Statul român a pompat milioane de euro în conturile Lukoil și ale firmelor oligarhului Deripaska, furnizorii strategici ai armatei ruse

25 ian., 2024

Lukoil a livrat kerosen pentru avioanele de luptă rusești folosite în războiul din Ucraina. În paralel, autoritățile române au cumpărat de la Lukoil combustibil de sute de milioane de euro. În același fel, lucrări publice de zeci de milioane de euro au ajuns la Strabag, companie al cărei beneficiar real a fost până de curând Oleg Deripaska, oligarh rus pus pe listele de sancțiuni ale statelor occidentale, care a furnizat prin companiile sale din Rusia pudră de aluminiu pentru proiectilele folosite în masacrele de la Bucea și Mariupol. 

27 februarie 2022 – La finalul ședinței de Guvern, fostul ministru de Interne Lucian Bode anunță că analizează contractul Lukoil pentru furnizare de carburanți pentru mașinile MAI: “Din punctul meu de vedere este în categoria celor care trebuiesc sancționate și revizuite“. De fapt, toate ministerele urmau să verifice dacă au printre furnizori entități aflate pe lista de sancțiuni a EU.

Ianuarie 2024 – Lukoil continuă să furnizeze combustibili autorităților publice, conform datelor publicate în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice.

Valoarea totală a contractele cu statul în ultimii opt ani, inclusiv contracte cadru (în acest caz, valoarea efectivă este cea a contractelor subsecvente semnate) depășește 250 de milioane de euro.

Cine se ascunde în spatele Lukoil România

În declarațiile depuse la Registrul Comerțului, ambele companii au declarat ca beneficiari reali persoane fizice implicate în managementul firmelor: Victor Jumbei, în cazul Lukoil România, respectiv cei șase membri ai Consiliului de Supraveghere și ai Comitetului director, în cazul Petrotel Lukoil.

Litasco SA, proprietarul celor două firme, este deținută de Lukoil PJSC, o companie rusească pe acțiuni listată pe bursa din Moscova. Până în 2022, Lukoil PJSC a fost condusă de Vagit Alekperov, considerat loial intereselor statului rus. Într-un profil realizat de New York Times în 2004, Alekperov sublinia legătura dintre Lukoil și Rusia: “Este imposibil să separi interesul unei țări și a unei companii care operează pe teritoriul acesteia. Interesele noastre sunt aceleași. Ce este bine pentru Rusia este bine și pentru companie.” 

După ce a fost inclus de mai multe state pe liste de sancțiuni, printre care și de UK, Alekperov a demisionat de la conducerea Lukoil PJSC. A fost decorat, o lună mai târziu, de Vladimir Putin personal.

Combustibil pentru rachetele rusești 

Alekperov este unul dintre oligarhii ruși despre care jurnaliștii de la Proekt au demonstrat că sunt implicați în efortul de război rusesc. Avioanele de luptă Suhoi folosesc kerosen produs de filialele Lukoil PJSC. Lukoil produce și combustibil pentru rachetele de luptă care atacă teritoriul Ucrainei.

bucea irpin kiev

Drumul către Bucea, regiunea Kiev – aprilie 2022 (sursa foto: kibri_ho, Shutterstock)

Lukoil – Probleme cu legea

În România, grupul Lukoil a fost vizat de mai multe anchete ale procurorilor. Petrotel Lukoil  și o parte a conducerii au fost acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani, iar DIICOT a pus sub urmărire Lukoil România. Anul trecut, filiala locală a Litasco a contestat în instanță o decizie de impunere emisă de ANAF. Inspectorii fiscali au constatat că firma trebuie să plătească impozit pe profit suplimentar de 50 de milioane de lei (10 milioane de euro). Entitatea a declarat o cifră de afaceri medie de circa 7 milioane de lei (1,4 milioane de euro) pentru 2021 și 2022. Litasco a contestat decizia ANAF în instanță, procesul fiind încă în desfășurare.

Oleg Deripaska – STRABAG, oligarhul și armata

Strabag SRL figurează în platforma de achiziții publice cu contracte de peste un miliard de euro. Lucrează la proiecte importante: autostrăzi, poduri sau baze militare. Cu peste o mie de angajați, este un nume cunoscut pe piața construcțiilor din România. A avut o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei, conform celor mai recente date disponibile, din 2022. Printre clienții “bugetari” ai firmei se numără Compania Națională de Investiții, Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere, Ministerul Apărării, Serviciul de Telecomunicații Speciale, CFR, consilii județene și primării din toată țara. Strabag este deținută de compania austriacă BAU HOLDING BETEILIGUNGS GMBH, care are 99.81% din acțiuni, restul fiind deținute de STRABAG BRVZ GMBH.

strabag logo

foto: Dragoș Asaftei, Shutterstock

O altă firmă controlată de grupul Strabag, Antrepriza de Reparații și Lucrări A R L Cluj a încheiat contracte de sute de milioane de euro cu autorități publice, în ultimii ani, conform datelor publicate în SEAP.

Beneficiari reali ai companiei sunt declarați Hans Peter Haselsteiner și fiul său Klemens Peter,  prin Strabag SE. În octombrie anul trecut, Strabag a anunțat că participația oligarhului rus Oleg Deripaska în Strabag SE va scădea de la 27% la “mai puțin de 25%”. Deripaska deține acțiunile în Strabag SE prin MKAO Rasperia Trading Limited. Demersul face parte din efortul grupului de a se distanța de Oleg Deripaska, vizat de sancțiuni în mai multe jurisdicții.

Însă, conform unui răspuns oficial transmis în acest an, procentul de acțiuni deținut de Rasperia a rămas neschimbat.

Strabag condamnă războiul de agresiune din Ucraina și a înghețat plata tuturor dividendelor către Rasperia (n.r. prin care Oleg Deripaska deține acțiunile în Strabag SE), iar Strabag nu are alte relații de afaceri cu Oleg Deripaska, a mai transmis Strabag pentru Context.
Compania a mai precizat că respectă toate sancțiunile internaționale în vigoare și nu are niciun fel de legături cu entități implicate în războiul din Ucraina. Puteți citi întreg răspunsul Strabag SE aici.

Deripaska și invazia Ucrainei

Deripaska a contribuit în mod indirect la două dintre cele mai mari crime comise de armata rusă în Ucraina, arată jurnaliștii ruși de la Proekt, aflați în prezent în exil. Companiile controlate de el au furnizat pudră de aluminiu pentru proiectilele care au ucis, conform autorităților de la Kiev, 1400 oameni, inclusiv 37 de copii, la Bucea.

La bombardarea teatrului din Mariupol, principalul adăpost al orașului, soldat cu cel puțin 300 de morți, au fost folosite bombe produse la o fabrică aprovizionată tot de o companie controlată de Deripaska.

Lukoil nu a răspuns solicitării Context.ro până la publicarea acestui articol.

Acest material a fost realizat în colaborare cu 45north.ro

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

One Comment

  1. Avatar of ges&Staru
    ges&Staru 30 ian., 2024 at 10:49 - Reply

    Și CFR SA cumpără carburanți de la Luk Oyl .

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema