fondat una din firmele folosite în afacerea Hexi Pharma, compania care a vândut dezinfectanți diluați spitalelor din România. Bulgarul este unul dintre pionierii unui mecanism transfrontalier prin care societăți comerciale bulgărești sunt folosite în fraude majore în România. Context.ro a analizat activitatea sa de aproape 20 de ani și a descoperit mai multe cazuri de evaziune la care au luat parte companiile create de acesta.
În 2014, omul de afaceri Dan Condrea, cel care a dezvoltat imperiul Hexi Pharma, a preluat o firmă bulgărească de la un partener de afaceri. Societatea fusese preluată cu ajutorul unui consultant și a fost utilizată într-un circuit financiar investigat de procurori. Dan Condrea a fost proprietarul Hexi Pharma, compania care a vândut spitalelor românești dezinfectanți diluați. În 2016, după incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de persoane, jurnaliștii de investigații de la GSP/Libertatea au scos la iveală că firma lui Condrea a încasat milioane de euro pentru dezinfectanți diluați.
Pe lângă dosarul deschis la Parchetul General, care a trimis în judecată Hexi Pharma și reprezentanți ai companiei pentru sute de fapte de înșelăciune, dar care s-au prescris în 2023, există și un dosar “Hexi Pharma 2”, în care DNA a investigat și a descoperit inițial un presupus circuit financiar de evaziune fiscală de milioane de lei. În dosar există probe potrivit cărora firma bulgărească cumpărată de Condrea în 2014 a fost utilizată în diverse tranzacții prin care banii erau scoși din România.
Din documentele consultate de Context.ro, compania bulgărească Candlemas LTD a împrumutat la începutul anului 2014, de la Condrea, suma de 70.000 de euro. Împrumutul trebuia returnat până la finalul anului. Aceeași companie bulgărească trimitea societății Hexi Pharma o factură, de 2.000 de euro, pentru a plăti „chiria auto” pe o lună pentru un autoturism Porsche Cayenne.
Dosarul „Hexi Pharma 2” se află pe rolul Curții de Apel București. Deși Dan Condrea s-a sinucis la scurt timp după izbucnirea scandalului legat de dezinfectanți, printre inculpați în dosar au mai rămas compania Hexi Pharma, acum în insolvență, și partenerul lui de afaceri, cel de la care preluase compania bulgară, Victor-Miron Panaitescu. Următorul termen va fi în 2024.
În prezent, Victor Panaitescu este domiciliat în Ruse. Procurorii susțin că Hexi Pharma și Panaitescu, ajutați de Condrea, s-au folosit de companii off-shore deținute de Condrea în Cipru sau de alte firme din România, unele înființate chiar de Panaitescu, pentru a nu plăti taxe către stat. Prejudiciul estimat inițial de ANAF se ridica la 9 milioane de lei, adică taxa pe valoare adăugată și impozitul pe profit care nu au mai ajuns în trezoreria statului. În decizia instanței de fond, însă, prejudiciul din acest dosar a fost estimat la 1,7 milioane de lei.
„În raport de inculpatul Panaitescu Miron Victor se poate constata că activitatea reținută în sarcina sa este una complexă, fiind create circuite economice fictive (..) Implicarea inculpatului în acest demers de „albire a banilor” a fost una esențială și totodată a fost susținută în mod constant, ajutorul oferit lui Condrea Dan Alexandru fiind esențial pentru ca sumele să ajungă la dispoziția sa, printr-o aparență de legalitate”.
Potrivit documentelor consultate de Context.ro, Victor Miron Panaitescu era administratorul companiei Candlemass Ltd la momentul în care au fost semnate contractele de împrumut ajunse pe masa procurorilor DNA. Pentru ajutorul acordat lui Condrea, Panaitescu a susținut în fața instanței că primea între 1% și 5% din sumele scoase din companiile administrate de el. Acuzațiile riscă, însă, să se prescrie.
În primă instanță, Victor Panaitescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar Hexi Pharma la plata unei amenzi penale de 400.000 de lei.
Omul lui KISS în Bulgaria
Documentele arată că firma din Bulgaria a fost înființată cu ajutorul consultanților de la Контабил ЕООД/Contabil SRL. Compania de consultanță este deținută de bulgarul Ivo Kutov. Activ încă din anii 2000, Kutov a fost partenerul consultantului off-shore Kiss Laszlo Gyorgy. Kiss era cel care îi ajuta pe afaceriști și politicieni din Europa de Est să se folosească de paradisuri fiscale pentru a pierde urma banilor și a identității lor. The Organized Crime and Corruption Reporting Project publica, alături Rise Project, în anul 2010, „Organized Crime INC – un serial în care erau detaliate scheme financiare puse la punct de Kiss pentru politicienii și afaceriștii români. Ivo Kutov era menționat în acea investigație drept partenerul local, din Bulgaria, al lui Kiss Laszlo.
Firma Contabil SRL, reprezentată de Ivo Kutov și Monica Vasile, se recomandă ca fiind prima companie din țara vecină care înființează firme pentru români si susține că asigură „servicii competente și siguranță fiscală”. Pe numele celor doi apar sute de firme cu adresa în Ruse, Vidin, Varna sau Sofia, multe dintre ele preluate, ulterior, de cetățeni români.
„Contabil SRL oferă servicii de: înființări de firme, vânzări de firme, înregistrare în scopuri de TVA și ca operator intracomunitar, contabilitate primară și evidență contabilă”, este descrierea de pe site-ul companiei.
Context.ro a găsit cel puțin 273 de companii înființate de-a lungul anilor de Monica Vasile sau Ivo Kutov și preluate ulterior de alți cetățeni, printre care și români. Cele mai multe dintre ele, peste 100, încă figurează sau au fost înființate la adresa Ștefan Karadhza 10, din Ruse. La aceeași adresă sunt înscrise cel puțin alte 1.000 de companii, însă nu e clar dacă toate au fost puse pe roate de Kutov si asociata sa.
Deși adresa respectivă nu este menționată pe site-urile prin care firma de contabilitate a lui Kutov își face publicitate, am găsit la parterul blocului din Ștefan Karadzha, 10, un panou pe care scrie „Contabil”, niște foi de hârtie lipite pe geam, care indică numele lui Ivo Kutov, și niște numere de telefon.
În prezent, adresa pe care cei doi înființează firme este Aleksandrovska, 97, din Ruse. Acolo am găsit cel puțin 40 de companii înființate de Monica Vasile și preluate de alți cetățeni. Potrivit jurnaliștilor de la BIRD.BG, multe dintre ele sunt firme de contabilitate. Potrivit portalului Papagal.bg, tot acolo sunt înregistrate sute de alte companii, dar Context.ro nu a putut verifica dacă toate au fost constituite de consultanții din Bulgaria.
Contabil pentru tunuri mici și mari
Am reușit să radiografiem câteva cazuri în care companiile înființate de Kutov au fost implicate în mari afaceri care au lăsat în urmă daune de multe milioane de euro.
Ivo Kutov a fost cel care a înființat o companie care joacă un rol important în afacerea Murfatlar. Este vorba de unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă investigat de DNA, cu un prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro. Compania lui Kutov a fost utilizată în procedura de insolvență a uneia dintre principalele companii din grupul Murfatlar. Context.ro va publica în curând o investigație amplă pe acest subiect.
Kutov a fost și contabilul unei companii bulgărești utilizate într-o fraudă legată de un contract pentru mănuși medicale. În 2020, o compania românească a contractat o firmă din Bulgaria să-i livreze mănuși medicale în valoare de peste 50.000 de euro. A plătit un avans, dar a rămas cu banii dați și fără marfă. Firma bulgărească era de fapt deținută de un român care a păcălit în același fel și alte companii din UE. În final a fost condamnat de judecătoria Oradea la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru înșelăciune. Decizia nu e definitivă.
Într-un alt caz, Kutov s-a angajat pentru 50 de euro să țină contabilitatea unei firme din Ruse care a fost folosită într-o schemă de evaziune la TVA. În acest caz a fost vorba de comercializarea de șervețele umede, iar omul de afaceri român implicat în caz a fost condamnat, în 2021, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, de către Tribunalul Suceava.
În motivare, judecătorul descrie cum administratorul respectiv s-a deplasat în Ruse, unde s-a întâlnit cu o femeie căreia i-a dat 200 de euro și cartea de identitate pentru înființarea societății. De restul s-a ocupat Ivo Kutov, iar administratorul român „nu s-a deplasat la vreo instituție în Bulgaria, nu-și aduce aminte să fi deschis vreun cont bancar în Bulgaria și nu a deschis vreun cont bancar în România pentru societatea proaspăt înființată”.
În schimb, Ivo Kutov s-a angajat să țină contabilitatea societății, în schimbul sumei de 50 de euro, lunar.
„(n.r. Administratorul) Nu a intrat niciodată în posesia mărfurilor menţionate pe facturile de achiziţie, nu le-a văzut niciodată şi nici nu a achitat contravaloarea acestora. Nu mai reţine modalitatea în care documentele emise de S.C. COOL EXPRES S.R.L. i-au parvenit. După ce a semnat şi ştampilat documentele, i le-a trimis, scanate, lui Ivo Kutov, pentru a fi înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii”, se mai arată în motivarea judecătorilor. În acest caz prejudiciul total a fost de peste 280.000 de lei, iar dauna făcută cu ajutorul companiei din Bulgaria a fost de peste 23.000 de lei.
Kutov nu a răspuns solicitărilor Context.ro pentru un punct de vedere.
Notă: Acest material face parte din seria EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ în care am investigat modul în care un ecosistem complex format din firme, consultați, oameni de afaceri câștigă sute de milioane de euro prin fraude financiare care lasă România fără bani la buget pentru investiții și cheltuieli esențiale.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema