Şefa Autorităţii pentru Protecţia Datelor, parteneră de afaceri cu omul cheie din schema circuitului de golf fantomă de la Sibiu
Gianina Ancuţa Opre, impusă de PSD la şefia Autorităţii pentru Protecţia Datelor încă din 2013, a fost acționara unei companii implicate într-un dosar penal. Firma era condusă de partenerul ei de afaceri, Sergiu Grigoriu, acuzat în acest caz de evaziune. Aceste detalii au ieșit la iveală în timp ce reporterii Context.ro documentau cazul terenului de golf fantomă de la Sibiu, finanțat cu fonduri europene.
Citește și
- Circuitul de golf fantomă de la Sibiu, care a îngropat milioane din bani europeni. “Efectiv au deturnat fondurile”
- Cine e Jurgen Faff, sibianul implicat în afaceri păguboase pentru stat de zeci de milioane de euro
- Ferme de capre și muncitori la negru pe șantierul proiectului eșuat de golf de la Sibiu
- Antreprenorul la care au ajuns bani europeni din proiectul terenului de golf de la Sibiu
Consiliera lui Geoană, vilă de la Vanghelie, business cu un urmărit penal
Sergiu Grigoriu este cel la care au ajuns o parte din banii europeni cu care ar fi trebuit să se construiască un teren de golf lângă Sibiu. Proiectul finanțat din fonduri europene l-a avut ca beneficiar pe Jurgen Faff, partenerul de afaceri al lui Grigoriu. O investigație Context.ro a descoperit că banii europeni au dispărut într-un circuit financiar complex, în timp ce terenul unde trebuia să fie un circuit de golf astăzi este paragină.
În 2015, Grigoriu și o firmă controlată prin interpuși de Faff derulau o afacere imobiliară în care au ajuns și fonduri europene. Vezi detalii aici. În același an, Metropolitan Expert Construct, compania în care Grigoriu fusese asociat cu Ancuţa Opre, era controlată de ANAF. Inspectorii au verificat firma şi au constatat că şi-a diminuat ilegal impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată. Tranzacţiile suspecte i-au determinat să sesizeze procurorii, care, la începutul anului 2023, l-au trimis în judecată pe Grigoriu. Paguba înregistrată de bugetul de stat este de aproape un milion de lei, spun procurorii.
Opre a ieșit din firmă chiar în 2015, dar perioada controlată de ANAF se suprapune cu cea în care a fost unul dintre asociaţii companiei. Raportul de inspecţie fiscală arată că şefa ANSPDC avea la dispoziţie două autoturisme de lux de la firmă, un Porsche Cayenne şi un Range Rover, cu toate cheltuielile suportate de companie. Teoretic, maşinile ar fi trebuit să fie folosite pentru prospectarea pieței, negociere şi încheierea de contracte, dar firma nu a putut prezenta nicio dovadă în acest sens.
În acest timp, Opre făcea parte din Consiliul Naţional de Integritate, ca membru supleant din partea PSD.
Nu este prima dată când Gianina Ancuța Opre primeşte o mână de ajutor de la personaje controversate. În trecut, Opre a stat mai bine de un an, fără să plătească chirie, într-o vilă deţinută de Marian Vanghelie.
În calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), Opre ar fi aprobat plăţi compensatorii supraevaluate, rezultate în urma unor rapoarte de evaluare umflate intenţionat, conform procurorilor. DNA a închis dosarul în care Opre era cercetată pentru abuz în serviciu după decizia CCR care a stabilit că abuzul în serviciu presupune încălcarea legislaţiei primare.
Sub conducerea ei, Autoritatea pentru Protecția Datelor a amenințat, în 2018, Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu divulgă sursele în cazul Teleorman Leaks.
Gianina Opre nu a răspuns întrebărilor Context.ro.
foto deschidere: Gianina Opre (sursa: Inquam Photos/ George Călin)
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema