Un locotenent al interlopului Florian Tudor, condamnat în SUA după ce a fost prins furând milioane de dolari pe care i-a spălat prin criptomonede

15 mart., 2023

Un membru al celebrei grupări Riviera Maya a fost condamnat în februarie anul acesta la peste șapte ani de închisoare de un tribunal din California, după ce a fost prins că a jefuit bancomate, a clonat și a retras milioane de dolari de pe cardurile de credit ale oamenilor. Soția sa a fost condamnată și ea la peste patru ani de închisoare.

Gheorghe Dumitru (cunoscut drept Romeo) a fost etichetat pe Facebook, în august 2021, într-o poză însoțită de un comentariu în care scria „Control total asupra nordului SUA”. Romeo și soția sa, Maria, se aflau sub supravegherea FBI la acel moment. Cei doi au fost arestați o lună mai târziu.

Agentul FBI care i-a urmărit pe cei doi i-a descris în declarația sa ca fiind „infractori profesioniști, internaționali” și membri ai bandei Riviera Maya.

Gruparea de crimă organizată era condusă de Tudor Florian, cunoscut sub numele de Rechinul, și a primit numele după regiunea din Mexic în care a operat în principal. Se estimează că gruparea ar fi compromis până la 100 de bancomate de-a lungul rivierei, inclusiv în puncte turistice precum Cancun, Sayulita, Puerto Vallarta și Tijuana.

Tudor a fost arestat în Cancun, în 2021, în baza unui mandat emis de România, însă avocații lui au reușit până acum să împiedice extrădarea sa. Este acuzat de șantaj, instigare la tentativă de omor și de constituirea unui grup infracțional organizat.

Romeo făcea parte din cercul de apropiați ai lui Tudor, iar el, soția sa și alte persoane „se deplasează în mod obișnuit dintr-un oraș în altul și chiar dintr-o țară în alta, sustrăgând carduri de bancomat, astfel încât, până când băncile locale și poliția își dau seama ce se întâmplă într-o zonă, se află într-o altă jurisdicție și sunt la adăpost de a fi arestați”, potrivit FBI și autorităților din România.

Romeo, soția sa și chiar și copiii lor minori ar fi instalat în bancomate un dispozitiv electronic numit skimmer. Skimmer-ul copia datele de pe cardurile introduse de clienți. Gruparea recupera dispozitivul și copia datele bancare pe un nou card, pe care îl folosea pentru a retrage bani din conturile victimelor.

Familia locuia în Costa Mesa, California, dar a instalat skimmere în San Bernardino, San Diego și Los Angeles. FBI estimează că cei doi soți au câștigat peste 15 milioane de dolari în perioada 2018-2021.

Pe parcursul zilelor în care erau supravegheați, cuplul a fost văzut retrăgând în medie 5.000 de dolari pe zi. Cele mai multe dintre victime erau clienți ai Bank of America.

FBI i-a confiscat lui Romeo un Mercedes AMG negru în valoare de peste 100.000 de dolari. Anchetatorii au descoperit că acesta spăla banii prin transformarea lor în criptomonede. Autoritățile i-au confiscate și portofelul în care avea 600.000 de dolari.

Cu un an înainte să fie arestat în SUA, în iulie 2020, Romeo a ajuns la Mamaia la și s-a cazat la un hotel de trei stele. Mai multe clipuri postate de prietenii săi pe Facebook arată că ziua și-o petrecea pe plaja de lângă hotel. Administratorul Quantum Beach a povestit că la un moment dat craiovenii au început să asculte muzică la o boxă portabilă. Inițial ceva mai în surdină, dar apoi din ce în ce mai tare. „Noi aveam muzica noastră pe plajă, puneam muzica noastră. Le-am zis: nu e cazul voi să dați tare, eu să dau tare, nu se poate proceda așa. Nu vreau să sun la poliție. Vin să vă zic frumos să înțelegeți. Gata șefule, am înțeles”, a relatat administratorul plajei care n-a dorit să-i publicăm numele.

Scenele s-au repetat. La un moment dat, prietenele interlopilor din Craiova au luat boxa pe plajă. Au dat volumul tare în timp ce făceau baie în mare. Administratorul le-a atras atenția din nou că muzica e prea tare. Au oprit muzica, iar administratorul spune că a luat boxa să o păstreze în siguranță în bar. A urmat o dispută terminată cu o bătaie. ”Domle, dă-ne boxa! Bine, hai să vă dau boxa, dar nu mai dați drumul. Am plecat cu el spre bar să îi dau boxa. A venit unul din spate și mi-a dat cu ceva în cap și nu îmi mai amintesc de atunci”, a relatat administratorul. Victima susține că cel care l-a lovit este „cel cu tatuajul”, indicându-l pe Romeo.

romeo leonidas

sursa foto: Facebook/ Romeo Leonidas

La fața locului a ajuns poliția și un echipaj de jandarmi. Câteva imagini publicate de StirileProtv.ro îl arată pe Romeo pus la pământ și încătușat de către forțele de ordine. În 2020 a fost reținut pentru 24 de ore, iar procurorii au cerut arestarea sa pentru 30 de zile, însă judecătorii din Constanța au decis că este suficient să îl pună sub control judiciar. Nu e clar ce s-a întâmplat în acest caz. Romeo a reușit însă să plece din România și în 2021 a ajuns în SUA.  

CAZIER DE INTERLOP

Romeo și-a început activitatea infracțională în 2008, când a fost acuzat de poliție că a orchestrat un jaf violent. El a fost acuzat alături de alți patru bărbați că a jefuit o familie din localitatea doljeană Răcarii de Sus în toiul nopții. Documentele judiciare arată că în noaptea de 7 martie 2008 Romeo și partenerii săi au înscenat o percheziție a poliției. Cu cagulele pe față au dat buzna în casa familiei din Răcari, s-au identificat ca fiind polițiști și au luat un seif care conținea 10.000 de lei (aproximativ 4300$ la cursul de atunci). În timpul jafului, unul dintre cei patru bărbați l-a împușcat pe unul dintre membrii familiei cu o armă neletală. Romeo a fost condamnat în 2012 la 7 ani de închisoare pentru acest jaf.

În iunie 2008, el lucra ca skimmer și, conform unei sentințe penale, a instalat dispozitive de copiere a datelor de pe carduri pe cel puțin trei bancomate din Germania. El a fost prins și arestat în 2008 și condamnat în martie 2011 la patru ani și șase luni de închisoare.

În 2017, procurorii au deschis un dosar penal pentru că a folosit documente falsificate și a folosit un act de identitate fals. Nu este clar ce s-a întâmplat cu acest dosar în final.

sursa foto deschidere: Facebook/ Romeo Leonidas

Despre autor: Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema