Trei persoane reținute și 8,5 milioane de euro sub sechestru după o anchetă a Biroului Parchetului European din Iași, într-un caz de fraudă în domeniul cercetării medicale
sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu
Trei persoane au fost reținute, alte trei au fost plasate sub control judiciar, iar 8,5 milioane de euro au fost puse sub sechestru în cadrul unei ample anchete a Biroului Parchetului European (EPPO) din Iași. Conform procurorilor, suspecții fac parte dintr-o organizație infracțională care ar fi obținut în mod fraudulos milioane de euro din fonduri europene.
Conform unui comunicat de presă transmis miercuri, unul dintre proiectele pentru care organizația anchetată a accesat bani europeni viza înființarea unui departament de cercetare pentru tratamentul bolilor neuromotorii, iar celălalt dezvoltarea de programe software inovatoare pentru combaterea traficului ilegal de mărfuri. Valoarea totală a contractelor se ridică la aproximativ 9 milioane de euro, finanțate în proporție de până la 70% de către UE.
Infracțiunile care fac obiectul anchetei europene sunt frauda în materie de achiziții, spălare de bani, constituirea unei organizații criminale și falsificarea de documente.
Potrivit EPPO, suspecții au simulat procedura de atribuire a celor două contracte de achiziție pentru a le încredința unei societăți pe care o controlau, dar care nu avea însă capacitatea sau resursele necesare pentru a achiziționa echipamentele.
Probele anchetatorilor indică faptul că echipamentele au fost procurate abia după ce membrii grupării au încasat banii de la autoritatea de management pentru fondurile europene. Aceștia ar fi falsificat documente care să ateste că echipamentul fusese achiziționat și funcționa corespunzător. De asemenea, există suspiciuni că o altă societate aflată sub controlul lor a întocmit facturi cu prețuri de aproximativ trei ori mai mari decât prețul real.
Presupusul lider al grupării a fost prins miercurea trecută, pe Aeroportul Internațional București, în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un zbor spre Atena. Alți doi suspecți au fost reținuți în aceeași zi. Aceștia au fost plasați sub control judiciar de către instanța de judecată, cu interdicția de a părăsi țara și de a lua legătura cu alte părți în proces, precum și cu prezentarea periodică obligatorie la secția de poliție de la locul de reședință.
Pe lângă cei trei suspecți reținuți miercuri, alți trei au fost plasați sub control judiciar.
“Pentru a certifica plata contribuției lor private, suspecții ar fi creat circuite simulate de plată pentru fiecare factură, depunând numerar în conturile beneficiarilor, transferând plata echipamentelor în conturile furnizorului pe care îl controlau și retrăgându-le ulterior în numerar în interes propriu. Conform probelor, o parte din profiturile ilicite au fost utilizate pentru activități de agrement și pentru călătorii internaționale ale suspectului lider al rețelei în mai multe state membre, precum și pentru întreținerea unui iaht cu motor”, a precizat Parchetul European într-un comunicat de presă.
Ancheta, condusă de biroul EPPO din Iași, a antrenat, de asemenea, procurori europeni delegați în Bulgaria – unde au fost efectuate o serie de achiziții, precum și în Germania, Grecia, Italia, Franța, Olanda și Spania – unde se presupune că au fost cheltuite o parte din profituri.
sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă