Europarlamentari îngrijorați după investigația #DubaiUnlocked: EAU nu se mai află pe „lista gri” a țărilor cu risc
Mai mulți europarlamentari își exprimă îngrijorarea cu privire la scoaterea Emiratelor Arabe Unite de pe „lista gri” a țărilor cu risc privind spălarea banilor și finanțarea terorismului, după dezvăluirile făcute în investigația internațională Dubai Unlocked, la care a contribuit și Context.ro.
Indivizi anchetați sau condamnați penal, afaceriști sancționați dețin proprietăți în luxosul Dubai, reiese din investigația Dubai Unlocked, coordonată de OCCRP și E24. Emiratul reprezintă o portiță prin care afaceriștii din Federația Rusă scapă de sancțiuni, traficanții de droguri bagă banii murdari în case și apartamente, iar corupții își ascund activele în văzul tuturor.
Grupul Operativ de Acțiune Financiară (FATF), o inițiativă a forumului G7 împotriva spălării banilor, a decis, în februarie 2024, să elimine Emiratele Arabe Unite de pe “lista gri” a statelor cu risc privind spălarea banilor și finanțarea terorismului.
Această decizie nu a fost pe placul unor deputați europeni. „Acum putem vedea de ce criticile noastre la adresa deciziei FATF de a elimina Emiratele Arabe Unite de pe lista țărilor cu risc ridicat, în ceea ce privește criminalitatea economică, inclusiv spălarea de bani, au fost pe deplin justificate”, a declarat Peter-Hansen, vicepreședinte al Partidului Verde European pentru OCCRP.
De asemenea, eurodeputatul german Markus Ferber din partea Partidului Popular European (PPE) spune că „investigația Dubai Unlocked sugerează cu tărie că această mișcare a fost prematură”.
Dubai Unlocked este a doua serie de investigații jurnalistice, după Dubai Uncovered, la care Context.ro a contribuit și care scoate la lumină afacerile imobiliare cu bani murdari din Emiratele Arabe. În prima serie, am descoperit infractori, funcționari și politicieni sancționați care și-au vărsat banii în proprietăți din Dubai. În seria nouă de investigații vom arăta cum a fost folosită România de cetățenii ruși pentru a-și parca în siguranță averile, departe de sancțiunile internaționale.
Un purtător de cuvânt al FATF a declarat pentru OCCRP că decizia organizației de a elimina EAU de pe listă a fost luată în urma implementării unor reforme care includ măsuri împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.
În urma retragerii de pe lista FATF, Comisia Europeană a propus eliminarea EAU de pe propria listă de țări cu risc ridicat. Însă Parlamentul European a obiectat la propunerea Comisiei printr-o rezoluție oficială, în aprilie, invocând, printre altele, preocupări legate de eludarea sancțiunilor de către rușii din Dubai.
Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite nu au oferit un punct de vedere reporterilor OCCRP.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema