Miliardarul Beny Steinmetz rămâne în arest până află dacă Cipru îl extrădează în România

20 oct., 2023

Magnatul Beny Steinmetz va rămâne în custodia autorităților cipriote până la decizia definitivă legată de extrădarea în România. 

Miliardarul a fost adus fără cătușe, pe 19 octombrie, în fața judecătorilor Curții Supreme de la Nicosia.

În timpul procesului, avocații israelianului au încercat să îl elibereze pe o cauțiune de 1 milion de euro, folosind ca argumente conflictul în derulare din Israel și activitățile filantropice derulate de Steinmetz. 

Curtea Supremă din Cipru ar urma să dea până la finalul lunii octombrie o decizie definitivă în ceea ce privește extrădarea lui Beny Steinmetz în România.

Reamintim că un tribunal din Larnaca a decis în urmă cu nouă zile că miliardarul trebuie să ispășească pedeapsa de cinci ani de închisoare în România.

Tot atunci, judecătorul a refuzat propunerea ca Steinmetz să plătească 1 milion de dolari cauțiune și să-și recupereze documentele de călătorie, aflate în posesia autorităților cipriote încă de la finalul lunii august, când a fost reținut pe un aeroport din Larnaca. 

Beny Steinmetz a fost condamnat în lipsă de Înalta Curte de Casație și Justiție din România în dosarul „Ferma Băneasa”, în decembrie 2020. Un an și jumătate mai târziu, o instanță din Grecia a respins cererea de extrădare emisă de autoritățile române. 

Atunci, Curtea de Apel din Atena a motivat că Steinmetz ar putea fi supus unui tratament degradant în închisorile din România și că unul dintre judecătorii care au decis să îl aresteze nu și-a depus corect jurământul.

Pe 9 octombrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a mai respins o tentativă a lotului Steinmetz de a anula pe cale civilă sentința penală care le-a adus anii de pușcărie.

Un complet de cinci judecători conduși chiar de șefa ICCJ, Corina Corbu, a respins cererea. Steinmetz nu a fost prin cei care au inițiat acțiunea, dar compania Reciplia SRL, pe care o controlează indirect, s-a alăturat acțiunii.

Printre cei care au cerut judecătorilor anularea pe cale civilă a deciziei penale a fost și consultantul politic Tal Silberstein, condamnat la rândul lui la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

  • Acest material este o traducere adaptată a articolului publicat de OCCRP. Autor: CHRISTODOULOS MAVROUDIS

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema