În județul ăsta eu sunt Președinte

09 iun., 2022

Senatorul Eugen Pîrvulescu este judecat pentru că și-a construit, în 2021, o rețea de corupție în cadrul Serviciului de Ambulanță Teleorman. În timp ce candida pentru un nou mandat de președinte al organizației județene a PNL, politicianul a orchestrat fraudarea a unor concursuri pentru joburi plătite din bani publici. Nouă protejați ai parlamentarului urmau să intre în gruparea coruptă.

18 iunie 2021, ora 09.00, biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Teleorman. Senatorul Pîrvulescu s-a întâlnit cu Cristian Popescu, asistentul-șef de la Serviciul de Ambulanță Teleorman și au pus la cale fraudarea concursului. Popescu era șeful comisiei pentru examenul de asistenți la Ambulanță și urma să conceapă subiectele pe care i le trimitea senatorului, care le pasa mai departe protejaților săi. Ca să-l motiveze, Pîrvulescu i-a promis protecție politică și funcția de manager pe care o deținuse în trecut. “…Ambulanța e a mea. Gândește-te că în județul ăsta eu sunt președinte (…) Nu poa’ să treacă de mine. Trei ani de acum încolo ești liniștit”, i-a spus Pîrvulescu. Asistentul era neliniștit. Senatorul l-a asigurat că totul e sub control.

NOUĂ PENTRU AMBULANȚĂ

Documente judiciare consultate de reporterii Context arată că întâlnirea dintre senator și asistentul-șef al Ambulanței a avut loc la inițiativa politicianului. Senatorul PNL a început operațiunea de fraudare a concursului în mai 2021, perioadă în care anunța că va candida pentru un nou mandat de președinte al PNL Teleorman. A apelat la Mirela Ciobanu, șefa Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, pe care a convocat-o la sediul PNL Teleorman și i-a impus să scoată la concurs posturile de asistent medical debutant și șofer de ambulanță. Mirela Ciobanu este o cunoștință mai veche a politicianului. În 2009-2010, când era manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede, zeci de contracte supraevaluate au ajuns la firmele lui Pîrvulescu (detalii despre caz aici ).

În mai 2021 contextul era următorul: mai multe locuri de muncă din cadrul SAJ Teleorman trebuia să fie scoase la concurs. Pe perioada stării de alertă din pandemie, posturile puteau fi ocupate temporar, fără concurs. În martie 2021, Guvernul a dat liber la concursuri, timp de șase luni. Așa că la SAJ Teleorman urmau examenele, o bună oportunitate pentru ca senatorul să-și plaseze oamenii de încredere. Planul era făcut: în urma concursurilor, nouă posturi reveneau celor aleși de Pîrvulescu.

În mai, senatorul Pîrvulescu s-a apucat de treabă și i-a trimis managerei SAJ lista cu numele celor nouă pentru care frauda concursul. Șase posturi de șofer de ambulanță și trei de asistent medical debutant ar fi trebuit să fie ocupate de oamenii politicianului. Printre ei, o candidată cu sora angajată la PNL Teleorman și soțul fost administrator al unei societăți controlată de Pîrvulescu, un alt candidat susținător activ al PNL pe rețelele de socializare.

Oamenii puși pe listă puteau să ajungă la salarii de 6000-7000 lei lunar, după angajare.

SUBIECTELE REZOLVATE

Liberalul i-a cerut Mirelei Ciobanu să îi trimită subiectele la proba scrisă pentru posturile pe perioadă nedeterminată. Cei impuși pe listă trebuia să fie favorizați și la proba de interviu. Șefa Ambulanței era convinsă că poliția și procurorii sunt cu ochii pe concurs, așa că și-a luat concediu medical. Cristian Popescu s-a oferit să meargă el la întâlnirea cu senatorul, stabilită la Consiliul Județean, în biroul vicepreședintei Raluca Fedeleș, subalterna politică a lui Pîrvulescu.

Doar că Popescu decisese deja să colaboreze cu procurorii și să-l denunțe pe senator, astfel că planul de fraudare a fost supravegheat și documentat de DNA.

Politicianul l-a chemat la casa lui din localitatea Țigănești. Pe 20 iunie, Popescu i-a făcut o vizită lui Pîrvulescu și i-a predat subiectele pentru examenul scris la concursul pentru asistenți. Dar a și înregistrat discuția. „Mi-a spus să iau subiectele de la examenul de asistenți și să las telefoanele în mașină după care m-a chemat la o terasă situată în spatele casei. I-am dat plicul cu subiectele, variantele 1 și 2, l-a deschis, s-a uitat pe ele și m-a întrebat dacă sunt complexe, așa încât să nu promoveze decât cei care trebuie să promoveze”, le-a spus Popescu anchetatorilor DNA.

EXAMENUL OPRIT

23 iunie 2021, ora 11.05. DNA a descins în sala de examen în care se susținea proba scrisă la concursul pentru posturile de asistent medical la Ambulanța Teleorman. Existau suspiciuni de fraudare a examenului. La percheziții, unul dintre candidați a fost prins cu o fițuică, iar în mașina sa erau alte documente care indicau faptul că a primit subiectele și răspunsurile înainte de concurs. O altă candidată la postul de asistent a recunoscut că sora ei, care e angajată la organizația PNL Teleorman condusă de Pîrvulescu, i-a dat subiectele cu trei zile înainte de concurs, adică în ziua în care le-a primit și senatorul.

EI LA MINE NU POT AJUNGE

A doua zi după concurs, asistentul-șef l-a contactat pe WhatsApp pe senator și l-a înștiințat că a fost chemat la DNA. Pîrvulescu l-a chemat la o întâlnire de urgentă în fața unui local de lângă sediul PNL din Alexandria. Față în față, politicianul l-a asigurat că n-o să pățească nimic: „Deci eu de 10 ani am 7 dosare la DNA (…) Ei la mine nu pot ajunge, că am imunitate, mie îmi sug p**a.”

Senatorul l-a consiliat cum și ce să declare procurorilor, adică să mintă în legătură cu fraudarea concursului. “Păi și zici: <<La acele subiecte a avut o grămadă de oameni acces, de unde să știu eu. Le are ăla! De unde să știu eu de unde le are? A venit noaptea, le-a spart (…) O fi intrat cineva noaptea, a avut acces, le-o fi printat>>”.

Parlamentarul i-a spus că îi pune la dispoziție avocați ca să-l reprezinte. “Vrei să te duci cu avocat? Lasă că am eu avocați buni. Am și la București, am și aicea. Nu trebuie să plătești avocatul, ți-l dau eu.”

După descinderea DNA, pe 29 iunie 2021 a avut loc proba scrisă pentru ocuparea posturilor de șoferi. Numai unul dintre cei nominalizați pe lista politicianului a promovat examenul.

Senatorul a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție și riscă pentru faptele sale o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

Reporterii Context.ro l-au contactat pe Eugen Pîrvulescu de mai multe ori pentru ca acesta să-și prezinte punctul de vedere, dar senatorul a refuzat.

sursa foto deschidere: Facebook/ Eugen Pîrvulescu

  • O parte din documentarea pentru această investigație a fost realizată în cadrul programului INVESTIGATIVE HUB – derulat de RISE Project cu susținerea Open Society Foundation.

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema