Avertizorul de integritate de la Maternitatea Botoșani. Ce a pățit asistenta care s-a bătut cu sistemul

30 aug., 2023

O asistentă care a lucrat la Maternitatea Botoșani, unde o tănără a murit în chinuri după ce a n-a primit îngrijiri, a denunțat ani de zile problemele cu care se confrunta zi de zi. A reclamat posibile fraude financiare și probleme cu dezinfectanții. A refuzat să semneze „ca primarul” o fișă care să ateste că a făcut instructajul antiincendiu. Spune că, în loc să fie luată în serios, a fost hărțuită și pedepsită prin diverse comisii de disciplină. Fosta ei șefă respinge acuzațiile și spune că fosta asistentă „căuta nod în papură la orice caz”.

Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati a fost în centrul atenției, zilele trecute, după ce o tânără de doar 25 de ani a murit pe patul de spital în timp ce aștepta intervenția medicilor. Un raport oficial arată că tânăra a stat 7 ore fără să primească intervenții medicale.

Libertatea a publicat mesajele pe care Alexandra Ivanov le-a trimis rudelor și unor medici, în care le transmitea că starea ei de sănătate se înrăutățește, că nu mai rezistă de durere și că are nevoie urgent de ajutor. „Nu am aer” a fost ultimul mesaj transmis de Alexandra, mamei sale, la ora 7:05. La ora 7:35 starea ei de sănătate s-a agravat, a fost transferată la ATI, dar la 8:20 s-a declarat decesul.

Untitled design 3

Mesaje Alexandra

Capturi de ecran cu mesajele trimise de Alexandra medicilor din Maternitatea Botoșani și mamei sale

Moartea Alexandrei i-a făcut pe botoșăneni să iasă în stradă zile la rând și să strige, în principal, „vrem dreptate!”.  Printre ei s-a numărat și asistenta Lenuța Pancu, care a îngrijit nou-născuții din județ timp de 40 de ani în spitalul în care Alexandra a murit. 

„Mai bine nebună decât proastă”

Lenuța Pancu ne-a mărturisit că timp de ani de zile a atras atenția conducerii spitalului asupra problemelor pe care le întâlnea în activitatea de zi cu zi. Spune că, drept răsplată, ori era ignorată, ori șicanată.

Pe lângă sesizările interne, a trimis petiții către numeroase instituții naționale. Lenuța Pancu a reclamat starea precară a vestiarelor, a aparaturii din secție, a instalației de oxigen, dar și posibile fapte de corupție.

Lenuța Pancu a arătat că asistenta șefă și colege apropiate ei primeau sporuri pentru condiții deosebite de muncă aferente compartimentului Terapie Intensivă Nou Născuți fără să participe la îngrijirea efectivă a pacienților. Susține că, atunci când a semnalat acest lucru, a fost „pedepsită”, fiindu-i tăiate venituri.

Plângerile ei au ajuns în 2023 la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Curtea de Conturi, care i-a transmis că va face verificări.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Fragment din sesizarea trimisă de Lenuța Pancu către Curtea de Conturi

Lenuța Pancu spune că s-a străduit, fără succes, să schimbe programul asistenților de la Terapie Intensivă Nou-Născuți, despre care ne-a mărturisit că e „cumplit”, având în vedere că susține că a avut ture în care trebuia să îngrijească singură și 18 copii. Reprezentanții spitalului neagă această acuzație.

A adunat un morman de sesizări, dar după ce le trimitea oficial, asistenta era băgată în ședințe în care era apostrofată. „În ședințe ești numită cu apelativul „nebuna de Pancu”(…) Mai bine nebună decât proastă. Indiferent cât ar fi”, ne-a relatat Lenuța Pancu.

M-a costat acest curaj”

Lenuța își amintește că problemele ei au început în anul 2017. Atunci, a fost prima semnatară a unei scrisori trimise de medicul șef de secție Carmen Zaboloteanu șefului SPLIAAM (Serviciul de Prevenire al Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale) din cadrul Spitalului de Urgență Mavromati, la acel moment doctorul Bercea Ștefan.

În acea scrisoare era reclamat faptul că un dezinfectant folosit în secția în care lucra Lenuța – Incidine Active – provoca „tuse inexplicabilă” și înroșirea ochilor în rândul bebelușilor internați în Terapie Intensivă, dar și în rândul cadrelor medicale. Șase ani mai târziu, soluția încă se regăsește pe lista dezinfectanților utilizați de Spitalul Județean de Urgență Mavromati.

M-am dus cu el în fizic la vicepreședintele Consiliului Județean și i-am zis că nu e ok, nu e bun pentru aparatură, copii – dacă eu adult, nu pot respira, ăla mic cum respiră? A spus: << Doamnă, nu mă pot băga în achiziții>>, el răspunzând de spitale și fiind ordonator principal de credite, nu se poate băga. I-am zis că mă duc eu și adun sponsori. M-am dus la Consiliul Județean să spun că aduc bani pentru dezinfectant conform cu secția noastră. M-a costat acest curaj”, a povestit Lenuța Pancu.

WhatsApp Image 2023 08 29 at 19.54.53

WhatsApp Image 2023-08-29 at 19.54.53

Aparatură defectă în Maternitatea Botoșani

Ea ne-a povestit că dezinfectantul ar fi stricat echipamentele medicale, dar și că îi provoca o reacție alergică violentă. Asistenta a povestit că secția era stropită abundent, iar substanța s-a scurs pe aparate și le-a corodat.

Sergiu Sângerozan, medic epidemiolog, a explicat pentru Context.ro că dezinfectantul trebuia folosit prin ștergere și nu prin pulverizare. El a adăugat că metoda de utilizare poate fi o posibilă cauză pentru problemele de sănătate reclamate de fosta asistentă. Șefa secției unde a lucrat Lenuța a recunoscut că instalațiile erau stropite, dar a precizat că dezinfectantul este aprobat de Minister.

Șase ani mai târziu, Lenuța Pancu a trimis o sesizare la Curtea de Conturi, prin care susține că utilizarea acestui dezinfectant a dus la defectarea mai multor aparate și că spitalul a fost nevoit să cheltuie bani publici pentru a le înlocui. Ca răspuns la sesizarea ei care privea și alte nereguli Curtea de Conturi a menționat că „va verifica aspectele semnalate”.

Abonată la comisia de disciplină

După ce a sesizat problema dezinfectanților a intrat în colimatorul conducerii spitalului. În 2018, a fost sancționată cu avertisment scris pentru că nu purta corespunzător boneta și pentru că a avut o „atitudine sfidătoare” față de un medic. A contestat decizia și judecătorii i-au dat dreptate.

În același an, conducerea spitalului a decis să o mute pe Lenuța Pancu din secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți la secția Psihiatrie IV – Acuți. Această decizie a venit în urma unui control medical care stabilea că asistenta suferă de „hiperactivitate bronșică legată de profesie”, fiind alergică la substanțele folosite pentru dezinfecția saloanelor.

WhatsApp Image 2023 08 29 at 19.56.53

Maternitatea din Botoșani - clădirea în care Lenuța Pancu a lucrat aproape 40 de ani

A contestat din nou mutarea pentru că, susține ea, din 18 luni de muncă 12 le-a petrecut în concediu medical. Curtea de Apel Suceava i-a dat din nou dreptate și a arătat că secția în care Lenuța a fost mutată din rațiuni medicale îi punea în pericol sănătatea. Ea susține că în urma acestei experiențe a fost diagnosticată cu trei boli serioase.

A revenit în secția de nou-născuți și în 2021 a fost din nou sancționată. Comisia de disciplină a spitalului a decis să-i taie 5% din salariu timp de 3 luni pentru mai multe abateri. Una din ele a fost legată de faptul că asistenta n-a semnat fișa de instructaj împotriva incendiilor. Ea ne-a povestit că, de fapt, nu fusese instruită și de aceea n-a semnat. Un alt cap de acuzare era că refuza să-și facă testarea anuală care să arate dacă este infectată cu bacterii.

„Mi s-a fabricat o probă”

Lenuța susține că ea se testa anual, doar că nu în spital, ci la privat. A decis să facă asta pentru că, susține ea, în 2019 cei din spital i-au falsificat o probă. Atunci, s-a descoperit că în organismul Lenuței era prezent „stafilococ auriu MRSA pozitiv”, adică rezistent la antibiotice. Întâmplarea face ca, la 5 zile distanță, să fie nevoită să facă un nou set de analize la o secție din cadrul aceluiași spital, unde s-a descoperit același stafilococ auriu, dar „MRSA negativ”, adică tratabil cu antibiotic.

Eu, conform acestei bacterii, nu mai reușeam să îmi capăt postul în instanță (…) Mi-am dat seama că Dumnezeu mă iubește, că m-a trimis pe o secție a aceluiași spital – care a scos o bacterie obișnuită, sensibilă la multe antibiotice, inclusiv la cele prin care medicul de laborator îmi spusese că este rezistentă totală (…) Mi s-a fabricat o probă”, susține Lenuța, care, de atunci, și-a făcut examinările obligatorii din bani proprii.

Un alt motiv pentru care a fost sancționată este pentru că a refuzat să facă medicina muncii. Lenuța susține că medicul care urma s-o consulte era cel care i-a recomandat oficial să fie mutată pe altă secție.

A treia acuzație care i-a adus sancțiunea a fost că, fiind pe secție, a încălcat mai multe proceduri într-o singură zi, printre care: împiedicarea mamelor să își vadă copiii internați la terapie intensivă, a refuzat să transfere fizic patru nou-născuți din Terapie Intensivă la etajul 3, că a refuzat să preia un nou-născut din sala de nașteri și că nu a ascultat indicațiile medicului-șef. Asistenta a respins acuzațiile și a menționat că în acea zi avea grijă de 15 nou-născuți.

A ajuns din nou în fața judecătorilor care i-au respins contestația, dar au constatat că spitalul n-a dovedit că Lenuța a refuzat preluarea bebelușului. Judecătorii au mai menționat că fosta asistentă nici nu s-a apărat împotriva celorlalte acuzații

În toamna anului 2022, fostei asistente i se aduce la cunoștință încă o dată că este vizată de o anchetă disciplinară. Un medic s-a plâns că a dat informații eronate despre starea de sănătate a unui copil mamei sale

Reporterii Context au luat legătura cu mama în cauză, care ne-a explicat că perioada petrecută în spital, după naștere, a fost una extrem de complicată din punct de vedere emoțional, întrucât se confrunta cu grave probleme de sănătate. Astfel, susține ea, pe acest fond, discuția cu Lenuța a marcat-o.

„Hărțuire în formă continuată”

Lenuța a catalogat aceste experiențe trăite în ultimii ani drept „hărțuire în formă continuată” și a menționat că regretă că nu le-a insuflat colegilor „spiritul combativ”.

Am stat de vorbă și cu Carmen Zaboloteanu, medicul șef de secție, care ne-a explicat că Lenuța Pancu a fost o asistentă „bună” de Terapie Intensivă și că atunci când a preluat conducerea secției a considerat-o o persoană pe care se putea baza.

În schimb, medicul șef de secție Carmen Zaboloteanu a respins acuzațiile de hărțuire și susține că toate sesizările îndreptate împotriva Lenuței Pancu au fost întemeiate, întrucât au existat cazuri în care Lenuța Pancu ar fi refuzat să îngrijească nou-născuți sau ar fi fost surprinsă dormind în timpul programului, afirmații catalogate de fosta asistentă drept „invenții”.

De la o persoană cu care colaboram foarte bine în ceea ce privește reanimarea neonatală, activitatea ei s-a deteriorat pentru că a început să își canalizeze acele energii în reproșuri, de a căuta nod în papură la orice caz ”, susține Carmen Zaboloteanu, care a mai transmis că în urma sesizărilor făcute de Lenuța Pancu s-a confruntat cu numeroase inspecții în secție din partea instituțiilor vizate.

Am vrut să aflăm și varianta managerilor spitalului, dar și a asistentei-șef, reclamată de Lenuța la Curtea de Conturi, dar nu ne-au răspuns.

Despre autor: Matthew Garvey

Avatar of Matthew Garvey
Matthew Garvey, jurnalist român născut în SUA, este reporter de investigații al CONTEXT. În ultimii ani a acumulat experiență în radio, presa scrisă și televiziune. A documentat subiecte precum războiul din Ucraina, mediul politic și corupția din România. S-a alăturat echipei CONTEXT după ce a participat alături de noi la cursuri de formare în jurnalismul de investigație. A devenit jurnalist pentru că își dorește ca activitatea politicienilor să fie îndreptată exclusiv spre interesul public.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema