Procesul miliardarului Beny Steinmetz (III). Magnatul diamantelor, audiat de judecătorii elvețieni

01 sept., 2022

Magnatul minier Beny Steinmetz a depus ieri mărturie la Geneva, în cadrul recursului său împotriva condamnării istorice pentru mită, înainte ca un martor cheie să depună mărturie astăzi. Acest martor a fost chemat să vorbească despre o operațiune de spălare de bani care are legătură cu România. Steinmetz, implicat în afacerea de la Roșia Montană, și-a făcut un renume și pe piața internațională a diamantelor. În România el a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar de corupție. 

Steinmetz, care riscă cinci ani de închisoare pentru luare de mită în legătură cu achiziționarea de către compania sa, în 2008, a drepturilor de exploatare a minereului de fier în Guineea, țară din Africa de Vest, a declarat în fața Curții de Apel din Geneva că „nu a corupt niciodată pe nimeni”.

Procurorii susțin că Steinmetz și partenerii săi au mituit-o pe Mamadie Touré, soția fostului, președinte al Guineei, Lansana Conté. Mita era pentru securizarea celei mai râvnite licențe de exploatare a minereului de fier pentru BSGR, compania lui Steinmetz.

Steinmetz a fost interogat, miercuri, timp de mai multe ore, de judecătoarea Catherine Gavin și de procurorii elevețieni. El a spus din nou că a fost victima unui complot al succesorului lui Lansana Conté, președintele Alpha Condé, și al miliardarui George Soros.

„Cred cu toată forța mea că BSGR nu a depășit niciodată linia roșie”, a declarat Steinmetz.

Steinmetz a spus că acum a devenit „dificil să lucrez cu băncile” și, nici pe departe nu a încasat miliarde, veniturile sale anuale fiind „mai aproape de 2 milioane de dolari decât de 3 miliarde de dolari”.

Ofer Kerzner, un compatriot israelian și fost partener de afaceri al lui Steinmetz, a început astăzi să depună mărturie cu privire la afirmația sa că a mutat bani pentru mită în numele lui Steinmetz. Kerzner a declarat că Steinmetz i-a plătit nouă milioane de euro (12,5 milioane de dolari) pentru o tranzacție falsă cu terenuri în România, care a fost un pretext pentru a-i trimite bani lichizi care urmau să fie repartizați conform instrucțiunilor lui Steinmetz.

Se presupune că cel puțin 1,5 milioane de dolari din acești bani au fost plătiți lui Mamadie Touré pentru a-i obține sprijinul pentru licențele de exploatare a minereului de fier.

O serie de contracte arată că Touré a ajutat BSGR să obțină drepturile cu doar câteva săptămâni înainte de moartea lui Conté. Steinmetz a pus la îndoială autenticitatea unora dintre contracte și a negat toate acuzațiile de mită și a susținut că Touré nu era căsătorită cu Conté.

„Am suferit timp de zece ani pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat el în sala de judecată.

„Toată lumea poate înțelege cât de greu a fost acest proces pentru mine și pentru soția mea, pentru prietenii mei și toți cei din jurul meu… Dar pentru mine un lucru este primordial – ca adevărul să iasă la iveală”.

În luna mai a acestui an, o instanță a Centrului Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile (ICSID) a decis că „există dovezi incontestabile că (BSGR) și-a obținut drepturile miniere prin practici corupte”. Hotărârea a dus la stoparea unei reclamații arbitrale pe care BSGR a lansat-o împotriva Guineei în 2014.

Însă, la 23 august, BSGR a depus o cerere de anulare a hotărârii finale a tribunalului. Detaliile cererii depuse de BSGR nu au fost încă făcute publice.

În decembrie 2020 Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție din România la cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Un complet condus de judecătorul Ionuț Matei a constatat că Steinmetz a finanțat retrocedarea frauduloasă a zeci de hectare de terenuri în București și Snagov. Proprietățile au fost cerute spre retrocedare de către prințul Paul, nepotul regelui Carol al II-lea. În decembrie 2021, Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena pentru că pe numele său exista un mandat de arestare emis în România. A fost eliberat pe cauțiune și apoi judecătorii din Grecia au respins cererea de extrădare a autorităților române. 

În 2015, Beny Steinmetz Group (BSG), compania controlată de omul de afaceri, era unul dintre cei mai importanți acționari ai Gabriel Resources Canada, care printr-un șir de offshore-uri era acționarul principal al RMGC, compania care opera proiectul minier de la Roșia Montană. Gabriel Resources Canada a deschis atunci un proces împotriva statului român și a cerut daune de peste 4.4 miliarde de euro. Gabriel Resources a fost împiedicată de statul român să exploateze aurul de la Roșia Montană. Acest proces este judecat de Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții de la Washington.

Autor al știrii originale: Daniel Balint-Kurti

Photo: Daniel Balint-Kurti, OCCRP, All Rights Reserved

Despre autor: Context

Avatar of Context

Leave A Comment

Pe aceeasi tema

Pe aceeasi tema