Vitamine pentru Putin. Oligarhul rus care face milioane din suplimentele alimentare vândute românilor

16 ian., 2024

Românii cumpără suplimente alimentare de sute de milioane de euro de la compania unui oligarh rus apropiat de Vladimir Putin. Andrey Kosogov este beneficiarul real al Sun Wave Pharma, liderul de piață al suplimentelor alimentare. Rusul e acuzat de Ucraina că a finanțat invazia ordonată de Putin iar partenerii lui de afaceri se află pe listele de sancțiuni ale SUA, UE si alte state occidentale. În România, compania sa a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru că reclamele suplimentelor erau înșelătoare.

Românii cumpără anual suplimente alimentare de zeci de milioane de euro de la Sun Wave Pharma. Compania oligarhului rus Andrey Kosogov a vândut pastile despre care a susținut în diverse reclame că au efecte miraculoase.

Inclus de SUA pe lista oligarhilor încă din 2018, când averea sa estimată depășea un miliard de dolari, Kosogov s-a născut în 1961, în Estonia. Ascensiunea lui a început după ce, în 1992, a fost angajat de alt apropiat al lui Putin, Mikhail Fridman, să coordoneze înființarea unui fond de investiții în companiile rusești pe care statul le-a privatizat.

La scurt timp, Kosogov a ajuns la conducerea Alfa Capital.

Banii din România, neatinși de războiul din Ucraina

În România, Kosogov este beneficiarul real declarat al SC Sun Wave Pharma SRL. Cifra de afaceri a firmei a depășit 418 de milioane de lei în 2022. Este, conform datelor agregate de Consiliul Concurenței, unul dintre liderii pieței de suplimente alimentare. La Sun Wave ajung, indirect, și bani publici. Firma nu e înscrisă în portalul achizițiilor publice, dar produsele ei sunt vândute de intermediari în spitale din toată țara.

sun wave beneficiar real

În România, Sun Wave a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru că reclamele produselor sale induc publicul în eroare. Două spoturi difuzate de mai multe posturi TV cu audiență națională exagerau calitățile suplimentelor alimentare comercializate de firma omului de afaceri rus. Reclamele despre Neurovert Forte susțineau că au ca efecte pozitive „învățare mai rapidă” și „o memorie mai ascuțită”. Iar despre un alt supliment se spunea că e “Simply The Best”. Membrii CNA au stabilit că modul în care au fost promovate aceste suplimente au încălcat prevederile legii audiovizualului și că spoturile trebuie refăcute.

Kosogov controlează firma din România printr-o rețea complexă de offshore-uri, iar afacerile sale din Rusia l-au legat de alți oligarhi din cercul lui Putin. Unul dintre business-uri este grupul Alfa.

Înființat în 1989, este unul dintre cele mai mari consorții de investiții private din Rusia, cu afaceri în energie, domeniul bancar, telecomunicații sau retail. În 2020, grupul avea 400 de mii de angajați, iar profitul raportat pentru 2021 doar de Alfa Bank, o parte a grupului, a fost de 1,6 miliarde de dolari.

Partenerii săi de afaceri din grupul Alfa sunt membri ai elitei rusești: Mikhail Fridman, Petr Aven, Alexey Kuzmichev și German Borisovich Khan. Grupul Alfa este vizat de sancțiuni în SUA, Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Canada. Asociații lui Kosogov sunt și ei sub sancțiuni în mai multe state. Aven și Fridman au decis să-și transfere acțiunile deținute în Alfa Grup lui Kosogov, singurul membru dintre cei cinci care nu e vizat deocamdată de nicio sancțiune impusă de Occident. Conform ICIJ, în noiembrie 2023 tranzacția nu era încă finalizată.

Recent, Polonia a cerut Uniunii Europene să-l targeteze și pe Kosogov pentru implicarea sa în AlfaStrakhovanie, companie care este asiguratorul vehiculelor militare utilizate de Garda Națională Rusească. Pentru serviciile sale, AlfaStrakhovanie a încasat 3,5 milioane de euro.

În septembrie, Fridman a fost pus sub acuzare de statul ucrainean, inclusiv pentru conexiunile cu AlfaStrakhovanie. Conform Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Fridman a finanțat sistemul militar rusesc prin intermediul grupului Alfa.

Pyotr Aven, un alt asociat al lui Kosogov, are și el legături de notorietate cu Vladimir Putin. De altfel, conform unei mărturii a lui Aven, grupul Alfa se număra printre puținele entități cu acces direct la Vladimir Putin.

În 2013, Fridman a pus bazele Letterone Holding, un fond de investiții cu sediul în Luxemburg, din conducerea căruia au făcut parte Kosogov, Khan, Aven și Kuzmichev. Letterone are investiții în energie, tehnologie, retail și sănătate. De la German Khan, sancționat de UE, Kosogov a preluat acțiunile în Letterone.

Într-un punct de vedere pentru Context, reprezentanții Letterone au transmis: “am luat toate măsurile pentru a ne separa de persoanele sancționate. Ele nu mai au niciun rol în afacere, nu au au drept de vot, nu au nicio influență asupra companiei și nu primesc dividende. Aceste măsuri au fost aprobate de autoritățile din Uniunea Europeană, SUA și UK și Letterone nu este vizată de sancțiuni”.

*Material realizat în colaborare cu 45North.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

2 Comments

  1. Avatar of Angelica
    Angelica 20 ian., 2024 at 16:04 - Reply

    Doamne, compania Med Life, cel puțin cei din Arad, recomandă excesiv, dacă nu exclusiv, produsele Sun Wave…

  2. Avatar of Gela
    Gela 19 mart., 2024 at 17:08 - Reply

    Sigur ca sunt recomandate daca sunt bune!!! Ce importanta are ca e rus, daca face bine sanatatii? Nu mai bateti campii fara gratie!

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema