Miliardarul Steinmetz a dat în judecată OCCRP și RISE Project România și cere ștergerea și cenzurarea investigațiilor care îl privesc
Miliardarul Benyamin Steinmetz cere în instanță ștergerea investigațiilor publicate de OCCRP și RISE Project și vrea ca jurnaliștilor să le fie interzis să publice pe viitor alte articole care fac referire la persoana sa.
Steinmetz cere ștergerea tuturor articolelor publicate pe platformele RISE Project și OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) – organizația internațională de jurnaliști de investigație la care, atât RISE, cât și Context.ro sunt afiliate. Totodată, afaceristul solicită în instanță ca celor două platforme să le fie interzis să mai publice anchete jurnalistice care îl vizează. Solicitarea în instanță a fost făcută „fără citarea părților”. Beny Steinmetz este condamnat la cinci ani de închisoare în România și acuzat de dare de mită în Elveția, unde așteaptă verdictul instanței.
„Să dispuneți, (…) fără citarea părților, interdicția imediată a numitului Radu Paul, jurnalist, și a publicațiilor/organizațiilor online Organized and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Rise Project România de publicare a oricărui articol care face referire la numele meu, (…) și a coborârii/anulării/ștergerii articolelor referitoare la persoana mea de pe platforma celor două publicații (…) până la soluționarea definitivă a acțiunii în cauză„, a scris avocatul omului de afaceri în cererea de chemare în judecată, anunță RISE Project pe pagina de Facebook.
Primul termen de judecată este programat pe 8 martie.
Beny Steinmetz, implicat în mai multe afaceri miniere, printre care și proiectul de la Roșia Montană, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție din România la cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în 2020. Un complet de judecători a constatat că Steinmetz a finanțat retrocedarea frauduloasă a zeci de hectare de terenuri în București și Snagov. Proprietățile au fost cerute spre retrocedare de către prințul Paul, nepotul regelui Carol al II-lea.
În decembrie 2021, Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena pentru că pe numele său exista un mandat de arestare emis în România. A fost eliberat pe cauțiune și apoi judecătorii din Grecia au respins cererea de extrădare a autorităților române. Miliardarul se află în continuare pe lista fugarilor, în țara noastră. Ulterior, a dat în judecată statul român la CEDO, contestând condamnarea.
Afaceristul a făcut recurs și la o decizie de condamnare în Elveția, unde așteaptă verdictul într-un dosar complex de corupție în care este acuzat de dare de mită.
- Detaliile în acest caz le găsiți aici
Investigațiile RISE Project în care apare Steinmetz:
- #PanamaPapers, în contextul devalizării rafinăriei RAFO Onești
- Scandalul Roșia Montană
- Investițiile imobiliare din pădurea Snagov, pentru care a fost condamnat
sursa foto: Daniel Balint-Kurti/OCCRP.ORG
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema