Emiratele Arabe Unite nu se mai află pe „lista gri” a statelor cu risc: Investigația #DubaiUnlocked va fi luată în calcul la o nouă evaluare
Investigația #DubaiUnlocked, realizată de OCCRP și peste 70 de parteneri media, va fi luată în calcul de Grupul Operativ de Acțiune Financiară (Financial Action Task Force – FATF) când se va decide dacă Emiratele Arabe Unite (EAU) vor rămâne sau nu în afara „listei gri” a statelor cu risc privind spălarea banilor și finanțarea terorismului.
Investigația internațională #DubaiUnlocked, la care a contribuit și Context.ro, dezvăluie că numeroși indivizi sancționați, anchetați sau condamnați penal, afaceriști din Federația Rusă și traficanți de droguri dețin proprietăți în Dubai, investind banii murdari în case și apartamente de lux.
Emiratele Arabe Unite se află în vizorul Grupului Operativ de Acțiune Financiară, o inițiativă a forumului G7 împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, încă din 2020. Atunci, FATF a îndemnat să fie luate „măsuri urgente pentru a opri efectiv fluxurile financiare criminale pe care le atrage”.
Deoarece eforturile depuse de statul arab în acest sens erau departe de a fi suficiente, în 2022, Emiratele au fost adăugate pe „lista gri”. Includerea pe această listă presupune o monitorizare atentă a tuturor măsurilor fiscale depuse de stat în vederea combaterii crimei financiare.
Doi ani mai târziu, însă, Emiratele Arabe Unite au fost eliminate de pe „lista gri” a statelor cu risc privind spălarea banilor și finanțarea terorismului. Decizia FATF a stârnit un val de reacții din partea criticilor, printre care se află europarlamentari și lideri ai organizațiilor internaționale care luptă împotriva corupției.
Îngrijorările au fost alimentate de rezultatele investigației #DubaiUnlocked: „Acum putem vedea de ce criticile noastre la adresa deciziei FATF de a elimina Emiratele Arabe Unite de pe lista țărilor cu risc ridicat în ceea ce privește criminalitatea economică, inclusiv spălarea de bani, au fost pe deplin justificate”, a declarat pentru OCCRP Peter-Hansen, vicepreședinte al Partidului Verde European.
De asemenea, eurodeputatul german Markus Ferber din partea Partidului Popular European (PPE) spune că „investigația Dubai Unlocked sugerează cu tărie că această mișcare a fost prematură”. Mai multe detalii, aici.
„Înlăturarea Emiratelor Arabe Unite de pe lista gri FATF pare debusolantă, ținând cont de rapoartele care arată că aurul traficat din Africa în Dubai finanțează războaie civile aflate în desfășurare în Sudan și în alte țări subsahariene”, a declarat și Suliman Baldo, directorul Sudan Transparency and Policy tracker, o organizație anticorupție.
Ca răspuns la acest val de critici, președintele FATF, Raja Kumar, a transmis, într-o declarație acordată E24, partenerul OCCRP în investigația #DubaiUnlocked, că Grupul Operativ va ține cont de rezultatele investigației atunci când va evalua menținerea Emiratelor Arabe Unite în afara listei gri.
Această știre este o variantă tradusă și adaptată a unui articol apărut pe Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Varianta originală poate fi citită în engleză aici.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema