Gangsterii de pe Riviera Maya: Un locotenent al lui Florian Tudor, condamnat la opt ani de închisoare în Paraguay

12 sept., 2022

Julio César Belmonte do Amaral, un membru al grupării conduse de interlopul craiovean Florian Tudor, a fost condamnat la opt ani de închisoare în Paraguay. A fost găsit vinovat pentru că a furat bani din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate. Julio César a condus divizia din Paraguay a organizației lui Tudor, care a operat la nivel mondial. 

Decizia judecătorilor în cazul lui Julio César Belmonte do Amaral a venit la două săptămâni după ce reporterii rețelei internaționale Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), la care este afiliat și Context.ro, alături de colegi jurnaliști din Mexic și Paraguay, au arătat cum funcționa divizia din Paraguay a grupării lui Florian Tudor. Gruparea lui Tudor, botezată Gangsterii de pe Riviera Maya, s-a transformat în ultimii ani într-o organizație internațională de skimmeri care se estimează că a furat peste un miliard de dolari de la turiștii din America Latină.

Cel care s-a ocupat de bunul mers al operațiunii din Paraguay a fost Julio César Belmonte do Amaral. În urma sentinței de pe 8 septembrie a fost trimis în penitenciarul din Ciudad del Este, un oraș situat în apropiere de granița cu Brazilia și Argentina.

După ce complicii săi, doi români, Marian Zarcu și Laurențiu Bota, au fost arestați în Paraguay în 2016, el a fost localizat în Argentina în 2017, apoi extrădat în Paraguay, unde se află în arest la domiciliu de cinci ani, în orașul de frontieră unde este acuzat că a acționat.

Procesul lui Julio César a început pe 10 august și au avut loc, în total, cinci audieri. În timpul ședințelor de judecată, mai mulți martori au dat declarații și au fost prezentate probe care l-au incriminat. Printre ele, date despre o mașină înregistrată pe numele Belmonte do Amaral și folosită de membrii bandei.

Gruparea se ocupa cu clonarea cardurilor de credit și de debit prin instalarea clandestină a unui dispozitiv în bancomate pentru a copia datele prin citirea benzii magnetice. Pentru a extrage banii, aceștia foloseau parolele victimelor, obținute cu ajutorul microcamerelor pe care le plasau tot în bancomate.

În timpul audierilor finale din cadrul ședinței de judecată, procurorul Carlos Almada, care reprezenta Ministerul Public, a cerut ca Belmonte do Amaral să fie condamnat la pedeapsa maximă de zece ani, reiterând acuzația de falsificare a cardurilor de debit sau de credit și a altor mijloace electronice de plată.

Lucía Franco, avocatul lui Julio César, a solicitat aplicarea pedepsei de doi ani de închisoare cu executare, având în vedere că se află în arest la domiciliu din 2017.

Completul condus de judecătorul Marino Méndez și ajutat de magistrații Zunilda Martínez și Hermonio Montiel a concluzionat că nu există niciun dubiu legat de vinovăția lui Julio César. 

„Această instanță concluzionează că inculpatul a făcut parte dintr-o grupare cu ceilalți inculpați (…) și a avut legătură directă cu celelalte persoane deja urmărite penal. Pedeapsa corectă și utilă pe care instanța consideră că ar trebui să fie impusă în acest moment este de opt ani de închisoare”, a afirmat judecătorul Marino Méndez, atunci când a explicat sentința.

Întrucât brazilianul se afla în arest la domiciliu, imediat ce procesul s-a încheiat, a avut loc o audiere pentru a se revizui măsurile alternative de detenție. Judecătorii au decis să revoce arestul la domiciliu și să-l trimită la închisoare.

Julio César a fost încătușat în sala de judecată și trimis la Departamentul de Poliție din Alto Paraná, pentru a fi transferat ulterior la penitenciarul regional din Ciudad del Este, unde va rămâne încarcerat. „Întrucât există riscul de evadare, Curtea a decis să revoce arestul la domiciliu”, a spus președintele instanței.

Julio César este cumnatul lui Florian Tudor, interlopul craiovean poreclit „Rechinul”. În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic, de aici și numele Gangsterii de pe Riviera Maya. Tudor și locotenenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină.

Serialul care poate fi accesat aici (engleză) a fost realizat sub coordonarea OCCRP de către Quinto Elemento Lab, Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad și RISE Project. Iar versiunea publicată de RISE Project e disponibilă aici.

Pe 26 august 2022, OCCRP a publicat o nouă investigație care dezvăluia că Tudor și locotenenții său și-au extins operațiunile în Paraguay. În timp ce furau bani din bancomate, asociații lui Tudor au investit în proprietăți de lux în Brazilia și Paraguay. O investigație a autorităților locale a constatat că divizia locală de skimmeri era condusă de cumnatul lui Tudor Florian. L-au trimis în judecată în 2017, dar dosarul său a suferit amânări după amânări. Cursul procesului s-a schimbat brusc, în august, după investigația publicată de OCCRP, iar judecătorii au decis condamnarea lui Julio César. 

Investigația din august 2022 coordonată de OCCRP despre afacerile din Paraguay a fost adaptată și republicată de Context.ro, RiseProject.ro, ABC Color (Paraguay), Quintoelab și  Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad (ambele din Mexic).

  • Acest text este o adaptare a unui material publicat de OCCRP.

sursa foto: Tereza Fretes, ABC Color

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema