„Pfizergate”: Parchetul European anchetează mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid (Politico)

01 apr., 2024

Parchetul European anchetează modul în care Comisia Europeană a negociat achiziția de vaccinuri anti-COVID-19 cu compania Pfizer, conform Politico, care citează un purtător de cuvânt al EPPO. Procurorii europeni preiau ancheta deschisă de autoritățile belgiene, care vizează, printre altele, inclusiv schimbul de mesaje dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla.

Ancheta privind posibile acuzații de corupție, conflict de interese și distrugere de probe care o vizează pe Ursula von der Leyen a fost deschisă la începutul anului 2023. Până în prezent, însă, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare în acest caz. 

Plângerea a fost depusă de Frederic Baldan, un lobbist local despre care Politico susține că ar avea legături cu o grupare anti-vaccinistă din Belgia, și a fost susținută de Guvernele Poloniei și Ungariei, cu care Pfizer se află în proces pentru nerespectarea contractelor. 

Despre schimbul de mesaje dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla a scris prima dată New York Times, care a și dat în judecată Comisia Europeană pentru că a refuzat să pună la dispoziția jurnaliștilor conținutul acelor mesaje.

Ursula von der Leyen și-a anunțat recent candidatura pentru a obține al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene din partea grupului PPE. 

Doze de miliarde de euro aruncate și probleme cu transparența

Deși achiziția de vaccinuri în UE este văzută drept un „succes” la nivelul Comisiei Europene, există, însă, multe semne de întrebare cu privire la acest demers.

La finalul anului trecut, Politico arăta că Uniunea Europeană a aruncat 215 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, cu o valoare totală de 4 miliarde de euro. 

Conform DNA, campania de achiziție de vaccinuri din România a adus un prejudiciu de 1 miliard de euro. În dosarul deschis de procurorii anticorupție la finalul anului 2023 sunt vizați trei foști miniștri ai Sănătății și un fost prim-ministru. 

O investigație Context.ro a arătat că România a distrus doze de vaccin în valoare de 155 de milioane de euro, în condițiile în care a folosit doar jumătate din cele livrate. Detalii, pe larg, aici. 

Pe lângă risipa de doze care a costat 4 miliarde de euro, Comisiei Europene i se mai reproșează și faptul că nu a făcut publice contractele de achiziție de vaccinuri. 

Într-o altă investigație Context, în care am aflat care au fost oamenii-cheie din spatele achiziției de vaccinuri în România, ne-am lovit de multe documente anonimizate, cum ar fi tabele cu numărul de doze de vaccinuri livrate de fiecare stat în parte la ședințe sau liste cu participanții la negocierile cu companiile producătoare de vaccinuri. Detalii, pe larg, aici.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema