Cine e Jurgen Faff, sibianul implicat în afaceri păguboase pentru stat de zeci de milioane de euro

18 mai, 2023

Omul de afaceri Jurgen Faff este artizanul afacerii care a tocat milioane de euro din banii europeni destinați unui teren de golf lângă Sibiu, care nu a fost finalizat niciodată. Reporterii Context.ro au documentat activitatea sa economică și au descoperit că deține zeci de firme hrănite cu zeci de milioane de euro de la stat. De exemplu, în pandemie a vândut măști de protecție de 8 milioane de euro, are o companie aeriană, a fost judecat pentru evaziune și a luat bani pentru un parc fotovoltaic nefuncțional. 

INFORMAȚII ESENȚIALE

  • În 2020, Faff a semnat un contract de 50 de milioane de euro cu Unifarm, compania statului care cere acum o parte din bani înapoi;  
  • La câteva luni după, Faff și-a împrumutat o companie pe care o deține pentru a cumpăra un avion. 
  • Cu bani publici, Faff a înființat un parc fotovoltaic care nu a funcționat niciodată.
  • În 2012 a fost judecat pentru evaziune fiscală.

Citește și

Jurgen Andreas Faff s-a născut la Mediaș, județul Sibiu. După 1989, aici și-a înființat zeci de firme, de la producția obiectelor din lemn, la cafenele. 

Proiectul terenului de golf de la Cisnădie nu a fost prima afacere cu probleme patronată de sibian. În 2012, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală pentru că nu a plătit contribuţiile la bugetul de stat pentru angajaţii a trei firme din Mediaș la care era asociat şi administrator. Procurorii care l-au cercetat au arătat că Faff nu a plătit asigurările de sănătate și contribuțiile la bugetul de pensii timp de peste un an pentru salariile angajaților săi. Prejudiciul total a depășit 100.000 de lei. Pentru că a recunoscut  şi a plătit prejudiciul, autorităţile i-au înlocuit pedeapsa cu o simplă amendă administrativă, aşa cum permitea codul penal. Omul de afaceri susține că pur și simplu a uitat să încheie contractele de muncă, iar angajații, care nu mai veneau la serviciu, nu l-au anunțat.

50 de milioane de euro în pandemie 

În 2020, la debutul pandemiei, Faff a încheiat cu Unifarm un contract mamut de aproape 50 de milioane de euro. A primit rapid un avans (jumătate din bani). A livrat măști de 8 milioane de euro, dar Unifarm a reziliat subit contractul. Compania de stat era condusă de Adrian Ionel, cel care a fost condamnat în 2022 pentru că a luat mită pentru contractele din pandemie. Contractul primit de Faff nu apare în dosarul de corupție, dar statul spune acum că firma lui Faff trebuie să înapoieze 18 milioane de euro. 

Neamțul susține că a ajuns să vândă echipamente sanitare statului din întâmplare. Partenerii lui de afaceri din China l-au întrebat dacă are nevoie de măști, el a “întrebat în stânga și-n dreapta” și a ajuns la Unifarm

Screen Shot 2023 05 18 at 3.15.40 PM

Jurgen Faff pe aeroportul din Bacău, lângă un banner al FlyLili, compania sa aeriană

Conform contractului, compania lui Faff – IBS, a primit avansul de 50% și a livrat primele trei tranșe de marfă. De aici, spune Faff, au început problemele. Unifarm nu mai avea unde să depoziteze echipamentele comandate, așa că al patrulea transport a ajuns într-un cort. Tot atunci, declară Faff, compania de stat a stopat plățile și a reziliat unilateral contractul. 

“Unifarm spune: am reziliat contractul, dă-mi avansul înapoi. Și eu spun: ia-ți marfa și plătește-mă pe mine, că ai mult mai mult de plătit. Eu am marfă de 18,5 mil de euro pe stoc în România”, a rezumat Faff litigiul. Dosarul în care statul și Faff se ceartă pe milioanele din pandemie se află pe rolul instanțelor de judecată.

Colecționarul de mașini de lux 

În timp ce firmele la care este asociat sau administrator datorează milioane la bugetele publice și se află în litigii cu statul pentru sume mari de bani, Faff face paradă de mașini de lux și se laudă cu o nouă afacere: o linie aeriană. 

Și-a cumpărat un avion Airbus la scurt timp după ce a încasat milioanele din contractul cu Unifarm. Un an mai târziu, firma care luase banii pentru măști raporta datorii de 11 milioane de lei la stat, neachitate nici azi. În tot acest timp, Faff anunța lansarea liniei aeriene Fly Lili. 

Omul afaceri are un garaj plin cu mașini de lux. În 2022, presa de cancan a anunțat că Faff și-a achiziționat un Maserati de 200.000 de euro, pe care ANAF a pus sechestru. Nu e prima mașină scumpă cu care Faff s-a afișat. Într-un interviu din 2020, a declarat că și-a adăugat la colecția de mașini clasice un Bizzarrini GT 5300, al cărui preț poate ajunge la un milion de euro. La raliul Transylvania Classic, care are loc la Sibiu, a concurat la volanul unui Ferrari 250 Testarossa Spyder. Un astfel de automobil poate costa zeci de milioane de euro.

Comoara automobilistică din garajul lui Faff

La Sibiu e cunoscut ca patronul Lill, un local din Piaţa Mică închis cu scandal. Clădirea în care a funcționat restaurantul a fost vândută, iar noul proprietar a cerut eliberarea spațiului. Faff a refuzat inițial să evacueze clădirea din centrul istoric al Sibiului și a susținut că avea un drept de preempțiune asupra imobilului. Ar fi vrut să-l cumpere el, ba chiar susținea că a plătit 200.000 de euro avans. Ca probe, a invocat copia unui contract de închiriere și un contract de comodat. Pentru că proprietarii au negat că au semnat contractele, instanța a cerut o expertiză grafologică. S-a dovedit că acel contract depus de Faff în instanță era fals. 

Omul de afaceri a declarat pentru Context.ro că în acest caz el este victima: a semnat contractul fără să știe că semnăturile proprietarilor sunt false, a investit în clădire și chiar a achitat un avans pentru cumpărarea imobilului. Ar fi fost păcălit de avocata foștilor proprietari, care i-a prezentat falsul contract și apoi a cumpărat chiar ea imobilul, a declarat Faff pentru Context.ro.

sursa foto deschidere: Facebook

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema