SĂNĂTATEA CARE NE ARDE Ialomița, județul cu spitale noi, fără medici și multă șpagă

08 feb., 2024

Județul Ialomița are două spitale noi, zeci de milioane de lei investiți în renovări și se remarcă prin șpăgile care circulă în secțiile unde sunt tratați bolnavii. În schimb, duce lipsă de medici. Context.ro a făcut radiografia sistemului sanitar dintr-unul dintre cele mai sărace județe din țară.

  • Fiecare medic din spitalele de stat din Ialomița deservește aproape 2.000 de locuitori, de șase ori mai mult decât media națională.
  • În ianuarie 2024, 2,7% din pacienții tratați în județul Ialomița au declarat că medicii sau asistentele le-au cerut „atenții”, peste media la nivel național de 1,7%.

În județul Ialomița sunt patru unități medicale de stat: Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Spitalul Municipal Fetești, Spitalul Orășenesc Țăndărei și Spitalul Municipal Urziceni. Spitalele de la Fetești și Urziceni funcționează în clădiri date în folosință în 2011, iar Spitalul Județean de Urgență Slobozia într-o clădire din 1969.

Cea mai veche unitate sanitară din județ este Spitalul din Țăndărei, care are trei pavilioane date în funcțiune în 1895, acum mai bine de un secol. Într-unul dintre ele se află secția de medicină internă, renovată în 2008, conform răspunsului transmis de reprezentanții spitalului către reporterii Context.ro, în altul este secția de psihiatrie, reparată în 2000, iar în al treilea se află secțiile de chirurgie generală, terapie intensivă și pediatrie, modernizate în 2000 și 2006. Centrul de primiri urgențe funcționează într-un pavilion pus în funcțiune în 2011, iar radiologia este într-o clădire din 1977, reparată în 2006. 

Reprezentanții spitalului ne-au transmis că instalația electrică a fost renovată parțial, acolo unde a fost nevoie, în perioada 2021-2023 și că suma investită în ultimii zece ani pentru reabilitarea infrastructurii electrice a fost de aproape 100.000 de lei. Lucrările au fost executate de BDF Electro, o companie din Țăndărei deținută de un partener de afaceri al familiei senatoarei Rodica Boancă (ex-AUR). Până în iunie 2023, co-acționar în companie a fost Cristian Ceteraș, fiul afaceristului Gheorghe Ceteraș. Ceteraș senior a fost condamnat în 2020 la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și dare de mită într-un dosar de retrocedări a mii de hectare de pădure. 

Spitalul Județean de Urgență Slobozia ne-a transmis că nu știe ce sumă a fost investită în ultimii zece ani pentru reabilitări generale și pentru reabilitarea infrastructurii electrice și nici ce companii au efectuat lucrările. 

Spitale din Urziceni și Fetești susțin că nu au fost necesare investiții pentru reabilitarea infrastructurii electrice și a infrastructurii generale, ținând cont că au fost date în funcțiune în 2011. 

Câți bani au intrat în spitale

În ultimii zece ani, în Ialomița au fost derulate proiecte europene de aproximativ 43 de milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea spitalelor. Pe lângă acestea, se mai adaugă și un proiect de 14,5 milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii medicale la toate cele patru spitale din județ și la încă trei spitale din Prahova. Sumele nu sunt defalcate, deci nu știm exact câți bani au fost investiți doar în Ialomița. 

Pentru modernizarea ambulatoriului de la SJU Slobozia, compania Erbașu Construcții a câștigat un contract de 19 milioane de lei, iar asocierea Proton Impex 2000 – Luxuria Aedificium s-a ocupat de modernizarea unității de primiri urgențe de la SJU Slobozia pentru 8,8 milioane de lei

Pe lângă investițiile făcute la Spitalul Județean, un alt contract de 10,9 milioane de lei a fost câștigat de o asociere de cinci companii (Indoconstruct, Greco Proiect Solutions, Metropolitan Activ Construct, Liamed și Zen Urban Construct) pentru proiectul care presupune extinderea, reabilitarea și modernizarea ambulatoriului de la Spitalul din Țăndărei. 

Lipsa medicilor

Chiar dacă au existat proiecte pentru modernizarea infrastructurii sanitare vechi din județ, spitalele din Ialomița se confruntă cu lipsa personalului. În noiembrie 2023, la Spitalul din Fetești activau doar 29 de medici. La aceeași dată, la Spitalul din Țăndărei erau doar 14 medici, iar în Urziceni erau doar 23 medici. La SJU Slobozia erau 91 de medici. Conform ultimului recensământ, în iulie 2023, Ialomița avea aproximativ 276.000 de locuitori. La un calcul simplu, reiese că în tot județul fiecare medic deservește, în medie, aproape 2.000 de locuitori, în timp ce la nivel național media este de un medic la 300 de locuitori. 

Conform unui articol publicat de Digi24 la începutul lui 2023, la Spitalul din Fetești secțiile de primiri urgențe, terapie intensivă, cardiologie, radiologie și neurologie funcționau cu un singur medic. Medicul radiolog avea program doar de la 8 la 14, iar tomograful era nefuncțional din cauza lipsei de personal. 

Multă șpagă

Conform datelor colectate de Ministerul Sănătății și agregate de graphs.ro, în ianuarie 2024 aproximativ 2,7% din pacienții tratați în județul Ialomița au declarat că medicii sau asistentele le-au cerut „atenții”. La nivel național, media era de 1,7%. 

Dar cu o lună mai îaninte, în decembrie 2023, procentul în Ialomița era de 4,5%, aproape de trei ori mai mare decât media la nivelul țării. 

Femeia care a născut pe trotuar

Anul trecut, Libertatea a documentat cazul unei femei care a născut pe trotuar, în fața Spitalului din Urziceni. Argumentul managerului a fost că nu exista medic de gardă la ginecologie. După incident, Elena Ianuș, managerul spitalului, a fost suspendată din funcție, iar în locul ei a fost numit un interimar. 

În acest timp, la spital a fost demarată o anchetă. Context.ro a obținut rezultatele de la Ministerul Sănătății, iar concluzia a fost că spitalul nu are neonatolog, nu are moașe și nu are linie de gardă pentru ginecologie. 

În plus, Inspecția Sanitară a notat și că spitalul nu a avut nici măcar linie de gardă la pediatrie timp de aproape o lună, pentru că medicii erau în concediu. 

În aceeași zi în care femeia a născut pe trotuar, a fost demarată altă anchetă, după ce un bărbat de 32 de ani s-a prezentat la spital cu dureri în piept, a fost tratat superficial și trimis acasă. Bărbatul a murit la scurt timp. În acest caz nu avem rezultatele anchetei. 

În aceeași perioadă, la același spital, un medic a fost înregistrat în timp ce se înjura cu un aparținător. 

Fenomenul anchetelor deschise și rămase fără rezultat e prezent și la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, acolo unde, în 2021, un pacient s-a aruncat pe geam sub privirile a alți 25 de pacienți. Bărbatul a murit. 

Alt caz a avut loc în 2018, la Spitalul din Țăndărei, cel care funcționează în pavilioane date în funcțiune în secolul 19. Atunci, pacienții internați au fost evacuați de către pompieri din cauza unui incendiu izbucnit la secția de psihiatrie.

Despre autor: Andrei Petre

Avatar of Andrei Petre

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema