Ferme de capre și muncitori la negru pe șantierul proiectului eșuat de golf de la Sibiu

18 mai, 2023

Statul a pierdut milioane de euro într-un proiect care își propunea să realizeze un teren de golf la Sibiu. Reporterii Context.ro au descoperit că sibianul Jurgen Faff, beneficiarul finanțării, a folosit pe șantier muncitori la negru. O anchetă a fiscului a concluzionat că el a încercat să evite plata taxelor prin înființarea unei ferme de capre exact pe șantierul terenului de golf. 

Citește și

La Cisnădie, lângă Sibiu, ceea ce trebuia să fie un circuit de golf profesionist arată astăzi jalnic. Statul a plătit aici milioane de euro din bani europeni, dar proiectul a eșuat. Context.ro a relatat că banii europeni au ajuns la compania omului de afaceri Jurgen Faff. A luat fondurile printr-o firmă, dar n-a mai realizat circuitul de golf. Astăzi se judecă cu statul român.

Reporterii Context.ro au vizitat șantierul aflat acum în paragină. Câteva stive de materiale de construcții zac de ani de zile nefolosite, lângă adăposturi improvizate și mașini ruginite. Nu există aleile de acces, nici gazonul pentru care firma a încasat bani europeni. Pe terenul de golf de la Cisnădie pasc în schimb animale.

intrare teren golf

sursa foto: Context.ro

Aici au descins în 2017 inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) și au descoperit 13 muncitori care lucrau la negru pentru compania lui Faff, care câștigase o finanțare europeană pentru realizarea terenului de golf. ITM a amendat firma cu 100.000 de lei. Faff a contestat amenda, dar a recunoscut în instanță că oamenii lucrau la proiectul european. 

Unul dintre muncitori a declarat în fața judecătorilor că muncea de luni de zile pentru firma lui Faff. După patru ani, ITM a câștigat definitiv procesul. 

Jurgen Faff a susținut în fața reporterilor Context.ro că zilierii au fost chemați ca să curețe terenul și că nu știe exact cu ce a greșit firma lui: “Am decis să chemăm niște băieți să taie iarba, nu cred ca e mare chestie de ziar”.

Caprele de pe Aleea Golfului

Pe lângă oamenii plătiți la negru cu 1.500 de lei, pe terenul de golf lucrau și paznici angajați cu contract de muncă. Acestora, Faff nu le-a mai plătit salariile, așa că oamenii au dat firma în judecată. Unul dintre foștii angajați a declarat în instanță că, pe lângă activitatea de pază, îngrijea animalele de pe terenul care era de fapt o pășune. Faff a declarat pentru Context.ro că este vorba de salariați pe care i-a dat afară pentru că nu-și făceau treaba:

“Bineînțeles că acești oameni, în afară că te fură, bineînțeles că te mai dau și în judecată.” Omul admite totuși că în cazul paznicilor existau restanțe salariale: “Am spus dă-mă în judecată și când câștigi (plătesc salariile, n.red.)”.

Pe Aleea Golfului, așa cum se numește strada care duce spre ceea ce trebuia să fie circuitul de golf, Faff a înființat în 2016 o fermă de capre. Nu întâmplător, ci, așa cum a Faff a declarat și ANAF a constatat, ca să fenteze plata impozitului pe teren.

screenshot teren golf

sursa foto: Context.ro

Animalele au fost cumpărate de la firma partenerei sale, Silvia Tworek, și ar fi trebuit să ajungă la Sibiu de la Craiova. Inspectorii fiscali nu au găsit niciun document care să dovedească transportul. Mai mult, firma nu avea acte pentru hrană sau angajați care să îngrijească animalele.

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema