Miliardarul Steinmetz a dat în judecată OCCRP și RISE Project România și cere ștergerea și cenzurarea investigațiilor care îl privesc

03 mart., 2023

Miliardarul Benyamin Steinmetz cere în instanță ștergerea investigațiilor publicate de OCCRP și RISE Project și vrea ca jurnaliștilor să le fie interzis să publice pe viitor alte articole care fac referire la persoana sa.

Steinmetz cere ștergerea tuturor articolelor publicate pe platformele RISE Project și OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) – organizația internațională de jurnaliști de investigație la care, atât RISE, cât și Context.ro sunt afiliate. Totodată, afaceristul solicită în instanță ca celor două platforme să le fie interzis să mai publice anchete jurnalistice care îl vizează. Solicitarea în instanță a fost făcută „fără citarea părților”. Beny Steinmetz este condamnat la cinci ani de închisoare în România și acuzat de dare de mită în Elveția, unde așteaptă verdictul instanței.

Să dispuneți, (…) fără citarea părților, interdicția imediată a numitului Radu Paul, jurnalist, și a publicațiilor/organizațiilor online Organized and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Rise Project România de publicare a oricărui articol care face referire la numele meu, (…) și a coborârii/anulării/ștergerii articolelor referitoare la persoana mea de pe platforma celor două publicații (…) până la soluționarea definitivă a acțiunii în cauză„, a scris avocatul omului de afaceri în cererea de chemare în judecată, anunță RISE Project pe pagina de Facebook.

Primul termen de judecată este programat pe 8 martie.

Beny Steinmetz, implicat în mai multe afaceri miniere, printre care și proiectul de la Roșia Montană, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție din România la cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în 2020. Un complet de judecători a constatat că Steinmetz a finanțat retrocedarea frauduloasă a zeci de hectare de terenuri în București și Snagov. Proprietățile au fost cerute spre retrocedare de către prințul Paul, nepotul regelui Carol al II-lea. 

În decembrie 2021, Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena pentru că pe numele său exista un mandat de arestare emis în România. A fost eliberat pe cauțiune și apoi judecătorii din Grecia au respins cererea de extrădare a autorităților române. Miliardarul se află în continuare pe lista fugarilor, în țara noastră. Ulterior, a dat în judecată statul român la CEDO, contestând condamnarea. 

Afaceristul a făcut recurs și la o decizie de condamnare în Elveția, unde așteaptă verdictul într-un dosar complex de corupție în care este acuzat de dare de mită. 

  • Detaliile în acest caz le găsiți aici

Investigațiile RISE Project în care apare Steinmetz:

sursa foto: Daniel Balint-Kurti/OCCRP.ORG

Despre autor: Iulia Stanoiu

Avatar of Iulia Stanoiu
Iulia Stănoiu este jurnalist de investigații al CONTEXT. Înainte, a făcut parte, timp de șapte ani, din echipa radioului din orașul natal, ca prezentator și reporter și a activat vreme de patru ani în presa scrisă. În 2023, a primit Premiul I la Gala Superscrieri, la categoria Debut Jurnalistic, pentru seria de investigații “Președinte de județ”. Iulia face parte din proiectul Rețeaua Minciunilor (Firehose of Falsehood) – o echipă de jurnaliști de investigație din 13 țări din Europa Centrală și de Est, afiliată OCCRP, care investighează rețelele care diseminează online dezinformarea, propaganda pro-rusă și conspirațiile. Iulia a contribuit și la investigația internațională Shadow Diplomats, coordonată de International Consortium of Investigative Journalists.

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema