Kremlin Leaks: Moscova pompează peste 1 miliard de euro pentru propagandă și manipulare

28 feb., 2024

Documente scurse de la administrația prezidențială a Rusiei dezvăluie că peste 1 miliard de euro au fost alocați de Kremlin pentru războiul informațional, alegerile prezidențiale de la Moscova şi supravegherea şi integrarea zonelor ocupate de Rusia în Ucraina.

Jurnaliștii care au consultat documentele arată modul în care Kremlinul construiește o rețea de propagandă pentru a asigura victoria lui Vladimir Putin în alegeri și pentru a spiona online proprii cetățeni cu ajutorul unor sisteme informatice sofisticate.

Obiectivul primordial al acestei campanii este realegerea lui Putin pentru un al cincilea mandat la viitoarele alegeri prezidențiale din 15-17 martie. Aproximativ 631 de milioane de euro au fost alocați pentru războiul informațional al Kremlinului, potrivit jurnaliștilor de investigații care au consultat documentele.

Însă Kremlinul acordă o atenție deosebită și zonelor ocupate de Rusia în principal în estul Ucrainei, unde a cheltuit sute de milioane de euro „pentru a se asigura de loialitatea populației” și, bineînțeles, de sprijinul acestora pentru Putin la viitoarele alegeri.

„Aceste documente sunt importante din două motive. În primul rând, ele confirmă exact modul în care (Kremlinul încearcă) să remodeleze întreaga ideologie a statului rus. Dar, în al doilea rând, ele arată cum se realizează acest lucru la nivel micro”, a declarat specialistul în politică rusă și securitate Mark Galeotti, care a analizat documentele scurse.

De asemenea, „Kremlin Leaks” mai dezvăluie că administrația Putin a transformat Crucea Roșie, care ar trebui să rămână neutră și independentă, în parte a mașinii de propagandă a Rusiei. De asemenea, Moscova complotează pentru a extinde influența Crucii Roșii Ruse în întreaga lume, ascunzându-se în spatele Crucii Roșii Internaționale.

Context.ro, alături de jurnaliști din alte 12 țări din Europa Centrală și de Est a scos la iveală o rețea de site-uri care se leagă direct la canalele de propagandă rusească și altele care propagă idei de extramă-dreapta sau teorii ale conspirației. Serialul “Rețeaua Minciunilor” este disponibil aici.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema