Războiul de 532 de zile pentru Sănătate. Cum am învins birocrația ministrului Rafila

24 iul., 2023

Un an, cinci luni și 16 zile – atât a ținut la secret Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila documente și informații cruciale pentru pacienții din România. La finalul unei bătălii legale, Context.ro a reușit să oblige ministerul să predea documente despre care chiar ministrul Rafila spunea că le va face publice, dar nu s-a ținut de cuvânt. Cu aceste informații câștigate în instanță am reușit să construim o bază de date complexă, care arată dimensiunea națională a unei probleme care a dus la moartea brutală a zeci și zeci de oameni.

Acest serial a fost realizat de:

Reporteri: Diana Livesay, Mihaela Tănase, Iulia Stănoiu, Matthew Garvey
Editor: Cristian Andrei Leonte
Tech: Daniel Timofte
Ilustrator: Wanda Hutira
Coordonator: Attila Biro

Astfel, vă putem arăta că zeci de spitale din România au secții de Terapie Intensivă cu instalații electrice foarte vechi și nereabilitate, iar acestea vă pun viața în pericol. 

În baza de date pe care am construit-o puteți să verificați, acum, starea infrastructurii electrice a spitalului în care intrați. 

*Poți naviga în baza de date folosind harta sau motorul de căutare

Cum ne-am luptat pentru ca voi, cititorii Context.ro, să aveți acces la informațiile pe care ministerul lui Rafila le-a ascuns 

> 16 decembrie 2021 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că este tulburat de constatările unui raport despre starea instalațiilor electrice din secțiile de terapie intensivă din România: „Se face în permanenţă o evaluare a secţiilor de terapie intensivă. Chiar am un raport foarte recent, apropo de situaţia instalaţiilor electrice care deservesc aceste secţii de terapie intensivă. Am fost şi eu tulburat citind acest raport – probabil o să vă punem la dispoziţie informaţii: există spitale care au instalaţii electrice nerevizuite, care sunt construite în intervalul 1890-1950. Oricât nu mă pricep eu la chestiunea cu instalaţiile electrice, cred că oricine îşi dă seama că astfel de spitale au probleme foarte serioase în ceea priveşte siguranţa pacienţilor”. Rafila a promis, de bunăvoie, că va face raportul public și, la acea vreme, era convins că problemele sistemelor electrice pun în pericol viața pacienților. 

> 6 ianuarie 2022 În faza de documentare a investigației “Sănătatea care ne arde” am trimis o cerere de informații publice, în temeiul Legii 544/2001, către Ministerul Sănătății. Am solicitat o copie în format electronic a raportului cu spitalele care au instalații electrice nerevizuite.

> 10 februarie 2022 I-am scris și ministrului Rafila, care ne-a asigurat că o să primim raportul. În aceeași zi, am primit un e-mail de la  Biroul de Presă al Ministerul Sănătății. Mesajul conținea doar o statistică sumară din care nu reieșea, de exemplu, vechimea instalației electrice a secțiilor de terapie intensivă a fiecărui spital. Aceasta era informația relevantă pentru cititorii Context.ro.

> 11 februarie 2022 Am revenit la minister cu o nouă cerere prin care am cerut următoarele informații:

– lista cu cele 23 de spitale cu instalații electrice puse în funcțiune între anii 1890-1950;

– lista cu cele 85 de spitale cu instalații electrice puse în funcțiune între anii 1950-1999;

– lista celor 120 de spitale cu instalații electrice puse în funcțiune între anii 1999-2021;

– lista cu spitalel cu instalații electrice care datează din anii 1930 și 1934 și care nu au fost modernizate niciodată;

– lista cu cele 6 unități sanitare publice unde nu există personal autorizat/atestat și nici firme care să asigure mentenanța instalațiilor electrice;

– lista cu cele 11 spitale de la nivel național unde nu s-au efectuat verificări ale instalației electrice de către personal calificat.

> 17 februarie 2022 Biroul de Presă al ministerului a răspuns, menționând că datele cerute au caracter intern, refuzând să ni le pună la dispoziție. 

> 11 martie 2022 Ca urmare, am trimis o plângere administrativă. 

> 15 martie 2022 Ministerul Sănătății a răspuns, menținându-și decizia de a nu ne furniza informațiile complete.

În paralel, am început să colectăm date de la spitalele din România prin sute de cereri de informații de interes public. Am vrut să aflăm cât de vechi sunt clădirile în care funcționează, cât de veche este instalația electrică din tot spitalul și când au fost făcute renovări. Nici aici nu am avut un succes deplin, dar măcar o parte din spitale ne-au răspuns.  

Multe dintre răspunsurile pe care le-am primit au arătat că vechimea instalațiilor electrice generale este de zeci de ani, în unele cazuri. Am considerat că ministerul are obligația de a ne pune la dispoziție datele care arătau starea acestora din secțiile de terapie intensivă. Cu toate aceste seturi de informații puteam să recompunem poza generală a sistemului.  

Însă ministerul, care a centralizat informațiile legate de secțiile de terapie intensivă, a refuzat. 

> 24 martie 2022 Am dat în judecată ministerul și am cerut Tribunalului București să-l oblige să ne comunice toate informațiile de interes public pe care le-am cerut.

proces instanta

Dosarul Context.ro vs. Ministerul Sănătății, așa cum apărea în ziua procesului

La Tribunalul București, Ministerul Sănătății a făcut noi eforturi să ascundă datele. În documentele trimise instanței, ministerul condus de Rafila a susținut că informațiile pe care noi le-am solicitat nu rezultă din activitatea curentă a Ministerului Sănătății. Adevărul era însă altul și la final el a ieșit la iveală. Birocrații Ministerului au mai argumentat că „interpretarea contrară ar face ca activitatea de furnizare de informații să devină mult prea împovărătoare”.  Au mers până acolo încât să susțină că „activitatea Ministerului Sănătății, care oricum este foarte încărcată din cauza pandemiei, ar fi practic blocată”. Nici această afirmație nu se susține, pentru că ministerul trebuia să ne pună la dispoziție aproximativ 136 de pagini, pe care noi le-am procesat și le-am transformat în statistici și informații utile pentru public. 

> 12 iulie 2022 La trei luni de la înregistrarea dosarului, un judecător de la Tribunalul București a obligat ministerul să ne pună la dispoziție documentele. Judecătorul a constatat că informațiile cerute de noi erau deținute de minister și că acest lucru reieșea chiar din documentele depuse de funcționarii din subordinea lui Rafila. Practic, ministerul a cerut Direcțiilor de Sănătate Publică din fiecare județ să adune de la fiecare spital date despre starea secțiilor de terapie intensivă. Spitalele au trimis informațiile către DSP-uri, iar de aici au ajuns la minister, care le-a ordonat într-un document de 136 pagini. Astfel, ministerul avea atât centralizarea realizată la nivel de județ, cât și datele sintetizate în raportul de care vorbea ministrul Rafila.

Screen Shot 2023 07 18 at 8.26.02 PM

Extras din motivarea judecătorilor, prin care ministerul a fost obligat să respecte legea

> 4 august 2022  Ministerul, care avea opțiunea să aleagă calea transparenței, a decis să conteste hotărârea judecătorilor, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel București. Subalternii lui Rafila au încercat din nou să convingă judecătorii că datele despre starea instalațiilor electrice din secțiile de terapie intensivă sunt informații care n-au ce căuta în spațiul public. 

> 5 aprilie 2023  Judecătorii Curții de Apel București au decis definitiv că ministerul trebuie să ne pună la dispoziție documentele. 

> 8 iunie 2023 Ministerul ne-a trimis raportul amintit de Alexandru Rafila în decembrie 2021. Dar din nou, informația nu a fost completă. Documentul de 15 pagini menționează la final că are atașat, deci parte componentă a sa, fișiere în format “Word” cu situația pe fiecare județ. Am revenit la minister și am solicitat raportul complet, adică și anexele. 

PXL 20230622 095313842

Momentul când un reporter Context.ro preia documentele de la minister

> 22 iunie 2023 Am ridicat de la Ministerul Sănătății documentele raportului în format fizic. 

Au trecut 532 de zile de când am început bătălia pentru informațiile publice cu ministerul lui Rafila.

sursa foto deschidere: INQUAM PHOTOS/ Virgil Simonescu

Despre autor: Context

Avatar of Context

One Comment

  1. Avatar of Andreea
    Andreea 24 iul., 2023 at 15:21 - Reply

    Felicitari! Ei sunt in stare sa ne arda de vii la propriu cu minciunile si manipularile lor!

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema