Dubai Unlocked. România, țară paravan pentru averi imobiliare rusești
Un rus cu legături de afaceri la oligarhul Vladimir Potanin – sancționat internațional – și-a construit o avere imobiliară în valoare de milioane de dolari folosindu-se de cetățenia română. Am găsit cel puțin cinci apartamente pe care rusul și soția sa încă le dețin în Dubai. În cadrul investigației #DubaiUnlocked, Context.ro a descoperit o schemă neobișnuită care nu are în centru români, dar are legătură cu țara noastră.
Context.ro a identificat proprietăți care valorează milioane de dolari și pe care cei doi soți – Arkadiy și Ivetta – le-au înregistrat în Dubai folosindu-se de pașaportul românesc.
Peste 70 de organizații media coordonate de E24 și The Organized Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au documentat timp de luni de zile paradisul imobiliar din Dubai în cadrul investigației globale #DubaiUnlocked. Traficanți de droguri, politicieni corupți sau finanțatori sancționați ai Hezbollah și-au parcat banii câștigați necinstit în proprietăți de lux în Dubai .
Arkadiy Kalachnikov, care este originar din Federația Rusă, cerea cetățenie română alături de soția sa, Ivetta, și copil în anul 2013, cu aproape un an înainte ca Rusia să invadeze pentru prima oară Ucraina. Potrivit documentelor oficiale, familia Kalachnikov a obținut cetățenia română în 2014.
În vârstă de 60 de ani, Arkadiy Kalachnikov a fost implicat în afacerile unuia dintre cei mai bogați oligarhi ruși, Vladimir Potanin, descris de Reuters drept unul dintre cei mai mari jucători pe piața metalelor industriale (prin intermediul Nornickel) și a cărui avere se ridică la 23 de miliarde de dolari.
Concret, este vorba despre compania Otkrytye Investitsii, în spatele căreia s-a aflat oligarhul Potanin și în cadrul căreia, în anii 2000, Arkadiy avea rolul de a gestiona bunurile imobiliare.
În 2007, de exemplu, Kalachnikov se regăsea în consiliul director al unui hotel deținut de Otkrytye Investitsii – Novoslobodskaya. Din datele primite de Context.ro, Kalachnikov a avut legături de-a lungul timpului cu 14 companii din Federația Rusă.
Otkrytye Investitsii era deținut de grupul Interros, controlat tot de Potanin. În prezent, Potanin și Interros Capital se regăsesc pe lista de sancțiuni impuse de SUA în contextul invaziei ruse din Ucraina.
Potrivit unui raport al grupului Interros, Kalachnikov a fost implicat, în numele grupului, în proiecte majore de construcție din Moscova, cum ar fi Hotelul Novotel și Centrul de birouri Meyerhold și este descris drept un expert în ceea ce privește imobiliarele.
Ce proprietăți deține familia Kalachnikov în Dubai
Potrivit datelor scurse obținute de C4ADS, familia Kalachnikov ar fi deținut nouă apartamente din Dubai care au o valoare estimată de 4,7 milioane de dolari și o suprafață totală de 1.160 de metri pătrați. Din verificările independente Context.ro a reieșit că familia Kalachnikov încă deține cinci din cele nouă apartamente.
*Valoarea proprietăților din scurgerea de date a fost estimată de cercetători de la Universitatea Norvegiană pentru Științe ale Vieții în funcție de istoricul tranzacțiilor imobiliare din Dubai.
Cele mai multe dintre aceste apartamente se află în Palm Jumeirah, o insulă artificială cunoscută pentru unele dintre cele mai luxoase resorturi din Dubai. Un alt apartament care a fost deținut de Arkadiy și Ivetta se află în Dubai Marina, care este prezentat drept unul dintre cele mai atractive cartiere pentru turiști.
Potrivit datelor care reies din informațiile scurse,, cel mai scump apartament pe care l-au deținut soții Kalachnikov are o valoare estimată de 1.1 milioane de dolari, o suprafață de 211 metri pătrați și este situat în Grandeur Residences – Maurya, în Palm Jumeirah.
Cele cinci apartamente pe care le au în proprietate soții Kalachnikov au o valoare estimată la 1.7 milioane de dolari, cel mai scump fiind un apartament de 144 de metri pătrați care are o valoare estimată la puțin peste 600.000 de dolari.
Controverse cu privire la modul în care a obținut cetățenia română
Potrivit datelor Context.ro, familia Kalachnikov a obținut cetățenia română în baza articolului 11 din Legea privind dobândirea cetățeniei române. Important de menționat este că numele celor trei apare inclusiv pe un portal dedicat cetățenilor Republicii Moldova care au solicitat cetățenia română.
Articolul din lege oferă o procedură simplificată față de modalitatea obișnuită de a dobândi cetățenia română celor care fie s-au născut pe teritoriile ce au aparținut României înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, fie celor care sunt descedenți până la gradul 3 ale unor persoane aflate în această situație.
Tot în baza acestui articol, care este prezentat drept o reparație morală pentru românii din teritorii precum Basarabia sau Bucovina de Nord – Cernăuți, care, din cauza situației geopolitice din ultimii 80 de ani, și-au pierdut cetățenia, nu este necesară cunoașterea profundă a limbii române și nici mutarea efectivă în țară la dobândirea cetățeniei române.
Numai că acest articol de lege a creat o portiță prin care cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei, dar și cetățeni din Rusia, ajung să obțină cetățenia română chiar dacă nu au rude care să fi fost născute pe teritoriile ce au aparținut României. Subiectul a fost tratat pe larg în presa din România în ultimii ani.
În 2020, o investigație Vice arăta că majoritatea covârșitoare a cererilor de cetățenie depuse anual la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) erau în baza acestui articol și scotea în evidență că la nivelul instituției există suspiciuni cu privire la modul în care sunt acordate cetățeniile, fiind citat în acest sens un raport întocmit în 2019 de corpul de control al ministrului Justiției de atunci, ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul General.
Nu era prima dată când la Parchetul General ajungea un dosar privind modul în care sunt emise cetățeniile române în baza acestui articol. În 2012, procurorii anunțau că au destructurat o rețea formată din funcționari de la Evidența Populației, ANC și intermediari moldoveni. Funcționari ANC erau urmăriți penal pentru zeci de acte de luare de mită. Dosarul a fost, însă, clasat în anul 2018, pe motiv că „fapta nu există”, potrivit unui răspuns transmis de Parchetul General la solicitarea Context.ro.
O investigație Hotnews publicată recent s-a dus și mai departe și a arătat cât de facil este pentru cetățeni din Republica Moldova și Ucraina să obțină cetățenia română în baza articolului 11, fără să îndeplinească însă și condițiile.
De exemplu, se apelează la companii care pot facilita obținerea cetățeniilor. Dacă persoana în cauză nu are documente care să ateste că are rude născute pe teritoriile ce au aparținut României, compania se ocupă de „fabricarea” lor în schimbul unor mii de euro.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema