Apel pentru europonturi: Cât de integri sunt reprezentanții României din Parlamentul European?
Context.ro, alături de jurnaliști din toată Europa, își propune să investigheze cât de integri sunt europarlamentarii români. Ajută-ne să găsim scandalurile în care sunt implicați!
Pe scurt:
- Parlamentul European reprezintă interesele cetățenilor europeni la Bruxelles.
- În condițiile în care anul viitor urmează o nouă rundă de alegeri europarlamentare, cetățenii trebuie să știe în cine pot avea încredere.
- Într-o investigație comună cu peste 20 de organizații media europene, vom aduna toate informațiile relevante cu privire la integritatea parlamentarilor europeni.
- Vom folosi aceste informații pentru a dezvălui secrete și comportamente neadecvate ale reprezentanților României de la Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg.
- Ne propunem, astfel, să îmbunătățim integritatea generală a politicienilor care ne reprezintă în Europa și modul în care iau deciziile care, în final, ne afectează pe toți.
- Pentru a ne asigura că nu ne scapă nimic, vă rugăm să ne ajutați să săpăm în trecutul și prezentul lor.
- Numele proiectului: The EU Misconduct Investigation.
Mai multe detalii, aici.
Alegerile europarlamentare, punctul cheie al democrației europene, vor avea loc în iunie 2024. Cetățenii din toată Europa vor alege noii membri ai Parlamentului European, locul în care sunt luate decizii cruciale pentru viitorul nostru.
Dar… cine sunt acești europarlamentari? Cum știm dacă ei sunt integri? Cum știm dacă putem avea încredere în ei? Cum interpretează respectarea principiilor etice și legale?
Aceste întrebări sunt importante, mai ales după scandalul public cunoscut drept „Qatargate”, care a dus la arestarea vicepreședintelui Parlamentului European, Eva Kaili.
Context.ro, împreună cu membrii proiectului demarat de Follow the Money, va urmări activitatea din trecut, modul în care respectă principiile de etică și comportamentul europarlamentarilor actuali sau al celor care vor candida la alegerile din iunie.
Europarlamentari controversați
În următoarele luni, vom inventaria toate abaterile de la integritate ale europarlamentarilor. Vom folosi o metodă științifică dezvoltată de doi oameni de știință și un jurnalist de investigații din Țările de Jos.
Pentru început, vom inventaria fiecare scandal sau abatere de la integritate în care au fost implicați europarlamentari. Folosire abuzivă a fondurilor europene? Excursii private plătite cu bani publici? Fraudă sau corupție? Punem lupa pe toate scandalurile curente și din trecut.
În acest mod, vom afla partidele cu cei mai puțini europarlamentari care au un trecut controversat.
Candidați controversați
După publicarea listelor candidaților la alegerile europarlamentare de anul viitor, vom verifica și profilele acestora. Iar după 5 ani, la următoarea rundă de alegeri, vom repeta acest exercițiu și vom afla dacă stăm mai bine sau mai rău.
Sperăm că seria noastră de articole, care dezvăluie controversele din jurul europarlamentarilor, va determina partidele politice să îmbunătățească calitatea candidaților pe care își propun să-i trimită în Parlamentul European.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Investigația noastră nu cuprinde doar informații publice, ci și date noi, inclusiv ponturi de la surse anomine. Credem că sunt multe lucruri nespuse care trebuie să ajungă la cititori.
Dacă știi ceva despre un europarlamentar și ai surse sau documente care să susțină pontul, scrie-ne! Dacă ai citit ceva relevant în presa locală despre un europarlamentar, scrie-ne!
Ce e un pont bun?
Un pont bun include dovezi solide (emailuri, documente, rapoarte anuale etc). Spune-ne de ce crezi că e important să investigăm cazul. Dacă ești direct implicat în poveste, te rugăm să menționezi acest lucru. Îți garantăm că nu vom publica date personale despre tine fără acordul tău.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema