Parlamentul European a legiferat pedeapsa cu închisoarea pentru eludarea sancțiunilor UE

14 mart., 2024

Încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană a devenit infracțiune pedepsită cu închisoarea, după ce Parlamentul European a adoptat marți, 12 martie, o directivă în acest sens. Context.ro și 45north au descoperit că România n-a sancționat niciun oligarh rus, iar pedepsele pentru nerespectarea legii sunt relativ blânde: amenzi între 10.000 și 30.000 de lei și, în cazuri extreme, ridicarea autorizației de funcționare.

Concret, dacă nu vor fi înghețate fondurile celor aflați sub sancțiuni, această măsură va fi catalogată drept „încălcare”. Pe lista „încălcărilor” se mai regăsesc nerespectarea interdicțiilor de călătorie, transferul de bani către o persoană aflată pe lista celor sancționați sau derularea de afaceri cu companii deținute de state care se află sub sancțiuni.

Totodată, transferul unor sume de bani înghețate, ascunderea adevăratului proprietar al unui teren sau neraportarea informațiilor necesare vor fi percepute ca „eludare” a sancțiunilor și pot fi aplicate pedepse cu închisoarea.

Încălcarea și eludarea sancțiunilor vor fi pedepsite cu închisoare de până la 5 ani în toate statele membre ale Uniunii Europene, se mai arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

În prezent, în condițiile în care nu există o practică unitară la nivelul Uniunii Europene, se ajunge la situații în care cei care încalcă sancțiunile caută statele membre cu o legislație relaxată în acest sens. 

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană constau în înghețarea averilor, interdicții de călătorie și restricții impuse companiilor. Deși sancțiunile sunt adoptate la nivelul UE, aplicarea lor le revine statelor membre, care au definiții ale încălcărilor și pedepse ce pot varia de la un stat la altul. 

Pentru a intra în vigoare, directiva trebuie aprobată formal de Consiliul Uniunii Europene. 

România aplică doar sancțiunile obligatorii. Pedepse blânde pentru încălcări

Sute de companii înregistrate în România au declarat că au beneficiari reali cetățeni ruși, potrivit unei investigații realizate de Context.ro în parteneriat cu 45 north.

Tot atunci am aflat că România aplică doar sancțiunile internaționale obligatorii, adoptate de Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite. 

Deși alte state europene, precum Polonia sau Cehia, impun individual sancțiuni persoanelor sau firmelor implicate în invazia rusă din Ucraina, România nu face acest lucru.

În plus, în țara noastră, pedepsele pentru nerespectarea legii sunt relativ blânde: amenzi între 10.000 și 30.000 de lei și, în cazuri extreme, ridicarea autorizației de funcționare.

Citește mai multe despre oligarhii ruși nesancționați din România:

Statul român a pompat milioane de euro în conturile Lukoil și ale firmelor oligarhului Deripaska, furnizorii strategici ai armatei ruse

Vitamine pentru Putin. Oligarhul rus care face milioane din suplimentele alimentare vândute românilor

Statul român dă bani unui oligarh rus implicat în producția de rachete folosite în masacrele din Ucraina

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema