Gangsterii de pe Riviera Maya. Oamenii lui Florian Tudor, judecați pentru skimming, au cumpărat proprietăți de lux în Paraguay și Brazilia
Gangsterii de pe Riviera Maya acuzați că au furat din bancomate folosind carduri clonate, au făcut investiții imobiliare în Paraguay și Brazilia. Operațiunea a fost coordonată de la distanță de interlopul craiovean Florian Tudor, cel care construit o grupare de crimă organizată care acum e investigată la nivel internațional. A fost ajutat în afacerile imobiliare de interpuși care au fost arestați și sunt acum judecați în Paraguay. Dosarul lor, deși unicat pentru poliția paraguayană, e tergiversat de ani de zile. Abia în ultima lună judecătorii au început să audieze martori, dar tot într-un ritm lent. Reporterii rețelei internaționale Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) la care este afliată și Context.ro, alături de colegi jurnaliști din Mexic și Paraguay, au dat de urma proprietăților plasate de Tudor pe numele apropiaților săi.
Informații esențiale
- Julio César Belmonte do Amaral a făcut parte din vasta operațiune de skimming (procesul ilegal de clonare a cardurilor bancare) coordonată de Florian Tudor. De ani de zile este arestat la domiciliu în Paraguay, într-un dosar penal care bate pasul pe loc.
- Julio César este acuzat că, pentru o vreme, a condus operațiunile din Paraguay ale grupării Riviera Maya.
- În timp ce făceau bani din skimming, Julio César și alți membri ai grupării Riviera Maya au cumpărat proprietăți în valoare de milioane de euro.
- Beneficiarul real al proprietăților este de fapt Florian Tudor, șeful gangsterilor de pe Riviera Maya, care a fost arestat anul trecut în Mexic.
- Julio Cesar Belmonte do Amaral a fost acuzat de furt, mai precis că a copiat ilegal datele cardurilor unor turiști și le-a folosit pentru a extrage bani din bancomate. Brazilianul a fost acuzat că a fost cel care a extins operațiunea lui Tudor Florian în Paraguay. Surse din cadrul poliției au declarat că au dezvoltat o nouă modalitate de furt care viza POS-urile folosite la magazinele sau buticurile din Paraguay.
» UPDATE 12 septembrie 2022: La două săptămâni după ce reporterii OCCRP au arătat cum funcționa divizia din Paraguay a grupării lui Florian Tudor, Julio César Belmonte do Amaral a fost condamnat la opt ani de închisoare în Paraguay. A fost găsit vinovat pentru că a furat bani din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate.
În momentul în care a fost arestat de polițiștii din Paraguay, Julio Cesar Belmonte do Amaral era cumnatul lui Florian Tudor, craioveanu care și-a construit o rețea internațională de skimming și care este poreclit „Rechinul”.
În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic, de aici și numele Gangsterii de pe Riviera Maya. Tudor și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină.
Serialul care poate fi accesat aici (engleză) a fost realizat sub coordonarea OCCRP de către Quinto Elemento Lab, Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad și RISE Project. Iar versiunea publicată de RISE Project e disponibilă aici.
Tudor a fost arestat la reședința sa din Cancún în 2021, pe baza unui mandat emis în România, dar avocații săi au reușit până acum să blocheze extrădarea sa.
Pe 22 august, în Ciudad del Este, un oraș paraguayan situat la granița cu Brazilia și Argentina, judecătorul Marino Méndez a anunțat că martorii din dosarul lui Julio Cesar nu s-au prezentat.
„Vreau să precizez că poliția nu este reticentă (să depună mărturie). Martorii sunt pregătiți să dea declarații”, a declarat judecătorul Marino Mendez.
Magistratul a explicat că această nouă amânare a fost cauzată de faptul că dosarul a fost plimbat între mai multe instanțe.
„Este în interesul instanței ca acesta (dosarul) să avanseze fără întreruperi și să se finalizeze rapid”, a adăugat judecătorul. El a subliniat că Belmonte do Amaral ar putea primi o pedeapsă maximă de 10 ani pentru infracțiunile pentru care este judecat, printre care și aderarea la un grup de crimă organizată.
În urmă cu o lună, judecătorul suspendase cauza pentru că avocații nu s-au prezentat la termen. Procesul a mai fost amânat de câteva ori pentru că procurorii au renunțat la caz.
La termenul din 22 iulie, judecătorul Mendez, vizibil iritat, a anunțat că doar cu câteva minute înainte ca sedința să înceapă a primit un document legat de unul dintre avocați, Luis Alberto Jiménez. Era vorba de o înștiințare că apărătorul lui Julio Cesar era bolnav de COVID-19 și că nu va fi prezent în sală. Celălalt avocat, Osvaldo Martínez, nu a prezentat niciun document care să justifice absența sa.
Judecătorul Mendez a declarat că documentul COVID-19, care nu era un certificat medical oficial, nu era valabil în fața instanței. Cu toate acestea, a fost nevoit să amâne judecarea dosarului. Julio Cesar i-a spus judecătorului că nu știe de ce avocații lui n-au venit.
Reporterii OCCRP nu i-au putut contacta pe pe cei doi avocați, care nu îl mai reprezintă pe Julio Cesar.
Amânările s-au ținut lanț în acest caz și pentru că procurorii din dosar s-au tot schimbat sau au lipsit invocând diverse motive. Unii au motivat că erau bolnavi de COVID-19 sau că aveau programări medicale, care însă nu apăreau în registrele oficiale consultate de reporterii OCCRP.
Mauro Barreto, șeful baroului din Alto Paraná – Paraguay, spune că absența nemotivată a avocaților este o tactică pentru a tergiversa judecarea dosarului. Scopul final este, a explicat el, ca inculpații să stea cât mai mult în arest la domiciliu. Atunci când le vine sentința, scapă de pușcărie pentru că timpul petrecut acasă se contabilizează ca timp petrecut în închisoare.
Barreto este de părere că obiectivul lui Julio Cesar este determine judecătorii să renunțe la caz. Între timp, Julio Cesar își petrece timpul arestat într-un apartament din Ciudad del Este.
Cecilia Pérez Rivas, un fost ministru al justiției din Paraguay, care acum este consilier de securitate națională al președintelui, a declarat că decizia autorităților de a-l lăsa în arest la domiciliu a fost „neobișnuită”, având în vedere că există riscul evident ca el să fugă.
OMUL LUI TUDOR DIN PARAGUAY
În timp ce procesul său a stagnat, jurnaliștii OCCRP și partenerii săi au investigat trecutul lui Julio Cesar și operațiunea din Paraguay. Datele au mai scos la iveală și o serie de proprietăți achiziționate de el, familia sa și alți membrii ai grupării. Julio Cesar a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.
„AM VĂZUT BANI LA VIAȚA MEA CÂT NU-ȚI POȚI IMAGINA”
Ciudad del Este se află în zona demumită Tripla Frontieră, locul unde se intersectează granițele Argentinei, Braziliei și Paraguayului. Este și una din cele mai active economic zone de pe glob, dar și o regiune renumită pentru corupție, unde grupările de crimă organizată nu sunt deranjate de autorități.
„Este un loc în care este dificil să urmărești banii”, a declarat Irma Llano, un procuror paraguayan specializat în criminalitate cibernetică, care l-a investigat pe Julio Cesar în 2014, când acesta a fost reținut pe aeroportul din capitala Paraguayului. Poliția a găsit într-o geantă o cutie plină cu carduri de credit blank din plastic care pot fi folosite pentru clonare. Julio Cesar a scăpat atunci cu zile de arest preventiv, o amendă și apoi a fost expulzat din țară.
„Banii sunt cărați între Paraguay și Brazilia și folosiți pentru a cumpăra vehicule de lux sau proprietăți imobiliare valoroase, asta înseamnă spălare de bani”, a spus procurorul pentru ABC Color, o publicație din Paraguay, care a colaborat cu OCCRP la această investigație.
Un fost membru al grupării lui Tudor a declarat că Julio Cesar a fost trimis la Ciudad del Este ca să extindă operațiunea de skimming în Paraguay. Julio Cesar a crescut în apropiere, adică peste graniță, în Brazilia, localitatea turistică Foz do Iguaçu. A copilărit acolo împreună cu sora sa, Jucilene Belmonte do Amaral, despre care Tudor a spus că e soția sa (deși este căsătorit legal cu craioveanca Rebeca Tudor).
În timp ce, în Mexic, Tudor și locotenenții săi se extindeau, Belmonte do Amaral alături de alți câțiva skimmeri s-au apucat de furat bani din bancomate. Un fost om de încredere al lui Tudor a povestit că încet, încet și în Paraguay banii au început să curgă. S-a lăudat că doar prin mâinile lui au trecut peste 100 de milioane de dolari. „Am văzut la viața mea bani cât nu-ți poți imagina”, a spus el. „Duceam la câteva zile 700 de miii, 800 de mii, 1 milion”, a mai adăugat fostul asociat al lui Tudor.
El a relatat că Julio Cesar a acționat ca locotenent al lui Tudor, supraveghindu-i pe ceilalți „angajați” și că s-a ocupat să ducă o parte din bani în Brazilia, unde urmau să fie investiți în imobiliare. Doar că Julio Cesar și familia au început să-și oprească din ce în ce mai mulți bani. Tudor a observat și a trimis un alt apropiat să supervizeze fluxul de bani.
Poliția din Paraguay spune că organizația lui Tudor a implementat o metodă nouă de skimming, care a vizat restaurantele din zonă și alte afaceri din Ciudad del Este. Minori și „soldați” adolescenți erau trimiși să fure terminale de plată (POS-uri). În aparate erau apoi montate dispozitive care copiau datele de pe cardurile clienților care n-aveau habar că li se fură datele și banii. POS-urile modificate erau reinstalate în magazine sau restaurante și datele de pe carduri începeau să curgă. Iar conturile clienților erau golite rapid.
În 2016, poliția a început să investigheze.
Comisarul Diosnel Alarcón, șeful departamentului de investigare a criminalității cibernetice din cadrul poliției naționale, a declarat că, în 2016, au fost contactați de serviciul de monitorizare a tranzacțiilor cu carduri din Paraguay, care a observat retrageri frecvente de bani de pe carduri emise în Mexic, SUA sau Europa.
LOCOTENENȚII ROMÂNI
Agenții de securitate de la Visión Banco au alertat poliția că cineva a încercat să instaleze o cameră și un cititor de bandă magnetică pe unul dintre bancomatele lor din Ciudad del Este. Imaginile de pe camerele de supraveghere au suprins doi bărbați care au ieșit dintr-un SUV Kia Sportage alb și au accesat bancomatul. Unul dintre ei era Julio Cesar.
Câteva zile mai târziu, în dimineața zilei de 5 octombrie, poliția a oprit un SUV care semăna cu cel din imaginile de la bancă și care îi aparținea lui Julio Cesar. În interior au găsit un aparat electronic folosit pentru citirea datelor, dar și carduri de credit clonate.
Tot atunci, doi români, Laurențiu Cătălin Bota și Marian Zarcu, au fost reținuți .
În cadrul unei operațiuni de amploare, poliția l-a arestat pe brazilianul Amantino Vargas Neto într-o zonă de lux din Ciudad del Este. Într-o cameră de hotel din orașul Hernandarias, situat la Tripla Frontieră, închiriată pe numele vărului lui Belmonte do Amaral, Eberson Nantes Do Amaral – care a fost dat în urmărire internațională din 2017 – poliția a descoperit alte carduri clonate.
Juliana Giménez Portillo, procuror la Unitatea specializată împotriva infracțiunilor informatice din Paraguay, a declarat că este pentru prima dată când poliția din Paraguay a confiscat genul acesta de tehnologie: carduri cu cipuri, microcamere și cititoare de benzi magnetice utilizate pentru clonarea cardurilor.
Niciunul dintre cei arestați atunci nu mai este în închisoare. În noiembrie 2016, autoritățile paraguaiene au declarat că Bota, Zarcu și Vargas Neto au fost expulzați din Paraguay pentru că au „produs și folosit carduri clonate” și au fost trimiși în Brazilia. După un an, Julio Cesar a fost arestat în Argentina în baza unui mandat internațional și trimis înapoi în Paraguay.
Irma Llano, procurorul care a documentat cazul lui Julio Cesar, a declarat că majoritatea escrocheriilor cu carduri din țară sunt efectuate de străini, care sunt de obicei amendați și expulzați în parte pentru a evita riscul ca aceștia să predea metodele lor deținuților din închisorile paraguayene.
Vargas Neto nu a răspuns la solicitarea reporterilor de a-și prezenta punctul de vedere. Contactat de reporteri, Zarcu a declarat că nu a avut „nicio relație” cu Julio Cesar Belmonte do Amaral și că nu avea „nicio idee despre ceea ce făcea” și a refuzat să vorbească despre gruparea lui Tudor.
Bota a menționat că nu înțelege de ce e asociat cu Florian Tudor, despre care a aflat recent de la televizor. A spus că a fost în Paraguay în vacanță și că nu știa ce se întâmplă în jurul său și că n-a avut habar despre furtul banilor din bancomate.
COMOARA IMOBILIARĂ DIN BRAZILIA
Procurorii DIICOT care au investigat cazul și un fost membru al organizației spun că o parte din banii produși în Paraguay au fost investiți în Brazilia.
Fostul locotenent al lui Tudor a povestit că a dus sume importante de bani în Brazilia, unde soția lui Tudor, Jucilene, a plătit pentru construcția unei vile în Foz do Iguaçu. Jurnaliștii OCCRP au identificat în același oraș mai multe proprietăți înregistrate pe numele Jucilenei, al altor membri ai familiei Belmonte do Amaral, dar și al unor apropiați ai lui Tudor.
Datele de la cadastrul local arată că Jucilene are patru proprietăți pe numele ei în Foz do Iguaçu, care este orașul ei natal. Una a fost cumpărată în 2015 cu peste 530.000 de dolari, iar celelalte trei au fost cumpărate în 2019 pentru 172.000 dolari.
În total, între 2014 și 2019, documentele arată că oamenii lui Tudor au cumpărat cel puțin opt proprietăți în valoare de peste 950.000 de dolari. Fostul asociat al lui Tudor spune că interpușii folosiți în Paraguay și Brazilia n-aveau bani ca să investească în imobiliare. „Erau săraci”, a spus el. „Când i-am întâlnit, mâncau la biserică… Tot ce au ei e de la Tudor”, a mai spus el.
Unele proprietăți au fost achiziționate pe numele soției lui Jucivaldo Belmonte do Amaral, un alt frate al Jucilenei. Și el a fost implicat în furtul de bani cu carduri clonate. În 2016, poliția din Florida l-a prins cu un kilogram de cocaină și 46 de carduri false. A fost arestat patru zile și apoi eliberat. Cutia cu carduri clonate cu care a fost prins în 2014 fratele său, Julio Cesar, avea imprimată pe capac numele său si adresa din Foz do Iguaçu.
În același an 2014, Jucivaldo Belmonte do Amaral și soția sa au cumpărat două apartamente într-un ansamblu rezidențial cu peste 23.000 de dolari fiecare. Le-au vândut mult mai scump, în 2019.
Tot în august 2014, Tudor și soția sa au cumpărat cu 100.000 de dolari o casă în Foz do Iguaçu, într-un complex de lux cu circuit închis. Un fost apropiat al lui Tudor ne-a trimis câteva poze cu o altă vilă de lux despre care a spus că a fost ridicată în 2017. Reporterii OCCRP nu au putut confirma că vila e pe numele lui Tudor sau a familiei sale. Un alt interpus al lui Tudor, Paulo Cesar Felix, a cumpărat și el o proprietate în 2015 și un teren în 2019. Paulo Cesar Felix n-a răspuns întrebărilor formulate de reporterii OCCRP.
După ultimul termen din dosarul său, Julio Cesar Belmonte do Amaral a plecat liniștit acasă cu un taxi. „Aceste grupări… fac afaceri nestingherite în Ciudad del Este pentru că aici nu există justiție. Este vorba doar de bani”, a declarat Barreto, șeful baroului din Alto Paraná – Paraguay.
Între timp, în România, șase dintre locotenenții lui Florian Tudor sunt judecați de Curtea de Apel București pentru tentativă de omor, santaj și pentru constituirea unei grupări de crimă organizată. În 2021, cei șase au fost condamnați de Tribunalul București, primind pedepse între trei și nouă ani de închisoare. Tudor a fost și el pus sub acuzare de DIICOT pentru șantaj, instigare la tentativă de omor și pentru consitituirea unui grup infracțional organizat, dar nu a fost încă trimis în judecată. Ministerul Justiției a solicitat autorităților din Mexic ca interlopul să fie extrădat în România, dar fără succes până acum.
Acest text este o adaptare a investigației jurnalistice publicată aici de organizația internațională Organized Crime and Reporting Project (OCCRP). Context.ro este partener al OCCRP în România, alături de Rise Project și Átlátszó Erdély.
Acest material a fost realizat cu ajutorul jurnaliștilor de la publicația ABC Digital(ABC Color) din Paraguay.
AUTORI: Daniela Castro (OCCRP), Aldo Benitez, Attila Biro
La acest material au contribuit: Eduardo Goulart (OCCRP), Jonny Wrate (OCCRP), and Lilia Saul (OCCRP), Tereza Fretes (ABC Color)
Centrul de investigații jurnalistice Quintoelab din Mexic a publicat investigația aici
RISE Project a publicat o variantă a investigației aici
ABC Color din Paraguay a publicat o versiune a investigației aici
Colajul foto din deschidere a fost realizat James O’Brien de la OCCRP
One Comment
Leave A Comment
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema
Pai si in Romania au cumparat o gramada de proprietati. Veneau cu sacosele pline cu bani, le depuneau in conturile unor „relatii” si in cateva zile cumparau mai multe apartamente.
Nimeni nu sufla o vorba, fiecare a mancat de pe urma lor. Se stie foarte bine treaba asta pe piata imobiliara din bucuresti. Cumparau baietii cate 3-4 apartamente in fiecare saptamana.
Au mai avut si „ghinioane” cand i a prins politia la noroc. Vezi cazul cu baiatul din craiova prins in piata romana cu 320.000 de euro.