Șpăgile de la Spitalul Județean Botoșani: Inele de aur și mii de euro pentru un post de asistentă

13 dec., 2023

O întreagă rețea se ocupă, de cel puțin 5 ani, cu fraudarea concursurilor de angajare de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În schimbul a mii de euro, bijuterii sau la intervenția unei persoane care deține o funcție politică importantă în județ, rotițele acestui mecanism sunt puse în mișcare, mai arată procurorii anticorupție. Un fost manager al spitalului este unul dintre cei peste 10 reprezentanți ai unității sanitare urmăriți penal de DNA în acest caz. 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut miercuri, 13 decembrie, percheziții în 92 de locații din Iași și Botoșani. Printre aceste locații se numără și Spitalul Județean Mavromati, Consiliul Județean Botoșani, dar și sediul Partidului Social Democrat, filiala Botoșani. 

Într-un comunicat de presă, parchetul anticorupție a transmis că perchezițiile vizează „fraudarea concursurilor/examenelor pentru ocuparea unor posturi vacante” din cadrul spitalului, concursuri sau examene ce au avut loc în ultimii 5 ani.

UPDATE 14 decembrie –  Direcția Națională Anticorupție a anunțat oficial că 11 persoane, printre care fostul manager Doina Caba, au fost reținute și urmează să fie aduse în fața judecătorilor de la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă. Alte 4 persoane au fost plasate sub control judiciar. Procurorii au menționat că suma totală identificată drept mită este de 65.000 de euro.  Detalii, aici

spital mavromati botosani

spital mavromati botosani

Spitalul Mavromati din Botoșani (foto: Context.ro)

„Legea junglei” în Botoșani

„Pila și banii” – potrivit probelor din dosar – sunt „principiile” care au ghidat în ultimii ani angajările din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani. Anchetatorii subliniază că este vorba de un fenomen amplu care datează încă din 2015 și care pune în pericol siguranța pacientului.

Din ancheta DNA reiese că un post de asistent medical putea fi „cumpărat” cu sume de la 8.000 până la 15.000 de euro, în timp ce pentru alte posturi (cum ar fi cel de brancardier sau îngrijitor), cu sume de la 2.000 la 5.000 de euro.

„Legea junglei” de la Botoșani, așa cum e descrisă de un martor din dosar, are două aspecte cheie: 

  • Cel care își dorește să obțină un post apelează la diverse persoane intermediare (cum ar fi rude, angajații spitalului, vecini sau apropiați) sau chiar la persoane din cadrul Spitalului Județean de Urgență, care, apoi, recomandă la rândul lor o persoană cu putere de influență. Fiecare, în funcție de „relațiile” pe care le are, urmează apoi un parcurs diferit. 
  • Singura cerință obligatorie depistată de procurori a fost ca fiecare candidat la concurs să obțină cel puțin nota 7 la subiectul scris (adică nota de trecere), pentru ca cei care se ocupau de fraudarea concursurilor să poată avea o justificare în cazul unui posibil control.

De la manager până la economiști, urmăriți penal de DNA

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, Doina Caba, soțul ei, patru medici șefi sau coordonatori de secție, trei asistenți șefi și mai mulți funcționari administrativi ai unității sanitare sunt urmăriți penal în acest caz. 

Doina Caba este urmărită penal pentru 10 infracțiuni de luare de mită. Suma pe care procurorii spun că ar fi primit-o este de 8.000 de euro de persoană, dar nu s-a rezumat doar la bani. Fostul manager al spitalului ar mai fi primit, în schimbul favorurilor, bijuterii de aur sau ceasuri. 

La unul dintre concursurile pe care le-ar fi fraudat, fiind președintele Comisiei de concurs, Doina Caba l-ar fi pus pe soțul său, Dinu Caba, să îi dea subiectele de examen unei persoane. Inclusiv finul fostului manager de spital ar fi beneficiat de intervenția ei și a obținut un post de șofer.

În alte cazuri, fostul manager ar fi primit inele de aur pentru că a aprobat transferul unor alte persoane între diverse secții ale spitalului, mai susțin procurorii.

Doina Fedorovici și Doina Caba, 20 noiembrie 2020, când Caba a fost numită manager al Spitalului Județean Mavromati din Botoșani. Sursă: Doina Fedorovici / Facebook

Doina Fedorovici și Doina Caba

Doina Fedorovici și Doina Caba, 20 noiembrie 2020, când Caba a fost numită manager al Spitalului Județean Mavromati din Botoșani. Sursă foto: Doina Fedorovici / Facebook

Până și unul dintre concursurile pentru funcția de preot al Spitalului Județean Mavromati a intrat în atenția procurorilor, după ce președintele de concurs ar fi dat mai departe subiectele unei persoane care a primit și postul ulterior. 

Nimic fără voia politicienilor

„Pilele” despre care vorbesc procurorii DNA în cazul Botoșani ajung până la reprezentanții Consiliului Județean Botoșani, în special cei care răspund de Sănătate, dar și la primari sau viceprimari ai unor orașe din județ – Săveni și Drăgușeni.

Procurorii au interceptat o conversație purtată de Doina Caba cu vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani (PSD), Dorin Birta, despre un post de farmacist în cadrul spitalului, iar din probele adunate susțin că Birta a intervenit pentru a obține acel post pentru o persoană anume.

Despre Dorin Birta procurorii mai susțin că au descoperit că a schimbat mesaje cu o altă candidată care a obținut un post de asistent medical debutant pe secția ORL a spitalului, în 2022. 

Dorin Birta (stânga), Doina Fedorovici (centru) și Monica Adăscăliței (dreapta), la o vizită în cadrul SJU Mavromati, 17 noiembrie 2023 / Sursă foto: Dorin Birta / Facebook

Dorin Birta, Doina Fedorovici, Monica Adăscăliței

Dorin Birta (stânga), Doina Fedorovici (centru) și Monica Adăscăliței (dreapta), la o vizită în cadrul SJU Mavromati, 17 noiembrie 2023 / Sursă foto: Dorin Birta / Facebook

Suspiciuni există și în cazul președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Fedorovici, liderul PSD Botoșani și liderul organizației feminine a social-democraților. 

Deși nu există încă vreo probă care să o incrimineze direct, mai mulți martori din dosar au indicat că ar fi una dintre persoanele care știe și se folosește activ de fraudarea concursurilor de angajare și că ar primi la rândul ei bani în această manieră. Percheziții au avut loc și la birourile ei din Consiliul Județean și din sediul PSD Botoșani.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema