Circuitul de golf fantomă de la Sibiu, care a îngropat milioane din bani europeni. “Efectiv au deturnat fondurile”

18 mai, 2023

Un proiect cu bani europeni, început în urmă cu 10 ani, a păgubit statul român cu milioane de euro. Pe terenul din județul Sibiu, unde în 2015 trebuia să apară un grandios circuit de golf, astăzi pasc niște capre și câțiva măgari. Context.ro a descoperit că banii au ajuns la Jurgen Faff, un om de afaceri care a generat circuite financiare și birocratice prin care milioanele au dispărut.

INFORMAȚII ESENȚIALE:

  • Pentru circuitul de golf, Jurgen Faff a decontat de la statul român câteva milioane de euro pentru materiale și lucrări inexistente;
  • Colaboratori ai lui Faff susțin că acesta a “deturnat fondurile” printr-o schemă bine pusă la punct. 
  • O parte din banii dedicați proiectului au plecat în achiziția unui teren din alt județ, deținut de omul de la care Faff împrumuta constant bani; 
  • Context.ro a descoperit și alte nereguli legate de proiectul din bani europeni: amenzi pentru munca la negru, salarii neplătite și artificii fiscale;
  • Funcționarii statului care trebuiau să verifice proiectul au ignorat toate semnalele că banii nu sunt cheltuiți cum trebuie;
  • Pe lângă banii pentru terenul de golf, Jurgen Faff a luat de la Unifarm 70 de milioane de lei pentru măști de protecție pe care nu le-a mai livrat;
  • Jurgen Faff a vorbit cu reporterii Context.ro despre toate aceste lucruri și a încercat să explice fiecare situație în parte.  

Citește și

Terenul pentru care a tradus preşedintele Iohannis

În 2006, un telefon de la primarul Sibiului, Klaus Iohannis, l-a adus pe Kurt Roßknecht, unul dintre puţinii arhitecți de terenuri de golf din Europa, la Sibiu. Aici, prietenul primarului Klaus Iohannis, Ilie Vonica, plănuia să construiască cel mai mare teren de golf din România. Așa descria presa începutul unei afaceri despre care reporterii Context.ro au aflat că s-a soldat, după mulți ani de zile, cu o pagubă de milioane de euro. 

Ilie Vonica, care a murit în 2014, a fost unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Sibiu, proprietar al grupului de firme Polisano. 

Vonica avea terenul pentru proiectul de golf din 2006. Societatea Sibiu Golf Club, pe care o deținea, a concesionat 97 de hectare de la primăria Cisnădie. Deși concesionarea a fost contestată, după doi ani Vonica a devenit proprietarul a 15 hectare din cele 97.

Planurile lui Vonica erau grandioase: pentru clubul de golf urmau să fie create două trasee profesioniste, şase lacuri artificiale, zone cu arbuşti, terenuri de antrenament, zone cu nisip special şi cu gazon. Toate pe hectare concesionate, iar pe terenul pe care era proprietar, omul de afaceri voia să construiască blocuri de patru etaje, spaţii de cazare, săli de conferinţe, recreere şi îngrijire corporală, spa şi piscină. 

Bani europeni de la ministerul lui Dragnea 

Proiectul a rămas în aer câțiva ani deşi firma se obligase să obțină până la finalul lui 2007 certificatul de urbanism și autorizația de construire. În 2013, însă, Sibiu Golf Club a primit o finanțare europeană pentru terenul de golf. 

Banii au venit dintr-un fond european de 500 de milioane de euro dedicat dezvoltării turismului. Compania controlată de Vonica a semnat contractul de 3 milioane de euro de la ministerul Dezvoltării condus atunci de Liviu Dragnea, pentru proiectul terenului de golf care trebuia să creeze 11 locuri de muncă, să crească numărul turiştilor din Cisnădie cu 12 procente şi să fie folosit de peste 7 mii de persoane. 

Un an mai târziu, Ilie Vonica a murit. Jurgen Faff, un antreprenor local, a pus ochii pe proiectul Sibiu Golf Club. Faff a cumpărat în etape compania și a devenit acționar unic la finalul lui 2015. Odată cu achiziția a preluat și finanțarea de 3 milioane de euro pentru construcția terenului de golf.

signal 2023 05 16 202604 002 1

Jurgen Faff (sursa foto: Facebook)

Constructorul terenului de golf, controlat de același Faff

Sibiu Golf Club, societatea lui Faff, urma să primească banii de la minister și trebuia să angajeze un constructor care să amenajeze terenul de golf.

A bătut palma cu Eurobau Technik, companie înfiinţată la sfârşitul anului 2013. Pe hârtie, societatea era deținută de un botoșănean, cu rezidență în Germania. În realitate, firma a fost pusă pe roate de către Cristian Simescu, un jurist Romgaz și partener de afaceri al lui Faff. Simescu a povestit pentru Context.ro că, după ce a înființat firma cu ajutorul unui om de paie, a fost contactat de Faff: “Domnul Faff a venit și m-a rugat dacă pot să-l ajut că dorește să preia proiectul terenului de golf de la Vonica”.

În firma de construcții a fost cooptat apoi Karl Winfried Hann, un interpus al lui Faff care a povestit reporterilor Context.ro cum a ajuns în afacerea cu fonduri europene: “Știu că odată m-a rugat să semnez nu știu ce hârtii că trebuia să-și facă nu știu ce firmă și poate că asta este Eurobau”, își aduce aminte Karl Winfried Hann.

După ce Hann a început demersurile să intre în firmă, în aprilie 2015, Eurobau Technik a câștigat contractul de 18 milioane de lei scos la licitaţie de Sibiu Golf Club, compania în care Faff era acționar și care primise finanțarea europeană. Conform contractului, terenul de golf trebuia să fie gata în opt luni de zile.

Ceea ce părea o mână de ajutor între prieteni a fost de fapt o schemă bine pusă la punct de Faff, crede Hann: “Chestia asta a fost într-adevăr o scamatorie ca să primească contractul pentru amenajarea terenului de golf”.

Faff a negat orice legătură cu Eurobau Technik și susține că nu a controlat compania prin intermediul lui Hann. “Nu l-am cooptat eu pe domnul Hann. Bineînțeles că pe domnul Hann îl știu. Dacă domnul Hann spune ca l-am cooptat, bineînțeles că nu”, a declarat Jurgen Faff pentru Context.ro.

Deși Faff susține că nu avea nicio treabă cu Eurobau, documentele arată contrariul: Faff și oamenii lui erau implicați în activitatea firmei – comandau materiale pentru lucrările Eurobau și negociau plata shaperilor (specialiștii care au modelat terenul de golf, plătiți oficial tot de Eurobau). Intervențiile personale ale lui Jurgen Faff în lucrările de amenajare sunt consemnate în jurnalele completate de shaperi.

Faff a negat că a fost implicat în activitatea Eurobau, dar “bineînțeles că eram implicat în acest proiect, ca voiam să facem și noi un proiect bun și vreau să văd și eu ce se întâmplă. Am fost implicat în toate discuțiile care s-au purtat, și cu subcontractorii și cu autoritățile, ca să știm și noi ce se întâmplă. Așa că am primit și noi niște mailuri de la Eurobau”.

mail faff

Comanda pentru materiale de irigații a ajuns mai întâi la Jurgen Faff, apoi la Eurobau. Faff declară că nu a avut nicio legătură cu furnizorii Eurobau

Karl Winfried Hann spune că a intrat în compania de construcții strict formal, la rugămintea lui Jurgen Faff, pe care îl cunoştea, dar neagă orice altă implicare ulterioară: În spatele Eurobau a stat Jurgen cu asociații lui”.

“Banii au plecat pe un teren”

În decembrie 2015, compania Eurobau a emis trei facturi în valoare totală de peste 10 milioane de lei pentru livrarea de materiale de construcție. Acestea au fost acceptate și achitate de Sibiu Golf Club, societatea deținută oficial de Faff. 

Ca să fie decontate din fonduri europene, toate materialele incluse în aceste trei facturi ar fi trebuit ajungă pe șantierul terenului de golf de la Cisnădie. În realitate, doar o mică parte a ajuns la destinație.

Deși nu primise fizic materialele, compania lui Faff a cerut să-i fie rambursată de la Ministerul Dezvoltării 70% din valoarea materialelor . Cererea a fost depusă la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, care a verificat documentele justificative și a dat ok-ul pentru plată.

Ulterior, chiar Jurgen Faff a depus documente, în două dosare civile, în care a explicat că materialele de construcții nu au ajuns pe șantierul terenului de golf. De asemenea, o expertiză judiciară dintr-un dosar de insolvență a confirmat același lucru. La rândul său, Cristian Simescu a declarat pentru Context.ro că Eurobau nu a livrat toate materialele plătite de Sibiu Golf Club.

Cu toate acestea, Jurgen Faff are o viziune originală despre cum se decontează materialele achiziționate din fonduri europene: “Noi primim o factură pe nisip, noi plătim, Eurobau merge și le cumpără.” “Dacă ei (Eurobau) cumpără materialul și fac dovada că au recepționat acest material, se decontează la fonduri europene”.

Legea însă îl contrazice: materialele se decontează doar dacă ajung la beneficiar, în acest caz Sibiu Golf Club.

Așa a plătit statul materialele și manopera pentru amenajarea a 20.000 de metri pătrați de alei care nu există nici astăzi, după aproape un deceniu. La fel a fost decontată și achiziția a 250 de pomi care n-au ajuns niciodată pe dealurile de lângă Cisnădie.

Unde au ajuns banii europeni pentru terenul de golf

În timp ce Sibiu Golf Club plătea milioane de lei rambursați din fonduri europene către firma Eurobau, pentru materiale de construcții care nu au ajuns niciodată pe terenul proiectului, milioane de lei zburau din conturile companiei către firme și persoane apropiate de Jurgen Faff.

  • Omul de la care Faff a împrumutat milioane de euro

5,5 milioane de lei din aceștia au plecat către Sergiu Grigoriu, de la care Faff a împrumutat în mai multe rânduri sume mari de bani și căruia îi era dator la vremea respectivă.

Banii pe care Eurobau i-a plătit lui Grigoriu erau parte dintr-un contract cu o valoare totală de 15 milioane de lei, pentru cumpărarea unui teren în Giurgiu. Documentele arată clar că cel puțin 5.5 milioane proveneau din circuitul financiar al proiectului de golf finanțat din fonduri europene.

Reprezentantul Eurobau, Cristian Simescu, susține că Eurobau, în loc să plătească furnizorii de materiale, a decis să transfere banii către Sergiu Grigoriu. “Efectiv au deturnat fondurile”, a declarat Cristian Simescu. 

Întrebat ce s-a întâmplat cu banii, Simescu a spus: “Banii au plecat pe un teren.“

Consilierul juridic al Eurobau, constructorul terenului de golf, susține că societatea a comandat materialele de la furnizori, care au tot așteptat ca facturile să fie plătite. Eurobau nu a mai făcut plățile pentru că banii s-au dus pe terenul de la Giurgiu, mai susține același consilier juridic, care spune că nu știe cum a reușit Faff să obțină rambursarea din fonduri europene pentru materialele de construcție care nu au mai ajuns.

Faff a recunoscut că el este cel care a introdus terenul de la Giurgiu în poveste și că îl știe pe Grigoriu de mai mulți ani, dar susține că nu are nicio legătură cu tranzacția dintre Eurobau și Grigoriu. Eurobau, spune el, ar fi vrut să înființeze un parc fotovoltaic, așa că el a menționat terenul din Giurgiu

  • Altă companie controlată de Faff

După ce și-ar fi plantat un om de paie în Eurobau, Faff a construit încă un circuit financiar pe care îl controla. Cel puțin două milioane de lei urmau să ajungă la o a treia companie – IBS Consult, controlată de același Faff. Înainte, milioanele urmau să treacă printr-un SRL din Turda, care trebuia să livreze materiale pentru terenul de golf constructorului Eurobau. Patronul SRL-ului, Valer Turcu, susține că a semnat contractul cu IBS la indicaţiile lui Faff. “Tot ce au făcut, au făcut bine gândit. Inginerie financiară.”, a explicat acesta reporterilor Context.ro. 

De altfel, circuitul a fost reconstruit chiar de către Faff într-un document pe care l-a trimis unei instanțe de judecată. În discuția cu reporterii Context.ro, Faff a confirmat circuitul financiar, dar a susținut că nu s-a livrat nimic până la urmă și că în final nici un ban nu a ajuns la compania sa. De fapt, reporterii Context.ro au descoperit că 46.000 lei au fost virați în contul IBS Consult.

  • Contul din Elveția al partenerului de afaceri al lui Faff

Eurobau a mai autorizat și plata a zeci de mii de euro lunar către un cont din Elveția, arată documentele aferente afacerii. În total, 270.000 euro din banii pentru terenul de golf au ajuns în țara cantoanelor. Banii au fost virați către Intersolaris Ltd, o societate înregistrată în UK de Thomas Klaus Fricker, un partener de afaceri al lui Faff.  Faff a refuzat să clarifice legăturile cu Intersolaris: “Da ce treabă am eu cu asta acuma? Nu, nu mă întrebați asta. 

În dosarul de insolvență al Eurobau, Faff, Sibiu Golf Club, Intersolaris și Sergiu Grigoriu au fost reprezentați de același avocat. 

Cine era cu ochii pe banii europeni?

Între timp, pe terenul de la Cisnădie unde trebuia să răsară un teren de golf nu s-a mai întâmplat nimic ani de zile. 

În noiembrie 2018, Sibiu Golf Club a transferat 15 hectare din terenul adiacent proiectului. Terenul, care reprezenta singurul bun de valoare al companiei deținute de Faff, a ieșit din inventar cu doar câteva zile înainte ca Ministerul Dezvoltării să înceapă procedura de reziliere a contractului pe fonduri europene și să ceară înapoi banii decontați. Proprietatea de 15 hectare a ajuns la un fost asociat al lui Faff, Markus Feig.

Întregul proiect dezvoltat de Sibiu Golf Club cu cofinanțare europeană trebuia să fie monitorizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru). Specialiștii ADR aveau sarcina să verifice dacă în teren lucrările evoluează și dacă materialele au ajuns pe șantierul de la Cisnădie, înainte de a trimite în conturile companiei lui Faff milioanele de lei. 

Contactată de Context.ro, ADR Centru a refuzat să comenteze cazul terenului de golf. Reprezentanții instituției ne-au comunicat doar că experții săi au respectat “procedurile de lucru” și că nu există nicio neregulă.

Nici după ce proiectul terenului de golf a fost declarat nefuncţional, angajații ADR Centru nu au sesizat nereguli. Potrivit procedurilor, aceștia ar fi trebuit să verifice în teren o dată la trei luni  stadiul lucrărilor, iar firma lui Faff trebuia să trimită lunar rapoarte de progres. 

Documentele consultate de Context.ro arată că oficialii statului român nu au observat că lipsesc materiale de construcţii în valoare de câteva milioane de lei sau că au fost decontate lucrări neefectuate. Nici ţarcurile de animale, care apar în imaginile satelitare pe terenul proiectului începând cu anul 2016, nu i-au determinat pe funcţionarii publici să constate că lucrările bat pasul pe loc.

Screen Shot 2023 05 18 at 3.29.54 PM

Șantierul de la Sibiu e abandonat de ani de zile (sursa foto: Context.ro)

După ce proiectul a fost declarat nefuncțional în 2016, compania lui Faff a raportat progresul lucrărilor, dar fără dovezi: autoritățile au cerut în zadar raportul dirigintelui de șantier sau situația plăților

Chiar lista documentelor justificative depuse la ADR Centru, în baza cărora firma lui Faff a primit banii europeni, arată cum s-a încălcat legea: pentru mare parte din materiale nu există procese verbale de recepție, care să ateste că materialele au fost efectiv livrate, ci doar facturi emise de furnizorii Eurobau și procese verbale de custodie . Adică marfa a fost comandată, furnizorul a scris factura, dar livrarea nu s-a realizat. 

La rândul său, Ministerul Dezvoltării, instituție care coordonează programul prin care a fost finanțat proiectul lui Faff, susține că materialele din cele trei facturi au fost recepționate în șantier, conform legii. Însă, în procesul cu ministerul, chiar Faff a recunoscut că nu e așa.

notificare scaled

Notificare depusă de Faff la Curtea de Apel Alba Iulia, în dosarul cu Ministerul Dezvoltării. Juriștii statului nu au sesizat că e vorba de aceleași trei facturi pe care statul le-a decontat nelegal

Atât ministerul, cât și ADR Centru, au invocat confidențialitatea contractului încheiat cu Sibiu Golf Club și au comunicat doar informații sumare despre proiect. 

Statul pierde pe toate fronturile

În 2016, terenul de golf a fost inclus pe lista proiectelor nefuncţionale pentru care se continuă implementarea din banii beneficiarului. Adică Faff și-a asumat că va termina terenul de golf din fonduri proprii ca să nu fie obligat să returneze ce primise până atunci, peste 10 milioane de lei. 

Așa că a apărut un nou termen de finalizare: decembrie 2018. Pentru că și acest termen a fost încălcat, statul român urma să returneze banii rambursați pentru terenul de golf Comisiei Europene

Ministerul Dezvoltării a reziliat contractul cu Sibiu Golf Club și i-a cerut înapoi cele 10 milioane de lei. În primă instanță, Curtea de Apel Alba Iulia a decis că firma lui Faff trebuie să restituie toţi banii. Decizia nu e finală, iar recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiției în 2024.

În plus, statul mai are de recuperat taxe și impozite de 2.7 milioane de lei de la Eurobau, firma controlată de Faff, conform declarațiilor partenerilor săi de afaceri și documentelor din circuitul banilor, și care a fost lichidată anul trecut

Chiar și Faff a cerut înapoi 300.000 de lei de la Eurobau. Plătise din greșeală banii către firma  cu care susține că nu avea nicio legătură.

De asemenea, ANAF a pus sechestru pe o serie de bunuri ale Sibiu Golf Club, pentru că și firma lui Faff datorează TVA de 4 milioane de lei. Și acest proces a ajuns la Curtea Supremă.

parcele golf

Parcelele transferate de Faff fostului său asociat sunt înconjurate de terenul primăriei. Singurul drum de acces trece prin aceste terenuri

Recent, Primăria Cisnădie a câștigat procesul pentru rezilierea contractului de concesiune a hectarelor pe care urma să se construiască circuitul de golf. 

În plus, reporterii Context.ro au descoperit că Faff a folosit pe șantier muncitori la negru. Mai multe detalii, aici.

Ce spune Faff

Omul de afaceri susține că și acum ar vrea să finalizeze terenul de golf. “Nimeni nu vrea să înțeleagă că noi de fapt bineînțeles că vrem să continuăm”, a declarat Faff.

Nu e prima dată când Faff a susținut că vrea să ducă la bun sfârșit proiectul terenului de golf. 

Documentele consultate de Context.ro arată că Sibiu Golf Club a anunțat oficial autoritățile că va construi terenul cu JMNGolfBaum GMBH, o firmă din Germania. Reporterii Context.ro au verificat la registrul comerţului din Germania și au constatat că nu există nicio firmă cu acest nume. Faff nu a vrut să ne ofere vreo explicație sau detalii despre compania inclusă de el în documentele trimise autorităților

De-a lungul discuțiilor cu reporterii Context.ro, Faff a invocat și o serie de motive care l-au împiedicat să construiască terenul de golf. Mai întâi, Primăria Cisnădie i-ar fi calculat greșit impozitul pe teren. Când a semnalat “eroarea”, primarul orașului l-ar fi amenințat: “dacă nu plătești, iți reziliez contractul (de concesiune a terenului, n.red.). Instituția i-a eliberat ulterior un certificat de urbanism cu interdicție de construire. 

Mai apoi, ANAF, în loc să-i aprobe cererea de rambursare a taxei pe valoare adăugată, a verificat actele firmei și a constatat că de fapt are bani de dat, pentru că investițiile au fost abandonate din 2017.

Realitatea, susținută de documente oficiale, arată altfel. Abia după ce ministerul a emis în 2019 decizia de reziliere a contractului de finanțare, Sibiu Golf Club a cerut primăriei un nou certificat de urbanism. Autorizația de construire expirase în 2018. Tot în 2019, consilierii locali din Cisnădie au aprobat rezilierea contractului de concesiune.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

2 Comments

  1. Avatar of WB
    WB 19 mai, 2023 at 8:20 - Reply

    Nicio problema, proiectul stațiunii de golf merge bine merci înainte, neștiut si ascuns de privirile lumii, la Cartisoara, Jud. Sibiu, pe un teren de >300 ha situat între Cartisoara si Arpașu de Sus, pe drumul 105P, (aproximativ zona 45.7273194, 24.6069352), chiar sub Masivul Fagaras, japcuit printr-un proxy local de patronul unui complex turistic cu păstrăvărie din Arpașu de Sus, care administrează si complexul de golf de la Pianu si care se ocupa cu softuri electorale prin Sibiu, in parte de la bieții țărani din Cartisoara (luat pe avansuri pe chitanțe de mâna fără sa le mai plătească vreodată restul de bani – o mizerie de 4000 lei pe hectar, vorbim totuși de Transfagarasan; vorbiți cu ei, au rămas mulți care mai au curaj sa vorbească de una din cele mai mari si neștiute mafii imobiliare din România, din zona cu cel mai mare potențial turistic din România si care de 30 de ani a rămas nedezvoltata tocmai din acest motiv – sau sa formalizeze cadastrul sau tranzacția notarial), si in parte de la primăria Cartisoara, ultima din Romania care (nu) a retrocedat proprietățile foștilor proprietari (un dezastru inimaginabil si un abuz cras, cu atât mai mult ca zona a fost una de partizani anticomuniști!!!).

  2. Avatar of Radu Mihai
    Radu Mihai 29 mart., 2024 at 13:56 - Reply

    Din secunda in care un astfel de personaj dă in judecata jurnalistul de investigație, comunitatea jurnalistică ar fi sănătos să reacționeze si să se unească pentru a săpa adânc in ograda dânsului.
    Pt ca sigur există tipare repetitive. Genul ăsta de tupeu nu a apărut brusc, din neant.
    Succes si thumbsup!
    Bravo.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema