Spitalele din Galați: Instalații electrice vechi de zeci de ani, scandaluri de malpraxis și probleme de integritate

08 apr., 2024

Spitalele din Galați funcționează în clădiri care datează chiar și de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar investițiile în infrastructura electrică veche, din cauza căreia zeci de români au murit în incendii în ultimii ani, nu se ridică la nevoile din teren. La Galați, două incendii au izbucnit în doar patru luni la una dintre unitățile medicale. Datele agregate de Context.ro arată că doar 3,4 din cele 61 de milioane de lei folosite pentru reabilitare au intrat în rețelele electrice până acum. La această situație se adaugă scandalurile de malpraxis și problemele de integritate din unitățile medicale gălățene, unde anual sunt internați aproape 60.000 de pacienți. 

Spitalul pentru copii cu două incendii în patru luni

6 octombrie 2022 – 85 de persoane, dintre care 41 de copii, s-au autoevacuat de la etajul al doilea al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați, după ce flăcările au izbucnit în bucătăria unității sanitare. Reprezentanții ISU au declarat că incendiul a pornit cel mai probabil de la un corp de iluminat.

spital de urgenta galati sf ioan

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” din Galați (sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi)

19 ianuarie 2023 – al doilea incendiu la același spital, de această dată izbucnit în laboratorul de analize. Peste o sută de persoane au fost evacuate, iar reprezentanții ISU au declarat, din nou, că flăcările au pornit de la un corp de iluminat vechi și supraîncălzit.

Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii „Sf. Ioan” a fost construit în 1986 și  nu a fost reabilitat în ultimii 10 ani. Pentru rețeaua electrică veche de 37 de ani a fost realizat doar un studiu de fezabilitate. „În anul 2022 a fost făcut studiul de fezabilitate mixt cu titlul Redimensionare și configurare rețele electrice interioare. Valoarea devizului general cu tot cu tva este de 23.635.587,03”, au declarat pentru Context.ro reprezentanții spitalului. Din 2022, nimic nu s-a mai întâmplat.  

Suspiciuni de malpraxis: Trei morți, două deshumări

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Andrei” este o altă unitate sanitară din județ, care a stat în lumina reflectoarelor, de această dată din cauza unor suspiciuni de malpraxis. 

În 2022, șase medici au fost acuzați de ucidere din culpă și unul a fost acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, în schimbul obținerilor datelor digitale, după ce în 2021 ar fi trimis acasă un bolnav în stare gravă, fără să-l examineze, deși analizele arătau o stare de șoc septic. Florin Chirilă, bărbatul în vârstă de 46 de ani, a murit două zile mai târziu. Medicii au fost plasați sub control judiciar. 

Tot în 2021, la același spital, Mihaela Anghele, o studentă la Medicină în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe cu durere lombară. A fost diagnosticată cu lombosciatică și trimisă acasă. Patru zile mai târziu, organele i-au cedat de la septicemie, iar tânăra a murit. Rudele au depus plângere la conducerea spitalului pentru malpraxis, iar două săptămâni mai târziu, peste 100 de oameni s-au adunat în fața spitalului și au protestat. În acest caz, procurorii s-au autosesizat și au început urmărirea penală pentru ucidere din culpă.

În 2021, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a decis exhumarea celor două victime pentru efectuarea autopsiilor cerute de anchetatori.

Context.ro a încercat să discute cu reprezentanții procurorilor, însă nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

În 2023, Spitalul de Urgență Galați a ajuns din nou în atenția presei, după ce Călina Toia, o femeie de 68 de ani care s-a prezentat la UPU cu durere de plămâni, a fost tratată pentru diabet. În acest caz, medicii au avut la dispoziție două săptămâni, timp în care femeia a fost internată, să-i administreze un tratament adecvat. În certificatul de deces, diagnosticul a fost bronhopneumopatie obstructivă cronică acutizată. Dr. Cristian Onişor a declarat pentru Monitorul de Galați că „pacienta a beneficiat de la internare pentru patologia respiratorie şi diabet zaharat nou descoperit”. Familia a depus plângere pentru malpraxis la Colegiul Medicilor și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Reprezentantii SCJU Galați au transmis pentru Context.ro că „unitatea noastră a pus la dispoziția biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Galați toate înscrisurile medicale solicitate precum și componența echipelor medicale care s-au ocupat de tratarea pacientei”.

Potrivit listei cu venituri salariale, unii medici primari din Spitalul „Sf. Andrei” au salarii lunare de peste 20.000 de lei, iar majoritatea medicilor câștigă cel puțin 15.000 lei, fără a lua în considerare orele acumulate la clinicile private.

Spitalul Județean Galați, acreditat inițial cu grad redus de încredere

În octombrie 2023, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” a fost „acreditat cu încredere redusă”, din cauza punctajului foarte slab obținut. Acreditările date de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate se fac odată la cinci ani. Lipsa dotărilor corespunzătoare dar și instrumentarul și vesela degradate au contribuit la acest rezultat.

Însă SJU solicitat reevaluarea în luna noiembrie, „ca urmare a îndeplinirii în proporție de 100% a cerințelor din planul de conformare stabilit conform ASF”, au declarat reprezentanții unității medicale pentru Context.ro. „În urma reevaluării solicitate, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei” Galați (…) a fost reîncadrat din categoria a IV-a în categoria a II-a de acreditare, ACREDITAT cu RECOMANDĂRI”, mai precizează reprezentanții SJU.

În ciuda scandalurilor de malpraxis și încadrarea inițială în categoria a IV-a de încredere, managerul SJU Galați, Alina Dobrea, a rămas în funcție în continuare.

Conflictul de interese de la Spitalul de Psihiatrie

spital psihiatrie galati

sursa foto: Spitalul de Psihiatrie Galați (sursa foto: INQUAM Photos / Ovidiu Iordachi)

Conform Agerpres, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” a investit 16 milioane de lei din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru reparații capitale. Astfel, ambulatoriul spitalului a fost extins printr-un corp cu 77 de încăperi și dotat cu aparatură medicală nouă, inclusiv cu un computer tomograf. De asemenea, în iunie 2023, Primăria Municipiului Galați a anunțat un proiect în desfășurare pentru renovarea energetică a spitalului, în valoare de 3 milioane de lei. 

Investițiile au fost umbrite, însă, atunci când Doina Zizi Sandu, managera spitalului, a fost găsită în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate în vara anului 2023, pentru că „a aprobat şi semnat o serie de documente care au stat la baza schimbării funcţiei şi mutării în altă structură a soţului acesteia, angajat al spitalului. […] Soţul persoanei evaluate a fost schimbat din funcţia de referent, în funcţia de economist şi a fost mutat din cadrul Serviciului Managementul Calităţii, la Serviciul resurse umane”, precizează Agenția Națională de Integritate. Doina Zizi Sandu continuă să dețină funcția de manager al spitalului. 

Despre autor: Diana Livesay

Avatar of Diana Livesay

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema