Un tribunal din Cipru a decis extrădarea miliardarului Beny Steinmetz în România. Hotărârea nu este definitivă

11 oct., 2023

Tribunalul din Larnaca a dat undă verde pentru extrădarea magnatului din domeniul minier, Beny Steinmetz, în România. Decizia instanței din Cipru, care vine la 3 ani de când miliardarul a fost condamnat la închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, poate fi atacată cu apel.

Corespondentul OCCRP din Larnaca a transmis că Beny Steinmetz va fi reținut de autoritățile cipriote până la judecarea apelului. Apărarea miliardarului a cerut, însă, ca Steinmetz să fie lăsat în libertate, folosind ca argument escaladarea situației din Israel. Judecătorul cipriot care a deliberat în acest caz a deci ca el să fie arestat. Avocații săi au declarat pentru OCCRP că vor ataca decizia de extrădare.

Extrădarea sa vine după ce în decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la cinci ani de închisoare într-un dosar de corupție instrumentat de DNA – „Ferma Băneasa”. Prejudiciul a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

Pe 31 august 2023, Steinmetz a fost reținut de autoritățile din Cipru după ce l-au regăsit în Sistemul de Informații Schengen, în momentul în care ajungea pe aeroportul din Larnaca.

Potrivit autorităților, Steinmetz a fost eliberat condiționat după ce a plătit o cauțiune de 1 milion de euro, în timp ce aștepta decizia privind mandatul european de arestare. Totodată, el a predat documentele de călătorie autorităților și a fost plasat sub control judiciar, fiind nevoit să se prezinte fizic, zilnic, la o secție de poliție.

Apărarea lui s-a concentrat pe argumentul potrivit căruia i-a fost violat dreptul la un proces corect în România și a ridicat semne de întrebare cu privire la riscul real de discriminare și tratament inuman și degradant în cazul în care ar ajunge în sistemul penitenciar din România, așa cum ar rezulta din executarea mandatului.

Avocații săi au mai susținut că a fost n-a avut parte de un proces corect pentru că unul dintre judecătorii care l-au condamnat n-ar fi depus jurământul formal sau că a fost condamnat în baza unor interceptări neconforme.  Anterior deciziei instanței din Cipru, o curte din Atena a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile române.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni, 9 octombrie, o tentativă a lotului Steinmetz de anula pe cale civilă sentința penală care le-a adus anii de pușcărie.

Trei dintre co-inculpații lui Steinmetz din acest dosar au încercat să convingă instanța supremă că nu puteau fi condamnați pentru că mai multe instanțe civile au pronunțat decizii favorabile grupării. Un complet de cinci judecători conduși chiar de șefa ICCJ, Corina Corbu, a respins cererea. Steinmetz nu a fost prin cei care au inițiat acțiunea, dar compania Reciplia SRL, pe care o controlează indirect, s-a alăturat acțiunii.

Printre cei care au cerut judecătorilor anularea pe cale civilă a deciziei penale a fost și consultantul politic Tal Silberstein, condamnat la rândul lui la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Acest material este o traducere adaptată a articolului publicat de OCCRP aici . Autor: CHRISTODOULOS MAVROUDIS

Sursă foto: OCCRP/CHRISTODOULOS MAVROUDIS

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema