Dubai Unlocked: Bani murdari băgați în proprietăți din Dubai

Ruși cu cetățenie română, funcționari publici din România, indivizi anchetați sau condamnați penal dețin proprietăți în luxosul Dubai. Emiratul reprezintă o portiță prin care afaceriștii din Federația Rusă scapă de sancțiuni, traficanții de droguri bagă banii murdari în case și apartamente, iar corupții își ascund activele în văzul tuturor.

Ruși cu cetățenie română, funcționari publici din România, indivizi anchetați sau condamnați penal dețin proprietăți în luxosul Dubai. Emiratul reprezintă o portiță prin care afaceriștii din Federația Rusă scapă de sancțiuni, traficanții de droguri bagă banii murdari în case și apartamente, iar corupții își ascund activele în văzul tuturor.

De la etajul al 37-lea al celui mai înalt zgârie-nori din Dubai, soția unui presupus membru al unui carter bosniac posta video după video pe TikTok cu apartamentul luxos închiriat, în care adesea apărea și pisica lor gri.

Imaginile au oferit suficiente indicii pentru ca reporterii să identifice locația exactă a apartamentului din emblematicul zgârie-nori Burj Khalifa din oraș – și faptul că aparținea unei alte ținte a forțelor de ordine: Candido Nsue Okomo, fostul șef al companiei petroliere naționale din Guineea Ecuatorială, care este cercetat în Spania pentru spălare de bani. Okomo este, de asemenea, cumnatul președintelui pe termen lung Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, a cărui familie este acuzată de procurorii francezi de jefuirea resurselor publice ale țării africane, care se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol.

Nu este clar dacă proprietarul și chiriașul aveau cunoștință unul despre activitatea celuilalt. Dar faptul că cei doi au ajuns să încheie un contract de închiriere este emblematic pentru secretomania din Dubaiul zilelor noastre și anii de politici permisive care au făcut ca listele de proprietăți să fie pline de proprietari cu reputație îndoielnică.

James Henry, membru al Yale Global Justice și expert în paradisuri fiscale, a comparat Emiratele Arabe Unite – o federație de șapte emirate, inclusiv Dubai – cu „scena barurilor din Războiul Stelelor”.

„Intri și vezi cleptocrații, în stânga oligarhii, în mijloc spălătorii de bani, iar în spate afaceriștii ruși care îl folosesc ca o portiță de scăpare pentru sancțiuni”, a spus Henry. „Cu toții sunt deserviți de același secret financiar de bază”.

OMW0764

Dubai Marina – sursa foto: Ole Martin Wold

În cazul apartamentului la înălțime al lui Okomo, reporterii de la KRIK, partenerul sârb al OCCRP, au folosit mai întâi videoclipuri de pe TikTok pentru a face legătura între această proprietate și presupusul membru al cartelului balcanic Kadrić, un fost polițist care a fost arestat în Bosnia în februarie, fiind suspectat de participare la crimă organizată, contrabandă cu droguri și spălare de bani. El a fost eliberat în luna mai, dar rămâne sub investigație.  

Okomo nu este singurul proprietar acuzat că ar fi comis infracțiuni pe care reporterii l-au găsit în datele scurse: după o investigație de șase luni condusă de OCCRP și de postul norvegian E24, reporterii au descoperit numeroși infractori condamnați, fugari, personalități politice acuzate de corupție sau asociați ai acestora și persoane sancționate care au deținut cel puțin o proprietate imobiliară în Dubai.

Spre exemplu, nu departe de proprietatea din Burj Kalifa a lui Okomo, se află un apartament în hotelul Burj Lake, deținut de Shwan Mohammad Almulla, un cetățean britanic de origine irakiană care a fost pus sub acuzare în SUA în 2021 pentru o schemă de mită în vederea obținerii unor contracte de milioane de euro pentru reconstrucția Irakului.

În josul coastei, la Grandeur Residences, o clădire situată pe arhipelagul artificial în formă de palmier din Dubai, se află o proprietate care îi aparține lui Joseph Johannes Leijdekkers, un bărbat de 32 de ani, cunoscut și sub numele de „Chubby Jos”, care se află pe lista celor mai căutate persoane din Uniunea Europeană pentru presupus trafic de narcotice.  

Iar în apropiere, în Palm Tower Dubai, se află un apartament deținut de Danilo Vunjao Santana Gouveia, un om de afaceri brazilian care își spune Dubaiano.  Acuzat de spălare de bani și fraudă pentru că ar fi condus o masivă schemă piramidală Bitcoin în țara sa de origine, el și-a început de atunci o carieră de muzician în Dubai, pe care o detaliază pe un cont de Instagram alături de fotografii în care pozează în fața diferitelor locații din oraș, inclusiv a zgârie-norilor Burj Al Arab Jumeirah, care este conceput să semene cu pânzele unei nave.

PM OMW0836

Dubai – sursa foto: Ole Martin Wold

Aceștia și mulți alți proprietari verificați de OCCRP și organizațiile partenere ar fi trebuit să ridice imediat semnale de alarmă în cadrul oricărei evaluări de bază a riscurilor. Cu toate acestea, se pare că niciuna dintre aceste persoane nu a fost împiedicată să cumpere proprietăți în nume propriu.

Kadrić, Okomo, Almulla, Leijdekkers și Santana Gouveia nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Scurgerea de date de la care a pornit investigația, în principal din 2020 și 2022, a fost inițial obținută de Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), o organizație non-profit din Washington, D.C. care cercetează criminalitatea și conflictele internaționale. A fost împărtășită OCCRP și E24, care au coordonat Dubai Unlocked, o investigație jurnalistică globală la care participă jurnaliști de la peste 70 de instituții media.

Reporterii au folosit datele ca punct de pornire pentru a explora peisajul proprietăților imobiliare străine în Dubai. Aceștia au petrecut luni de zile pentru a verifica identitatea persoanelor care apăreau în datele care au făcut obiectul scurgerilor de informații, precum și pentru a confirma statutul de proprietar al acestora, folosind documente oficiale, date din surse deschise și alte seturi de date care au făcut obiectul scurgerilor de informații.

De la traficanți de cocaină australieni la rude ale dictatorilor africani și o pleiadă de finanțatori sancționați ai Hezbollah, constatările dezvăluie modul în care orașul și-a deschis brațele pentru personaje imorale din întreaga lume.

OMW1148

Palm Marina – sursa foto: Ole Martin Wold

„Personajele corupte și persoanele expuse politic care evită răspunderea publică se folosesc de jurisdicții secrete precum Emiratele Arabe Unite pentru a ascunde activele în văzul tuturor”, a declarat Maria Giuditta Borselli, manager de portofoliu la C4ADS.

Oficiali din EAU – inclusiv de la ministerele de interne, economie și justiție – și de la poliția din Dubai nu au răspuns la întrebări detaliate trimise de jurnaliști, dar ambasadele țării din Marea Britanie și Norvegia au trimis un scurt răspuns reporterilor, spunând că țara „își ia foarte în serios rolul de a proteja integritatea sistemului financiar global”.

DE CE DUBAI?

În urmă cu patruzeci de ani, Dubai era un oraș periferic din Orientul Mijlociu, pe unde o furtună de nisip putea să treacă aproape nestingherită din deșertul arab în Golful Persic.

C70XPP edit

sursa foto: James O’Brien/OCCRP

Astăzi, este un centru financiar global care se mândrește cu unul dintre cele mai ușor de recunoscut orizonturi din lume. Dar experții spun că Dubai este atractiv și pentru faptul că emiratul este inconsecvent în a răspunde autorităților străine pentru a ajuta la arestarea și extrădarea fugarilor.

Până de curând, Emiratele Arabe Unite nu aveau tratate de extrădare cu multe țări, ceea ce a contribuit la transformarea Dubaiului într-un magnet pentru fugarii din întreaga lume.Deși autoritățile din EAU au sporit cooperarea cu organele de aplicare a legii străine în ultimii ani, guvernul este recunoscut în continuare pentru răspunsurile inconsecvente la cererile de extrădare.

Frații Gupta, născuți în India, care sunt acuzați de jefuirea fondurilor publice din Africa de Sud prin legăturile lor strânse cu fostul președinte al țării, Jacob Zuma, reprezintă un exemplu recent.

În ciuda existenței unui tratat de extrădare între cele două națiuni, anul trecut Emiratele Arabe Unite au respins discret cererea Africii de Sud de a-i extrăda pe Atul și Rajesh Gupta, care sunt acuzați de spălare de bani și fraudă. Mișcarea a șocat Africa de Sud, unde autoritățile au declarat că Emiratele Arabe Unite nu au reușit să ofere „răspunsuri satisfăcătoare” cu privire la motivele care au stat la baza respingerii.

Un oficial al EAU nu a răspuns la întrebări specifice privind familia Gupta, dar a declarat că „lucrează îndeaproape cu partenerii internaționali pentru a întrerupe și descuraja toate formele de finanțare ilicită”. Familiile Gupta și Zuma nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Potrivit lui Radha Stirling, avocat și apărător al drepturilor omului, care conduce organizația de asistență juridică Detained in Dubai, autoritățile EAU folosesc fugarii de profil înalt drept „monedă de schimb”.

„Prezența acordurilor de extrădare între națiuni nu este neapărat esențială pentru a stabili dacă oamenii sunt sau nu extrădați”, a spus ea. „Ceea ce contează este ce vrea Dubaiul în schimb și dacă acea națiune are ceva ce dorește într-atât încât să facă troc”. 

Când a fost întrebat despre recordul țării în materie de extrădări, Sauod Abdulaziz Almutawa, șeful centrului de combatere a criminalității financiare al poliției din Dubai, a subliniat recentele arestări ale celor cu alerte roșii și a declarat că cererile de extrădare, care trebuie să treacă prin instanțele locale, durează mai mult timp pentru a fi procesate și se confruntă adesea cu provocări din partea echipelor de apărare cu buzunare mari.

„Ne mărim capacitatea, ne creștem și ne dezvoltăm resursele… pentru a răspunde așteptărilor omologilor noștri străini”, a adăugat el într-un interviu acordat televiziunii suedeze (SVT) în martie.

OMW0469

Dubai- sursa foto: Ole Martin Wold

IEȘIREA DE PE “LISTA GRI”

În ultimii ani, autoritățile emirateze au înăsprit reglementările privind combaterea spălării banilor, în special de când Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), organismul interguvernamental de supraveghere a combaterii spălării banilor, a adăugat EAU pe „lista gri” în 2022 pentru că nu a reușit să combată eficient fluxurile ilicite de bani. În urma unor presiuni, după ce, conform rapoartelor, au făcut lobby pentru a fi scoase de pe listă, autoritățile emirateze au fost recompensate cu vești bune în februarie: FATF a creditat EAU pentru „progrese semnificative” și a eliminat EAU de la monitorizarea suplimentară.

Dar unii experți au avertizat că această mișcare a fost prematură sau motivată de preocupări geopolitice.

„Reformele recente ale codului penal și ale sistemului judiciar ar fi putut fi suficiente pentru ca Dubaiul să fie scos de pe “lista gri” a FATF în această iarnă, dar nu au schimbat în mod substanțial natura pieței imobiliare”, a declarat Colin Powers, cercetător senior și redactor-șef al Noria MENA Program, o organizație independentă de cercetare non-profit.

O întâlnire sub acoperire a jurnaliștilor din cadrul proiectului cu un agent de vânzări de proprietăți de la Damac, una dintre cele mai importante firme de dezvoltare imobiliară din Dubai, în luna martie, sugerează că există încă unii brokeri dispuși să privească în altă parte atunci când vine vorba de originea fondurilor clienților lor.

În timpul unui tur al unei proprietăți Damac, reporterii televiziunii suedeze (SVT) au fost informați că pot cumpăra un apartament cu „sacoșe de bani lichizi” sau criptomonede și că nu vor fi întrebați nimic în legătură cu sursa fondurilor lor.

„În cazul proprietăților, nu veți fi interogat de niciun departament… mai ales de dezvoltatorul însuși”, a spus vânzătorul. „Oricine vrea să cumpere poate cumpăra”.

El a descris, de asemenea, modul în care achizițiile de imobile în numerar sunt o modalitate pentru clienți de a evita întrebările băncilor cu privire la sursa banilor lor.

„Dacă vinzi proprietatea și apoi transferi toată suma în contul bancar, atunci nu este nicio problemă, nu vei fi întrebat de unde ai adus banii pentru a cumpăra proprietatea și apoi pentru a-i pune în bancă”, a spus vânzătorul.

Contactat ulterior pentru comentarii, un reprezentant al Damac a declarat că firma face verificări de fond ale clienților săi și că nu este politica companiei să recomande clienților să cumpere în numerar.

„Dacă reporterul dvs. sub acoperire ar fi mers mai departe în procesul de vânzare, dincolo de simpla primă întâlnire cu un vânzător, ar fi fost martor la verificarea și la măsurile sporite pe care le aplicăm tranzacțiilor care declanșează semnale de alarmă”, a declarat Damac, adăugând că declarațiile agentului de vânzări vor fi investigate.

Când a fost informat despre incident, ofițerul de la unitatea de poliție împotriva spălării banilor din cadrul poliției din Dubai, Sauod Abdulaziz Almutawa, a declarat că emiratul are o „toleranță la risc zero față de neconformitate” și că se iau măsuri împotriva celor care „închid ochii” la lege

„Dubaiul nu este un refugiu sigur pentru fondurile ilicite pentru personaje ilicite. Dubai este un paradis sigur pentru comerțul legitim, pentru persoanele legitime care muncesc din greu și care au câștigat ceea ce au în mod normal”, a adăugat el.

OMW0757

Dubai- sursa foto: Ole Martin Wold

Melissa Sequeira, manager de servicii pentru clienți la Themis, o firmă cu sediul în Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite care ajută clienții să gestioneze riscurile de criminalitate financiară, a lăudat aplicarea mai strictă a legii în Dubai și creșterea numărului de inspecții ale agenților imobiliari în ultimii ani. Dar ea a remarcat că schimbările la nivel de teren sunt încă în curs de desfășurare, în special în rândul firmelor mai mici cu resurse limitate, într-un sector în care, cu doar câțiva ani în urmă, „puteai cumpăra o proprietate doar cu un pașaport”.

Scopul este de a schimba „tonul de la managerii de rang înalt, care sunt mai degrabă concentrați pe profit decât pe oprirea impactului financiar global, negativ al criminalității”, a spus Sequeira.

În ceea ce privește eliminarea EAU de pe „lista gri” a FATF, Jodi Vittori, profesor la Universitatea Georgetown, care studiază corupția și finanțele ilicite, a sugerat că războiul actual din Orientul Mijlociu ar fi putut fi un factor. Având în vedere că SUA speră ca EAU și alți aliați din Orientul Mijlociu să ajute la sarcina dificilă de a reconstrui Gaza, direcționarea finanțării printr-o țară marcată de FATF ar putea fi considerată nesustenabilă.

„Facilitarea de către EAU a corupției, a spălării de bani și a crimei organizate subminează eforturile mai mari ale Occidentului de a lupta împotriva a orice, de la fentanil la traficul de persoane și la fluxurile financiare ilicite”, a declarat Vittori. „Dar va fi greu pentru guvernele occidentale să ceară EAU să reconstruiască Gaza și, în același timp, să exercite presiuni asupra FATF pentru a pune EAU din nou pe lista gri de spălare a banilor sau pentru a-i sancționa în alt mod.”

Ajută-ne să investigăm și să expunem abuzurile. Cu banii tăi, putem să-i deranjăm cei care fură, corup, amenință și manipulează.
Donează prin plata cu cardul

Alege tipul donației

Alege suma

După ce vei apăsa pe Donează vei fi redirecționat către pagina securizată a procesatorului de plăți Stripe, unde vei putea plăti în siguranță.

Despre autor: Context

Avatar of Context

One Comment

  1. Avatar of Telkom University
    Telkom University 27 mai, 2024 at 8:08 - Reply

    who was indicted in the US in 2021 in a bribery scheme in order to obtain contracts worth millions of euros for the reconstruction of Iraq.
    Link

Leave A Comment

Pe aceeași temă

Pe aceeași temă

Dă-ne un pont/ Send Us a Tip