Sportivii din Teleorman nu au sală polivalentă pentru că firma unui senator a luat banii și a abandonat șantierul

23 feb., 2023

În urmă cu 14 ani, firma actualului senator PNL de Teleorman începea să construiască, din bani publici, o sală de sport în Roșiori de Vede. Astăzi, sportivii din oraș sunt în continuare nevoiți să facă naveta la Alexandria, pentru că sala este departe de a fi terminată și nu au unde să se antreneze. După ce Context.ro a expus anul trecut cazul, pe șantier au început să apară pereți și geamuri noi. Însă autorizațiile de construire sunt expirate de ani de zile, iar clubul sportiv a dat între timp compania în judecată.

Alex este elev la un liceu din Roșiori de Vede și pasionat de baschet. Talentat și încăpățânat, tânărul merge zilnic cu microbuzul la Alexandria, 60 de kilometri dus-întors, pentru a se antrena într-o sală de sport. Cea din orașul său este în construcție de 14 ani. Banii pentru lucrări au fost luați de compania actualului senator PNL Eugen Pîrvulescu. 

  • Despre istoria proiectului eșuat am scris pe larg aici

De sala polivalentă promisă au nevoie și alți copii roșioreni pasionați de sport, dar și tineri legitimați la Clubul Sportiv Școlar, unii convocați la loturile naționale și olimpice.

Doar anul trecut, două echipe de baschet feminin ale clubului, U20 și U13, au obținut medalii de aur la Campionatul Național, iar anul acesta, o altă echipă s-a calificat la turneul final al Campionatului Național de Baschet U14. Campioni naționali au fost și alți copii din Roșiori, care practică sporturi individuale, precum judo sau atletism.

Antrenorii cu care Context.ro a discutat spun că orașul și județul au mare nevoie de o astfel de sală. 

Liviu Nanu a antrenat mii de copii de-a lungul anilor. S-a pensionat recent și a rămas cu regretul că sala polivalentă tot nu a fost gata. 

Avem nevoie de săli. Infrastructura din Roșiori nu permite, nu poți să ții o competiție în Roșiori (…) M-am pensionat și n-am văzut-o finalizată. Asta e durerea mea”, a declarat Liviu Nanu, fost antrenor de baschet și atletism al Clubului Sportiv Școlar. 

Acesta susține cu tărie că e nevoie de săli de sport în Roșiori de Vede: “Suntem deficitari în săli la nivel de județ (…) Mi-am desfășurat activitatea într-o sală printre fotbaliști. Sala de la stadion care e neîncălzită, făceam la 5 grade. Ce performanță să faci la 5 grade?! (…) Deși aveam câțiva copii care chiar promiteau și erau buni…”.

Costina Piperea, antrenor de baschet și director al Clubului Sportiv Școlar, povestește că nici la Alexandria clubul nu are propria sală, dar că unul dintre liceele din oraș i-au pus la dispoziție sala de sport. Însă aceasta nu îndeplinește criteriile pentru competițiile la nivel național.

“Pentru unele competiții trebuie să îndeplinim niște condiții, să jucăm în sală polivalentă, cu toate instrumentele necesare. Acum jucăm la sala liceului unde ne și pregătim și la sala polivalentă din Alexandria. Dacă ar fi fost cum am văzut-o eu în proiect, nu numai de antrenament, putea fi folosită pentru competiții. Urma să fie dotată. Orice director ar fi făcut-o utilă și pentru competiții naționale”.

La rândul său, primarul din Roșiori de Vede susține că a făcut ce a putut ca sala să fie construită și spune că “este o problemă de cercetări penale”: “E necesară sala pentru copii (…) Problema e că cel care a avut contract nu s-a ținut de treabă și nu a lucrat și s-a blocat o investiție. Nenorociți de constructori d-ăștia care se apucă și le lasă neterminate… E problemă de cercetări penale. Ministerul nu are de unde să știe cât a încasat compania lui Pîrvulescu, clubul trebuie să știe. Cineva trebuie să cerceteze de ce a luat ăla bani și mai lucrează și după… E învățat el, nu e singura… Dacă e un proces, o da Dumnezeu să iasă la lumină vinovăția cuiva”, a declarat Valerică Cîrciumaru pentru Context.ro.

Bani plătiți, lucrări neautorizate

Milioane de lei din banii statului au fost înghițiți de proiectul început la sfârșitul lui 2009 de firma actualului parlamentar Eugen Pîrvulescu. În sala polivalentă care urma să fie construită  pentru Clubul Sportiv Școlar, elevii din Teleorman ar fi trebuit să se antreneze și să susțină competiții oficiale. 

Deși compania a încasat 90% din valoarea contractului până în 2016, abia în 2019 a fost montat acoperișul pe clădire.

sala sport

sala sport

Așa arăta în 2020-2021 sala de sport pe care statul a plătit 6 milioane de lei

În 2021, după ce Context.ro a trimis mai multe solicitări către instituții și a discutat cu reprezentanții acestora, Clubul Sportiv a dat în judecată societatea politicianului, cerând plata unor penalități și banii pe lucrările plătite și neefectuate.

Spre finalul anului, clădirea s-a ales cu pereți. Iar la câteva luni după ce Context.ro a expus public cazul, au apărut și ferestre.

WhatsApp Image 2022 06 09 at 10.56.40 1 1

WhatsApp Image 2022-06-09 at 10.56.40 (1)

Aceeași sală de sport – iunie 2022

Dar constructorul nu a anunțat pe nimeni că are de gând să reia activitatea pe șantier, nici în 2021, nici în 2022, iar autorizația de construire era expirată de câțiva ani. 

”Fizic, sunt vizibile lucrările efectuate la acest obiectiv. Nu am fost informați în scris sau verbal de reînceperea lucrărilor, neavând nici autorizație de construire valabilă”, a transmis conducerea clubului sportiv, la cererea Context.ro.

Primăria a confirmat, într-un răspuns oficial, că din 2021 până în prezent nu a fost informată de reînceperea lucrărilor.

sala de sport rosiori scaled

sala de sport rosiori

Sala de sport în decembrie 2022

“Ulterior datei de 19.12.2018 nu a fost solicitată o prelungire a valabilității autorizației de construire sau emiterea unei autorizații de construire pentru restul executat”, a transmis Primăria Roșiori de Vede la solicitarea Context.ro.

Florin Rovența, reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții Teleorman, a confirmat pentru Context.ro că nu este legal să se execute lucrări fără autorizație, însă nu a dorit să detalieze la telefon situația sălii de sport din Roșiori de Vede. Am transmis o solicitare oficială instituției, la care încă așteptăm răspuns.

Senatorul Eugen Pîrvulescu nu a răspuns la întrebările trimise de Context.ro.

Cine este Eugen Pîrvulescu, senatorul urmărit penal într-un dosar și trimis în judecată în altul

Eugen Pîrvulescu este la al doilea mandat de senator din partea PNL și președinte al filialei Teleorman a partidului din anul 2015.

eugen pirvulescu facebook

eugen pirvulescu facebook

sursa foto: Facebook

Pîrvulescu este urmărit penal de DNA din 2016 pentru cumpărare de influență, după ce ar fi șpăguit un primar cu o mașină pentru ca firma sa să câștige un contract. În alt dosar, senatorul PNL a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în ianuarie 2022, după ce ar fi încercat să fraudeze un concurs la Ambulanța Teleorman.

Pîrvulescu a fost, din decembrie 2020, secretar al Biroului Permanent al Senatului României, însă a fost schimbat din funcție în februarie 2023. 

În prezent este vicelider al grupului PNL din Senat.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema