De ce ardem de vii în spitale?
În ultimii ani, zeci de români au ars în spitale publice în urma unor incendii care în unele cazuri au plecat de la instalațiile electrice. Am investigat luni de zile fenomenul și am descoperit că aproape jumătate din spitalele de stat din România au secții de terapie intensivă cu instalații mai vechi de 20 de ani. Publicăm o bază de date la care are acces orice român. Statul, prin Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila, a vrut să ascundă informațiile. L-am învins pe cale legală, în sălile de judecată. Așa că acum vă putem spune cum arată infrastructura electrică din spitalele de stat în care vă tratați.
Acest serial a fost realizat de:
Reporteri: Diana Livesay, Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey
Editor: Cristian Andrei Leonte
Tech: Daniel Timofte
Ilustrator: Wanda Hutira
Coordonator: Attila Biro
Din 2010, când la Maternitatea Giulești au ars de vii șase bebeluși, spitalele din România au înregistrat incendii pe bandă rulantă. Cele mai mari au apărut în pandemie și au lăsat în urmă 44 de morți și, după cum relatează Libertatea, nici un vinovat. Trei mari incendii au plecat de la instalațiile electrice.
Incendiul de la Maternitatea Giulești este cel mai bine documentat caz, pentru că avem o decizie judecătorească definitivă dată în 2015, care a stabilit cum au ars de vii cei șase bebeluși. Incendiul din 16 august 2010 a plecat de la ștecherul unui aparat de aer condiționat și o priză defectă din Salonul de Terapie Intensivă Nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr Dr Panait Sîrbu”.
Procurorii și apoi judecătorii au constatat că nu era clar anul în care a fost dată în folosință instalația și că revizia expirase. Prizele din salonul care a luat foc erau ieftine și erau unele obișnuite și nu unele industriale, adecvate pentru un spital. În acest caz, o asistentă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, un fost director și un electrician au luat pedepse cu suspendare, iar statul a fost obligat să plătească peste 4 milioane de euro despăgubiri părinților bebelușilor arși.
În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalului Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți) investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice.
Plecând de la ipoteza că una din cauzele incendiilor sunt instalațiile electrice, am pus sub lupă starea infrastructurii electrice a spitalelor la nivel național. Am colectat trei tipuri de date: vechimea clădirilor spitalelor, vechimea instalațiilor electrice din tot spitalul și vechimea instalației electrice a secției de terapie intensivă.
Ne-am concentrat atenția pe secțiile de terapie intensivă pentru că, în cazurile Giulești și Constanța, aici au izbucnit incendiile. În timpul pandemiei, secțiile ATI au fost supuse unei presiuni constante din cauza numărului mare de pacienți.
Datele pe care le avem arată că aproape jumătate din spitalele din România au secții ATI cu instalații electrice mai vechi de 20 de ani. În cazul Giulești, ancheta a arătat că cei din spital nu știau cât de veche e instalația și nu existau documente clare care să ateste că era verificată sau reparată. Am găsit opt secții ATI cu instalații vechi de peste 70 de ani și 17 care funcționează cu instalații electrice mai vechi de 50 de ani.
Am adunat toate datele într-o platformă online unde puteți vedea care e starea spitalelor din orașul vostru.
*Poți naviga în baza de date folosind harta sau motorul de căutare
Am ajuns cu greu la aceste date, pentru că Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila a ținut cu dinții să le ascundă. Ministrul a promis, atât la televizor cât și în privat, că datele vor fi publice, dar a fost nevoie să dăm în judecată ministerul ca să le obținem. A durat un an și cinci luni să ajungem la informațiile de care oricare cetățean al României are nevoie.
Dar nu numai ministerul lui Rafila a ascuns datele. Pentru platforma noastră, am cerut date de la aproape toate spitalele din țară. Ne-au răspuns 100 din cele peste 300. Așa am aflat că 21 de spitale din 100 funcționează în clădiri mai vechi de 100 de ani. De la spitale am cerut și date despre starea instalațiilor electrice din toate corpurile de clădire, nu doar din ATI-uri. Concluzia: doar o treime din spitale au instalația electrică renovată în totalitate. Continuăm să colectăm datele.
Am discutat și cu experții în domeniu, care ne-au explicat care sunt principalele probleme ale instalațiilor electrice care pot duce la incendii: improvizații, echipamente de proastă calitate, proceduri care nu se respectă. Experții vor vorbi pe larg într-un articol pe care îl vom publica în perioada următoare.
În următoarele luni vom publica mai multe episoade ale serialului, în care vom vorbi despre corupția și gestionarea proastă a banilor din spitale. Prin această serie arătăm legăturile directe și indirecte dintre aceste fenomene și tragediile pacienților care-și caută sănătatea în spitale, dar ajung să fie numere în statisticile cu morți din România.
sursa foto deschidere: INQUAM Photos/ Costin Dinca
One Comment
Leave A Comment
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema
Situatia in spitalele romanesti nu se va schimba nici intr-o suta de ani!
Am citit zilele trecute intreaga LEGE care adopta Planul National de Prevenire si Combatere a cancerului, Lege semnata inclusiv de Minsitrul Rafila si care e azi in centrul unui scandal, desi TREBUIA, cum scrie chiar in aceasta LEGE, sa intre in aplicare din 1 Iulie 2023!
Din cauza ca Minsitrul Rafila nu stie ce si cum sa faca asa incat sa NU o aplice!
De ce?!
Cititi-o si veti intelege!
LEGEA asta, ca intreg sistemul MEDICAL din Romania(si din lume!) inseamna BANI, multi BANI!!!
Iar Statul roman a ESUAT in misiunea fundamentala de a asigura SANATATEA cetatenilor sai, cum a declarat senin nevoie mare chiar presedintele Iohannis in 2020!
Sotul meu, acum are 70 de ani, a fost diagnosticat cu cancer la vezica urinara in August 2021, e tratat foarte bine la Spitalul privat Sfantu Constantin din Brasov cu tratamente moderne- Imunoterapie- si costurile le platim integral noi(exceptie CTurile la 6 luni), desi sotul meu a platit 35 de ani Contributii uriase la Sanatate, ca inginer cu salariu mare!
Peste 16000 de Euro a costat pana azi tot tratamentul plus cele 3 operatii plus analize peste analize(compensatele se termina in primele 2-3 zile!), desi am beneficiat si de Discount-uri de la Spital iar CTurile sunt gratuite…
De ce spun ca Legea asta care a aprobat Planul National pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului: cititi Legea, toata LEGEA aia inseamna SF pentru Romania, inseamna Laboratoare sofisticate si specialisti care NU exista azi in Spitalele Romaniei pentru terapii personalizate(!!), e vorba de servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psihooncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.
Cand azi in Spitalele romanesti lipsesc medicamente de baza, daramite ultimele proceduri si tratamente moderne, inovative, cum sunt in spitalele moderne din Occidentul dezvoltat!
Legea de fapt transpune in legislatia romaneasca Planul EUROPEAN de Prevenire si Combatere a Cancerului adoptat de Parlamentul European si fiecare tara membra UE are OBLIGATIA sa o transpuna… Romania a „transpus-o”, acum Rafila se chinuie sa NU o aplice!
Dl Iohannis care a lansat Planul la Cotroceni cu mare pompa si apoi a promulgat Legea care aproba Planul acesta, cu si mai mare pompa la Cotroceni, in prezenta intregului Guvern tace chitic… Legea aceasta NU se va plica niciodata in Romania..
Iar cancerul va fi ce este azi: o boala teribila, de care poate sa scape cine are bani multi sa mearga in Spitalele private… in Spitalele publice niciodata nu se va aplica… niciodata…
A spus-o vineri dl Rafila la Hunedoara:
„”Trebuie să înţelegem că reconfigurarea, reconstrucţia sistemului de asistenţă medicală oncologică în România este un proces. Acest proces nu se poate realiza nici într-o lună, nici în şase luni. Este un proces care trebuie să continue pe parcursul diverselor mandate ministeriale, să ţină cont de resursa umană existentă şi de nevoia de a califica resursa umană, să ţină cont de dotările care există şi de completarea acestor dotări”, a subliniat ministrul Sănătăţii.