Bărbații din Ucraina se tem de înrolare: „Fără pregătire militară, aș putea deveni carne de tun”
Petro din orașul Poltava din centrul Ucrainei este pe cale să împlinească 25 de ani și este îngrijorat că ar putea deveni „carne de tun” în războiul țării sale împotriva Rusiei. Fără experiență militară și fără dorința de a lupta, un nou proiect de lege care a redus vârsta de recrutare l-a neliniștit. „Nu vreau să fiu luat în armată”, spune el.
În timp ce războiul la scară largă intră în al treilea an, iar trupele Moscovei avansează pe câmpul de luptă, Kievul a adoptat în mai o nouă lege de mobilizare care a redus vârsta de recrutare pentru bărbați de la 27 la 25 de ani, deoarece Ucraina nu a reușit să facă față provocărilor din timpul luptelor. Petro împlinește 25 de ani în cinci luni.
„Fără pregătire militară, aș putea deveni carne de tun”, a declarat pentru Context Petro, care nu a dorit să își dea numele de familie din cauza naturii sensibile a subiectului. „Prietenii mei nu au fost învățați nimic și au fost trimiși direct în prima linie.”
La începutul războiului, în februarie 2022, mobilizarea nu a pus prea multe probleme oficialilor de la Kiev, pentru că febra patriotică se manifesta intens. Se formau cozi lungi la centrele teritoriale de recrutare ale Ucrainei, oamenii înscriindu-se pentru a apăra țara. Dar, pe măsură ce conflictul se prelungea, numărul acestora a scăzut brusc, iar patrulele speciale au început să oprească oamenii pe stradă pentru recrutare.
Petro, la fel ca toți bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, este obligat prin lege să își actualizeze datele în baza de date militară. Nu înseamnă că va fi trimis imediat pe front, însă acest lucru îl îngrijorează foarte tare.
În conformitate cu legea marțială, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească Ucraina, dar mulți fac tot ce le stă în putință pentru a evita să fie recrutați. Există însă o creștere semnificativă a cazurilor de eschivare de la încorporare prin trecerea ilegală a frontierei, prin certificate medicale falsificate și prin evitarea ofițerilor de recrutare.
Cifrele oficiale arată că aproximativ 94.500 de persoane se sustrag mobilizării, potrivit OBOZ.ua. Noua lege urmărește să contracareze acest fenomen prin aplicarea restricțiilor temporare de călătorie și a restricțiilor de circulație, precum și prin confiscarea fondurilor și a altor bunuri pentru cei care ignoră convocările militare.
„Am un prieten care a reușit să traverseze înot râul Tisa”, a spus Petro. „Asta a fost acum un an și jumătate. Un altul a obținut un certificat medical în schimbul banilor. Acum explorez aceste opțiuni pentru mine.”
Petro spune că înțelege decizia țării sale de a reduce vârsta de recrutare, dar, la fel ca mulți dintre prietenii săi, el încă analizează modalități de a evita să fie recrutat. „Există o teamă de necunoscut, trebuie să renunți la viața ta, la viitorul tău, iar ceea ce se întâmplă după aceea este neclar”, a spus el. „Pur și simplu renunți la viitorul tău de dragul statului. Dar pentru asta, ai nevoie de o motivație puternică. Eu nu o am”.
Arthur, un informatician în vârstă de 23 de ani din Kiev care, de asemenea, nu a dorit să furnizeze numele de familie, spune că susține decizia de a reduce vârsta de recrutare, dar adaugă că și femeile ar trebui să fie recrutate prin lege în mod egal cu bărbații. „Ar trebui să meargă și ele pe front de la vârsta de 25 de ani”, a spus el. „Acesta este un război existențial pentru supraviețuirea țării noastre”.
Cu toate acestea, deși Arthur intenționează să își actualizeze datele la biroul de înrolare, recunoaște că nu se simte pregătit pentru viața din prima linie a războiului. „Există modalități de a evita mobilizarea… Dar mai este și problema conștiinței”, a spus el. „În acest moment, înclin să nu mă angajez în acțiuni ilegale. Cu toate acestea, dacă situația de pe front devine disperată, aș putea căuta modalități de a părăsi țara.”
Potrivit lui Dmitri Lazutkin, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, noua lege privind recrutarea vizează în primul rând actualizarea datelor de încorporare. Lazutkin subliniază că statul trebuie să știe câți oameni pot apăra țara.
Însă Forțele Armate ale Ucrainei se confruntă cu un deficit de personal, iar forțele rusești le depășesc numeric pe câmpul de luptă, potrivit lui Yuriy Sodol, comandantul forțelor comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care a îndemnat legiuitorii să adopte noua legislație.
„Inamicul ne depășește numeric de 7-10 ori, iar noi avem un deficit de personal”, a declarat Sodol în aprilie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a legii. „În unele unități, mai sunt doar două, în altele au rămas trei sau patru persoane, în timp ce ar trebui să fie 8-10 conform regulamentelor”.
Pavlo Tekuchev, în vârstă de 28 de ani, lucrează ca actor la Teatrul Național din Kiev. La fel ca întreaga distribuție masculină a teatrului, Pavlo are o amnistie care îl scutește de a fi trimis pe front. Cu toate acestea, actorul recunoaște că este pregătit să plece la război.
„Toți cei care luptă spun același lucru: este înfricoșător până ajungi acolo”, a spus el. „Odată ce devine o realitate și o rutină, nu mai este înfricoșător. Firește, mă simt vinovat că nu sunt în armată, că nu m-am oferit voluntar imediat și că încă nu am luat această decizie. Dar nu exclud acest lucru”.
Bărbații cu care Context a vorbit pentru acest articol au arătat un amestec de patriotism și teamă, un portret al unei generații care se luptă cu provocările fără precedent ale războiului. Petro a adăugat că stigmatul eschivării de la încorporare poate cauza presiune psihologică, dar că, nici măcar părinții lui nu vor ca el să fie încorporat.
„Dar ei susțin orice decizie pe care o iau. Nu am urmat o pregătire militară”, a spus el. „Și fără pregătire, pot deveni carne de tun”.
Pe aceeasi tema
Pe aceeasi tema