Antreprenorul la care au ajuns bani europeni din proiectul terenului de golf de la Sibiu

22 mai, 2023

Sergiu Grigoriu este un om de afaceri la care au ajuns milioane de lei din banii europeni destinați terenului de golf fantomă de la Sibiu, în urma căruia statul încearcă să recupereze o sumă importantă de bani. Investigația Context.ro a scos la iveală un mecanism financiar-imobiliar alimentat cu bani europeni. Acest circuit a fost patronat de sibianul Jurgen Faff, un vechi partener de afaceri al lui Grigoriu. 

INFORMAȚII ESENȚIALE

  • Sergiu Grigoriu este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală și a fondat o firmă alături de șefa unei instituții publice. 
  • Faff a împrumutat milioane de euro de la Grigoriu. Un împrumut a fost înregistrat fix în perioada în care banii europeni plecau, în sens invers, către Grigoriu. 
  • Documentele consultate de Context.ro arată o tranzacție bizară pentru un teren din Giurgiu, alimentată cu bani din proiectul pe fonduri europene pentru construirea unui circuit de golf din Sibiu. 

Citește și

Jurgen Faff este beneficiarul real al unui proiect finanțat din fonduri europene pentru construcția unui teren de golf la Sibiu. Context.ro a descoperit că omul de afaceri a primit banii, dar n-a construit circuitul de golf. Mai multe detalii, aici.

Reporterii Context.ro au urmărit traseul banilor din acest proiect și au descoperit că o parte din aceștia au ajuns într-o afacere imobiliară. Mai exact, 5,5 milioane de lei din fondurile europene destinate amenajării unui teren de golf la Sibiu au ajuns la Sergiu Grigoriu.

Documentele obținute de Context.ro arată că Faff și Grigoriu au o relație financiară de lungă durată. Neamțul a împrumutat de-a lungul timpului milioane de euro de la Grigoriu. În 2015, când Faff derula proiectul pe fonduri europene pentru terenul de golf, avea împrumuturi neachitate față de Grigoriu

O serie de documente arată că exact în aceeași perioadă a avut loc o tranzacție imobiliară ciudată. Grigoriu a semnat alături de alte persoane un contract (promisiune de vânzare) cu Eurobau Tehnik, firma care trebuia să construiască terenul de golf de la Sibiu și în care Faff își plantase un interpus. Obiectul era un teren de 42 de hectare în Giurgiu. Contractul a fost semnat pe 11 noiembrie 2015. Apoi, rapid, firma i-a plătit lui Grigoriu cele 11 milioane de lei pentru teren. La cinci zile distanță, Faff semna cu Grigoriu un contract de împrumut în nume personal. Suma împrumutată era aproape identică cu valoarea din contractul de vânzare a terenului.

În 2016, Grigoriu și Eurobau decid să rezilieze contractul pentru vânzarea terenului din Giurgiu. Grigoriu se angajează să înapoieze banii primiți, dar nu o face. Un an mai târziu, Eurobau deschide un prim proces pe care îl pierde. Urmează un altul, pierdut definitiv după ce judecătorii au constatat că înțelegerea era deja reziliată. În final, Grigoriu a rămas și cu banii, și cu terenul de la Giurgiu. 

Faff a confirmat că știa despre afacerea cu terenul de la Giurgiu, dar susține că nu a fost implicat direct. Omul de afaceri sibian spune că în 2013 a încercat să cumpere același teren de la Grigoriu, pentru construcția unui parc fotovoltaic.

teren giurgiu

Terenul de la Giurgiu (sursa: Context.ro)

Pe o parte din terenul de la Giurgiu, familia Grigoriu a înfiinţat cu bani europeni o livadă de meri şi o fabrică de sucuri. La tribunal, soții Grigoriu susțineau că sunt gata să finalizeze vânzarea terenului, dar la Giurgiu, pe același teren, începuseră deja lucrările pe bani europeni.  

Sergiu Grigoriu nu a răspuns întrebărilor Context.ro.

foto deschidere: Sergiu Grigoriu (sursa: Facebook)

Despre autor: Mihaela Tănase

Avatar of Mihaela Tănase
Mihaela Tănase este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din Sibiu. A fost fact checker pentru Factual.ro, care verifică afirmațiile politicienilor români. Specializată în analiza datelor deschise și în achiziții publice, Mihaela își construiește investigațiile pe principiul “urmărește banii”. Așa a descoperit că un fost vicepreședinte al Senatului a primit bani de la dezvoltatorul imobiliar care pus mâna pe terenul fostei fabrici privatizate chiar de politician, investigație publicată pe portalul de investigații RISE Project. Într-o investigație separată publicată de CONTEXT, a arătat cum a plătit statul milioane de euro pentru un teren de golf care nu există. Mihaela a contribuit la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema