Povești rusești. Cum funcționează transportul de electricitate Ucraina-UE: de unde vin penele de curent și “exporturile misterioase” către România
Ilustrație: Delia Dascălu
În iulie 2024, pe rețelele de socializare a fost distribuit un videoclip în care o fată susține că Ucraina ar vinde energie electrică României vecine, în timp ce ucrainenii nu au curent electric. Pe de altă parte, ministrul Energiei din România a afirmat că exporturile de energie electrică în Ucraina creează presiune pe prețurile din România, însă cifrele Institutului Național de Statistică (INS), transmise la solicitarea HotNews, îl contrazic.
Publicația ucraineană Gvara Media a făcut o analiză aprofundată și a arătat că Ucraina nu exportă energie electrică în UE.
Pentru a nu cădea în capcană dezinformării, datele pot fi verificate pe site-uri oficiale – toate informațiile sunt făcute publice de Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E), fie prin portalul Energy Map, fie prin site-ul Ukrenergo.
Potrivit Energy Map, în 2024, energia electrică a fost transmisă periodic în afara Ucrainei datorită fluxurilor de tranzit prin teritoriul său.
„De exemplu, atunci când România furnizează energie electrică Ungariei, o parte din această energie poate trece prin rețelele electrice ucrainene. Conform datelor privind fluxurile fizice pentru perioada decembrie – iulie a acestui an, 66% din volumul total de energie electrică a fost „importat” în Ucraina, iar 34% a fost „exportat”. Astfel, sistemul energetic ucrainean a primit aproape de două ori mai multă energie decât a transmis”, potrivit centrului de cercetare analitică DiXi Group.
Sebastian Burduja, ministru al Energiei în România, a susținut că exporturile de energie electrică în Ucraina “creează o presiune pe preţurile din România”. Numai că, în prima jumătate a anului, ponderea exporturilor de energie electrică în Ucraina a reprezentat doar 7% din totalul exporturilor. Potrivit cifrelor INS obținute de HotNews, în primele șase luni ale lui 2024, cele mai mari cantități au fost exportate în Bulgaria, 3,3 milioane MWh, cu 265 milioane euro, și Ungaria, 1,6 milioane MWh, cu 111 milioane euro. În Ucraina s-au exportat doar 427 mii MWh, la valoarea de 50,3 milioane euro, ceea ce înseamnă circa 117 euro/MWh
Am vrut să înțelegem mai mult despre cu funcționează sistemul european de transport de energie și de ce poate fi sursa unor falsuri sau dezinformări.
***
„Întreruperi de curent programate” este un avertisment care a revenit din nou în viața ucrainenilor, din cauza bombardamentelor Rusiei din primăvara și vara anului 2024. În același timp, a fost lansată o campanie de dezinformare pe rețelele de socializare, conform clasicului scenariu rusesc: utilizarea problemelor actuale (pene de curent), distribuirea de conținut vizual cu date și dovezi false și specularea nemulțumirilor și frustrării populației pentru a îndrepta atenția în mod negativ asupra guvernului.
Sincronizarea cu ENTSO-E: calea către reziliența energetică
După invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, problema securității energetice a devenit critică, iar Ucraina a atins un nou nivel de interacțiune cu partenerii săi europeni. Trecerea urgentă la funcționarea sincronizată cu sistemul energetic european (ENTSO-E), începând cu 16 martie 2022, a fost un pas important în asigurarea stabilității energetice.
„Conectarea la ENTSO-E a crescut semnificativ reziliența sistemului energetic ucrainean, în special ca răspuns la amenințările și crizele militare. Datorită sincronizării sistemelor energetice ucrainean și european, putem importa și exporta în mod previzibil energie electrică, putem primi și furniza asistență de urgență în timpul orelor de vârf”, a declarat un reprezentant al Ukrenergo, compania națională de energie, pentru Context.ro.
Obiectivul-cheie al Ukrenergo rămâne integrarea deplină a sistemului energetic și a pieței de energie electrică din Ucraina în spațiul energetic european, inclusiv extinderea operațiunilor de export și import între Ucraina și UE.
„Posibilitatea tehnică actuală de a importa energie electrică în Ucraina din țările europene învecinate este de 1,7 GW. Negocierile sunt în curs de desfășurare, iar experții ENTSO-E studiază posibilitățile tehnice de a crește capacitatea disponibilă a interconectărilor dintre Ucraina și alte țări”, a explicat reprezentantul Ukrenergo.
În ceea ce privește exporturile, deschiderea schimburilor comerciale cu țările UE este treptată.
„Deja la 30 martie 2022, au fost reluate exporturile de energie electrică către Polonia (printr-o linie dedicată), iar din 15 aprilie – către Moldova. Ulterior, ENTSO-E a convenit asupra deschiderii treptate a schimburilor comerciale de energie electrică, iar exporturile ucrainene către România și Slovacia au început la 30 iunie 2022. În două luni, capacitatea de transport disponibilă în aceste zone s-a triplat – de la 100 la 300 MW și continuă să crească”, spune Ukrenergo.
Însă din mai și până la sfârșitul lunii septembrie 2024, Ucraina nu a exportat energie electrică în nicio țară, inclusiv în România.

Sursa grafic: Energy Map
„Nouă atacuri masive cu rachete și drone rusești asupra instalațiilor sistemului energetic ucrainean de la începutul anului 2024 au dus la pierderea de către Ucraina a aproximativ 9 GW de capacitate de generare. Aceasta este mai mult decât consumă împreună Slovacia, Letonia, Lituania și Estonia”, subliniază Ukrenergo.
De unde proveneau “exporturile” false din vară?
Este important să se facă distincția între exporturile comerciale de energie electrică și fluxurile tehnice interstatale, deoarece acestea nu implică vânzarea unei resurse și au scopuri funcționale diferite.
„Sistemul energetic ucrainean este parte a celui european. Atunci când sistemele energetice sunt interconectate, așa cum sunt cele ucrainean, moldovean, român, maghiar, slovac și polonez, există fluxuri tehnice între ele. Acesta este un fenomen natural datorat legilor fizicii. De regulă, fluxurile tehnice sunt nesemnificative. Cu toate acestea, balanța pe oră este întotdeauna aproape de zero: cât de multă energie electrică pleacă în străinătate, aceeași cantitate se întoarce imediat în Ucraina”, potrivit Ukrenergo.
Fluxurile tehnice au devenit sursa știrilor false potrivit cărora Ucraina ar vinde electricitate în străinătate în timpul penelor de curent.
UE-Ucraina: Sprijin, redresare și oportunități viitoare
Uniunea Europeană și instituțiile sale oferă Ucrainei un sprijin semnificativ atât în reconstrucția infrastructurii sale energetice, cât și în creșterea rezistenței sale la atacurile rusești. În iulie 2024, Ucraina, Moldova și România au semnat o serie de documente.
„În contextul acordurilor semnate, este planificată, în special, la nivel ministerial, pregătirea deciziilor privind livrarea echipamentelor de care are cea mai mare nevoie sectorul energetic ucrainean, ținând cont de atacurile rusești. Acordurile vor contribui, de asemenea, la consolidarea securității energetice a celor trei țări. În special, Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe ai Ucrainei, României și Republicii Moldova se referă la intenția de a extinde posibilitățile de transport al energiei electrice prin linii interstatale”, afirmă Ukrenergo.
Ana Otilia Nuțu, analist român de politici energetice și de infrastructură, consideră că Europa are și propriile beneficii prin susținerea Ucrainei în timpul acestui război sângeros.
„Ucraina nu mai este relevantă pentru UE ca țară de tranzit energetic (și nici nu ar trebui să fie, din moment ce energia este rusească). Dar acest lucru nu înseamnă că UE nu beneficiază în mod direct de victoria Ucrainei în război, inclusiv de beneficii în sectorul energetic. Ucraina are un potențial excepțional pentru anumite surse de energie (biomasa din agricultură, energia eoliană offshore din jurul Crimeei) și este un loc ideal pentru a experimenta noua producție descentralizată de energie. UE va avea nevoie cu disperare de ambele pentru a-și atinge propriile obiective în materie de Green Deal și pentru a se adapta la schimbările climatice, la amenințările teroriste etc.
Recuperarea Crimeei este crucială și pentru securitatea altor proiecte din Marea Neagră, cum ar fi zăcămintele de gaze proprii ale României, potențialele parcuri eoliene offshore etc.”, spune Ana Otilia Nuțu.
Experții spun că, de la începutul lunii octombrie, Ucraina se confruntă cu un surplus de energie electrică în sistemul energetic ucrainean.
„Acest lucru se datorează consumului scăzut și punerii în funcțiune a unei alte unități nucleare. La unele ore, energia electrică este chiar exportată cu o capacitate de până la 400 MW. Cu toate acestea, această situație este temporară până la primele temperaturi scăzute, care sunt așteptate în noiembrie”, a scris pe pagina sa de Facebook inginerul în domeniul energiei și fost ministru al Energiei din Ucraina, Olga Buslavets.
„Adică, riscul unui deficit de până la 6 GW, care a fost raportat de AIE în urmă cu o săptămână (n.red. sfârșitul lunii septembrie), rămâne. Deși, conform calculelor mele, deficitul de energie electrică în timpul iernii este mai mic și nu ar trebui să depășească 4.5 GW, importurile de energie electrică din UE sunt extrem de importante”, a adăugat Buslavets.
Traducere: Iulia Stănoiu
Editare și adaptare: Codruța Simina
- Responsabilitatea exclusivă pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informații revine autorului/autorilor și acesta nu reflectă neapărat pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, Fundația Calouste Gulbenkian și Institutul Universitar European.
Pe aceeași temă
Pe aceeași temă